Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Prosím zajimalo by mě jak budu dědit po manželovi když dům jsme koupili v době kdy jsme spolu žili 5 let ve společné domácnosti a dům je psaný jen na mého manžela vzali jsme se po dalších 5 letech z předchozího manželství má 3 děti. děkuji
Dobrý den,
po jeho smrti se nejprve vypořádá SJM a z něho získáte Vy 1/2 a druhá 1/2 bude předmětem dědictví, ze kterého Vy a všechny jeho děti budete dědit stejným dílem, tzn. každý 1/4. Dům však není předmětem SJM, Vy nejste ani jeho spoluvlastník, tudíž zdědíte 1/4 domu.
Dobrý den, mám takový dotaz. V roce 96 nám umřel táta a on měl děti z prvního manželství, kteří se pak pilně hlásili o to aby zdědily. Což jsme po 11 letech soudů nakonec vyřešily. A bohužel 25.4.08 mi zemřela i mamka. Ta právě po těchto zkušenostech chtěla za včasu sepsat závěť ale její zdravotní stav už jí to bohužel nedovolil. Jde o to že mamka se později po druhé vdala ale dům co s tátou postavili chtěla v závěti odkázat mě a mým dvěma bratrům. Jenže nyní jsme se dozvěděli, že její druhý manžel má prý nárok z domu dědit také a ikdyž on i mi víme, že mamka nechtěla aby z domu dědil a bohužel si nejsme jisti, že to on dodrží. A proto se na Vás obracím s prozbou o radu, zda má podle zákona nárok dědit z nemovitosti, nebo jen z movitých věcí, zkrátka jaký je dnes na to zákon, co platí a co ne. Předem děkuji.
Dobrý den,
jestliže neexistuje závěť, bude se soud při vypořádání řídit pouze a jen zákonem - přání matky je naprosto nepodstatné. Tedy, při dědění ze zákona bude dědit její manžel (pokud byli manželé ke dni její smrti) a všechny její děti - a to stejným dílem. Samozřejmě se to týká veškerého majetku, tj. věcí movitých i nemovitých.
Dobrý den. Bydlíme v bytě 4+1 , který patří mamince o kterou se celodenně staráme.Zainvestovali jsme do nutných oprav a chtěli bychom si zde s manželem a synem vybudovat domov.Manželova sestra , která zde nebydlí si zde založila sídlo firmy s.r.o. a my se strachujeme zda v případě jejího zadlužení , nebudeme v ohrožení , že nám domů příjde exekutor a nezabaví nám náš majetek a vybavení bytu. Také zda je možné , aby po případné smrti maminky nevyhlásila krach sama a byt propadl někomu , kdo jej (za ni ) koupí a v podstatě se stane majitelkou bytu. S maminkou o tom mluvit nechceme a vlastně už docela dobře nemůžeme. Chtěla bych vědět jaká nám hrozí rizika , ze strany manželovy sestry , která evidentně pomalu postupuje k tomu , aby nás o případnou půlku bytu připravila. Jaké můžeme udělat opatření. Maminka nic nepodepisovala. Před dvěma měsíci si ovšem manželova sestra odvezla maminčin občanský průkaz
a když jsme chtěli vysvětlení ,řekla , že zakládala mamince spořící účet. Nevíme zda je to pravda -či ne. Prosím poraďte co dělat při případných ,,,vámi sdělených rizicích. Nevíme kupříkladu , proč si sídlo firmy nenahlásila ve svém místě bydliště , kterého je majitelkou.Prosím pomozte.
Dobrý den.
Dědila jsem majetek po manželovi.U notáře jsem pod velkým nátlakem své dcery přenechala svůj podíl vnučce. Vzhledem k jejich chování bych chtěla tuto věc změnit a tudíž svůj podíl vrátit. Poraďte mi prosím co mám udělat.Nevadí,že toto řízení probíhalo před 3 lety? Moc děkuji
Dobrý den,
byl to takový nátlak, že jste cítila obavu o své zdraví či život, či zdraví někoho blízkého, byla jste v tísni? - pochybuji. Předpokládám, že šlo jen o přesvědčení dcery a vzhledem k tomu, že jste svéprávná, bylo na Vás, jak s tím naložíte. Pokud to byl ale velký tlak, je teoreticky možné se bránit - velmi však pochybuji, že by se Vám podařilo uspět. Obraťte se na advokáta.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com