Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
moje matka a devadesátiletý dědeček jsou spoluvlastníci rodinného domu. Rozhodli se pro prodej domu a děda bez souhlasu matky uzavřel velice nevýhodnou smlouvu s realitní kanceláří, která je známá dost pochybnými praktikami. Podpis matky na smlouvě nefiguruje.
Je smlouva platná i za těchto podmínek? Je nutné řešit situaci právní cestou, pokud realitka odmítne od smlouvy odstoupit?
Děkuji.
Dobrý den,
smlouva může být platná. Týkala by se (pokud jsou splněny další předpoklady) ale pouze spoluvlastnického podílu dědy, Vaší matky nikoliv. Jen na okraj dodám, že Vaše matka má ze zákona předkupní právo ke spoluvlastnickému podílu druhého spoluvlastníka.
S pozdravem
Karel Fuksa
Dobrý den,
vlastním polovinu rodinného domu, druhou polovinu, po zemřelém bratrovi, vlastní jeho 5 děti. Našla se však závěť bratra, kde vydědil svoje dvě děti a dědické řízení soud znovu obnovil. Všichni bychom chtěli dům prodat. Je třeba napřed vypořádat dědictví nebo lze dům prodat s tím, že podíl dvou dětí bude zatím uložen (u notáře) a vyplacen po ukončení znovu otevřeného dědického řízení? V domě nikdo nebydlí a tudíž ho ani neudržuje, dům chátrá a ztrácí na ceně. Vypořádání může trvat ještě několik let, zatím to jsou dva roky. Děkuji.
Dobré dopoledne, chtěl bych se zeptat jak se dá postupovat, když jsem prostředníctvím realitní kanceláře prodal byt již před půl rokem, kupujíci převedl peníze na účet realitní kanceláře a ta mi peníze z prodaného mého bytu do dnes nevyplatila a pořád jen slibuje, že momentálně nemá a nic se nedějě, mohli by jste mi poradit jak mám postupovat, abych se domohl mých peněz, jestli mám podat návrh na vydání platebního rozkazu, nebo první mám zaslat upomínku s žádosti o výplatu, abych měl něco v ruce než se obrátím na soud? Předem Děkuji za NÁZOR
Dobrý den,
V květnu minulého roku jsme koupili rodinný dům na samotě. S původními majiteli jsme se dohodli, že do domu se budeme stěhovat až v září a do té doby jsme jim umožnili přístup pro stěhování věcí z domu. Když jsme se nastěhovali, v domě i na pozemku stále zůstala značná část jejich věcí(starý nábytek, dříví na dvoře, stodole atp.). Brali jsme to tak, že o to nemají zájem. Po týdnu se nám původní majitelka ozvala, že část dříví a nábytek si odveze její dcera, což jsme jim umožnili. Nyní po půl roce se ozvala znovu, že si odveze prkna a dřevo na topení. Jedná se o větší množství a původní majitelka tvrdí, že nám prodala dům(mimochodem jsme zaplatili o 200 tis víc, než byl odhad), nikoliv inventář a že jí musíme umožnit si to odvézt.
Sdělila nám, že tento víkend přijede se svými pomocníky a odveze si to. Prosím o radu, kdo je v právu, případně jak se bránit. Předpokládáme, že to nebude poslední akce a bude si chtít dále odvážet „své“věci.
Předem děkuji za odpověď.
Záleží na obsahu (textu) kupní smlouvy - co všechno bylo předmětem prodeje - koupě; pokud jen nemovitosti, tak pod tento pojem zcela jistě nejde zahrnout nábytek, dřevo na otop, zemědělské či jiné stroje, nezabudovaný stavební materiál apod.. Kupní smlouva měla obsahovat klauzuli s termínem vyklizení a řešení ohledně věcí nevyklizených ve sjednaném termínu.
Kupní cena se určuje dohodou stran, posudek je jen kvůli dani z převodu, která se platí z vyšší z částek kupní ceny sjednané a z ceny dle posudku.
Sdělte bývalé majitelce ,že si pro své Věci může samozřejmě přijet,ale tento víkend se Vám to nehodí a navrhněte ji jiný termín ,třeba v pondělí. .Nejste povinni ji vydávat její věci kdykoliv si vzpomene potažmo jak se jí to hodí.A rovnou si s ní písemně dojednejte kdy ukončí vyklízení nemovitosti.Také by jste mohli požadovat poplatek za uskladnění.
Dobrý den, moje babička je vlastníkem stavební parcely, o výměře 445m čtverečních. S ní sousedí pozemek (zahrada), o výměře asi 2000 m. Rádi bychom k té stavební parcele přidali kousek ze zahrady, protože se nám zdá pro stavbu rodinného domku malá. Jak postupovat, když chceme přibližně 1/3 zahrady spojit volně s pozemkem a zbytek aby zůstal v majetku babičky. Chceme sepsat darovací smlouvu. Jak máme postupovat? Na koho se obrátit, na KN? Druhý dotaz. Stavební parcela má již zmiňovaných 445m. Je v zákoně ustanoveno, jaká je nejmenší možná výměra, na které se dá postavit domek?
Děkuji za odpovědi.
Kamila Černá
Vše půjde vyřešit v rámci zaměření stavby a stavebního řízení.
Dobrý den,
jak by se mělo správně postupovat při prodeji rozestavěné hrubé stavby domu vč. pozemku? Oboje je ve vlastnictví mém a mého přítele (50/50). Jak by měla správně vypadat smlouva o prodeji? Jak detailně je třeba specifikovat ve smlouvě rozestavěnost budovy, atd.? Na stavbu bylo použito bankovního úvěru bez zástavních smluv na nemovitost, který je potřeba prodejem jednorázově splatit a vyrovnat tak dluh vůči bance. Nemám žádné zkušenosti s prodejem nemovitosti, proto děkuji za každou radu.
Dobrý den,chceme koupit s manželem zahradu ke stavbě,kdy stávající majitel ji chce prodat za odhadní cenu.Odhadce chce k odhadu kupní smlouvu a my momentálně nevíme jak postupovat,když neznáme odhadní cenu pozemku.Jak určit cenu pozemku,nebo je postup odhadce správný? Děkuji s pozdravem Černická
Dobrý den,
to je prosté - odhadci jsou zvyklí vypracovávat odhad obvykle až následně a zjevně jste si nerozuměli. Prodávající si většinou určí kupní cenu, za niž nemovitost chce prodat, sám. Odhadce pak vypracovává odhad jen pro daňové účely. Spíše se pořádně domluvte s odhadcem - třeba chce jen návrh smlouvy, aby vůbec věděl, o jakou nemovitost se jedná. Ale to je spíše otázka pro něj ne pro nás.
Dobrý den, 4.6.2008 jsem měla dotaz, ale zatím mi nikdo neodpověděl. Proto se ptám znovu. Chtěla bych se zeptat, zda je možno odložit účinnost kupní smlouvy. Jde mi o to, že chci koupit chatu, ale dosavadní majitel by ji chtěl ještě nějakou dobu užívat (třeba do konce sezony) a nechce to řešit další, třeba nájemní smlouvou. Proto v návrhu kupní smlouvy uvedl, že platnost smlouvy nastává podpisem obou stran a účinnost smlouvy se odkládá třeba ke dni 30.10.2008, nebo 01.01.2009, kdy bych nemovitost fakticky převzala. Jde mi o to, zda tento postup je právně čistý. Vylučuji, že by se v případě prodávajícího jednalo o nějakého podvodníka, který by mne chtěl okrást, nebo sledoval nějaké nezákonné cíle. Je to rodinný přítel a tento postup mu poradil nějaký právník. Jde mi spíš o to, kdyby prodávající v mezidobí, než dojde na datum účinnosti smlouvy třeba zemřel, nedělal Katastrální úřad s pozdějším převodem problémy a nebo chata nebyla zahrnuta do dědictví, když by byla v té době stále vedena na tuto osobu.
Za odpovědi děkuji Jindřiška Pelikánová
Dobrý den, mám dotaz.Chtěla bych se zeptat, zda je možno odložit účinnost kupní smlouvy. Jde mi o to, že chci koupit chatu, ale dosavadní majitel by ji chtěl ještě nějakou dobu užívat (třeba do konce sezony) a nechce to řešit další, třeba nájemní smlouvou. Proto v návrhu kupní smlouvy uvedl, že platnost smlouvy nastává podpisem obou stran a účinnost smlouvy se odkládá třeba ke dni 30.10.2008, nebo 01.01.2009, kdy bych nemovitost fakticky převzala. Jde mi o to, zda tento postup je právně čistý a ke kterému datu by se měl zpracovávat znalecký posudek, tedy ke dni, kdy smlouvu podepíšeme, nebo ke dni, kdy bude účinná a bude možno podat vklad na Katastrální úřad. Vylučuji, že by se v případě prodávajícího jednalo o nějakého podvodníka, který by mne chtěl okrást, nebo sledoval nějaké nezákonné cíle. Je to rodinný přítel a tento postup mu poradil nějaký právník. Proto se ptám, zda někdo z Vás má s podobným postupem zkušenosti.
Za odpovědi děkuji Jindřiška
Dobrý den, na tom není nic závadného. Vlastnictví nabude stejně až vkladem práva do KN. Posudek je vhodné nechat vypracovat v době těsně před či po převodu.
Dobry den,
moje matka chce prodat dum. Radi bychom jej prodali bez realitni kancelare, pouze nechali vyhotovit smlouvy advokatem. Je to mozne?
Ktere veskere formality je nutne vyridit v procesu prodeje nemovitosti? ( kupni smlouva, jak a na kdy stanovit uhradu kupni castky, prepis na katastralnim uradu je jasny, ale musime vyridit jeste neco?)
Matka je jediny vlastnik.
Dekuji za pomoc.
S pozdravem Olga
Dobrý den,
předně, postup při prodeji je na těchto stránkách v různých diskuzích řešen nesčetněkrát - příště si to prosím pročtěte.
Dům samozřejmě můžete prodat sami bez realitní kanceláře, pokud jste schopni se smlouvy sami sepsat, ani advokáta nepotřebujete. Nejprve musíte logicky najít kupujícího, s ním se dohodnout na podmínkách, sepsat kupní smlouvu a tu vložit na katastrání úřad. Nechte si vyhotovit znalecký odhad na cenu nemovitosti pro daňové účely. Poté je třeba podat daňové přiznání k dani z převodu nemovitostí - ta činí 3 % z částky (a to buď z kupní ceny či odhadní ceny - použije se ta, která je vyšší). Příjmy z prodeje pak v příštím roce uvedete v přiznání k dani z příjmů.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com