Vyšší odborná škola - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dědictví po úmrtí otčíma

Jan Kiš, 13.07.2008 19:35:19

Dobrý den prosím o radu.Zemřel nám otčím a druh mé matky,se kterou žil 35let.Moje matka je bohužel negramotná a ještě ke všemu po mrtvici ochrnutá a nemůže mluvit.Vše tedy vyřizuji za ni.Matce zůstal dům a nás je šest sourozenců(všichni dospělí),ani nevím zda je matka psaná jako spolumajitelka tohoto domu a jak se to dozvím,ale má zde trvalé bydliště,dále po otčímovi zbylo auto na leasing,které není zcela zaplacené.Otčím nemá žádné vlastní děti ani příbuzné kromě jedné sestry a ta má dvě dospělé děti.Rád bych věděl jak v takovéto situaci postupovat s autem,domem a zda má matka na vše dědické právo a zda dědí i jeho sestra se svými dětmi a zda dědíme i my nevlastní děti?Mám leasing doplatit já?Má máma už na to nemá je v důchodu.Kde zjistím zda není sepsaná závěť?Co mám v takovéto situaci dělat?Děkuji

Re: Dědictví po úmrtí otčíma

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 13:48:55

Dobrý den, mohl jste si všimnout, že zde jsou diskuze pro pracovní právo a ne pro občanské.
Vy jako nevlastní děti dědit rozhodně nebudete, dědit bude matka jako družka, která s ním žila ve společné domácnosti. V ostatním se obraťte na notáře, který bude soudem pověřen k vedení dědického řízení. Eventuálně se můžete nechat od matky zplnomocnit k tomu, že ji budete v dědickém řízení zastupovat.

Dotaz

renata Václavíková, 13.07.2008 17:47:37

Dobrý den,
v květnu tohoto roku jsem úspěšně ukončila studium na střední škole. Dostala jsem se na Vyšší odbornou školu a zvolila jsem si dálkovou formu studia. Chtěla bych se zeptat, zda mám statut studenta když VOŠ od září budu studovat dálkově. Pracuji na částečný úvazek a tak bych chtěla vědět, zda mi zaměstnavatel bude strhávat zdravotní a sociální. A jestli budu mít nárok na přídavky na děti (rodiče jsou rozvedení).
Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Re: Dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 13:41:43

Dobrý den, nárok na sociální dávky řešte přímo na příslušném úřadu. Status studenta při "dálkovém", tedy distančním nebo kombinovaném studiu, mít nebudete (více informací žádejte na Vaší VOŠ). Pokud máte uzavřený pracovní poměr nebo dohodou o pracovní činnosti, pak by za Vás sociální a zdravotní pojistné měl odvádět zaměstnavatel.

VOŠ - Přeložení termínu absolutoria

PU, 30.05.2008 18:52:39

Děkuji za odpověd na můj předchozí dotaz. Mám ještě jeden dotaz. Na internetových stránkách jsem se dočetla v jednom článku MSMT (zároven je zde i část info od Vás)následující: "Student přestává být studentem vyšší odborné škol v souladu s § 102 odst. 7 zákona č. 561/2004 Sb.dnem následujícím po dni, kdy úspěšně vykoná absolutorium. Nevykonal-li student úspěšně absolutorium, zachovávají se mu práva a povinnosti studenta vyšší odborné školv do 30. června školního roku v němž měl vzdělávání řádně ukončit."
Mám dlouhodobé zdravotní problémy, které se v poslední době zhoršily, a z tohoto důvodu v pondělí zažádám na základě lékařského potvrzení o přeložení absolutoria na září (jinak se koná v polovině června). Z uvedeného § chápu, jak to je, když student absolutorium vykoná úspěšně nebo neúspěšně, ale nechápu z toho, jak se to řeší, když ho na základě žádosti nevykoná v červnu vůbec? Děkuji

Re: VOŠ - Přeložení termínu absolutoria

Mgr. Oldřich Topka, 11.06.2008 12:25:07

Dobrý den, tohle projednejte přímo s vedením školy nebo se obraťte na školský odbor na městském úřadu.

Vyšší odborná škola

PU, 30.05.2008 10:12:41

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak dlouho zůstává studentovi VOš statut studenta, když vykoná absolutorium v červnu? Je brán jako student do konce srpna (jako po maturitě na střední škole) nebo ke dni absolutoria? V případě, že koná absolutorium až v září, je brán jako student až do dne abs. v září? Děkuji

Re: Vyšší odborná škola

Mgr. Oldřich Topka, 30.05.2008 12:52:19

Dobrý den, student přestává být studentem VOŠ dnem následujícím po dni, kdy úspěšně zakončí studium závěrečnou zkouškou (§ 102 odst. 7 zákona č. 561/2004 Sb.). Doba prázdnin, až na výjimky, je ještě považována za dobou soustavné přípravy na budoucí povolání a sociální i zdravotní pojištění hradí stát.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »