Těhotenství - výpověď od zaměstnavatele - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Ochranna lhůta

Eva Vasilova, 12.08.2008 08:26:30

Dobry den,som obcianka SR,trvaly pobyt mam v SR,v CR som pracovala od 1.11.07 a k 1.8.08 my skoncila prac. smlouva na dobu urcitu.Som tehotna 8.mesiac, bola som sa zaregistrovat na UP, kde mi povedali,ze ochranna lhúta je 7dni.V zdravitnej poistovni mi odobrali karticku,lebo nemam trvaly pobyt tu v CR.Mozem ist na nemocensku,v CR?Pani v poistovni mi povedala,aby som isla na slovensko.Chcem sa spytat, ci pre mna 6mesacna ochranna lhůta neplati??

Re: Ochranna lhůta

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 15:49:39

Dobrý den, platí. V případě, že jste v době skončení PP byla těhotná, tak je ochranná lhůta 6-měsíců. Projednejte Vaše nároky z nemocenského pojištění přímo na České správě sociálního zabezpečení. Zdravotní pojišťovna totiž řeší otázky všeobecného zdravotního pojištění (tedy zj. pojistné na úhrady za lékařskou péči), ale systém nemocenského pojištění je něco jiného a jde o nemocenské nároky po dobu pracovní neschopnosti u zaměstnanců a OSVČ.

Výpověď z důvodu těhotenství ve zkušební době

Robert Cernik, 24.07.2008 19:55:15

Dobrý den, chtěl bych vás s přítelkyní poprosit o radu týkající se této věci. Přítelkyně nastoupila před dvěma měsíci do nového zaměstnání, před dvěma týdny jsme zjistili, že je těhotná. Chtěla by zajít k doktorovi nechat se vyšetřit, ale má strach z nahlášení těhotenství doktorem zaměstnavateli, z neprodloužení pracovního poměru a ztráty zaměstnání z důvodu otěhotnění. Je lepší zkusit danou skutečnost před zaměstnavatelem před uplynutím zkušební lhůty utajit, či exustují právní ustanovení, jež by mou přítelkyni před výše uvedeným ochránila ?

Předem velice děkujeme za opdpověď

R+J

Re: Výpověď z důvodu těhotenství ve zkušební době

Mgr. Oldřich Topka, 29.07.2008 11:07:51

Dobrý den, zaměstnankyně nemá povinnost těhotenství oznamovat v nějaké pevné lhůtě. V počátečních měsících navíc nebývá jisté, jestli se těhotenství skutečně vyvine správným způsobem. Takže rozhodnutí o tom, kdy to sdělí je pouze na ní. Pokud by ji však propustili ve zkušební době, byla by chráněna 6-měsíční ochranou lhůtou. Pokud by v této době nastoupila na nemocenskou (např. rizikové těhotenství), pak by jí plynula nemocenská. A když by z nemocenské nastoupila rovnou na mateřskou dovolenou, měla by nárok i na peněžitou pomoc v mateřství.

výpověď z VPP

Pavla Beranová, 17.07.2008 08:54:21

Může mi dát zaměstnavatel výpověď z VPP v těhotenství z důvodu rizik vyplívajících z vykonávané práce. Smlouvu mám na dobu určitou do prosince 2008.Ještě mám HPP u jiné firmy. Děkuji Beranová

Re: výpověď z VPP

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 12:39:40

Dobrý den, musí Vás převést na jinou vhodnou práci. Pokud takovou práci nemá a nemůže Vás dál zaměstnávat podle smlouvy, pak by Vás měl propustit z organizačních důvodů. Vznikne Vám nárok na 3-násobné odstupné. Jinak pojem "VPP" se v současném ZP již nepoužívá.

vypoved - tehotenství

Lucie Rumlerova, 26.05.2008 13:44:29

Dobrý den,
jsem v třetím měsíci těhotenství a zaměstnavatel se dostal do vážných finančních potíží.Mé pracovní místo hodlá rušit a nemá pro mě náhradní pracovní místo. Jaké máme vůči sobe práva a povinnosti v této situaci?

Re: vypoved - tehotenství

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 15:37:48

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste těhotná, Vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď. To by šlo jedině v případě, že by se zaměstnavatel rušil nebo stěhoval, ale to není tento případ. Pokud Vám nenabídne jiné místo nebo se spolu nedohodnete jinak, pak Vám bude náležet náhrada mzdy, i když Vás nebude mít čím zaměstnat, protože jde o překážku na jeho straně.

Výpověd-těhotenství

PETRA JIRUŠKOVÁ JIRUŠKOVÁ, 05.12.2008 14:16:00

Dobrý den, jsem těhotná a na nemocenské a zaměstnavatel propouští bylo mi nabídnuto ukončit PP a nějaké odstupné.Má právo ukončit pracovní poměr na dobu neurčitou jsem v pátým měsíci těhotenství,nebo když přistoupím na ukončení PP co bude následovat,kdo mi bude platit nemocenskou a pak mateřskou.Jestli příjdu o peníze.Děkuji za odpověd

Re: Výpověd-těhotenství

Karel Dlouhý, 05.12.2008 17:06:49

Nevkládejte dotaz jako reakci na jiný dotaz. Kdybyste si přečetla odpověď Mgr. Topky, vidíte, že se týká i Vás:
"Vzhledem k tomu, že jste těhotná, Vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď. To by šlo jedině v případě, že by se zaměstnavatel rušil nebo stěhoval, ale to není tento případ."
Tedy jenom Vás může přesvědčit, že budete souhlasit s dohodou o rozvázání prac. poměru. Pokud v dohodě bude uvedeno, že jde o skončení prac. poměrů z organizačních důvodů (snižování stavu pracovníků, nadbytečnost), pak máte nárok na odstupné ve výši 3 měs. mzdy. Nemocenskou a mateřskou bude platit stát prostřednictvím bývalého zaměstnavatele (pokud půjdete z nemocenské rovnou na mateřskou). Když s dohodou nebudete souhlasit, tak Váš pracovní poměr bude trvat (a teprve po skončení rodičovské dovolené, až nastoupíte do práce, Vám bude moci dát výpověď). Jedině by mohlo být riziko, že by do té doby zkrachoval a odstupné by pak nevyplatil.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »