Odstoupení z funkce člen dozorčí rady v a.s. - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Odstoupení z funkce člen dozorčí rady v a.s.

Lucie Brožová, 11.06.2008 14:23:05

Dobrý den, prosím o radu v následující záležitosti. V bývalém zaměstnání u firmy a.s. jsem se stala členem dozorčí rady. Po odchodu z této firmy jsem požádala o výmaz, na který nebylo reflektováno. Nechala jsem si tuto žádost tedy před nedávnem znovu notářsky ověřit a zaslala jí na rejstříkový soud, do firmy i všem ostatním členům dozorčí rady. Jelikož člen dozorčí rady ručí svým majetkem a já s touto společností již 3 roky nemám nic společného, velice se mi nelíbí, že k výmazu přesto nedošlo. Netuší někdo jaký by měl být další postup, zda oslovit firmu skrz právníka nebo se obrátit na rejstříkový soud, aby výmaz provedl na základě mé žádosti? Předem děkuji za odpověď či radu.

Re: Odstoupení z funkce člen dozorčí rady v a.s.

Petr Petr, 11.06.2008 15:00:48

Členové dozorčí rady jsou voleni na dobu určenou stanovami společnosti, kdy funkční období člena dozorčí rady nesmí přesáhnout 5 let. Pro členy dozorčí rady platí obdobně ustanovení § 194 odst. 2, 4 až 7 a § 196 Obch.Z. Z tohoto vyplývá, že jestliže člen představenstva (dozorčí rady) zemře, odstoupí z funkce, je odvolán nebo jinak skončí jeho funkční období, musí příslušný orgán společnosti do tří měsíců zvolit nového člena.

Doporučuji se obrátit na příslušný Obchodní soud a celou věc zde projednat.

Lucie Brožová, 16.06.2008 11:29:01

Velmi děkuji za užitečné rady, mé členství se datuje od roku 2002, předpokládám tedy, že je již neplatné. Přesto se obrátím i na Obchodní soud. Ještě jednou díky.

ivona slobodová, 22.01.2009 10:31:00

Dobrý den,
jakou formou (písemnou) mám provést odstoupení z představenstva dozorří rady?
A komu všemu mám dát tuto skutečnost na vědomí?
Poslední valná hromada byla v srpnu 2008.
Ráda bych členství ukončila k 31.12.2008
děkuji

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »