mzda - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

průměrný příjem

Zdeňka Náprstková, 05.01.2009 19:25:01

dobrý den , chtěla jsem se zeptat jak se počítá průměrný příjem . Manžel dostal výpověď a poštou obdržel vypočtený prům. příjem 18772 Kč hrubého tedy 16109 Kč čistého / jedná se o prům. za 3 čtvrtletí / přitom dle výpl. pásek má 56300 Kč čistého / za 3 měsíce /účetní nám zdělila , že něco násobí dnami , nám se to moc nelíbí. jsem názoru , že by to měla být mzda kterou obdržel děleno třemi .Děkuji za odpověď

Re: průměrný příjem

Karel Dlouhý, 05.01.2009 19:59:09

§ 352
Průměrným výdělkem zaměstnance se rozumí průměrný hrubý výdělek, nestanoví-li pracovněprávní předpisy jinak.
§ 353
§353 (1) Průměrný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu zúčtované zaměstnanci k výplatě v rozhodném období a z odpracované doby v rozhodném období.
§353 (2) Za odpracovanou dobu se považuje doba, za kterou zaměstnanci přísluší mzda nebo plat.
§354 (1) Není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, je rozhodným obdobím předchozí kalendářní čtvrtletí.

§354 (2) Průměrný výdělek se zjistí k prvnímu dni kalendářního měsíce následujícího po rozhodném období.
§356 (1) Průměrný výdělek se zjistí jako průměrný hodinový výdělek.

§356 (2) Má-li být uplatněn průměrný hrubý měsíční výdělek, přepočítá se průměrný hodinový výdělek na 1 měsíc podle průměrného počtu pracovních hodin připadajících na 1 měsíc v průměrném roce; průměrný rok pro tento účel má 365,25 dnů.
(pokr)

Re: průměrný příjem

Karel Dlouhý, 05.01.2009 20:01:56

Průměrný hodinový výdělek zaměstnance se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance a koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce.
---------
Tedy musíte vědět, kolik za to čtvrtletí činila hrubá mzda (tj. bez náhrady za dovolenou, náhrad za pracovní cesty, nemocenského) a kolik hodin bylo v tiom čtvrtletí odpracováno. Vydělením dostanete průměrný hodinový výdělek.

Daň z přímů

Pavel Krejčí, 12.12.2008 12:28:25

Dobrý den.
Jsem důchodce a pracoval jsem u Nadačního fondu jako řidič na Dohodu o provedení práce.Pracoval jsem po dobu od 1.1.2008 do 30.6.2008.Za první 4ři měsíce jsem dostal zaplaceno 18.484,-Kč.Tato částka mně byla zasílána na můj účet u banky.Za další 2 měsíce mně dluží 9.110,-Kč.Toto celkem za 6 měsíců představuje dohromady(pokud dostanu za poslední 2 měsíce zaplaceno)27.259,-Kč.Tento NF je v současné době v likvidaci a soudem stanovený likvidátor mně sdělil,že za mne NF neplatil daň z příjmů.Mám na Vás dotaz.Kdo má platit tuto daň.V Dohodě o provedení práce o tom není ani zmínka,zaměstnavatelem jsem o ničem nebyl informován.Mám tedy zpětně tuto daň vyrovnat s Finančním úřadem já jako bývalý zaměstnanec,nebo je to povinností bývalého zaměstnavatele.Mám jako starobní důchodce,který pracoval na Dohodu o provedení práce tuto daň platit,nebo ne?
Prosím o odpověď,případně o jakou výši daně(dle výše uvedených částek)by se jednalo.
Děkuji za odpověď. Pavel Krejčí

Re: Daň z přímů

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 09:00:13

Dobrý den, tohle není poradna o daních. Kontaktujte finanční úřad. Obecně platí, že odvod daně z příjmu srážkou nebo zálohou musí zajišťovat zaměstnavatel.

půměrný plat

Veronika Vacková, 08.12.2008 15:20:01

Dobrý den,po ukončení pracovního poměru mi zaměstnavatel doručil zápočtový list,průměrný plat v něm uvedený je zhruba o 2000 tisíce kč nižší než čistá mzda v posledních 6 měsících. Jak správně zpočítám oficiální průměr platu,započítávájí se i nemocenské dávky?Po skončení pracovní smlouvy na dobu určitou jsem bezprostředne nastoupila pracovní nechopnost z důvodu dlouho okládane operace celkově bude trvat3-4 měsíce.Jakým způsobem bude tato nemocenská zahrnuta do průměrného platu.Děkuji Vacková

Re: půměrný plat

Karel Dlouhý, 08.12.2008 18:36:42

Dobrý den, nemocenské dávky se do průměr. výdělku nezahrnují.

§353 (1) Průměrný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu zúčtované zaměstnanci k výplatě v rozhodném období a z odpracované doby v rozhodném období.
Rozhodným obdobím je předchozí kalendářní čtvrtletí.
§354 (2) Průměrný výdělek se zjistí k prvnímu dni kalendářního měsíce následujícího po rozhodném období.
§356 (1) Průměrný výdělek se zjistí jako průměrný hodinový výdělek.
§356 (2) Má-li být uplatněn průměrný hrubý měsíční výdělek, přepočítá se průměrný hodinový výdělek na 1 měsíc podle průměrného počtu pracovních hodin připadajících na 1 měsíc v průměrném roce; průměrný rok pro tento účel má 365,25 dnů. Průměrný hodinový výdělek zaměstnance se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance a koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce.

Sociální daň

Pavel Krejčí, 04.12.2008 20:27:52

Dobrý den.
Pracoval jsem jako řidič u Nadačního fondu Čtyřlístek v Chotěboři na dohodu o provedení práce. Nyní je tento NF v likvidaci. Jmenovaný likvidátor mně sdělil, že NF za mne neplatil sociální pojištění ve výši 15%. V dohodě o provedení práce o tomto není žádná zmínka. Mám nyní dotaz. Kdo má tuto daň platit? Zaměstnavatel, nebo já jako osoba - řidič. Nikdo z NF mne o tom neinformoval.
Děkuji za odpověď.

Re: Sociální daň

Karel Dlouhý, 04.12.2008 20:55:28

Dohoda o provedení práce nezakládá účast na nemocenském pojištění, osoby činné na základě takové dohody nejsou poplatníky sociálního ani zdravotního pojistného.

Toto vyplývá přímo ze zákona.

Pokud jste tuto práci (v rozsahu do 150 hodin ročně) vykonával vedle svého "hlavního" zaměstnání, tak není problém - tam jste soc. a zdrav. pojištění platil.

Mzda ve vnitrobance

proli, 13.11.2008 06:39:59

Dobrý den,

mzda mi chodí na účet ve vnitrobance. Podle výplatní pásky jsem mzdu za září dostal, podle výpisu z účtu mi tam byla převedena také. Hotovost v jakékoliv výši si ovšem z účtu vyzvednout nemohu (peníze prý byly použity na chod podniku). Vedoucí ekonom přitom argumentuje tím, že mzdu mám na účtě, a to že nemohu vybrat hotovost z vnitrobanky si musím vyřídit s touto bankou. Přitom odpovědnost za banku nese jedna a tatáž osoba - ON!? To mám sehnat další podobně postižené zaměstnance a máme poslat podnik do konkursu nebo existuje ještě jiné řešení?

Děkuji

Libor

Re: Mzda ve vnitrobance

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 11:13:51

Dobrý den, skutečně záleží na tom, jak je to nastaveno, jelikož pravidla tohoto peněžního systému nastavuje firma. Nemohu vědět, proč Vám nechtějí vyplatit peníze. Pokud Vám však peníze nevydají, budete se jich muset domáhat u soudu. A pro příště si zajistit výplatu na vlastní účet u běžné banky. Jsou povinni Vaší žádosti vyhovět, nemohou Vás nutit k tomu, že Vám budou odměnu posílat tam, kam si určí zaměstnavatel.

zápočet praxe a MD-účetní ve školství

Marta Peš, 12.11.2008 22:00:25

Dobrý den,nevím zda mi byla dobře započtena praxe a MD nastoupila jsem v 6.ll.2008 do školství jako ekonom-účetní.Můj I.prac.poměr vznikl 1.9.1970 skončil 15.4.1982, v té době jsem večerně pět let studovala SEŠ a maturitu ukončila červnu 1978 první dítě se narodilo v březnu 1978 druhé v dubnu 1979 na MD jsem byla do ukončení pracovního poměru tj.15.4.1982, bylo mi započteno pouze 417 dní praxe-25% a na děti 1178 dní do dubna 1981, s tím že jsem čerpala do roku 1982 neplacenou MD, tak 366 dní nemohu mít započtenou.
Zápočet praxe stanoví nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, v §4.Toto ustanovení mi není jasné i provedené započtení MD. Prosím o radu jak by to mělo být správně vnitřní předpis nemají odkazují na ZP a nařízení vlády č.564/06 Sb.,(Nv§4odst.3=2/3;odst.5 MD plně).Bylo mi sděleno že zápočet praxe ve výši 25%je dle jejich uvážení na neplacenou MD není nárok na zápočet. Děkuji předem za zprávu s přáním hezkého dne Marta P

Re: zápočet praxe a MD-účetní ve školství

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 11:19:51

Dobrý den, doba MD skutečně nemůže být započítána na praxi, jestliže v jejím průběhu nedochází k výkonu požadované činnosti (a tudíž není vykonávána praxe). Ovšem tato poradna se nezabývá účetnictvím ani personalistikou, takže o kontrolní výpočet musíte požádat tam, kde tohle řeší. Nebo požádejte o konzultaci na inspektorátu práce.

Nevyplacení mezd dle dohody

Jan Kubát, 01.09.2008 14:50:40

Dobrý den,
dne 22.7.2008 jsem ukončil pracovní poměr dohodou. V té bylo dohodnuto odstupné ve výši 3 měsíčních platů. Počítal jsem tedy, že peníze od dnes již bývalého zaměstnavatele mi poukáže při srpnovém výplatním termínu. Dnes je 1.září a jediné co jsem zatím dostal byly stravenky za měsíc červen. Zaměstnavatele jsem urgoval několika e-maily. Pro mě je to dost veliký problém, nedostal jsem ty tři platy jako odstupné a ani část mzdy za červenec. Nevím jak dále postupovat, jelikož mi neodešla spousta trvalých příkazů z účtu na němž nevyplacením mzdy nebylo dostatek prostředků, mám teď problém i s bankovními ústavy kam měli trvalé příkzay prostředky odeslat.
Děkuji

Re: Nevyplacení mezd dle dohody

Mgr. Oldřich Topka, 09.09.2008 11:29:36

Dobrý den, pokud nezaplatí dobrovolně, domůžete se peněz jen prostřednictvím žaloby u soudu, to tu již bylo řečeno mnohokrát. Nikdo jiný totiž za Vás pohledávky nevymůže. Navrhněte mu ještě jednou smírné řešení a vyzvěte ho k zaplacení. Pokud nezareaguje, podejte žalobu o zaplacení dlužné částky (včetně úroků z prodlení) s návrhem na vydání platebního rozkazu.

Dovolená

Alena Pojezdná, 20.07.2008 12:44:22

Dobrý den.
CHtela bych se zeptat kdiš si vezmu dovolenou může my
zamestnavatel vyplatit mzdu za dovolenou,mužu oní požádat kdyš budu nastupovat na dovolenou můžou my jí vyplatit.Děkuji za odpovět imejl Alena.Pojezdna@seznam.cz

Re: Dovolená

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 14:22:12

Dobrý den, §141/4 ZP: Zaměstnavatel vyplatí zaměstnanci před nastoupením dovolené mzdu nebo plat splatný během dovolené, připadne-li termín výplaty na období dovolené, pokud se se zaměstnancem nedohodne jinak. Jestliže to neumožňuje technika výpočtu mezd nebo platů, poskytne mu přiměřenou zálohu a zbývající část mzdy nebo platu mu vyplatí nejpozději v nejbližším pravidelném termínu výplaty mzdy nebo platu následujícím po dovolené.

účetní ve školství

Moire Ergasová, 19.07.2008 09:21:37

Jaká platová tabulka se vztahuje na nepedagogické zaměstnance ve školství.Jaký plat si mohu nárokovat za zpracování mezd a účetnictví bez konečné závěrky (pro cca 106 zaměstnanců školy s průměrně 800 žáků a více, kteří si platí školné, což zvyšuje zpracování pokladny) nemám-li maturitu, ale jen doplňující kurzy (práce s PC,managementu)a 20 let praxe, za zpracování mezd a účetnictví pro cca 106 zaměstnanců?

Re: účetní ve školství

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 14:19:04

Dobrý den, platové třídy a tarify pro státní zaměstnance stanoví nařízení vlády č. 564/2006 Sb. a další s tím související předpisy. Vy budete spadat do kategorie prací účetních a to do jaké platové třídy spadáte vyplyne z nař.vl.č. 469/2002 Sb., kterým se stanoví katalog prací a kvalifikační předpoklady zaměstnanců ve veřejných službách a správě. To, do jaké třídy spadáte si zjistěte z uvedených předpisů (najdete je na internetu) nebo přímo u zřizovatele školského zařízení, kde pracujete.

dotaz

ivan kalouda, 19.07.2008 01:14:48

DOBRÝ DEN
chtěl bych se zeptat,pracuji ve firmě která dostavila haly,které nejsou ještě skolaudované přesto vyrábíme ve zkušebním provozu,pracujeme s barvami tmelem chemikáliemi a s dalším materialem v hluku a horku,zaměstanvatel řekl, že až pojede linka naplno vše změří a dá příplatky má na to právo nebo se zaměstnanci můžou příplatku dožadovat už ted,ještě nevyrábí se zatím naplno linky nejedou plně vytížené,díky za odpověd

Re: dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 21.07.2008 14:03:48

Dobrý den, tohle projednejte na inspektorátu práce. Vy svou práci odvádíte, máte nárok na odměnu i na příplatky, které Vám náleží podle zákonů. To, jestli jde o běžný nebo zkušební provoz v této věci není rozhodující.

§69 ods.1

Anonymous, 01.07.2008 18:53:47

Zaměstnavatel mi má podle §69 ods 1 ZP poskytnout náhradu platu ve výši průměrného výdělku. Můžete mi, prosím poradit za jaké období se tento průměrný výdělek počítá a jak se určí výpočet? Děkuji

Re: §69 ods.1

Mgr. Oldřich Topka, 03.07.2008 10:28:40

Dobrý den, průměrným výdělkem zaměstnance se rozumí průměrný hrubý výdělek a zjistí se z hrubé mzdy zúčtované zaměstnanci k výplatě v rozhodném období a z odpracované doby v rozhodném období, kterým je předchozí kalendářní čtvrtletí. Zákonnou úpravu naleznete v §351 a násl. ZP.

Anonymous, 03.07.2008 20:34:00

Děkuji Vám za radu, dobře jsem se podle ní orientovala.
Jsem ráda, že něco takového jako je Vaše poradna existuje.

Anonymous, 18.07.2008 08:19:41

Zaměstnavatel chce použít pravděpodobný výdělek s odůvodněním, že jsem v rozhodném období neodpracovala 21 dnů. Ani jsem je nemohla odpracovat,vždyť jsem se s ním soudila o neplatnost výpovědi a byla jsem nezaměstnaná. Vzhledem k tomu, že výpověď jsem dostala od 1.8.2007, považovala jsem za rozhodné období 2.čtvrtletí 2007. A v tomto jsem odpracovala všechny pracovní dny. Postupuje zaměstnavatel správně?

2x vyplacene diety

pepe pepe, 23.06.2008 21:37:57

Dobry den.Chtel bych se zeptat zda po me muze byvaly zamestnavatel vymahat (po vice jak 8 mesicich) diety,ktere mi vyplatil 2x - pokazde z jineho uctu (jednou jako úhradu z jine banky - konst.symb.558 a po druhe jako sporeni/mzdu - konst.symb.138). Dekuji za odpoved.Pepe

Re: 2x vyplacene diety

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 15:01:19

Dobrý den, vymáhat je může. Jiná věc je, jestli bude úspěšný. Pokud si je tak jistý, ať jde k soudu.

mzda

Dana Kronesová, 10.06.2008 20:49:31

Dobrý den, ráda bych věděla jaká mi náleží mzda a do jakého tarifního stupně patřím a kde má být toto uvedeno.(podle kterého zákona, popřípadě vlád.nařízení.)
V pracovní smlouvě mám uvedeno: Pracovník pro montáže elektronických zařízení.V rámci tohoto provádím: oční kontrolu vícevrstvých desek plošných spojů osazených mikrosoučástkami. Obsluhu osazovací a pájecí linky od vkládání součástek, nastavení a seřízení osazovací linky,sítotisku , volby pájecího programu, oční kontrola správnosti osazení a finální kontrola celé desky plošných spojů.Dále ruční opravy těchto desek. Jde o namáhavou práci spojenou s vysokými nároky na schopnost identifikace velmi malých detailů a znaků.
V podniku pracuji sedm let a jsem přesvědčená, že se při určování mzdy se má přihlížet i k délce praxe.
Přesto v platových výměrech, které jsem dostávala do r.2006 není uveden tarifní stupeň, ale pouze základní mzda 52,-kč( v r.2006). V r.2007 zákl.mzda 54,- kč. opět bez tarifního stupně.Od r.2008 je uvedena pouze tarifní mzda 40kč/hod. s příplatkem za kvalifikaci v mém případě 0,-kč(podle výplatního lístku.)
V poslední řadě je uvedena položka rozdílový příplatek: za každou odprac.hodinu mimo práci v týmu obdržím příplatek který se vypočte jako rozdíl mezi stanovenou zákl. mzdou a 60 kč/hod.
Kolektivní smlouva v našem podniku není sjednána.

Re: mzda

Mgr. Oldřich Topka, 18.06.2008 11:29:31

Dobrý den, zařazení si zjistěte podle nařízení, které máte uvedeno u Vašeho předchozího dotazu. Pokud však nepracujete ve státní sféře, což asi určitě ne, pak žádné "platové" stupně a tarify stanovené nejsou. Zaměstnavatelé v soukromé sféře si mzdovou politiku volí sami a jediný limit pro ně představuje státem stanovená minimální mzda. A na praxi se v soukromé sféře při odměňování nehledí. To se týká jen státních zaměstnanců, (úředníci, členové hasičských a policejních sborů aj.).

Mzdové tarify

Dana Kronesová, 10.06.2008 13:44:59

Dobrý den,zajímalo by mně,jěstli každému zaměstnanci můsí být určen minimální mzdový tarif.

Re: Mzdové tarify

Mgr. Oldřich Topka, 18.06.2008 11:24:34

Dobrý den, to vychází z nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě. To obsahuje také skupiny prací pro určení minimální úrovně mzdy při jejich výkonu. Z toho musí zaměstnavatel vycházet při určování mzdy.

mzda

Ladislav Fedor, 02.06.2008 21:22:37

Dobrý den.
Pracuji jako řidič kamionu.Jezdím do zahraničí a jedna cesta trvá 10 dní až 3 týdny.
Mám dotaz:
- firma neproplácí svátky,když tyto trávím v autě,platí jen běžný pracovní den.
- firma neplatí dva dny v týdnu,protože musím dělat pauzy podle nařízení AETR,tedy dle nich nepracuji,i když jsem zavřený v zahraničí v autě.
- pokud nemám náklad zpátky,tak krátí diety o 5 euro,a ty potom ještě o 25 procent.
- strhává si peníze za nadspotřebovanou naftu,ale já o ničem nevím,jen pak to poznám na výplatní pásce.
- mizí mě dny dovolené,ale já nevím,že bych si nějakou vybral.(údajně za pracovní dny,kdy jsem doma,i když to jsou jediné dny,kdy jsem doma.)
-mám stanovený plat 10.000 Kč za,ted nevím,jestli 20,nebo 22 pracovních dní.já jsem v autě 28 dní.ale zaplaceno dostanu 22(viz dotaz ohledně AETRu).

Má na tohle vše právo a je to v pořádku????

Děkuji.

Mgr. Oldřich Topka, 05.06.2008 13:28:17

Dobrý den, většina toho, o čem píšete v pořádku není, odporuje to zákoníku práce. Kontaktujte inspektorát práce, který je oprávněn kontrolovat dodržování pracovněprávních předpisů. V oblasti dopravy bývají takové praktiky bohužel velmi časté. Pokud jde o nároky na mzdu a cestovní náhrady, je možné se jich domáhat soudně. Nejlépe by bylo navštívit advokáta ve Vašem okolí.

mzda

Katka Kohoutková, 25.05.2008 19:00:15

Dobrý den. Pracuji jako prodavačka v jednom velkém potrav. řetězci. Mám k vám pár dotazů.Jak mám mít proplacen státní svátek a pokud nejsem v práci zda si tento den musím nahrazovat. Také prosím o radu kde mám hledat pomoc, když mi nařizují přesčasy a přitom mi je neproplácí.DĚKUJI

Josef Kameník, 25.05.2008 20:59:29

Dobrý den,
podle zákoníku práce Vám za práci ve svátek přísluší náhradní volno v rozsahu práce vykonané ve svátek nebo po dohodě se zaměstnavatelem příplatek k dosažené mzdě ve výši Vašeho průměrného výdělku - tedy 100% příplatek. Svátky jsou pro účely zákoníku práce chápány jako dny pracovního klidu. Práci v těchto dnech může zaměstnavatel nařídit pouze výjimečně (v praxi se to však hojně porušuje) a pouze za podmínek, které jsou uvedeny v zákoně. Rovněž tak práci přesčas může zaměstnavatel nařídit pouze výjimečně, a to v rozsahu do 8 hodin v jednotlivých týdnech a do 150 hodin za rok, popř. pouze po dohodě se zaměstnancem může zaměstnavatel požadovat práci přesčas nad uvedený rozsah. V případš, že Vám zaměstnavatel nařídí práci přesčas, přísluší Vám vedle dosažené mzdy za přesčas také příplatek ve výši 25% průměrného výdělku (tedy čtvrtina mzdy), pokud se s Vámi zaměstnavatel nedohodne na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce vykonané přesčas.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »