výpověď - odstupné, proplacení dovolené - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Porušení pr.smlouvy ze strany zaměstnavatele

darek vrňák, 13.06.2008 20:46:53

Dobrý den,jsem zaměstnán jako řidič a mám ve smlouvě napsáno:40hodin týdně.Podle koleček v tachografu mám odpracováno např.za únor 2008,256hodin a tak to je podobné každý měsíc.Na výplatních páskách mi,ale píšou pouze cca.168hodin měsíčně a když namítnu,že mám odpracováno víc,tak mi je řečeno,že jsem placen paušálně a že na nic nemám nárok.Rozhodl jsem se kvůli tomuto dát výpověď.Mám nárok na odstupné a doplacení všech hodin co mám navíc?

Re: Porušení pr.smlouvy ze strany zaměstnavatele

Mgr. Oldřich Topka, 19.06.2008 14:05:09

Dobrý den, pokud dáte výpověď Vy sám, pak nárok na odstupné mít nebudete. A o dlužné nároky za přesčasy se budete muset soudit. S ohledem na limit přesčasů je takové množství přesčasů značné. Můžete také kontaktovat oblastní inspektorát práce.

Odstupné

zuzana pučíková, 27.05.2008 14:30:30

Prosím o radu. Jsem majitel autodopravy. Dostala jsem se v poslední době stoupající cenou nafty do problémů a musím snížit náklady. Chtěla bych propustit dispečera, který si v pracovní době dělá maturitu.Nabídnu mu dost času na hledání nové práce, ale pokud bude chtít odstupné, nejsem schopná mu ho zaplatit. Mohu po něm potom chtít uhradit můj ušlý zisk, tím že studuje za firemní peníze a já jeho školy v budoucnu nemohu využít? Děkuji.

Re: Odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 15:03:50

Dobrý den, to jste si měla ošetřit v kvalifikační dohodě, jedině tou se může zaměstnanec zavázat, že u firmy bude pracovat po určitou dobu po skončení vzdělání nebo uhradí náklady. Ale ušlý zisk na něm uplatníte těžko. Ledaže by to dělal na úkor svých pracovních povinností a bez Vašeho souhlasu, což však z dotazu nevyplývá.

výpověď - odstupné, proplacení dovolené

Jiří Hlavenka, 26.05.2008 11:13:03

Dobrý den,
prosím o radu. Jsem zaměstnancem IT firmy se sídlem v Praze. Pracuji výhradně z domova, vzdálenost bydliště cca 150 km. V pracovní smlouvě mám uvedené místo výkonu práce Praha a místo mého bydliště. Každodenní dojíždění do Prahy vzhledem ke vzdálenosti nepřipadá v úvahu. To bylo zřejmé již v době podpisu smlouvy. Do Prahy jsem jezdil pouze cca 1 x měsíčně - služební cesta (porady). Nyní skončila zakázka, na které jsem pracoval a zaměstnavatel pro mě jinou práci, kterou bych mohl vykonávat z domova momentálně nemá. Navrhuje, ať jdu pracovat do Prahy anebo uzavřeme výpověď dohodou a hledám práci jinde. Chci se zeptat, zda v tomto případě mám nárok na odstupné a pokud ano, v jaké výši. Děkuji.

Re: výpověď - odstupné, proplacení dovolené

Alegrina Doveras, 26.05.2008 14:01:45

Pokud máte v pracovní smlouvě uvedeno místo výkonu práce Praha, zaměstnavatel po vás může požadovat, abyste svou práci v Praze skutečně vykonával.
Bohužel v tomto případě nárok na odstupné nemáte, nicméně nic nebrání tomu, aby vám zaměstnavatel nějaké poskytl, když se s ním dohodnete.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »