nelegální pronájem - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Propadlý občanský průkaz

Veronika Jiřičková, 28.11.2008 13:00:40

Dobrý den,

obracím se na vás s naléhavou prosbou o radu. Dnes mne knihovnice upozornila, že mám již 5 měsíců propadlý OP. Jelikož občanku víceméně nikde nepoužívám, nevšimla jsem si toho dříve. Když jsem volala na informace na městský úřad, řekli mi, že mám přijít co nejdříve, ale že budu platit pokutu, která může být i několik tisíc korun. To pro mne jako studentku a "samoživitelku" bylo obrovské zděšení. Nemohu si dovolit, ani na to nemám, zaplatit takovouto pokutu. Proto se na vás obracím. Nevíte, zda je možné vůbec takhle vysokou pokutu za to platit? A popřípadě, vím, že tady se to asi nehodí psát, ale nahlásit třeba OP jako ukradený, za to je nižší pokuta... Ale nevím, jestli by někdo neověřoval, zda-li jsem měla OP platný nebo ne, abych pak neplatila pokutu ještě větší... Předem moc děkuji za odpověď!!!

Ztracené doklady

Daniel Rubič, 05.06.2008 18:52:38

Dobrý den,

chtěl bych se informovat. Před čtyřmi lety, mi ukradli kompletní peněženku tzn. (občanský průkaz, řidičský průkaz, atd.) Samozřejmě, sem to nahlásil na Policii ČR a Magistrát města Brna, a nechal si vydat nové doklady.Před dvěma lety mi došlo z Dopravního podniku v Brně soudní obsílka, že jsem spáchal přestupky a to sice, že jsem neměl jízdenku. Jenže všechno to bylo na čísla těch ukradených dokladů. Tak jsem navštívil Magistrát a ten mi vydal potvrzení a nahlášení ukradených dokladů. A tímto sem se odvolal. Ale nedávno mi došlo oznámení o podání žaloby, že jsem dne 09.01. 2008 byl v 15:47 tramvaji číslo 1 a opět to bylo na ten ukradený řidičský průkaz 4 roky starý.Rovnou mi došlo oznámení o podání žaloby.Samozřejmě na tuto dobu mám aliby, pže jsem byl zrovna na pracovní neschopnosti.Tak jsem se chtěl zeptat, jak v této věci postupovat.Protože si připadám už bezmocný, tědka čekám na vyjádření soudu. Mám všechny doklady od Policie.

Re: Ztracené doklady

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 12:49:25

Dobrý den, musíte u soudu tvrdit veškeré skutečnosti, zj. potvrzení o ztrátě dokladů, alibi na dobu, kdy jste měl "údajně" jet v MHD, pokud možno i nějaké svědky, které jsou způsobilé prokázat, že nešlo o Vás. Revizor samozřejmě pravost dokladů nezkoumá, takže dopravní podnik jedná jako u každého neplatiče jízdného. Vaše tvrzení o nevině mu nestačilo, tak jí prostě budete muset doložit u soudu.

nelegální pronájem

lenka, 05.06.2008 16:40:56

Dobrý den,
již několik měsíců pronajímá soused (majitel bytu)nelegálně svůj byt Romům a ukrajinským dělníkům. Prozatím jsme jeho (jsme SVJ) jednání tolerovali, neboť tvrdil, že mu byt rekonstruují. V poslední době se však situace rapidně zhoršila, den co den hádky, vylamování dveří, rvačky, na schodech krev, domluva s obyvateli není možná, s majitelem taktéž. V současnéchvíli je situace natolik neúnosná, že vše chceme řešit, potřebujeme však radu, jak na to - právní cestou? Žalobou na majitele? Nucený odchod nájemníků? Velmi děkujeme za radu.

Re: nelegální pronájem

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.06.2008 16:48:35

Dobrý den,
předně - co znamená nelegální pronájem? Jestliže jde o byt v jeho OV, může svůj byt přenechat k užívání na základě náj. smlouvy (i bez ní) komukoli - je to jeho právo. Pokud však tito nájemci takto porušují práva ostatních vlastníků - doporučuji ke každé takové zásadní věci přivolat policii, podat podnět městskému úřadu. Zákon zná také možnost soudního rozhodnutí, kdy soud fakticky odejme vlastnické právo k bytu z obdobných důvodů - s takovým sporem jsem se však nikdy nesetkala a je otázka, zda někdo z mých kolegů ano.
Zkuste mu však touto žalobou pohrozit; třeba se faktu, že by mohl o byt přijít (i když mezi námi víceméně teoreticky) zalekne a nájemníky sám vystěhuje. Asi by stálo za to vzít si na pomoc právníka.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »