Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,ráda bych se u vás informovala:17.3.2008 jsem nastoupila do pracovního poměru na dobu neurčitou se zkušební dobou 3 měsíce,asi po měsíci jsem onemocněla se zády,blokla jsem si je.tak jsem navštívila svého doktora,byla jsem týden v neschopnosti,po týdnu jsem nesla do práce papír,že jsem uschopněná.tam mi bylo oznámeno,že jsem dostala výpověď.tak jsem se okamžitě jela zaregistrovat na pracovní uřad,ale zajímalo by mě,přesto,že jsem podepsala výpověď zda mám nárok na ochranou lhůtu,tudíž zda můžu jít k doktorovi a marodit dál.Děkuji za odpověď
Dobrý den, nárok na nemocenskou je možné uplatnit v ochranné lhůtě 7 dnů ode dne skončení PP, pak již nárok nemáte a při registraci na ÚP se nemocenská neproplácí.
Moc Vám děkuji za Vaše odpovědi. Co byste mi tedy poradili v mojí situaci? Co myslíte, že je teď nejlepší udělat? Když zůstanu doma do konce těhotenství, tak budu dostávat nemocenskou? Tu platí stát? A kolik tak to bývá peněz? A dostanu v mojí situaci mateřskou jako kdybych chodila do práce? Mám strach, abych nezůstala pouze na sociálních dávkách. Moc Vám děkuji za odpověď ještě na tyto dotazy.
Magda
Dobrý den, odpověď jste již dostala. Nemocenská i PPM jsou dávky nemocenského pojištění, jejich výpočet je ovšem poměrně složitý a v této poradně je neprovádíme. Jisté však je, že jsou rozhodně vyšší než sociální dávky. Obojí se počítá z příjmů, kterých jste dosahovala v zaměstnání před nástupem na nemocenskou (nebo mateřskou). Orientační výpočet by Vám mohla provést mzdová účetní.
Dobrý den,
pracovala jsem jako obchodní asistentka, byla jsem ve zkušební době. Dne 12.května 2008 mi oznámili, že končím. Měla jsem přijít v dalších dnech podepsat dohodu o ukončení. Myslím, že mi dali výpověď, protože se dozvěděli o mém těhotenství. Což mi ale neřekli,vím, že mi to říkat ani nemusí. Další den jsem byla u paní doktorky, oznámila mi rizikové těhotenství a napsala mi neschopenku od 13.května. Dohodu jsem proto nepodepsala. Oni mi ovšem poslali poštou doporučeně výpověď ke dni 12.května. Ale jak jsem koukala na internetu, tak výpověď mi mají oznámit 3 dny předem a pokud jsem to našla špatně, tak ještě určitě je ochranná lhůta zaměstnance. Prosím Vás, co byste mi teď poradil. Když budu nezaměstnaná doma, nedostanu ani mateřské příspěvky. Prosim poraďte.
Magda
Dobrý den,
bohužel pro vás nemám dobrou zprávu, ale pokud vám zaměstnavatel zrušil pracovní poměr ve zkušební době, ochranná lhůta zaměstnance není.
Pokud jde o oznámení o zrušení pracovního poměru ve zkušební době, zákoník práce stanoví, "že má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit". Má být doručeno bohužel není musí být doručeno. Jedná se jen o metodické doporučení.
Pokud máte dojem, že je to kvůli vašemu těhotenství, můžete dát podnět na oblastní inspektorát práce kvůli diskriminaci, ale bohužel to asi budete velmi těžko dokazovat.
Dobrý den, ochranná doba pro zaměstnance na nemocenské se na skončení PP ve zkušební době skutečně nevztahuje. Je však stanovena ochranná lhůta ve vztahu k nemocenským dávkám. Pokud je žena těhotná v době skončení PP, činí tato lhůta 6 měsíců od skončení PP. Máte tedy nárok na dávky z nemocenského pojištění. Pokud budete na nemocenské z důvodu rizikového těhotenství až do doby nástupu na mateřskou dovolenou, pak budete mít nárok také na peněžitou pomoc v mateřství.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com