podpora v nezaměstnanosti a přivýdělek - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Daň z příjmu

Tomas Holy, 24.02.2012 12:36:01

Dobrý den, jsem na podpoře a chtěl jsem se zeptat zda musím z podpory odvádět daň z příjmů. Děkuji

Re: Daň z příjmu

ivzez , 06.03.2012 20:37:52

Nikoliv.

přivýdělek

Martina, 27.05.2011 12:58:30

Dobrý den! Klienti evidováni na ÚP před rokem 2011 mají možnost si přivydělat 4000 Kč měsíčně. A já se ptám, je tato částka v hrubém nebo čistém? Děkuji za odpověď

Re: přivýdělek

ivzez, 26.06.2011 00:04:00

Vždycky se uvádí hrubá mzda.

podpora v nezaměstnanosti a nemoci

Alžběta Kavanová, 28.07.2010 20:29:54

Dobrý den!
V době kdy jsem byla na prac úřadě 12měs.2009-4.měs.2010 a pobírala jsem podporu mi zjistili závažné onemocnění. Mám od lékaře potvrzení o neschopnosti a čeká mne operace, ale mám tedy nadále nárok na pobírání podpory, když budu dlouhodobě léčena?
Budu i diabetik a nevím už nyní, kde mám brát na léky, jídlo a přežití.
Moc děkuji za radu na pracovním úředě jsou neochotné poradit a pro člověka něco udělat.

S pozdravem K.

Re: podpora v nezaměstnanosti a nemoci

Ivana Zezulová, 29.07.2010 15:06:14

Dobrý den,

za uchazeče o zaměstnání registrované na ÚP hradí stát jen zdravotní a sociální pojištěni, takže nemocensky pojištěni nejsou. Tzn., že jim nevzniká nárok na nemocenské dávky ani v případě dlouhodobé nemoci. V průběhu nemoci běží dál podpora, ale jenom do konce podpůrčí doby (podle věku).

Jedinou pomoc byste snad mohla najít na odboru sociální péče v místě bydliště. Zkuste se také poradit s lékařem, zda byste neměla nárok na alespoň částečný inv. důchod.

Evidence na ÚP

Helena Hájková, 07.06.2010 11:51:57

Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli se mohu zaregistrovat na ÚP mimo
své trvalé bydliště, protože mají v nabídce více volných pracovních míst. Nárok na podporu nemám. Děkuji za odpověď.

Re: Evidence na ÚP

Ivana Zezulová, 08.06.2010 20:14:54

Dobrý den,

zaregistrovat se můžete pouze na ÚP v místě trvalého bydliště. K vyhledávání volných ale můžete využít i portál MPSV, v němž najdete nabídky všech ÚP. Otázka je, zda má zmíněný ÚP skutečně v nabídce více volných míst, nebo zda jde o nedostatečnou aktualizaci (takže v nabídce zůstávají i již obsazená místa).

podpora a přivýdělek

Libuše Svobodová, 22.04.2010 15:19:52

Lze podnikat a přitom pobírat podporu?Čistý výdělek klesl pod 4000,-Kč za měsíc.Děkuji

podpora a přivýdělěk

Jiří Dostál, 13.10.2009 12:49:08

Mohu si, a kdyžtak jakým způsobem přivydělat k podpoře?
Zdraví Jirka

Re: podpora a přivýdělěk

Ilona Jahnova, 29.09.2010 18:26:44

Dobrý den
syn se po skončení střední školy přihlásil na ÚP. Nárok na podporu tedy nemá, je možno si přivydělat nebo musí i krátkou, např 3-5denní brigádu nahlásit na ÚP a případně se i odhlašovat zevidence ÚP?
Děkuji
S pozdravem
Ilona Jahnová

Re: podpora a přivýdělěk

petr cejnar, 06.03.2012 11:02:51

Dobrý den. Chtěl sem se optat jestli můžu pronajímat byt i když jsem vedený na úřadu práce?

Evidence, rekvalifikace, brigáda

Hana Votápková, 09.10.2009 14:45:07

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně evidence na ÚP a rekvalifikace, i když bych chodila na brigádu. Dlouho jsem hledala práci, jako samoživitelka a ještě v malém městě, jsem to měla hodně složité. Jsem v evidenci více než 6 měsíců, a tedy již nepobírám podporu. Nakonec jsem práci našla. Na čátstečný úvazek, (4.hodiny). Jsem stále ještě v evidenci ÚP neboť nástup do zaměstnáni ještě neproběhl. Chtěla bych se zeptat, když bych měla brigádu, musím ukončit evidenci na ÚP? Chtěla bych si udělat rekvalifikační kurz od ÚP a nevím, zda by to bylo možné, pokud už v evidenci nebudu. Vím, že nahlásit brigádu na ÚP musím, ale není to zárověň jedna z důvodů, proč by byla evidence ukončena? Děkuji předem za odpověď. Votápková.

Přivýdělek v nezaměstnanosti

Kateřina Štěpánková, 31.03.2009 12:03:29

Dobrý den,

moje maminka bude od příštího roku pobírat podporu v nezaměstnanosti. Přitom však by chtěla pronajímat byt. Je pronajímaní přivýdělkem a byla by jí tudíž podpora odejmuta, pokud by měla z pronájmu výnos více, jak 4000 Kč měsíčně? Děkuji za odpověď

smlouva o pracovní činnosti v návaznosti na smlouvu na dobu určitou

zdena lopatová, 24.03.2009 14:58:20

Dobrý den,
prosím o radu v následující situaci. K 31.3. mi skončí smlouva na dobu určitou. 19.4. budou dceři 4 roky, do té doby pobírám rodičovský příspěvek.Zaměstnavatel mi nabízí práci za 4000 Kč měsíčně na smlouvu o pracovní činnosti.Nechci přijít o podporu z úřadu práce, jak se mám zachovat? Od kdy mám uzavřít tuto smlouvu a od kdy se mohu přihlásit na úřad práce?
Pokud bych uzavřela smlouvu o pracovní činnosti od 1.4., nebude se to považovat jako že jsem stále zaměstnaná a tudíž nebudu mít na podporu nárok, nebo se mi bude podpora vypočítávat z 1. čtvrtletí tohoto roku (to je pro mě nevýhodné - pracovala jsem na zkrácenou pracovní dobu).Mockrát děkuji za odpověď.

Přivídělek u uřadu práce

Lukas Maštera, 05.02.2009 12:55:04

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Jsem veden na úřadu práce jako nezaměstnaný a neberu podporu, můžu si také něco přividělat a platí pro mě také stejné podmínky jako kdybych bral podporu? Tj: max. odpracovaných hodin 20 týdně a max. měsíční výdělek 4000Kč?

podpora v nezaměstnanosti

Petra Rohlová, 28.01.2009 16:27:01

Jsem na RD a přivydělávám si na půl úvazku, až mně skončí RD budu muset na úřad práce, a chci se zeptat jestli se mohu při podpoře v nezaměstnanosti přivydělávat, než se seženu lépe placenou práci.

Re: podpora v nezaměstnanosti

Karel Dlouhý, 28.01.2009 19:20:03

Viz odpověď Mgr. Topky níže:
Pracovat lze, odměna ale nesmí přesáhnout 4.000/měsíčně. A vše se musí oznámit ÚP a doložit smlouvu nebo dohodu, jinak hrozí vyřazení z evidence.

poskytnutí podpory v nezaměstnanosti mimo trvalé bydliště

Andrea Masarovičová, 26.12.2008 15:32:17

Dobrý den,

Žiji již 6 let v Praze a také zde pracuji a odvádím daně, ale trvalé bydliště mám v Karviné.

Moje současné pracovní místo bylo zrušeno, proto se budu potřebovat nahlásit na úřad práce s žádostí o podporu v nezaměstnanosti, mohu se tedy nahlásit na Praze 4 kde bydlím v pronájmu a nikoliv v Karviné, která je 380 km vzdálená? Budu si hledat nové zaměstnání opět tady v Praze.

Předem děkuji za vysvětlení v dané situaci.

S pozdravem

Andrea Masarovičová
--------------------------------------------------------------------------------

Re: poskytnutí podpory v nezaměstnanosti mimo trvalé bydliště

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 15:56:05

Dobrý den, jako uchazeč o zaměstnání (po skončení současného PP) se budete muset registrovat na ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště, byť se dlouhodobě zdržujete v Praze. Nic Vám samozřejmě nebrání v tom, abyste si tuto záležitost na ÚP v Karviné telefonicky ověřila, což jste již mohla učinit.
Pokud Váš PP ještě trvá, můžete se již nyní obrátit na kterýkoliv ÚP (tedy i pražský) a zaregistrovat se do evidence zájemců o zaměstnání (upozorňuji však, že jde o něco jiného než je evidence uchazečů, kteří již o práci přišli).

přivýdělek

Tomas Nikl, 04.09.2008 14:53:31

Dobrý den

jsem od srpna v evidenci na UP,protožz firma pro mě nemá momentálně stálou práci,ale třeba jen na pár dnů v měsíci.Chtěl bych se zeptat jestli bych mohl,kdyz jsem v evidenci UP si pár dnů v měsíci něco přividělat k podpoře v nezaměstnanosti a jak aco přesně musím na UP udělat,aby toto bylo možné?Jo a ještě kolik si můžu maximalně přivydělat?Dík za odpověd

Mgr. Oldřich Topka, 09.09.2008 16:37:04

Dobrý den, jste veden na ÚP, byl Vám tedy přidělen referent, se kterým tohle máte řešit. Navíc to tu již bylo mnohokrát popisováno.
Pracovat lze, odměna ale nesmí přesáhnout 4.000/měsíčně. A vše se musí oznámit ÚP a doložit smlouvu nebo dohodu, jinak hrozí vyřazení z evidence.

jitka stejskalová, 24.11.2011 07:04:26

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Když jsem tedy zaevidovaná a ÚP můžu si přividělat brigádně až4000,-.A teď by mě zajímalo, jestli tyto peníze budou přičteny k podpoře, nebo tím že mám brigádu mi podporu seberou a já budu mít jen ty 4000,- s brigády. Děkuji za odpověď.

různé

Monika Jarešová, 14.07.2008 14:25:18

Dobrý den, chci zaměstnat člověka, který je na úřadu práce a pobírá podporu.Plat bude mít 4.000,-Kč měsíčně, musím platit sociální pojištění, zdravotní pojištění i daň?

Re: různé

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 13:56:38

Dobrý den, s tím ÚP vůbec nesouvisí. Pokud s ním uzavřete PP na zkrácený úvazek nebo dohodu o pracovní činnosti pak pojistné odvádět musíte. Pokud s ním uzavřete pouze dohodu o provedení práce, pak ne. Ve všech případech však budete odvádět srážky na daň z příjmů.

podpora v nezaměstnanosti a přivýdělek

Helena Fialová, 12.06.2008 22:15:11

Je možné, aby byl člověk vedený u úřadu práce a pobíral podporu v nezaměstnanosti a současně si přitom mohl přivydělat (např. brigáda), aniž by přišel o podporu?Nepřepočítá se mu pak podpora z toho, co si vydělal na brigádě? Děkuji za odpověď.

Re: podpora v nezaměstnanosti a přivýdělek

Mgr. Oldřich Topka, 19.06.2008 12:35:50

Dobrý den, pokud si přivydělá do 4.000 měsíčně, pak to možné je. Musí však na ÚP včas oznámit, že na takovou brigádu nastupuje a doložit smlouvu.

Petr Kapone, 03.07.2008 09:16:18

Dobrý den,

kamarád je v evidenci úřadu práce, podporu nebere, chce jít na brigádu oficiálně se smlovou a nenahlásí to na úřadu práce, může to úřad práce nějak zjistit, že má brigádu? Tím myslím například, že by to zdravotní pojišťovna nebo OSSZ hlásili úradu práce? Nechce to oznamovat z toho důvodu, že si vydělá více než 4000 Kč měsíčně.

Děkuji za odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 03.07.2008 13:32:48

Dobrý den, kromě toho, že je možné to zjistit z údajů u jiných státních institucí, musíte vzít v potaz i to, že často se na takovou věc přijde i na základě udání od nějaké "všímavé" osoby. Jedná o zcela vědomé obcházení zákona, takže v tomhle žádnou jinou radu od zdejší poradny nečekejte.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »