Zruseni meho pracovniho pomeru z duvodu navratu me predchudkyne z RD - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Zruseni meho pracovniho pomeru z duvodu navratu me predchudkyne z RD

Lenka Bradáčová, 05.06.2008 11:50:54

Dobry den,

mela bych na Vas jeden dotaz z pracovne pravni oblasti. Uz skoro 2 roky pracuji v jedne firme jako asistentka, mam smlouvu na dobu neurcitou. Ted se proslycha, ze moje predchudkyne by se chtela po temer 3 letech vratit z rodicovske dovolene. Podle mych informaci byl zamestnavatel povinen ji drzet jeji puvodni pozici prvniho pul roku, nyni uz ji jen musi prijmout v ramci firmy. On ale zadnou volnou pozici nema. Je tedy povinen me propustit a ji prijmout zpet na jeji puvodni misto? Mluvila jsem se sefem, rikal, ze by si chtel ve firme nechat me, ji navic vubec nezna, nikdy s ni nepracoval. Jedna vec ale je, co on si preje, a druha, co mu uklada zakon. Mam tedy duvod se o svou praci bat? A v pripade, ze by me propustil, musi mi dat dvoumesicni vypovedni dobu a odstupne ve vysi tri mesicnich platu?

Predem dekuji za odpoved a preji pekny den.

S pozdravem

Lenka Bradacova

Re: Zruseni meho pracovniho pomeru z duvodu navratu me predchudkyne z RD

Mgr. Oldřich Topka, 10.06.2008 13:00:59

Dobrý den, návrat zaměstnankyně po RD si musí vyřešit sám zaměstnavatel. Bude záležet na jeho rozhodnutí, koho si nechá a koho propustí. Nejčastěji se to řeší výpovědí pro nadbytečnost. A je to jak píšete - 2 měsíce výpovědní doba a 3-násobné odstupné.

Lenka Bradáčová, 21.07.2008 16:35:48

Dobrý den,

psala jsem Vám začátkem června (viz výše), mezitím se situace vyvinula tím směrem, že dotyčná paní se skutečně ozvala a chtěla by se vrátit do firmy na svou původní pozici. Šéf ji přijmout nechce, ale po konzultaci s právničkou se dozvěděl, že neexistuje legální důvod, proč ji "vyhodit", rád by se s ní tedy nějak dohodl, ale nelíbí se mu, že by jí měl vyplatit tříměsíční odstupné. Dá se tato situace řešit i jiným způsobem nebo skutečně nemá jinou možnost, pokud ji nechce přijmout zpět? Domnívám se, že i pokud by se rozhodl propustit mě a přijmout zpět ji, tříměsíčnímu odstupnému se stejně nevyhne. Je tomu skutečně tak? Varianta, že bychom ve firmě pracovaly obě, nepřichází v úvahu. Existuje nějaké řešení, jak mou předchůdkyni nepřijmout zpět, aniž by musela dostat tříměsíční odstupné? Mohla by nastat situace, že by pro mého zaměstnavatele bylo výhodnější přijmout zpět ji a mě propustit?

Předem děkuji za odpověď, pěkný den.

S pozdravem

Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová, 21.07.2008 16:38:40

Ještě bych se také chtěla zeptat, zda může nastat situace, že by mé předchůdkyni odstupné sice vyplatit nemusel, ale musel by ji přijmout zpět a mě propustit bez odstupného?

Děkuji.

Lenka Bradáčová, 22.07.2008 16:19:45

Dobrý den,

situace se nyní vyvinula tímto směrem: šéf se chce pokusit nabídnout té paní místo logističky po kolegyni, která dává výpověď. Jednalo by se o práci převážně v kanceláři, ale její náplň by byla jiná, než měla uvedeno v původní pracovní smlouvě. Je to takto možné? A pokud by tuto nabídku odmítla, jaké jsou pak podmínky? Musí i tak dostat odstupné?

Děkuji a přeji pěkný den.

S pozdravem

Lenka Bradáčová

Mgr. Oldřich Topka, 28.07.2008 16:29:58

Dobrý den, na podobné dotazy již bylo v těchto diskuzích odpovězeno mnohokrát, takže si je projděte.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »