Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co musím splňovat, abych mohla být "žena v domácnosti". Mám děti 8 a 12 let a v dubnu mi končí pracovní smlouva. Chtěla bych zůstat doma. Musím platit zdravotní a sociální pojištění? Jak se tato doba započítává do důchodu? Děkuji, Ivana G.
dobry den jsem rocnik 69 .mam navrh na castecne invalidni duchod.chtela jsem se zeptat jestli mam splnenou dobu pojisteni,kdyz jsem v 18 nastoupila do zamestnani a pak mnelka za sebou dve materske a potom byla evidovana na uradu prace do ted s vyjimkou predchozich dvou let kdy jsem byla v domacnost.dekuji za odpoved
Dobrý den, u osob starších 28 let musí být celková doba účasti na pojištění dosahovat alespoň 5 let (včetně náhradní doby, která se počítá do doby pojištění).
V ostatním se obraťte rovnou na správu sociálního zabezpečení. Tam je dostatek úředníků na to, aby Vám sdělili, jestli plníte všechna kritéria pro přiznání ID.
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o radu.Jsem v evidenci úřadu práce.Pobírám částečný invalidní důchod a nyní si zároveň přivydělávám dohodou o pracovní činnosti.Chtěla bych se zeptat, zda je možné zůstat tzv. "ženou v domácnosti", případně za jakých podmínek (kdo za mne bude platit soc.+zdrav.pojištění, případně jestli si ho budu platit sama) a v neposlední řadě, kam se obrátit. Úřad práce mi nechce toto sdělit.Ráda bych se z úřadu práce vypsala a zůstala tak doma, abych mohla být neustále k dispozici zaměstnavateli, se kterým mám dohodu a chodím na nepravidelné směny, podle toho, jak jemu to vyhovuje, což mi působí právě problémy na úřadě práce.
Předem mnohokrát děkuji za pomoc.
Dobrý den, statut "ženy v domácnosti" žádný předpis neupravuje. Buď je Vám hrazeno pojištění ze mzdy nebo státem. Pokud jste doma a nejste vedena na ÚP, pak za Vás nikdo zdravotní pojištění neplatí, ledaže by Vám šlo z práce, o které píšete. Jinak jde o osoby bez zdanitelných příjmů, které si své pojištění musí zajišťovat samy. Pokud Vám referent odmítá sdělit informace, podejte na něj stížnost k vedení ÚP nebo požádejte o konzultaci na právním oddělení ÚP.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com