Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
otec a matka po rozvodu přenechali družstevní byt mně a bratrovi. Já chci polovinu peněz s tohoto bytu.Bratr chce nadále bydlet v bytě a proto potřebujeme nejspíš sepsat mezi sebou smlouvu v které by bylo, že on mě bude měsíčně splácet můj podíl z tohoto bytu a v případě prodeje bytu mi doplatí zbylou polovinu. Poradte mi prosím jaký typ smlouvy potřebuji?
Předem děkuji.
Dobrý den, na to konkrétní smlouva v zákonech upravena není. Musíte uzavřít smlouvu, kde si jasně a srozumitelně stanovíte o co jde, za co a v jaké výši budete kompenzován a způsob splacení vypořádacího podílu včetně podmínky, že při převodu členských práv a povinností (nikoliv bytu, který nevlastníte, protože patří družstvu) bude jednorázově doplacen zbytek kompenzace. Také uveďte, kdo bude výlučným nájemcem bytu a členem družstva. Pokud nevíte jak na to, pak se obraťte o radu na vedení družstva anebo zajděte za právníkem. Daňové aspekty pojednejte na finančním úřadu.
Nutno dodat, že u družstevních bytů není možný společný nájem bytu (až na výjimku společného nájmu manželů). Takže členem družstva a nájemcem bytu může být stejně jen jeden z Vás.
Může si jeden z manželů,žijících v obecním bytě, zakoupit ze zděděných prostředků jiný byt do osobního vlastnictví, tak aby zároveň nenarušil právo druhého mamžela na nájemní smlouvu na obecní byt.
Dobrý den, pokud žijete v bytě, jehož vlastníkem je obec a jste s manželem nájmeci společní ( bez ohledu na to, že nájemní smlouvu uzavřel např. jen o ještě před sńatkem). Pokud by kterýkoliv z vás nabyl jiný byt, je to důvod k výpovědi z nájmu.
Dobrý den, lze darovat darovací smlouvou 1/2 pozemku, která je ve společném jmění manželů, každý vlastní jednu polovinu pozemku.Děkuji za odpověď.
Odpovědi na to, co Vás zajímá, naleznete zde: http://www.pravnik.cz/forum/topic-22.html
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com