Nemoc z povolání - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

NÁROK NA DŮCHOD?

Jan Novák, 26.03.2012 08:22:12

Dobrý den, nevíte zda je možné žádat o důchod,když mám po operaci křížového vazu a meniskus, v pracovní neshcopnosti jsem víc než rok,jednalo se o pracovní úraz.

Děkuji

Re: NÁROK NA DŮCHOD?

ivzez , 27.03.2012 01:51:16

Ohledně případného invalidního důchodu se poraďte s ošetřujícím lékařem, ohledně nároku na důchod se obraťte na ČSSZ (i pro přiznání ID je potřeba mít odpracované roky).

ohrožení nemoci z povolání

Kamila Černá, 25.02.2012 21:30:01

Dobrý den, ráda bych se zeptala, můj otec měl prac. úraz, v jeho důsledku byl operován a nemocnice se vyjádřila, že má ohrožení nemoci z povolání. Po skončení neschopenky dostal výpověď k loňskému květnu. Do dubna 2012 je veden na ÚP a pobírá podporu. Má můj otec tedy na něco vůbec nárok, když se přímo nejedná o nemoc z povolání ale pouze o ohrožení? Může požadovat nějaké bolestné, případně ušlo mzdu? Děkuji za odpověď.

Re: ohrožení nemoci z povolání

ivzez , 06.03.2012 20:45:26

Obávám se, že v tomto případě není na nic nárok.

klin, 20.03.2012 15:26:19

Ja jenom doufam ze jste uplatnili aspon pracovni neschopnost a po uzdraveni jste meli jit za pravnikem a pak delat dalsi kroky

ivzez , 22.03.2012 13:36:02

Uchazeči o zaměstnání nejsou nemocensky pojištěni, takže v případě nemoci nemají nárok na nemocenskou. Potvrzení od lékaře slouží uchazeči jako omluvenka, že nemůže poskytnou potřebnou spolupráci, dále mu běží podpora.

Vyplacení renty

Jana Vostrá, 02.01.2012 20:49:47

Dobry den!Dnes jsem byla na podniku odevzdat lekarske posudky a uznani nemoci z povolani a informovala jsem se jak to bude dale probihat z vyplacenim renty.Bylo mi oznameno pani z personalniho oddeleni ze:Renta se vyplaci jen u nekterych nemoci z povolani a ze si neni jista jestli mam vubec na ni narok.Podle jejiho nazoru bude vyplaceno jen jednorazove odskodne a tim to bude pro podnik uzavrena zalezitost.Muj dotaz mam vubec na rentu narok? A rada bych take vedela jak je to z nemocenskou,ktera byla jeste pred operaci ukoncena mim obvodnim doktorem z duvodu toho ze zadna lečba neprobiha.Vzhledem k tomu ze jsem mela smlouvu z podnikem jen do 31.12.2011 se mam prihlasit na PU a jak budu mit po operaci tak si mam nechat vystavit novy nemocensky listek s tim ze mi dalsi nemocenskou bude platit opet muj byvaly zamestnavatel.Na to jsem se na podniku ptala ale bylo mi receno ze oni dalsi nemocenskou platit uz nebudou.Muzete mi prosim zdellit jak to vlastne je.Predem dekuji za odpoved Vostra

Re: Vyplacení renty

klin, 20.03.2012 15:09:22

bylami uznana nemoc z povolani tez me byla vypocitana renta ale mam ji od roku 2002 Nebylo me dano odstupne a take se nijak nezveda renta zacinam mit strach ze me nebudou stacit zachvili penize sice srounavaj me ji ale tak malo co s tim poradte me obavam se dost letosniho roku.

ivzez , 22.03.2012 13:41:17

Nemoc z povolání sama o sobě nezakládá nárok na odstupné.

Nárok na odstupné závisí na způsobu skončení pracovního poměru a v případě skončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele také na důvodu výpovědi.

klin, 20.03.2012 15:31:14

Veskera nemoc z povolani ktera byla uznana se musi platit to jsou jenom bludy pokavat jstym nehnete bezte za pravnikem tam stoprocentne vyhrajete a chtejte odskodneni za spatne jednani drzim palce

ivzez , 22.03.2012 13:39:27

Mýlíte se. Nárok na rentu vznikne pouze v případě, že ten, kdo onemocněl nemocí z povolání, přišel kvůli této nemoci o výdělek částečně nebo úplně.

renta horníků

Josef Šalbot, 05.11.2011 22:44:20

Dobrý den,
mám dotaz. Pobírám hornickou rentu a nyní mě ji chtěji odebrat z důvodu jiné obecné nemoci. Mám nemoc z povolání , ale také jsem měl infarkt a s.p. Diamo mě chce proto rentu vzít. Ptám se, zdali to může udělat ?
děkuji za odpověď
Josef Šalbot

Re: renta horníků

Ivo Ferenc, 30.01.2012 17:42:15

Dobrý den,
pobíral jsem hornickou rentu do 10/2011.Šachta si vyžádala zdravotní dokumentaci a nechala si vyhotovit znalecký posudek, kde paní doktorka usoudila, že mně nemusí vidět a z dokumetace vyčetla obecnou nemoc na bolest zad, která mi neumožňuje chodit po dole (bývalý důlní technik), tudíž už bych nemohl tuto práci vykonávat. Paní doktorka je soudní znalez respiračních chorob. Nechal jsem si vyhotovit znalecký posudek z neurologie, kde zpráva vyvrací zdravotní posudek paní doktorky a přiznává, že původní profesi můžu nadále vykonávat. Podal jsem výzvu na OKD, a.s.na obnovu vyplácení renty, OKD, a.s. se po dobu jednoho měsíce nevyjádřila. Jak mám v tomto případfě postupovat? Děkuji. I. F.

Dotaz

Jan Novák, 06.05.2010 18:50:48

Dobrý den.
Rád bych se dozvěděl,jak se vypočítává(postup) doplatku renty,když pracuji.Nevím zda vy tyto informace máte.A pokud ne,tak kde je získat.

Nevím zda toto je správný postup.Bylo mi řečeno toto:
Příklad:

17907 : 150 = 119,38 x 86 = (renta : fond prac.doby za ten který měsíc = za 1.h. x skuteč.počet odpr.hodin)

10266,68 = 10267 - 4136 (výdělek v dosavadním zaměstnání.Ale nevím zda to má být Hrubá mzda,či Hrubý příjem)

= 6131 (doplatek renty)

- 920 daň (15%)

5211 čistý doplatek renty

Děkuji.

nemoc z povolání

Táňa Hladká, 08.01.2009 21:54:36

Dobrý den,prosím o radu. Manželovi byla před 5 lety uznána nemoc z povolání. Byla mu přiznána renta,která byla tenkrát asi 3000 Kč. Firma ale platy každý rok zvedala a v současné době mu doplatek pojišťovny činil asi jenom 500 Kč. Před dvěma měsíci dostal manžel výpověď z nadbytečnosti. Nyní si manžel našel novou práci,kde je jeho plat o 4000 Kč nížší než v původním zaměstnání.Na pojišťovně mu sdělili,že současný výdělek je nezajámá,že se i nadále budou řídit průměrným výdělkem z původního zaměstnání a jeho doplatek bude činit pouze 500 Kč.Jedná pojišťovna správně? Pokud ne,na koho se máme obrátit? Děkuji Táňa H.

výpověď pro nadbyteěnost

michal pokorný, 06.01.2009 17:39:26

Dobrý den.Mám přiznanou nemoc z povolání od roku 2005.K 1.3.2009 jsem dostal výpověď pro nadbytečnost.Zajímalo by mne,jak to bude s mým doplatkem do průměru.Jestli mě bude podnik doplácet,i když budu na pracáku,a když nastoupím do nového zaměstnání.Děkuji.

Re: výpověď pro nadbyteěnost

Mgr. Oldřich Topka, 08.01.2009 09:04:09

Dobrý den, pokud budou příjmy nižší než průměr, pak by Vám rozdíl měli doplácet i po skončení původního PP.

Re: výpověď pro nadbyteěnost

klin, 20.03.2012 15:21:19

nevim jak je to tet ale ja kdyz jsem byla na pracaku tak jsem prisla o hodne penez byla jsem tam 4.roky bylo to v. r .2002 nasla jsem si praci.A doplaceli me vsechno do vypocitane renty dejte si na to pozor?

Náhrada za nemoc z povolání

Jiří Moravec, 30.12.2008 14:29:28

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak je to s náhradou za nemoc z povolání, když mi byla dána výpověď z pracovního poměru z důvodu insolvence zaměstnavatele (a jeho následného vyškrtnutí z obchodního rejstříku). Jak mám dále postupovat a kde žádat tuto náhradu, když jsem byl vyřazen z důvodu nemoci z povolání před rokem 1993.
Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
JM

Re: Náhrada za nemoc z povolání

Mgr. Oldřich Topka, 08.01.2009 09:02:42

Dobrý den, kontaktujte správu sociálního zabezpečení a požádejte o konzultaci. Nejspíš budete muset také podat přihlášku pohledávky do insolvenčního řízení.

NEMOC Z POVOLANI

Petra Nováčková, 14.10.2008 12:26:58

Dobry den, zajímalo by me, zda má smysl se pouštet do sporu s mým bývalým zamestnavatelem o náhradu škody při zjištené nemoci z povolání? Ošetřujícim lékařem mi byl v unoru 08 diagnostikován tzv.tenisový loket levé ruky.Na žádost závodní lékařky byla podáná žádost na posouzneí nemoci z povolání, které stále trvá. Nebyla jsem vpuštěna k šetření profesionality onemocnění, pouze jsem byla seznámena s výsledky, se kterými nesouhlasím. Byl mi uznán částečný invalidní důchod, je možné pro přiznání nemoci z povolání požadovat po zaměstnavateli ušlou zisk pro ztížené social.uplatnění nebo co mohu po firmě požadovat? jejich jednánní mi přijde sprosté a nehorázné, díky posudkům od lékaře nemohu vykonávat skoro nic. Lze uvažovat i o přidělení právnika, ex ofo?Moje finan. situace je slabá.DEKUJI

Re: NEMOC Z POVOLANI

Mgr. Oldřich Topka, 16.10.2008 10:08:10

Dobrý den, nároky z pracovních úrazů a nemocí z povolání tu jsou probírány už mnohokrát, přečtěte si příslušné diskuze.
Pokud je nemoc z povolání lékařsky podložená, pak nároky na náhrady samozřejmě máte. Nebude-li zaměstnavatel plnit dobrovolně, budete se muset soudit. O ustanovení advokáta soud zažádat můžete, ale budete muset prokazovat Vaši sociální a finanční situaci. Tu soud nejprve vyhodnotí a pak rozhodne, jestli Vám advokát ustanoven bude nebo ne.

renta na rodičovské dovolené

Jan Spacil, 10.10.2008 11:37:48

Dobrý den.Jsem bývalý horník a od roku 1994 pobírám rentu za chorobu z povolání.V současné době jsem zaměstnán na dobu neurčitou a manželka je na mateřské dovolené s našim 2-vou měsíčním synem.Na rodičovskou dovolenou bych však chtěl nastoupit já.Zůstane mi doplatek renty a nebo bych po dobu oněch 2 - 3 let na něj neměl nárok?Děkuji za odpověď.

Re: renta na rodičovské dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 15:19:27

Dobrý den, náhrada za ztrátu na výdělku je kompenzací za poškození zdraví a zhoršení pracovního uplatnění. Podle mého by Vám měla náležet i při této variantě, tedy k rodičovskému příspěvku. Celé to však projednejte ještě na příslušné správě sociálního zabezpečení.

Nemoc z povolání

Jaromir Sedlář, 16.07.2008 09:29:46

V roce 1984 mi byla uznána nemoc z povolání z vibrací,která mi trvá do dneška.Začal jsem pobírat od zaměstnavatele náhradu za ztrátu na výdělku a každý rok byl tento průměr valorizován vládou.v roce 1990 byl státní podnik zrušen a vznikla akciová společnost, která pevzala veškéré závazky z n.p. a zase jsem dostával doplatky od a.s.V roce 1994 jsem přešel k jiné firmě kde můj výdělek převyšoval průměrný výdělek rozhodný pro doplácení a tudíž jsem nežádal o doplatky.V roce 2002 jsem z rodinných důvodů odešel z této firmy a vzhledem k mému stíženému společenskému uplatnění(nemoc z povolání) jsem si našel práci kde můj výdělek byl nižší než stanovený průměr.Požádal jsem znovu o doplatky a bylo mi vyhověno až do října 2007.Pak zaměst.přestal vyplacet že není nástupnická oraginzace. Vše skončilo u soudu kde mi dal soud za pravdu že mám nemoc z povolání a firma je nástupnická ale doplatky zamítl z důvodu že jsem v roce1994-2002 nežádal doplatky.Chci se odvolat na kraj, poraďtě mi Děkuji

Re: Nemoc z povolání

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 14:15:42

Dobrý den, právní pomoc při odvolání proti rozsudku soudu je předmětem komerčních právních služeb. Zde poskytujeme pouze základní, rámcové poradenství. Pro důkladný právní rozbor a právní rady pro sepsání a postup při odvolání zde není dostatek prostoru a přesahuje to rámec zdejšího bezplatného poradenství. Pouze na základě vyjádření v dotazu není možné učinit jednoznačný závěr o tom, jestli s odvoláním uspějete nebo ne. Takže kontaktujte advokáta nebo se obraťte na občanskou poradnu ve Vašem okolí, popř. požádejte o konzultaci na inspektorátu práce.

klin, 20.03.2012 15:44:29

zajimalo by me jestli jste s tim neco delala a jestli to dopadlo dobre prala bych vam to protoze do teto situace se muzem dostat vsichni

nemoc z povolání

Marcela Srpová, 03.07.2008 20:34:46

Dobrý den. Chtěla bych Vás poprosit o radu. Byla mi přiznána nemoc z povolání a pobírám částečný invalidní důchod. Nyní byl mému postiženému manželovi přiznán třetí stupeň závislosti. Zajímá mě, když budu o něho doma pečovat, zda mi zaměstnavatel budu muset i nadále doplácet mzdu do průměru, který jsem měla před nemocí. Předem děkuji za odpověď.

Re: nemoc z povolání

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 12:28:27

Dobrý den, v případě nemoci z povolání by Vám tento nárok měl náležet.

Nemoc z povolání

Radka Kuběnová, 02.06.2008 20:04:17

Dobrý den, mám dotaz ohledně nemoci z povolání.
Pracuji rok a pul jako prodavačka a mám 12 hodinové pracovní směny. Byla mi zjištěna těžká žilní insuficience na obou nohách, mám předepsané léky a nohy mne dost bolí. Jsem rozhodnutá dát výpověď. Mám nárok na náhradu škody nebo na nemoc z povolání? A po kom ji mám požadovat, po pojišťovně nebo zaměstnavateli? Děkuji za odpovědi.

Petr Petr, 02.06.2008 21:49:25

Neznám jaký byl váš zdravotní stav před nástupem do zaměstnání, ale předpisy říkají:“zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou nemocí z povolání, jestliže zaměstnanec naposledy před jejím zjištěním pracoval u zaměstnavatele za podmínek, za nichž vzniká nemoc z povolání, kterou byl postižen“.

Onemocnění u něhož vzniklo podezření, že se jedná o nemoc z povolání z podnětu ošetřujícího lékaře, nebo fyzické osoby trpící onemocněním posuzuje pracovně lékařské pracoviště.

Obraťte se tedy na vašeho ošetřujícího lékaře a ten si jistě bude vědět rady na které pracovně lékařské pracoviště se máte obrátit.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »