Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Máme uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou,nájemné činí 3.780kč měsíčně na učet.....vždy k 5 dni v měsíci.Nájemné bude každoročně zvyšováno o inflaci vyhlášenou ČSU.´Dále jsme pronajimatel i já ve smlouvě podepsal,že veškeré změny a doplňky této smlouvy o nájmu vyžadují ke své platnosti písemny souhlas obou stran.Má nárok na jednostranné zvýšení najemného?
Mužu poprosit o rychlou odpověď,nevím totiž kolik mam času na odvolaní.Děkuji Jiřina Ollé
majitel nám dal výpověď z najmu,do kdy musi podat k soudu navrh na vyklizení prostor?Je pro to nějaká lhůta,když tak neučiníme? Jestli jo tak jaká?A když návrh nepodá v určité lhůtě co dál?
Jsem vlastnikem 1/3 nemovitosti spolu s dalsimi 2 osobami. V dome mam trvale bydliste, ovsem od r. 2005 se tam nezdrzuji (ziji v zahranici). Do domu mel pristup nas soused - mel klice, moje babicka, ktera tam mela do r. 2006 kdy zemrela vecne bremeno, sestra, a od r. 2007 tam zila osoba, ktera pravdepodobne sepsala smlouvu s dalsim spolumajitelem.
Prestoze se v dome zdrzovalo vice osob a spotreba elektriny je napsana na me jmeno, jsem povinna dluh a nahradu za exekuci zaplatit sama? Do doby, kdy jsem se v dome zdrzovala, zadny dluh nebyl. O dluhu mne nikdy nikdo neinformoval.
Dekuji za odpoved.
Dobrý den,mám prosbu,chci se zeptat.Majitel si vzpomel ,že mu dlužím najemné za dva měsíce v roce 2005 může toto ještě uplatňovat?nebo je na to lhůta?Děkuji za odpověď Ollé
Má majitel právo až letos požadovat dluh najemného za dva měsíce z roku 2005?A pak mi napsal,že si tento dluh převádí z roku 2009 za tyto nájmy do dlužného roku 2005,je to možné? Děkuji Ollé
Pokud platba nájemného není konkretizována (např. nájemné - květen 2009), ze zákona slouží k úhradě nejstaršího splatného závazku. Pokud jste tedy dlužila nájemné za dva měsíce v roce 2005 a dosud nájemné hradíte v měsíčních splátkách bez výslovné konkretizace předmětu platby, postupoval majitel v souladu se zákonem.
Cituji z dopisu majitele,Učetní provedla běžnou kontrolu placení nájemného a zjistila,že již v roce 2005 bylo placeno jen 3000 kč v měsíci říjnu a za měsíc listopad nebylo placeno ničeho,takže z roku 2009 dvě pltby za měsíc únor a dvě platby za měsíc březnen účetní přiřadila k neplaceným platbám v roce 2005.Děkuji za odpověď Ollé
Pokud jste platby neoznačila konkrétním obdobím, za které plnění náleží, je tento postup v pořádku.
Moje dcera přijela s Kanady na vánoce,měla příležitost koupit levněji letenky a přijela teda dříve(9.11.2010)majitel mi napsal že jí mám na služby příhlásit,ale dcera i se svojím synem po silvestru odlétají zpátky.Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, v tomto případě je rozhodující znění uzavřené smlouvy a práva a povinnosti ve smlouvě sjednané. Doporučuji Vám proto obrátit se na advokáta ve Vašem okolí či občanskou poradnu. Obecně však platí povinnost nájemce písemně oznámit pronajímateli veškeré změny v počtu osob, které žijí s nájemcem v bytě (§ 689 obč. zákona). Dle právní teorie se však tato skutečnost vztahuje spíše na trvalé změny a nikoli změny přechodné (čímž se rozumí např. společné strávení dovolené či svátků).
Dobrý den,
bydlíme v pronajatém bytě, kde teplou vodu zajišťoval starší bojler. Ten kapal již od našeho nastěhování a pronajímatelka o tom věděla. Nikde to však není zdokumentováno. Jednoho dne praskl a zatopil koupelnu. Závadu jsem ihned nahlásili pronajímatelce a ta sice zajistila výměnu, ale byli jsme 10 dní bez teplé vody. Byt tedy nebyl plnohodnotně obyvatelný (koupání u sousedů, voda na nádobí ohřívaná..) Majitelka odmítla slevit z nájmu se slovy, že to byla havárka a že jsme sami řekli, že se máme kde umýt (sousedé jsou naštěstí kamarádi). Máme nějaké právo žádat zlevnění nájmu? Ve smlouvě nic takového nemáme.
Předem moc děkuji za odpověď.
S pozdravem Dagmar Možná
Dobrý den,
majitel domu se v minulém roce rozhodl natřít v celém domě rámy oken. Nechal je vysadit, opálit, dvakrát natřít. Nyní si ze záloh na služby (voda+topení) nechal přeplatky, které jen u mně dělají 7500 Kč. A bude si je nechávat dál, chce zaplatit polovinu oken (my vnitřní, on venkovní). Domnívám se, že na to nemá právo, nebo se mýlím? Je to věc jeho a myslím, že se nejedná pouze o udržování oken (když mi někdo rozbije výplň, tak ji vyměním na své náklady), ale jedná se o podstatné "vylepšení" rámů, má to zajistit životnost na další roky. Jak se na to tváříte vy?
Dobrý den, chtěla bych se zepta na jednu věc týkající se povinností pronajímatele.
Bydlíme v bytě, který vlastní město. Teď nám v domě budou dělat společnou anténu pro všechny nájemníky. V této souvislosti vzniká problém. Firma, která spravuje dům, nám chce v kuchyni vyvrtat díru, kudy by vedla televizní kabel.Problém je v tom, že obývák je až na opačném konci bytu, a tudíž nám bylo řečeno, že si ze svého máme zaplatit firmu, která nám tento kabel profesionálně dovede až do obýváku(vedlo by to přes 3 pokoje a hlavně i přes koupelnu), a hlavně ten kabel si samozřejmě musíme koupit ze svého, neboť oni mají za úkol provrtat díru do bytu a kabel nám nechat viset u vchodových dveří. Jen chci podotknout, že byt má rozlohu 101m2. S tímto postupem nesouhlasíme. Je někde zakotveno povinost pronajímatele udělat výstup pro televizi v místě obvyklém? Myslím tím obývací pokoj. Děkuji za odpověď. Eva Charvátová
Dobrý den, zákon č. 127/05 Sb., stanoví pronajímateli povinnost zajistit uživateli bytu příjem, čímž se rozumí přivedení signálu k bytu. Další povinností je, že musí nájemci umožnit zřízení vnitřního komunikačního vedení včetně rozvaděče a koncového bodu sítě. Z toho vyplývá, že takový rozvod v bytě je na nájemci a nikoliv na pronajímateli.
Děkuji za Vaši odpověď. Sice mě moc nepotěšila, neboť město nechce byty prodat, ale na druhou stranu po nás chce, abchom si zaplatili firmu kvůli rozvodu televizního kabelu.
S přáním pěkného dne.
Dobrý den, chci se zeptat, do jakého termínu by měl pronajímatel bytu poskytnout nájemci vyúčtování za služby (elektřina ze společných prostor apod.) a zda je zde nějaká promlčecí lhůta, když nejsou stanovené zálohové platby a toto vyúčtování pronajímatel neposkytoval po několik let (ani když jsem o ně žádali). Má nyní právo žádat vše zaplatit zpětně a najednou? děkuji za odpověď Hana Hadravová
Dobrý den, tahle záležitost bývají upraveny přímo v nájemní smlouvě. Pokud jste něco takového nesjednali, pak patrně nejde o příliš dobrou smlouvu. S výjimkou obecných ustanovení v občanském zákoníku, platby za služby a zálohy na ně žádný právní předpis totiž neupravuje. Platí obecná 3-letá promlčecí doba.
Dobrý den,
chceme s manželem koupit starší dům, v kupní smlouvě, kterou připravila relitní kancelář je bod:"Smluvní strany se dohodly, že pokud se jakékoliv prohlášení či ujištění prodávajícího ukážou nebo se stanou nepravdivými, nepřesnými, neúplnými, matoucími, klamavými nebo zavádějícími, bude kupující oprávněn vůči prodávajícímu požadovat dle svého uvážení (i) slevu z kupní ceny a/nebo (ii) uvedení takové skutečnosti do souladu s ujištěními a tvrzeními obsaženými v této smlouvě." A právě tenhle bod chce prodávající vypustit, chci se zeptat, jestli s tím můžeme souhlasit, nebo máme trvat na tom, aby tam byl?Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
osobně bych na něm trvala už jen z toho důvodu, že jej chce prodávající vypustit - nepůsobí to na mě dobře a bála bych se, že něco tají. Důkladně se podívejte na výpis z KN.
Dobrý den ,
příbuzná žijící v zahraničí je majitelkou bytu v ČR a má zájem ho pronajímat. Chce mě udělit plnou moc , tzn.plnou moc k podpisu nájemních smluv a ke komunikaci např s elektárnou , vodárnou atd. , prostě vyřešit všechny problémy , které se mohou řešit při pronajímání bytu. Je všechno v této plné moci vypsat a nebo to stačí ošetřit všeobecným zplnomocněním?
Tento byt mají ve SJM , musí plnou moc podepsat oba??
Je možné aby si vyřídili právnicky ověřené podpisy v zahraničí, poslali poštou a já si ověřím tady v ČR??
Díky moc za odpověd Edita
Kdy vzniká povinnost nájemci přihlásit další žijící osobu v bytě na služby spojené s užíváním bytu? Správní firma tvrdí, že je to po 3 měsících v roce žití osoby v bytě. Takové tvrzení však firma nechce sdělit, z jakého předpisu to tak uvádí. V nájemní smlouvě nic takového sjednáno není. Existuje tedy obecně závazný předpis, který to takto či jinak stanovuje? V nájemním domě bydlí různé neznámé osoby. Nájemce odmítá nahlédnutí ostatním nájemcům do jeho evidence, kdo je přihlášen na služby s odůvodněním porušení ochrany osobních údajů a to v rámci kontroly správnosti rozúčtování služeb dle osob v jednotlivých bytech.
Dobrý den.
Bydlíme na základně nájemní smlouvy v domě, který vlastní náš příbuzný. Přestěhovali jsme se sem v roce 2003 se slibem, že v roce 2008 bude dům na základě darovací smlouvy převeden na našeho syna. Nájemné platíme formou rekonstrukcí a údržby domu. Nyní se však příbuzný rozhodl, že dům prodá jiné osobě a vyzval nás k vystěhování. Podotýkám, že rekonstrukce na tomto domujsme prováděli z peněz, které jsme obdrželi z porodeje našeho domu, kde jsme do roku 2003 bydleli a který nám patřil. Je možné se opřít o ústní příslib darování a s vystěhováním nesouhlasit? Mimo jiné nám až dopodsavad tvrdil, že náš syn je jeho univerzálním dědicem. Nyní však údajně závěť změnil v jeho neprospěch. Děkuji předem za odpověď
Dobrý den, bydlím v bytě, který patří-je majitelem městský úřad.Nájemné řádně platíme měsíční splátkou. Asi 1x za půl až 3/4 roku si musíme objednat údržbu plynového kotle, protože by nám vůbec netekla teplá voda (částka vždy asi 1500-2000,- Kč) Do letošního roku jsme si vše hradili sami. Nyní jsme se s proplacením obrátili na MěÚ. Byla nám proplacena jen část, s tím, že my platíme výdaje do výše 300,- Kč a ostatní platí Městský úřad. Chtěla bych se prosím zeptat, zda se v zákoníku uvádí, kdo bude hradit cestu opraváře (ta u nás činí 810,- Kč. Městský Úřad nám proplatil polovinu cesty, tedy 405,- Kč a druhou polovinu prý se zákona platíme my. Myslím si, že cestu by měl celou hradit Městský úřad.Je to prosím pravda nebo nás ošidili?
Za radu a odpověď moc děkuji,
s pozdravem Lenka M.
Dobrý den,
žádný právní předpis konkrétně neupravuje, kdo hradí cestovné opraváři. Pouze nařízení vlády č. 258/1995 Sb. (viz text na těchto stránkách v Úplná znění - Občanské právo) v § 6 stanoví, co se má na mysli náklady spojenými s běžnou údržbou bytu.
Dobrý den,
chci se zeptat, co vyplývá pro osobu, jenž bydlí v podnájmu a posléze zjistí, že je to vlastně "na černo", není vedena v nájemní smlouvě?
Dobrý den, smlouva o podnájmu musí být za 1) písemná a za 2) ji lze uzavřít jen s písemným souhlasem pronajímatele. Jestliže některá z těchto podmínek není splněna, smlouva je neplatná a Vy nemáte v ruce žádný právní titul k užívání podnájmu. Tudíž můžete být vystěhován (když se tedy nevystěhujete dobrovolně nebo nedojde k napravení tohoto stavu).
Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat zdá má můj nájemník právo odmítnout mi fotodokumentaci jeho bytu ( nutnou pro zahraničního zájemce o mou nemovitost)? Zda tím,že potřebuji pouze několik fotek místností poruším jeho soukromí nebo jakékoliv jiné právo? Mám pocit,že jako vlastník bytu na to mám plné právo, i když byt obývá on,ale nejsem si tim úplně jistý. Předem díky za odpověd.
Dobrý den, především je nutné mít vstup do bytu nájemníka sjednán v nájemní smlouvě. Jde však ale o případy, kdy je pronajímatel oprávněn vstupovat do bytu za účelem oprav, odečtu nebo kontrole měřidel, či celkového stavu bytu. Vstup jen za účelem focení (a to nikoliv z důvodů souvisejících s nájmem). Je obecným ústavním právem, že obydlí je jinak nedotknutelné. Jestliže k tomu nesvolí, nic s tím nenaděláte.
Prosila bych o radu,jsme v nájmu už 14.rokem,byt je podnikový a nájemce se o dům nestará,vše si opravujeme sami a opravy i platíme.Teď se potýkáme asi rok s problémy s ucpanými odpady,volali jsme firmu,která odpady pročistila a fakturu jsme zaslali na majitele domu,ten nám fakturu vrátil,že si to máme zaplati sami.Ale na právo zvzšování nájmu reaguje velmi pružně,minulý týden nám opět zaslal oznámení o jeho navýšení?K nájmu měsíčně platíme i tzv. služby,což nám není schopen vysvětlit,co to vlastně platíme.Jak je možné se bránit a není chování majitele domu protizákonné?Děkuji
Dobrý den, není-li v nájemní smlouvě uvedeno jinak, platí, že nájemce si sám na své náklady hradí tzv. drobné opravy, tj. např. o opravy podlah, oken a dveří, výměny vypínačů, zásuvek, zvonků, světel, opravy umyvadel, van, výlevek, dřezů, kuchyňských sporáků, kuchyňských linek, opravy kamen na tuhá paliva, plyn a elektřinu apod., další opravy u nichž náklad na jednu opravu nepřesáhne částku 300 Kč, a nakonec např. malování a vnitřní nátěry, čištění odpadů, čištění spotřebičů i podlah a podlahových krytin.
Pronajímatel je povinen hradit opravy které znemožňují řádné užívání bytu.
Pokud není pronajímatel ochoten opravy zaplatit, můžete tuto pohledávku započíst tak, že strhnete určitou částku z jedné nebo z více měsíčních plateb nájemného. Jestliže by pronajímatel i přes upozornění nájemce neodstranil vady v bytě či domě, které podstatně nebo dlouhodobě zhoršují užívání bytu, pak má nájemník právo na slevu z nájemného.
Tohoto se můžete domáhat i soudní cestou.
Mgr. Lucie Jindrová
Chtěla bych vás poprosit o radu, jak na družstvo. Stále jsme neobdrželi vyúčtování záloh na vodě, teplu, službách, ... za rok 2006, které jsme měli dostat do 30.6.2007. Snažíme se s družstvem komunikovat, ale zástupci družstva pořád mají výmluvy, proč nám vyúčtování nepředat. Jak tedy z družstva vyúčtování vymámit nebo je nějaké sdružení pro nájemníky, na které se v tomto případě můžeme obrátit? Můžeme dát družstvu penále za zpoždění s vyúčtováním? Děkuji.
Na řádný termín členské schůze byla pozvánka s uvedením programu.Schůze nebyla usnášení schpná pro nedostatek členů .Byla proto dle obchod. zákoníku doručena nová pozvánka na náhradní termín.
Nová pozvánka má ale jiný program než byl uveden na pozvánce pro schůzi v řádném termínu.
Tímto byl porušen ochod. zák. a stanovy našeho BD.
Může být členská schůze v náhradním termínu se změněným program oproto původní pozvánce uznána za platnou.Pokud ne, jaký je možný další postup.
S pozdravem
Černich Pravoslav
Mělník
Vzhledem k termínu členské schůze 26.5.2008
prosím o odpověď , jak je členská schůze s jiným pořadem jednání ( jeden bod byl na nové pozvánce vynechán)legitimní a jak lze chybu napravit
Chtěla bych Vás požádat o radu.Má pronajímatel nárok na zpětné vyúčtování služeb /plyn,voda ,topení,elektř. atd/ od nájemníků za rok 2005-2007 i když o tom byli informováni.Mohou podle nějakého zákona odmítnout případný nedopolatek zaplatit a za který rok .Vyúčtování bylo vdubnu 2008.Děkuji.
Chtěl bych zjistit,do jaké ceny je nájemce povinen hradit běžné upravy a opravy nemovitosti,když má ve smlouvě,že musí hradit běžné opravy a úpravy,týkající se užívání nemovitosti,ale není tam pevná cenová hranice uvedená.Předem děkuji za odpověd.
Chci pronajmout byt a mám zájemce, který se chce přihlásit do našeho bytu k trvalému pobytu, lze to právně ošetřit tak, abych v budoucnu o byt nepřišla? Byt mám v osobním vlastnictví. děkuji za odpověd.
Mám byt v osobním vlastnictví, chci ho pronajmut. Nájemník chce trvalý pobyt.Smlouva na dobu určitou.
Bude v budoucnu pro mne z trvalého pobytu nájemníka něco plynout.
Děkuji
Dobrý den, není-li v nájemní smlouvě uvedeno jinak, platí, že nájemce si sám na své náklady hradí tzv. drobné opravy, tj. např. o opravy podlah, oken a dveří, výměny vypínačů, zásuvek, zvonků, světel, opravy umyvadel, van, výlevek, dřezů, kuchyňských sporáků, kuchyňských linek, opravy kamen na tuhá paliva, plyn a elektřinu apod., další opravy u nichž náklad na jednu opravu nepřesáhne částku 300 Kč, a nakonec např. malování a vnitřní nátěry, čištění odpadů, čištění spotřebičů i podlah a podlahových krytin.
Pronajímatel je povinen hradit opravy které znemožňují řádné užívání bytu.
Mgr. Lucie Jindrová
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com