Přepis auta-"nový majitel" se nehlásí - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

prepis

Patrik Golias, 16.12.2008 20:04:33

Zdar a Silu…potreboval bych se zeptat,prodal jsem auto, s budoucim majitelem sem se mel setkat u prepisu,ale neprisel a neozval se,tak jsem jednoduse to auto prehlasil na nej…pochopitelne ze odjel autem a me zbyla kupni smlouva a prehlasenej velkej technicak na nej…vzhledem ktomu jak fsichni strasi,ze pokud se neplati povinne ruceni,tak od novyho roku bude pokuta s prodleni/neplaceni povinneho ruceni cirka 30.kc denne…zajimalo by me jestli jsem od toho osetren,tak jako jestli se nemusim bat,kdyz jeto auto prehlaseny na jineho majitele ale ne prepsany…pochopitelne poviny ruceni sem na zaklade kupni smlouvy zrusil....bude urad stale brat v potaz,ze jsem majitelem vozidla a nebo si nemusim delat hlavu...

Dotaz

Jana Šťastná, 24.07.2008 10:22:03

Dobrý den, mám takovýto problém - koupila jsem od známého ojeté auto. Jelikož auto bylo na leasing a chybělo doplatit cca 9 splátek, uzavřeli jsme nájemní smlouvu s tím, že jsem mu při podpisu zaplatila určitou část peněz a zbytek doplatila v měsíčních splátkách = se výši leasingu. Ve smlouvě bylo sjednáno, že po zaplacení se auto stává mým majetkem. Problém nastal v okamžiku, kdy jsme auto chtěli přepsat - č. motoru je nečitelné a č. karoserie přelakované. Tudíž auto nelze přepsat na mou osobu. Chci auto vrátit a dostat zpět své peníze, protože autem nemohu jezdit. Jak postupovat?Chci odstoupit od smlouvy a požádat o vrácení peněz.

Re: Dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 08.08.2008 14:20:18

Dobrý den, pokud je zde vada (i právní), která brání užívání věci k obvyklému účelu, a na kterou Vás neupozornil, pak mu adresujte odstoupení od smlouvy. Tím se smlouva od počátku ruší a musíte si vrátit plnění - Vy jemu auto a on Vám peníze. Když na to nepřistoupí, musíte se soudit.

Přepis auta-"nový majitel" se nehlásí

Kateřina Šimonová, 24.05.2008 14:35:05

Dobrý den, kamarádka prodala auto, s tím, že po vyzkoušení auta v provozu dojde k jeho přepisu. Stalo se to v listopadu roku 2007. Dodnes se s autem nikdo neukázal a vypadá to, že bylo již několikrát prodáno dál. Neví co má dělat. Policie kamarádce sdělila, že si auto musí najít sama, že nemůže nahlásit krádež. Nemůže auto odhlásit ani zrušit pojistku. Mohli byste poradit jak situaci řešit?
Děkuji

Re: Přepis auta-"nový majitel" se nehlásí

Mgr. Oldřich Topka, 26.05.2008 10:32:26

Dobrý den, jestliže došlo k uzavření kupní smlouvy, pak přešlo vlastnické právo na kupujícího. Údaje v evidenci vozidel mají pouze evidenční, informativní charakter. Jestliže však předala vozidlo i s technickým průkazem, pak je to potíž, protože TP potřebuje k odhlášení vozidla. A protože vozidlo prodala, pak opravdu nejde o krádež. Ať kontaktuje právní oddělení odboru dopravy na městském úřadu a požádá o konzultaci dalšího postupu. Sama totiž obtížně zjistí, kde auto je a kdo ho zrovna vlastní.

Kateřina Šimonová, 27.05.2008 06:37:33

Dobrý den,
děkuji za odpověď, ale kupní smlouvu měli sepsat na druhý den, ale jak jsem psala, už se neukázali ani neozvali. Velký technický průkaz jí zůstal, má i údaje, jméno, příjmení, adresu, ale neví jestli jsou pravé, adresu našla na mapě.

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 08:44:42

Dobrý den, platí, co již bylo řečeno, ať kontaktuje oddělení evidence vozidel a požádá o konzultaci třeba přímo u vedoucího. Tuto věc totiž nevyřeší na přepážce. Pak bude záležet i na tom, jestli budou úředníci ochotní hledat nějaké řešení (což by měli) nebo budou pouze konstatovat, že nejsou splněny zákonné předpoklady a nemohou tedy ve věci nic učinit (což, bohužel, bývá častější varianta).

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »