Může tohle zaměstnavatel? - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

změna pracovní doby

Michal Havlíček, 31.01.2009 20:21:57

Dobrý den, prosím o informaci, zdali může zaměstnavatel změnit pracovní dobu a to z tříjsměnného (8 h) provozu na nepřetržitý (12 h)a zaměstnance o této změně informuje jen týden předem? Tato změna má počátek od prvního pracovního dne v měsíci a dobu trvání cca dva týdny, neporušuje tak zákoník práce konkrétně § 84? Můžu se proti tomu nějak bránit? Může si zaměstnavatel měnit pracovní dobu jak se mu zlíbí? Děkuji za odpověď.

změna pracovní smlouvy

jana fuxova, 31.01.2009 10:33:10

dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda zaměstnavatel má právo změnit pracovní dobu když:smlouvu mám na třísměnný provoz a zaměstnavatel chce udělat dvousměnný dvanácti hodinový provoz.Jaké mám možnosti,pokud s touto změnou nesouhlasím?děkuji

Pracovní doba

Lukáš Matoušek, 29.01.2009 08:08:33

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, pracuji u stavební firmy a zaměstnavatel nás posílá na stavbu vzdálenou 80km od sídla firmy. Pracovní dobu upravil od pondělí až středa od 5:45-18:00 (19:00 čas na cestě domů) a ve čtvrtek od 5:45-16:00(17:00 čas na cestě domů), pátek volný.
Cestovné proplácí 2hodiny denně. Nyní nám chce proplácet 50Kč hrubého za čas (2,5hodiny - 0,5 příprava materiálu na stavbu)stráveném na cestě. Má právo zaměstnavatel takle upravit pracovní dobu a snížit ze 105,- hrubého na 50,-Kč.

špatné chování zaměstnavatele

Lucie Michajlova, 20.01.2009 22:21:22

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zaměstnavatel pro nás nemá práci, zkrátil nám týdení pracovní dobu na 22,5 hodiny, dal nám dohodu kde je napsaná jedna věta a to že od 19.1.2009 nám bude zkrácená doba, neni tam uvedeno na jak dlouho to je a ani jaký dny půjdem do práce. Nepodepsala jsem tuto dohodu, ale dopadla jsem stejně jako kdybych podepsala, mám ještě 2 dny staré dovolené, chtěla jsem si je vybrat 22.1 a 23.1, bylo mi to zamítnuto z důvodu, že fabrika bude uzavřena a nebude nám za ty 2 dny nic proplaceno. Mám slouvu na 40 hodn týdně. Zaměstnavatel s námi nic neřeší, jen nám nařizuje neplacený volno. Od února má smlouvu s úřadem práce, že můžem být doma na 60%, ale jelikož chodíme do práce jen 3 dny v týdnu tak průměr klesá. Poraďte mi prosím jestli to zaměstnavatel může udělat když nemám dohodu podepsanou. Nechce nás propustit, nemá totiž na odstupný. Co je nejlepší uřešení a jak mám postupovat. Děkuji

Může tohle zaměstnavatel a jak se bránit?

Karel Novák, 18.01.2009 11:23:55

Z důvodu omezení výroby nás vedení podniku nutí k podpisu smlouvy, kde souhlasíme, že místo některých pravidelných směn dostaneme neplacené volno.Jedná se o 1/3 pravidelných směn. Za tyto směny nám však podnik zaplatí sociální a zdravotní. Kdo nepodepíše, může počítat s propuštěním. Odbory jsou vedeny THP pracovníky, proto se staví na stranu zaměstnavatele.
Jak tuto situaci řešit?

Dotaz na snížení hodinové mzdy

Alena TOMÁŠKOVÁ, 01.01.2009 18:08:00

Dobrý den prosím o informaci zdali mi může zamněstnavatel snížit tarif hodinové mzdy z důvodu :musel jsem s cenou dolů jinak by jsme tu skončili.Snížil by nám plat o 10-20% ale práci by jsme museli vykonávat pořád stejnou. Nelíbí se mi to a proto bych chtěla vědět jestli jsem povinna podepsat dodatek ke smlouvě kde by mi byl snížen zákadní hodinový tarif ale nápln práce by zůstávala stejná.Děkuji za odpověd. Alena Tomášková

Re: Dotaz na snížení hodinové mzdy

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 14:47:22

Dobrý den, jestliže je mzda sjednána přímo v pracovní smlouvě, tak tu lze změnit jen se souhlasem zaměstnance, právě např. dodatkem. Nesouhlasí-li, pak musí zaměstnavatel dál platit mzdu, která byla sjednána (ovšem nikde není řečeno, že to zaměstnanci "nevrátí" jinak).
Je-li však mzda stanovena ve mzdovém výměru, pak ji může zaměstnavatel změnit i bez souhlasu zaměstnance, protože jde o jednostranný právní akt zaměstnavatele, nikoliv o dohodu. Zaměstnanec se s tím buď musí smířit nebo si hledat jinou práci.

Muze tohle zamestnavatel?

Petra H., 05.06.2008 10:44:18

Dobry den,

chtela bych pozadat o radu ci pomoc v mem pripade. Se zamestnavatelem mam stanovenu nepravidelnou pracovni dobu.V posledni dobe mam jiste zdravotni problemy a potrebuji casteji k lekari.Zamestnavatel vsak nejdrive zakazal pouzivani propustek a neuznava je ani kdyz je mam potvrzene od lekare.Nejdrive jsem si chybejici hodiny naddelavala, ale nyni opet zamestnavatel zakazal naddelavani hodin z jakehokoli duvodu.Nevim, jak tuto situaci resit?Je to vubec z hladiska zakona mozne? U vetsiny lekaru je nutne se objednat dopoledne a vetsina z nich Vam rozhodne nedava moc na vybranou termin, kdy chcete prijit, obzvlaste pokud se musite objedat 3 mesice dopredu.Prosim poradte, jak mam tuto situaci resit.Jeste bych se chtela zeptat jednu vec ohledne pracovni doby a pocitavaji se do nepravidelne pracovni doby do casoveho fondu i svatky, zamestnavatel nam je totiz pocita a pokud chceme na svatek volno, musime si vzit dovolenou ci nadpracovat. Nema byt casovy fond pocitan bez nich.Diky

Re: Muze tohle zamestnavatel?

Mgr. Oldřich Topka, 05.06.2008 16:06:38

Dobrý den, návštěva lékaře je překážkou v práci podle nař.vlády 590/2006:
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Jestliže tedy není možné jít na vyšetření mimo pracovní dobu, měl by Vám volno poskytovat. Nemůže tuto záležitost svévolně měnit. Bylo by možné podat podnět na inspektorát práce.

Dohoda o pracovní činnosti

František Valášek, 05.06.2008 09:52:30

Dobrý den, hodlám uzavřít DoPČ s fyzickou osobou žijící na Slovensku. Po naplnění podmínek dohody provedu dohodnutou výplatu, ale nevím komu mám odvést sociální, zdravotní pojištění a daň ze mzdy. Jestli na českou nebo slovenskou stranu.
Děkuji za odpověď
Valášek

Re: Dohoda o pracovní činnosti

Mgr. Oldřich Topka, 05.06.2008 14:52:13

Dobrý den, jako český zaměstnavatel bude odvody směrovat na české úřady.

Může tohle zaměstnavatel?

Stanislav Šelmeci, 04.06.2008 12:18:16

Dobrý den. Mám DPČ. Problém spočívá v tom, zda-li může zaměstnavatel vyžadovat, pod hrozbou rozvázání prac. poměru, výkon práce v době, kdy bych jako student SŠ měl býti ve škole. Zaměstnavatel byl před uzavřením smlouvy s tímto faktem seznámen, ale ve smlouvě není ukotvena možnost výkonu práce pouze v SO, NE, státem uznané svátky a školní prázdniny? Mnohokráte děkuji. Stanislav Š.

Re: Může tohle zaměstnavatel?

Mgr. Oldřich Topka, 05.06.2008 14:51:19

Dobrý den, to je věc, kterou by měl zaměstnavatel akceptovat. V době školní docházky samozřejmě nemůžete konat brigádu. Nejlépe uděláte, když si najdete brigádu jinde.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »