Dotaz - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dotaz

Dana CHybová, 02.06.2008 21:53:28

Dobrý den.
Můj dotaz se týká pracovní smlouvy,ve které mám dohodnutou úkolovou mzdu.Nyní mi nadřízený nařídil hodinovou mzdu s okamžitou platností bez jakékoliv dohody nebo dodatku k prac.smlouvě se mnou.Jako důvod uvedl nové normování práce.Jenže nový normovač se teprve bude hledat.Nevím jak dlouho to vše potrvá a jestli může nadřízený takto se mnou jednat.Hodinová mzda činní 60.-Kč hrubého na hodinu,jenže úkolová mzda mi činila přibližně 800.-Kč na den..A můj dotaz zní jestli mi může takto výrazně snížit mzdu a pokud ano na jak dlouho.Můj plat se nyní sníží téměř o polovinu.
Předem děkuji.

Re: Dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 05.06.2008 13:24:35

Dobrý den, pokud je mzda pevně sjednaná v pracovní smlouvě, pak ji bez souhlasu zaměstnance snížit nelze, ledaže je výslovně sjednáno, kdy a za jakých podmínek je to možné. Jde totiž o dohodu, k jejíž změně je nutný souhlas všech účastníků. Pokud však smlouva vyplývá z vnitřních předpisů zaměstnavatele anebo je stanovena mzdovým výměrem, jde o mzdu, kterou jednostranně stanovil zaměstnavatel a také ji může sám upravovat.

Re: Dotaz

Dana CHybová, 05.06.2008 20:45:02

Velmi děkuji za zprávu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »