Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
na konci října mi skončila zkušební doba. Od půlky záři jsem tři týdny marodila s ošklivou angínou, kdy jsem dojížděla do nemocnice na injekce a byla na neschopence.
Pak jsem měsíc chodila do práce a teď mi zjistili na orl z výtěrů, že mám nějaký dva bacily, kvůli kterým se mi to vracelo, kvůli léčbě budu muset být zase minimálně 10 dní na neschopence. Nadřízená má samozřejmě kecy, protože musí dělat moji práci za mě.
Je to moje první zaměstnání na HPP, tak nevím, jak to chodí.
Můžou mě po návratu do práce vyhodit za dlouhou pracovní neschopnost? Nebo jak je to?
Díky.
Pracovní neschopnost snad máte řádně nahlášenou u zaměstnavatele a potvrzenou od lékaře. Výpověď z důvodu zdravotního stavu byste mohla dostat pouze pokud byste dlouhodobě pozbyla způsobilost konat dosavadní práci, jinak ne. Tuto skutečnost by zaměstnavatel musel prokázat znaleckým posudkem.
Dobrý den,
jsem ve zkušební době, která mi končí 27.4.2012. Nyní jsem na dlouhodobé nemocenské, byla jsem hospitalizována v nemocnici, nyní jsem v domácím léčení, ale nevím, kdy se budu moct vrátit do práce, lékař říkal tak ještě měsíc až dva měsíce na nemocenské.
Mám ale strach co můj zaměstnavatel. Může mi zrušit PP i když jsem na dlouhodobé nemocenské?
Děkuji.
Dobrý den,chci se zeptat na problém, který má kamarádka:stal se jí pracovní úraz,už rok a půl má díky tomu problémy s páteří, hlavně bolesti. Lékaři bohužel stále neví,co přesně jí je.Přesto se víceméně na vlastní žádost nechala uznat a chodí do práce(na nemocenské byla cca 8měsíců,nemocenská jí začínala ale až cca půl roku po úrazu, když se začaly projevovat velké bolesti páteře)Její zaměstnavatel má svého lékaře a k němu musí kamarádka nosit všechnu dokumentaci.zatím je uznána,že může chodit do práce,pokud by jí ale lékař řekl,že podle něj není schopna vykonávat tuto práci,co se může stát?Musí jí zaměstnavatel nabídnout jiné zaměstnání v rámci podniku nebo jí může vyhodit a dát odstupné? jak to v takových případech chodí??
Děkuji za zprávu
Dobrý den, pokud jde o pracovní úraz nebo nemoc z povolání a potvrdí to lékařský posudek (ne pouze lékařská zpráva), pak se posudek předloží zaměstnavateli a ten je povinen zaměstnance převést na jinou vhodnou práci s ohledem na jeho stav, schopnosti a kvalifikaci. Jestliže to neudělá nebo takovou práci nemá, pak může zaměstnanec okamžitě zrušit PP podle §56/1 ZP (3-násobné odstupné) anebo mu dá výpověď zaměstnavatel podle ů§52/d, ale musí vyplatit zaměstnanci 12-násobné odstupné. To se v praxi zaměstnavatelům nelíbí a hledají všechny možné způsoby jak se zaměstnancem skončit PP, aniž by museli vyplácet odstupné v takové výši.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,k 31.10.2008 jsem ukončila PP.Onemocněla jsem a nevím zda neschopenku mohu dát bývalému zaměstnavateli.PN mě bude vystavena 7.11.2008.Děkuji
Dobrý den, ochranná 7-denní lhůta pro nárok na nemocenskou je dodržena. Potvrzení o pracovní neschopnosti tedy adresujte bývalému zaměstnavateli.
Dobrý den,k 31.8.2008 mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou.10.9.2008 jsem onemocněla,nejsem zatím zaměstnaná ani registrovaná na úřadě práce,chtěla bych vědět zda mám nárok na nemocenské dávky a jestli si zdravotní pojištění musím uhradit sama,nebo kdo ho uhradí.Děkuji.
Dobrý den, nikdo Vám nemocenskou platit nebude. Ochranná doba po skončení PP pro přiznání dávek je 7 dnů a ta uplynula. A protože nejste účastna nemocenského pojištění ani nejste v ochranné době nárok na nemocenské dávky nemáte. ZP si samozřejmě musíte zaplatit sama.
Dobrý den, pracovala jsem na HPP v jedné firmě a od 1. 6. 2008 ještě na VPP v jiné firmě. K 31. 8. jsem v té první firmě skončila a ode dneška nastupuji na HPP tam, kde jsem dosud byla na VPP. Zajímalo by mě, jak to bude s nemocenskou, kdybych náhodou třeba za měsíc onemocněla. Jak se to počítá?
Dobrý den, žádné HPP a VPP dnes ZP nepoužívá. Takové dělení PP již druhým rokem neplatí. Nemocenská se Vám počítá z příjmů, které dosahujete v době nemoci. Pokud budete mít jedno zaměstnání, pak to bude pouze z něj, ledaže by jste onemocněla ještě v ochranné 7-denní lhůtě.
Nemocenská se počítá z denního vyměřovacího základu. Denní vyměřovací základ se zjistí tak, že se vyměřovací základ zjištěný z rozhodného období dělí počtem kalendářních dnů připadajících na rozhodné období. Mechanismus výpočtu je poměrně náročný a patří do poradny o účetnictví.
Dobrý den,mám k Vám dotaz týkající se nemocnosti ve výpovědní lhůtě.K 31.7.2008 jsem dal výpověď z prac.poměru a zajímá mne zda,když jsem ve výpovědi a půjdu na operaci,mi dál běží výpověď a můj prac.poměr skončí 30.9.2008
Za odpověď děkuji
Dobrý den, výpověď jste podal Vy. Takže výpovědní doba se nestaví a jejím uplynutím PP skončí bez ohledu na to, jestli jste nebo nejste v pracovní neschopnosti. Uplynutím 30.9. tedy PP skončí.
Dobrý den, od 1.4.2008 mám smlouvu na dobu neurčitou. Nyní mi běží 3měsiční zkušební lhůta. Ze zdravotních důvodů chci jít na nemocenskou. Mohu v průběhu nemocenské a zároveň ve zkušební době (která končí 31.6.2008) podat výpověď, přitom budu mít nemocenskou až do konce srpna? děkuji za odpověď
Dobrý den, ve zkušební době se nepodává výpověď, ale zrušení PP ve zkušební době. To samozřejmě podat můžete. Protože pracovní neschopnost vznikla a bude trvat i po skončení PP, tak Vám nárok na nemocenské dávky poplyne i nadále.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com