Dovolená - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výplatní páska

Tereza Sýkorová, 28.01.2009 21:06:27

Dobrý den. Chtěla jsem ze zeptat,jestli je zaměstnavatel povinnen vydávat výplatní pásku nebo jestli se chová vůči zaměstnancům nezákonně. Dostávám to vypsané na papíře,kde se nedočtu,jestli mi platí zdravotní a sociální..nevim ani kolik je muj hrubý příjem a kolik se odvádí státu. Děkuji za Vaši odpověd.

Re: Výplatní páska

Karel Dlouhý, 28.01.2009 21:43:59

Dobrý den,
povinnost vyplývá ze:
§142 (4) Při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.

Můžete podat podnět na inspekci práce.

Dovolená

Lucie Wolfová, 23.05.2008 18:51:00

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s dovolenou, když pracuji jako prodavačka v obchodě s obuví a dělám krátký a dlouhý týden. Můj zaměstnavatel mi vůbec neuznává dovolenou, když jsem chtěla proplatit dovolenou, tak mi bylo řečeno, že když dělám krátký a dlouhý týden tak mám snad volna dost a tak nevidí důvod, proč mi ještě platit dovolenou, přijde mi to jako protiprávní, protože já přeci za to nemohu, že pracuji jen 15 dní v měsíci. prosím o radu abych věděla co a jak? Ještě jsem se chtěla zeptat, za celé tři roky co u něho pracuji jsem nedostala ani jednou výplatní pásku, je to špatně? Předem děkuji za odpověď a radu! S pozdravem Wolfová Lucie

Re: Dovolená

Alegrina Doveras, 26.05.2008 13:58:30

Dobrý den, na dovolenou nárok máte, pokud máte pracovní smlouvu. Nemá vliv to, že máte nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu. Teď zcela orientačně (neznám přesné podmínky vašeho pracovního poměru): Zaměstnavatel musí poskytnout ze zákona nejméně čtyři týdny placené dovolené za kalendářní rok. Pokud u něj pracujete celý rok a nejsou dány důvody ke krácení dovolené, pracujete v průměru čtyři dny týdně, tak máte nárok na 16 dnů dovolené, kterou zaměstnavatel musí poskytnout (viz §213 (4) zákoníku práce). Přesnější výpočet poskytne mzdová účetní. Pokud se tomu brání, radím obrátit se na oblastní inspektorát práce. Zaměstnavatel má také povinnost vám dát výplatní pásku (Zákoník práce stanoví: "§142 (4) Při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách...")
Vašemu zaměstnavateli hrozí v případě kontroly ze strany inspektorátu práce v řádu až statisíců.

Re: Dovolená

Lucie Wolfová, 26.05.2008 18:57:54

Dobrý den, v pracovní smlouvě mám napsáno, že mám pracovní dobu 40 hodin týdně. Asi mě budete hubovat, ale u tohoto zaměstnavatele pracuji už 4 roky a za tu celou dobu jsem nedostala ani jednu výplatní pásku, co mám udělat proto, abych ty výplatní pásky dostala? Tedy pokud je to ještě možné? A dále se Vás chci zeptat, když jsem před čtyřmi roky podepsala se zaměstnavatelem Pracovní smlouvu a Dohodu o hmotné odpovědnosti tak jsem byla ještě svobodná, ale to se za tu dobu změnilo a já jsem se vdala. Jenže nikdo mi nedonesl novou Pracovní smlouvu ani Dohodu o hmotné odpovědnosti a mám stále tu starou na mé příjmení za svobodna a také tam mám špatné trvalé bydliště, jelikož jsem se přestěhovala. Mám se nějak strachovat? Je ta smlouva platná? Děkuji mockrát za rady, s pozdravem Wolfová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »