Žena v domácnosti? - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Źena v domácnosti

Ivana Gibišová, 26.02.2009 18:50:13

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co musím splňovat, abych mohla být "žena v domácnosti". Mám děti 8 a 12 let a v dubnu mi končí pracovní smlouva. Chtěla bych zůstat doma. Musím platit zdravotní a sociální pojištění? Jak se tato doba započítává do důchodu? Děkuji, Ivana G.

castecne invalidni duchod

denisa cabukova, 18.11.2008 22:42:29

dobry den jsem rocnik 69 .mam navrh na castecne invalidni duchod.chtela jsem se zeptat jestli mam splnenou dobu pojisteni,kdyz jsem v 18 nastoupila do zamestnani a pak mnelka za sebou dve materske a potom byla evidovana na uradu prace do ted s vyjimkou predchozich dvou let kdy jsem byla v domacnost.dekuji za odpoved

Re: castecne invalidni duchod

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 16:28:50

Dobrý den, u osob starších 28 let musí být celková doba účasti na pojištění dosahovat alespoň 5 let (včetně náhradní doby, která se počítá do doby pojištění).
V ostatním se obraťte rovnou na správu sociálního zabezpečení. Tam je dostatek úředníků na to, aby Vám sdělili, jestli plníte všechna kritéria pro přiznání ID.

Žena v domácnosti?

Hana Apoštolová, 28.05.2008 21:52:48

Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o radu.Jsem v evidenci úřadu práce.Pobírám částečný invalidní důchod a nyní si zároveň přivydělávám dohodou o pracovní činnosti.Chtěla bych se zeptat, zda je možné zůstat tzv. "ženou v domácnosti", případně za jakých podmínek (kdo za mne bude platit soc.+zdrav.pojištění, případně jestli si ho budu platit sama) a v neposlední řadě, kam se obrátit. Úřad práce mi nechce toto sdělit.Ráda bych se z úřadu práce vypsala a zůstala tak doma, abych mohla být neustále k dispozici zaměstnavateli, se kterým mám dohodu a chodím na nepravidelné směny, podle toho, jak jemu to vyhovuje, což mi působí právě problémy na úřadě práce.
Předem mnohokrát děkuji za pomoc.

Re: Žena v domácnosti?

Mgr. Oldřich Topka, 11.06.2008 12:42:38

Dobrý den, statut "ženy v domácnosti" žádný předpis neupravuje. Buď je Vám hrazeno pojištění ze mzdy nebo státem. Pokud jste doma a nejste vedena na ÚP, pak za Vás nikdo zdravotní pojištění neplatí, ledaže by Vám šlo z práce, o které píšete. Jinak jde o osoby bez zdanitelných příjmů, které si své pojištění musí zajišťovat samy. Pokud Vám referent odmítá sdělit informace, podejte na něj stížnost k vedení ÚP nebo požádejte o konzultaci na právním oddělení ÚP.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »