Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,dotaz: V nově postaveném bytovém domě jsem koupil byt. Prodávající si v kupní smlouvě prosadil, že správu domu bude provádět jím vybraná společnost (budoucí vlastníci se zatím ještě nesešli a nedohodli na jiné společnosti – právě probíhá převod vlast. práv a vklad do katastru nemovitostí). Podepsal jsem kupní smlouvu, v níž je napsáno: „Kupující se zavazuje uzavřít do 5 dní od obdržení výzvy správce smlouvu o správě domu“(tuto jsem zatím nepodepsal). Čímž naznačuji, že kdybych nepodepsal tuto „smlouvu o správě domu“, neměl bych v ruce ani Kupní smlouvu (musela být uzavřena do určité doby). Po prostudování „smlouvy o správě domu jsem zjistil“, že jsem povinen kromě krátkodobých a dlouhodobých záloh na dům platit také odměnu správci za výkon správy ve výši 15,- Kč/1m2 plochy jednotky ,tzn. cca 1000,- Kč! Přičemž, jak se píše dále, jsem povinen do 10 dnů od podpisu „smlouvy o správě domu“ zaplatit první mimořádnou odměnu správci domu ve výši 2000,-Kč. Je toto vůbec možné???
Dobrý den, možné to je, proč by nemělo být. Kupní smlouvu jste podepsal tak, jak Vám byla předložena a nejspíš jste si ji ani nenechal zrevidovat u právníka. Otázka ale je, jaká sankce Vám za případné neuzavření smlouvy se správcem z kupní smlouvy plyne. Její neplatnost to totiž nezpůsobí. Spíše se dá očekávat, že tam může být k nesplnění navázána smluvní pokuta. Takže až nastane chvíle, kdy to již bude možné, nejlepším řešením bude změnit správce. Projednejte věc s dalšími vlastníky a hlavně pozor na ustanovení ve smlouvě o správě, které se týká výpovědi a výpovědní doby. Aby z ní nevyplynulo, že budete muset tohoto správce akceptovat ještě dlouhou dobu než uplyne výpovědní doba a smlouva zanikne. Navíc takovou smlouvu se správcem by měl mít kupující k dispozici ještě před podpisem kupní smlouvy, aby měl možnost seznámit se s tím, k čemu se zavazuje.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com