Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,potřebovala bych poradit,marodila jsem od 3/09 do 20.9.09 a ze zdravotních důvodů jsem dala výpověď dohodou,kolik mám nároku na dovolenou,zbývalo mi 18 dní a proplatily mi jen 1.5 dne,přitom minulý rok jsem přišla kvůli nemocenské též dlouhé jen o dva dny dovolené a zbytek jsem si vybrala a byla mi normálně proplacená,děkuji za pomoc s pozdravem HANKA
Neuvádíte, kolik dnů jste v roce 2009 odpracovala.
"Zaměstnanci, jemuž nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok ani na její poměrnou část, protože nekonal v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, náleží dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. "
Takže si to spočítejte.
Pracuji 12h směny,zaměstnavatel tvrdí ,že při čerpání dovolené mám nárok jen na13 dní za rok,protože se mi odečítá za den dovolené 1.5 dne,protože pracuji 12ti hodinové směny ikdyž mám odpracováno stejně hodin za měsíc jako při osmihodinových směnách. Děkuji
Dobrý den,měla bych dotaz,nahlásila jsem zaměstnavateli dovolenou kterou bych měla nastoupit 29.6 do 3.7. stím že jsme si z manželem zaplatily u cestovky dovolenou.Ale zaměstnavatelem mi bylo řečeno že na tu dovolenou mi nepustí jelikož se prolíná s dovolenou pí vedoucí,jinak mě propustí.Moje pracovní místo nemá co dočinění s pí vedoucí ( nejsme na sobě pracovně závislí,má svojí zástupkyni),a s kolegyněmi se v dovolené vystřídáme jako každý jiný rok,tak to u nás ve firmě vždy fungovalo.Má na to zaměstnavatel právo aby mě nepustil na dovolenou kterou mam zaplacenou a když ho neposlechnu a dovolenou nezruším ( tím příjdu u cestovky o peníze které jsem již zaplatila) může mi dát hodinovou výpověď? Děkuji za odpověď Vlasta
ZP §217 (1) Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance.
Měla jste si termín dovolené nechat odsouhlasit před tím, než jste ji zaplatila.
Teď je to jen věc jednání, pokud se Vám je podaří přemluvit - což se Vám nemusí podařit.
Pokud nebudete chodit do práce, mohou to považovat za neomluvenou absenci a dát výpověď.
Vzdala jsem se místa vedoucí odboru územně správního celku 20.10.2008, jiné pracovní místo jsem nepřijala, takže mi běželpo dobu výpovědní lhůty průměrný plat. Výpovědní lhůta skončila 31.1.2009 (o měsíc prodloužená kolektivní smlouvou). Z r. 2008 (nový nárok v r. 2009) jsem měla 13 dní nevybrané dovolené, jejíž čerpání mi zaměstnavatel 14 dní předem nařídil (7.1.2009). Za měsíc leden mi zaměstnavatel vyplatil náhradu mzdy za 11 dnů z důvodu překážky na straně zaměstnavatele a 13 dnů náhrady mzdy za dovolenou. Můj nesouhlas s čerpáním dovolené bylo doručeno zaměstnavateli 28.1.2009. Je postup zaměstnavatele správný? Domnívám se, že za leden měla být vyplacena náhrada mzdy za 22 dnů a 13 dnů náhrady mzdy za nevyčerpanou dovolenou.Děkuji.
ZP §217 (1) Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Jakýsi "nesouhlas s čerpáním dovolené" je zcela irelevantní. Je normální, že je třeba, aby pracovník do skončení pracovního poměru vyčerpal celou dovolenou.
Domnívám se, že postup organizace je v pořádku.
Dobrý den,,chci se zeptat jestli zaměstnavatel má nárok nám nařídit všechnu dovolenou ze začátku roku,,tak že v březnu už mi zbydou jen 2 dny dovolené,
Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat jestliže jsem byla nemocná 3 a půl měsíce má zaměstnavatel právo mi krátit dovolenou o 5 dnů, které nám přidal podle PARAGRAFU 213 a navíc z důvodu,kdy není schopen nám zajistit práci si vybíráme dovolené také .Můj názor je ten,že právo nemá ani na jednu z těchto věcí.Děkuji za odpovědˇ.
Dobrý den, krátit dovolenou může jen v souladu s §223 ZP a nikoliv podle svého uvážení. Čerpání dovolené sice určuje zaměstnavatel s přihlédnutím k provozním potřebám, ale i k zájmům zaměstnance. Takto nařízená dovolené není v souladu s dobrými mravy, protože není určena k řešení provozních potíží zaměstnavatele, ale k odpočinku zaměstnavatele. A navíc je zaměstnavatel povinen oznámit určenou dovolenou nejméně 14 dnů předem a nikoliv náhle, ze dne na den. Ani nedostatek práce nemá řešit dovolenou, ale jde o překážku na jeho straně, kdy má proplatit náhradu mzdy, ale nikoliv nařídit čerpání dovolené. Takové jednání je zralé na podnět inspektorátu práce.
dobrý den
dělám na benzince,máme 12 hodinový směny,ale výplaty máme jako 8..ale 1den dovolený nám počítá 1,5dnu.máme 20 dnu.
Chtěla bych se zeptat jestli to tak muže být a jestli když máme větší pracovní fond nenaskakují nám náhradní volna.Vedoucí tvrdí že né,ale nám se to nezdá.
dekuji
Dobrý den, konkrétní propočty mezd a dovolené si musíte zjistit u mzdové účetní. Pokud však máte 12-hodinovou směnu, musíte ji dostat zaplacenou celou. Žádné náhradní volno Vám nikde "nenaskakuje". To by jste se musely se zaměstnavatelem dohodnout na jeho čerpání za přesčasy. Nárok na volno vzniká ze zákona při práci v den státního svátku. Můžete se informovat na inspektorátu práce.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com