Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Může darovací smlouva pro manžele znít přímo na darování do společného jmění manželů (SJM), a nebo musí být v každém případě pouze na darování do podílového spoluvlastnictví? U darovací smlouvy přímo do SJM Katastrální úřad nezapsal vklad do katastru nemovitostí.
Dobrý den,
podstata SJM vylučuje darování. Získávají-li manželé nějakou movitou či nemovitou věc darováním, mohou ji společně získat pouze do tzv. podílového spoluvlastnictví. Jestliže tedy do darovací smlouvy na nemovitost uvedete, že ji nabýváte do SJM - katastrální úřad to nezapíše a buď Vám povolí opravu, nebo musíte vzít návrh zpět, smlouvu upravit a podat nový návrh (zaplatíte další kolek).
Děkuji za Vaši odpověď. Mohu říci, že jsem ani jinou nečekal. Zdá se mi, že v tomto případě je ale zákon zbytečně tvrdý. Konkrétně se jedná o zbytkovou parcelu původního poz. katastru (PK) o výměře 31m2, jejíž převážnou část číslovanou v KN již manželé vlastní v SJM. Když se napíše nová smlouva na darování každému ½ do podílového vlastnictví, potom manželům vznikne zbytečně nové LV. Pokud by manželé nechtěli mít dvě LV, potom by si asi dalšími smlouvami (notářskými zápisy) museli své podíly vzájemně darovat a dát zapsat vklad, což jsou další 2 kolky. Nebo je kromě kupní smlouvy jiná cesta?
Dobrý den,
mám zahradu, kterou jsem na půl koupila s otcem. A otec mi cca před 3 lety tu svou půlku daroval. A učinil věcné břemeno - užívání, které po jeho smrti zanikne. V té době byl už po druhé ženatý. Nyní je vydané stavební povolení na otce. (Ale zatím se nezačlo stavět.) Otec je nyní těžce nemocný. A určitě už nebude moci stavbu zahájit. Asi za měsíc, by mělo být stavební povolení přepsané na mě. Mám ale obavu, že když postavím dům, tak jeho nynější manželka si může činit nároky. I když to zaplatím celé já.
Děkuji za odpověď.Jana Chlupová
Dobrý den, a proč by měla? Z ničeho neplyne, že by si měla cokoliv nárokovat, zvláště pokud je věcné břemeno zřízeno jen k osobě otce, alespoň jak píšete.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com