Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat:se svým mužem jsem se rozvedla avšak zůstali jsme nahlášení v jednom bytě a žili společně.Nedávno zemřel a z různých okolností mu nikdo z rodiny ani známých nechce vypravit pohřeb ani ten nejobyčejnější.má otce i sestru,ale ti se o to postarat nechtějí a i já z osobních důvodů to nechci řešit.Dočetla jsem se že pokud mu pohřeb nikdo nevypraví bude kremace účtovaná obci kde měl trvalé bydliště.jelikož žiji na malé vesnici nerada bych aby si na mě lidi ukazovali.Má otázka tedy zní jestli obec bude vymáhat po jeho otci a sestře (nebo dokonce po mě) dlužnou částku nebo to celé zaplatí obec na své náklady a zůstane to tak.A pokud vypravím pohřeb já jakožto opatrovnice našich společných nezletilých dětí budu zahrnuta v dědickém řízení?Nebo se toho můžu vzdát?Předem děkuji za odpověď.
K pohřbu: sjednat pohřeb může plnoletá a právně způsobilá osoba, která sjednání pohřbu provádí na základě závěti nebo přání zemřelého. Pokud závěť není pořízena, pak osoba příbuzná, zemřelému blízká, tzn. dědic ze zákona, nebo osoba která se zemřelým trvale žila ve společné domácnosti, nebo o to byla požádaná, nebo se tak rozhodla z vlastní vůle. Pokud takové osoby zemřelý neměl, nebo nesjedná-li ve lhůtě 96 hodin od oznámení úmrtí žádná osoba pohřbení, pohřeb zajistí obec na jejímž území k úmrtí došlo. Obec má právo na úhradu účelně vynaložených nákladů vůči dědicům a nejsou-li dědici, pak vůči státu.
K dědění: jelikož předpokladem pro dědění po manželovi (nebožtíkovi) je trvající manželství v době smrti, což ve vašem případě nepřipadá v úvahu, dědit nebudete.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com