Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,5.2. mi končí RD. 6.2. bych měla nastoupit zpět do zaměstnání. Než jsem nastoupila na MD, byla místo mě přijata nová kolegyně na určitou dobu za moji MD a RD. Tento týden proběhlo jednání se zaměstnavatelem a personalista mi nabízí nějakou dohodu o ukončení z důvodu péče o mé dítě a 5 měsíční odměny a 6.2. bych měla nastoupit do práce respektive si vzít 1 den dovolené, nevím proč, co tím zamýšlí? Podle mě mám právní nárok na mé místo dle pracovní smlouvy. Co dle Vás mám dělat? Když mě nechtějí, mám požadovat raději výpověď pro nadbytečnost, kde bych 2 měsíce musela odpracovat a pak bych měla nárok na 3 měsíční odstupné? Ty odměny, které mi nabízejí jsou sice za 5 měsíců, ale určitě se z nich odvádějí daň, zdravotní a sociální? a z odstupného se stahuje pouze daň? A pro výpočet podpory na pracovním úřadě je výhodnější odstupné? Anebo mě napadla ještě jedna varianta, mohla bych 6.2. nastoupit na nemocenskou? Určitě mě budou tlačit k nějakému podpisu, uvidíme, děkuji za Váš čas
Dobry den, 13.2.2012 budou mé dceři tři roky.Před nástupem na mateřskou potažmo rodičovskou dovolenou jsem studovala na Vysoké škole.Práci zatím nemám.Mám se tedy hned 14.2.2012 nahlásit na úřadu práce?Stále ještě studují ale uz jen dálkově.S manželem plánujeme druhé miminko jak to bude potom s mateřskou kdybych si práci našla ale byla jsem tam před porodem kratší dobu nez jeden rok.Děkuji za radu Romana
Dobrý den, měla bych se vracet do zaměstnání po rodičovské dovolené. Zaměstnavatel chtěl,abych nastoupila buď na plný, nebo poloviční úvazek za výrazně nižší mzdu. Řekla jsem, že nastoupím na plný úvazek, na původní pracovní pozici, za původní plat. To on odmítá - pozice není, stejné peníze mi nedá. Přislíbil, že se mnou uzavře dohodu o ukončení prac.poměru z důvodu nadbytečnosti. Je možné tuto dohodu uzavřít tak, abych do práce již nemusela nastoupit kvůli výpovědní lhůtě? On mi určitě nebude chtít ty 2 měsíce navíc platit. 13.2. budou synovi 3 roky. Je to tedy tak, že buď musím nastoupit 14.2, nebo podepsat dohodu tak, aby prac.poměr skončil k 13.2.,a to s nárokem na 3měsíční odstupné? Kdy nejpozději musí být taková dohoda uzavřena? Nebo je skutečně nutné dodržet dvouměsíční výpovědní lhůtu, když ani jedna ze stran o to nestojí? Zaměstnavatel navíc odkládá podpis dohody, je lepší poslat mapř. email s návrhem, kdy podepíšeme danou dohodu,aby byl můj zájem vše řešit průkazný?
Dobrý den, pracovala jsem v soc.službách se smlouvou na dobu neurčitou na pozici pradlena, což mám ve smlouvě.
Nyní se chci po 3 letech věku dítěte vrátit.
Bylo mi sděleno, že v prádelně jsou místa obsazená.
Bylo mi nabídnuto místo uklízečky nebo ukončení dohodou.
Může mi zaměstnavatel nabídnout toto prac. místa, když je nemám uvedeny v prac smlouvě?
Pokud ne, jak mám postupovat?
Dcera má nar. 24.2.2009, který den se nastupuje do prac.poměru následující po 3 narozeninách 25.2.2012?
Díky za odpověd
Dobrý den, pracovala jsem v hotelu se smlouvou na dobu neurčitou na pozici recepční, což mám ve smlouvě.
Nyní se chci po 3 letech věku dítěte vrátit.
Bylo mi sděleno, že na recepci jsou místa obsazená.
Bylo mi nabídnuto místo v prádelně nebo pokojská nebo ukončení dohodou.
Může mi zaměstnavatel nabídnout tato prac. místa, když je nemám uvedeny v prac smlouvě?
Pokud ne jak mám postupovat?
Díky za odpověd
Jana
Pracovala jsem ve společnosti od září 2006 na plný úvazek 8h a při různých směnách. Ranní,dopolední,odpolední,noční. V listopadu 2008 jsem odešla na nemocenskou při rizik.těhotenství. V červnu 2009 jsem porodila. Od září 2010 jsem se vrátila na 4h denně od neděle do čtvrtka v čase od 18-22h-školku ani jesle nemám. Do školky má syn nastoupit od září 2012. Nyní zaměstnavatel oznámil, že budu muset nastoupit na 8h různorodých směn,nebo zůstat tak jak jsem na 4h od 18-22. Přitom 1/5 matek když se vracela z RD tak jim bylo vyhoveno a delaji od po do patku od 7-13. Nyni uz to dalsim matkam zakazali a nařizují smeny bud 4h vecer nebo 8h ruznorodych smen. Což nemuzem zvladat jak se školkou,tak s hlidanim. Pritel take dela na smeny. Mam nejake ulevy pri navratu z RD kdyz vidim ze u ostatnich to loni jeste slo? Koho pripadne a jak zadat o upravu smen? Mam na to narok vubec?
Dobrý den mám nastoupit do práce po 3leté RD jenže jsem těhotná a zaměstnavatel mi oznámil že pro mě nemá místo a když musela bych podepsat novou smlouvu a souhlasit s přeřazením do 150 km vzdáleného města prý blíže není již žádná divize i když stále v mém městě mají centrálu a ne jedno pracoviště (i když by to znamenalo změnu zařazení). Zaměstnavatel na mě tlačí ať podepíšu dohodu o nadbytečnosti že jinak to nejde když jsem těhotná a že vše budu mít stejné jako bych zůstala u nich zaměstnaná?? Je to pravda?? Nepříjdu tím o možnost mateřské a co případná neschopnost z důvodu rizikového těhotenství?? Prosím o radu. Děkuji
Dobrý den,
manželka má nastoupi do práce po tří leté MD. Pracovala v domě s pečovatelskou službou. Pracovnice personálního oddělení ji sdělila, že pro návrat potřebuje kurz (který si musí zařídit na úřadu práce) a že má dvě možnosti. První kterou preferují nastoupit až po absolvování kurzu, který tvá čtyři měsíce a po dobu kurzu nebude zaměstnaná. Nebo druhou možnost nastoupit do práce, ve volném čase chodit na kurz (což zpravidla není možné, protože kurz je v čase pracovní doby) zameškanou pracovní dobu nadělávat např. o víkendech nebo po pracovní době. Prosím o odpověď jestli takovýto postup zaměstnavatele je možný??? Případně jak postupovat. Děkuji moc za odpověď Pavel
Postup je nesprávný.
Musí jí přidělovat práci podle pracovní smlouvy.
Popřípadě ji vyslat na kurz v pracovní době.
Dobrý den,
když dceři budou 21.04.2012 tři roky, mám nastoupit do zaměstnání, ale nemáme školku /mám pís. potvrzení, že až v září/, navíc jsme se během mateřské odstěhovali cca hodinu autem od místa zaměstnání. Zaměstnavatel chce, abych podala výpověď, protože to jsou překážky na mojí straně. A tak se chci zeptat:
- když podám výpověď s dvouměsíční výp. dobou sama tak, aby končila zároveň s RD, z čeho se bude vypočítávat výše podpory?A mohu vůbec podat výpověď na RD? Před nástupem na MD jsem pracovala nepřetržitě 10 let.
- zvýšila by se mi podpora, když bych výpověď podala tak, abych si nějakou dobu - třeba výpovědní dobu odpracovala /a je nějak stanovena doba, kterou musím odpracovat, např. 5 dní, 21 dní apd., aby se z toho vypočítala podpora?
- v případě, že bych ve výpovědní lhůtě odpracovala část, např. 6 dní a pak bych třeba onemocněla - např. rizikové těhu nebo by onemocnělo dítě, bralo by se to do dpracované doby pro výpočet podpory?
Děkuji
Dobrý den. 27.1.2012 budou dceři 3 roky a já bych měla nasoupit do práce. Již nyní vím, že mi bude dána výpověď pro nadbytečnost. Pouze bych se chtěla ujistit.... Zaměstnavatel je povinen mě ještě 2 měsíce zaměstnávat (2-měsíční výpovědní lhůta) a platit mi mzdu (tudíž i odvádět za mě SP a ZP) a poté mi dát výpověď a 3-měsíční odstupné. Domnívám se takto správně? Také by mě zajímalo, kdy se mám jít tedy hlásit na Úřad práce, protože práci zatím nemám. Děkuji za zodpovězení dotazu.
Pokud vám dá výpověď pro nadbytečnost do konce ledna, skončí výpovědní lhůta a tedy i prac. poměr 31. 3.
Na Úřad práce můžete jít až po skončení pracovního poměru, tedy 1. 4.
A pokud dostanu výpověď na začátku února, např. k 1.únoru, tak na PÚ se půjdu zaregistrovat také k 1.dubnu?
A s tří měsíčním odstupným po ukončení výpovědní lhůty si to myslím správně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podobný dotaz jako ostatní...V červnu 2012 se mám vrátit do práce po 3leté RD.Jelikož od července jsou 2měs prázdniny...kdy moje obě děti nemám kam dát, mám nárok na neplacené volno ze zákona, nebo záleží na zaměstnavateli.Pokud mi nebude chtít vyhovět může se mnou rozvázat pracovní poměr?...Nebo by šlo nastoupit na zkrácený úvazek,ale nevím zda na to mám nárok.Děkuji moc za objektivní radu.
Žádný nárok na neplacené volno nemáte. Jak si zařídíte hlídání dětí je vaše starost.
Jste povinna nastoupit do zaměstnání v den po 3. narozeninách dítěte. Když nenastoupíte, můžete dostat výpověď.
Zkrácený úvazek nebo neplacené volno - záleží na dohodě se zaměstnavatelem.
Dobrý den, koncem dubna 2012 mi skončí rodičovský příspěvek na dítě (2-letá varianta). Jelikož jsem ale věděla, že mi dcerku do školky nevezmou (nejdříve až v září 2012), požádala jsem písemně svého zaměstnavatele o prodloužení rodičovské dovolené až do 31.08.2012. Chtěla bych se jen touto cestou zeptat na jednu otázku. Je mi jasné, že od dubna do září už nebudu žádný rodičovský příspěvek pobírat. Musím ale jít tuto skutečnosti (nástup do zaměstnání až v 09/2012) nahlásit na nějaké úřady? Bude za mě stát až do září platit ZP a SP? Děkuji mockrát za odpověď.
Dobrý den, 11 dubna 2012 mi skončí rodičovský příspěvek na dítě (3-letá varianta). Zjistila jsem si, že mi syna do školky nevezmou (nejdříve až v září 2012). A proto bych se chtěla zeptat jaký je postup v této záležitosti. Je mi jasné, že od dubna do září už nebudu žádný rodičovský příspěvek pobírat. Dala jsem vědět zaměstnavateli tuto skutečnost a souhlasí s prodloužením (může být až do 4let věku dítěte) Ráda bych věděla zda mám nějaké oznamovací povinnosti k úřadům VZP a PSSZ a zda za mne bude stát platit sociální a zdravotní pojištění (do jaké doby). V případě, že sociální pojištění bude platit stát, je tato doba co budu doma započítávána do důchodu? Děkuji mockrát za odpověď.
Dobrý den,
mám dotaz. V únoru přítelkyni končí 3-letá RD a měla by nastoupit do práce. Pracovní poměr má na dobu neurčitou. Bohužel ji nevzali dítě do školky a tudíž nemůže do práce nastoupit. Vezmou ho až v září 2012, alespoň to bylo slíbeno. Zajímá mě, jak se nyní zachovat? Pokud nenastoupí, bude mít nárok na nějakou podporu? Je zohledněno, že důvod nevrácení do práce je školka? Má pak nárok na podporu od úřadu práce? Nebo je lepší do práce jít a doufat, že přítelkyni zpět nevezmou?
Díky moc za odpověď.
Dobrý den! Chtěla bych se zeptat. V září bych chtěla nastoupit do práce na plný úvazek, ale během rodičovské jsem se přestěhovala a do původního zaměstnání to mám daleko. Mohla bych po dohodě dát v původní práci výpověď abych od září mohla nastoupit jinde? Děkuji.
Dobrý den,
v lednu nastupuji do práce po mateřské (po 2 dětech). Ráda bych nastoupila do zaměstání, kde jsem dříve pracovala, ale na zkrácený úvazek. Bylo mi nabídnuto na tento úvazek jiné místo než jsem dříve zastávala. Když toto místo odmítnu, náleží mi nějaké odstupné. Místo, které jsem dříve zastávala je obsazené a není možno se na něj vrátit ani kdybych nastoupila na plný úvazek. Díky za odpověď. Káča
Dobrý den, tímto bych se chtělazeptat, v současné době jsem na rodičovské dovolené s dcerou 9 měsíců v letošním roce bych se chtěla vrátit do zaměstnání, rodičovskou mam na 2 roky, je možno se vrátit do zaměstnání na celý úvazek a pobýrat rodičovské dávky, když se mi o dceru bude starat babička?musím toto ohlasit na sociální odbor, který mi dávky vyplácí?vím že je možno si neomezeně přividělat, ale nevím zda se mohu vrátit na plný uvazek a pobírat k tomu i PPM .jak dopředu to musím zaměstnavately nahlásit?slečna na zástup má ve smlouvě napsané na zástup mateřské a rodičovské dovolené nemá tam žádné datum, takže když nastoupím tím jí zkončí pracovní poměr?a je zaměstnavatel povinný mi umožnit dřívější nástup do zaměstnání?dozvěděla jsem se totiž, že se chtějí ptát právnika zda na to mám právo se vrátit dřív když jsem si žádala o dva roky nechtěla bych něco pokazit aby byly ve výhodě a vyhodily mě, předem Vám moc děkuji za radu.
Dobrý den, mám ten samý problém. Dcerce bude rok a taky bych chtěla dříve do práce. Dočetla jsem se ale, že zaměstnavatel není povinen vzít Vás do práce dřív, než skončí rodičovská dovolená. Doma nás napadlo, kdybychom přepsaly rodičák na otce dítěte, že já bych tím pádem rodičovskou dovolenou ukončila a tím pádem by mě měl zaměstnavatel vzít zpátky. Je možné to takto udělat?
Dobrý den,
řeším návrat do práce, kde jsem před mateřskou dělala vedoucího obchodu. Mám 2 děti hned po sobě, tzn. že jsem asi 5let vkuse doma. Mám nárok se vrátit dle pracovní smlouvy na dobu neurčitou na místo vedoucí??
Dnes jsem se od personální pracovnice dozvěděla, že mé místo bylo údajně zrušeno a že mi změní smlouvu na prodavačku v jiném obchodě... Ale to mé místo vedoucí v obchodě zrušeno není, volala jsem tam a s novou vedoucí jsem mluvila!
Mají na tohle právo?
Jinak náš podnik má x obchodů a věřím, že místo vedoucího nebo alespoň zástupce najít mohou.
Děkuji za odpověď. J.N.
Dobrý den mám dotaz syn má 2.3.2012 3 roky a já bych se měla vrátit do práce ale zjistila jsem že jsem těhotná a vzhledem ke komnplikacím v prvním těhotenství je i toto rizikové a termín porodu až v srpnu 2012. Na co se tedy mám připravit může mě zaměstnavatel propustit nebo je možné ihned první den návratu do práce odevzdat neschopenku z čeho pak budou vypočítavané dávky?? Budu mít vůbec nárok na nemocenskou a případnou mateřskou?? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
v lednu se mám vracet zpátky do zaměstnání, ale bohužel jsem se dozvěděla, že moje místo vedoucí je obsazené a zaměstnavatel mně nabídl místo prodavačky, ale asi s o čtvrtinu menším platem a chce po mně podepsat novou pracovní smlouvu a nový mzdový výměr. Během mojí rodičovské dovolené došlo k prodeji firmy a máme tedy nového majitele a všichni nové smlouvy. Vím, že není povinnen mě vrátit na mojí pozici, ale jak je to s platem?
Děkuji a přeji hezký den
Je povinen vás zařadit podle pracovní smlouvy.
Při prodeji firmy je přechod práv a povinností, dosavadní pracovní smlouvy platí.
dobrý den,
17.11.2011 dovršil muj syn 3. narozenin a tim padem mi skončila RD. před odchodem na RD jsem byla plně zaměstnaná na dobu neurčitou,a jako zaměstnanec právo na 20 dní dovolené ročně.
ted po skončení RD jsme se se zaměstnavatelem sešli a bylo mi řečeno,že místo pro mě nemá a na vyplacení odstupného také ne. souhlasila jsem na odchod z práce dohodou,které bylo dohodnuto pouze slovem(žádný papír jsem nepodepsala). bylo mi řečeno,že do týdne mi pošle výpověďní smlouvu(dohodou) a zápočtový list. nyní je to tři týdny,majitel se mnou přestal komunikovat,já nemám žádný papír o skončení pracovní povinnosti. za celou dobu jsem nedostala výplatní pásku a už vůbec ne vyplacení,či vybrání dovolené. nyní už na dohodu přistoupit nechci,ale požaduji vyplacení. jak mám postupovat,pokud majitel se mnou přestal komunikovat?
Nastupte do práce a trvejte na přidělování práce podle pracovní smlouvy. Jinak může zaměstnavatel Vaši nepřítomnost vyhodnotit jako neomluvenou absenci a zrušit pracovní poměr, což by vedlo ke ztátě nároku na podporu v nezaměstnanosti. Navíc by se Vám i hůře hledalo nové zaměstnání.
Dobrý den
Rodičovská dovolená mi končí 30.12. 2011. Nastupuji do práce tedy uz 31.12. 2011?
Dobrý den, koncem roku se vracím do zaměstnání po RD. Chtěla bych se optat, zda může zaměstnavatel měnit mzdu, když je mzda sice na Mzdovím výměru, ale ve smlouvě mám uvedenu tuto větu (viz smlouva):
Smluvní strany se dohodly, že zaměstnanec bude za odvedenou práci dostávat měsíčně mzdu jejíš výše je uvedena v Mzdovém výměru, který tvoří přílohu této smlouvy.
Na ispektorátu práce mi bylo sděleno, že pokud je Mzdoví výměr přílohou, součástí a je to uvedeno ve smlouvě, tak mi plat bez mého vědomí nesní měnit.
Je tomu skutečně tak??
Děkuji za odpověď
Martina
Dobrý den, ještě bych se chtěla optat. Jsem zaměstnaná na pozici účetní. Zaměstnavatele jsem žádala o posunutí prac. doby (máme od 9:00 -18:00).Před nástupem na MD jsem dělala od 7:30 do 16:30, chtěla bych pracovat stejně popř. posunout dobu od 7.-16.hodin. Zaměstnav. mi napsal, že z Vážných provoz. důvodů (závěrky a komunikace s třetí stranou) o ní žádat mohu až po 30.6. Myslíte si, že je to vážný provozní důvod? Svojí práci si odvedu. Ještě bych chtěla podotknout že se mnou měly a maj posunutou prac. dobu 3 účetní.Tak nevím proč by u mě problém měl být.
Jak bych se mohla bránit? Popř. zda bych teoreticky uspěla u soudu. Podotýkám, že bych pracovala klasicky 8 hodin.
Děkuji Martina S.
Dobrý den, koncem roku se vracím do zaměstnání po RD. Chtěla bych se optat, zda může zaměstnavatel měnit mzdu, když je mzda sice na Mzdovím výměru, ale ve smlouvě mám uvedenu tuto větu (viz smlouva):
Smluvní strany se dohodly, že zaměstnanec bude za odvedenou práci dostávat měsíčně mzdu jejíš výše je uvedena v Mzdovém výměru, který tvoří přílohu této smlouvy.
Na ispektorátu práce mi bylo sděleno, že pokud je Mzdoví výměr přílohou, součástí a je to uvedeno ve smlouvě, tak mi plat bez mého vědomí nesní měnit.
Je tomu skutečně tak??
Děkuji za odpověď
Martina
Dobrý den,
chtěla bych se informovat zda může zaměstnavatel po návratu z rodičovské dovolené udělat změnu ve smlouvě - měla jsem smlouvu na dobu neurčitou s tříměsíční zkušební dobou - může ji změnit na dobu určitou? A poběží znovu tříměsíční zkušební doba?
děkuji za odpověď
Rychlá
Nemůže - vaše prac. smlouva platí, zkuš. doba proběhla.
S jakoukoliv změnou byste musela (dobrovolně) souhlasit.
Prostě musíte trvat na tom, že máte platnou pracovní smlouvu, která vám vyhovuje, a nemáte potřebu ji měnit.
Dobry den, v soucasne dobe mam HPP s tim, ze jsem se z RD vracela do prace po 7 mesicich (6MD a 1MD]. Nyni bych se, kdy je dceri 31 mesicu, rada vratila na poslednich 5 mesicu na RD.Chapu spravne, ze ze zakona mohu jen do tri let veku ditete. Rada bych vedela, co je mi povinnen zamestnavatel po navratu nabidnout, zda v pripade, ze mi nabidne adekvatni jine misto musi dodrzet platovou kategorii atd. A pokud, zda nebude misto mam narok na odstupne a jake? Moc dekuji
Zaměstnavatel je povinen Vám nabídnout práci odpovídající pracovní smlouvě. Mzdu/plat sjednanou/ý přímo v pracovní smlouvě lze měnit pouze s Vaším souhlasem, v případě výměru zaměstnavatel Váš souhlas nepotřebuje.
Nárok na odstupné vzniká v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele podle § 52 písm. a) až d) nebo v případě dohody o rozvázání pracovního poměru z týchž důvodů.
Dobrý den,potřebovala bych poradt.V únoru příštího roku mi končí RD.V tu dobu pochybuji,že mi vezmou syna do školky,ale nic méně bych se měla vrátit do zaměstnání.Teď jsem se dozvěděla,že hotel ve kterém jsem zaměstnána je již rok v prodeji a tím pádem je dost možné,že po nástupu na své místo dostanu hned výpověď.Jsou povinni mi dát i v tomto případě odstupné,když hotel pravděpodobně končí?Nebo se může i stát,že už pro mě nemají místo i v tomto případě mi musí dát odstupné?Děkuji za odpověď.
Pokud vám dají výpověď z důvodu zrušení zaměstnavatele nebo z organizačních důvodů, máte ze zákona nárok na odstupné.
Nedoporučuji čekat, jak to po Vašem nástupu dopadne. Nemáte-li zajištěno hlídání, měla byste situaci řešit v předstihu Vy - tak, aby pracovní poměr skončil pokud možno dříve, než budete povinna do zaměstnání nastoupit.
Nevyřešíte-li situaci včas, může zaměstnavatel (oprávněně, neboť jde o Vaši povinnost) vyžadovat, abyste celou výpovědní lhůtu odpracovala, což by znamenalo, že byste si zřejmě musela zaplatit hlídání.
Poznámky:
(1)
Kdyby zaměstnavatel chtěl situaci řešit výpovědí z důvodu rušení firmy (s nárokem na odstupné), už by to udělal, protože se na tento výpovědní důvod ochrana před výpovědí nevztahuje.
(2)
V případě přechodu práv a povinností přebírá nový majitel i stávající zaměstnance včetně pracovních smluv. V takovém případě pracovní poměr nekončí, takže nevzniká nárok na odstupné.
Omlouvám se,nebyla jsem pochopena.Samozřejmě to dávno řeším.Státní školku jsem zatím nesehnala,ale máme tu soukromou a ta je trochu za jiné peníze.V hotelu mé místo již neexistuje a pochybuji,že ho budou kvůli mně obnovovat.A pak je tu samozřejmě ten prodej.Proto se ptám na odstupné, jestli na něj mám nárok,když mé místo již není a nebo mi budou chtít nabídnout místo jiné a méně placené.To také mohou?Tím pádem bych si soukromou školku nemohla dovolit a musela bych se podívat po jiné práci.Můj zaměstnavatel se po mém dotazu jak to se mnou vypadá zatím nevyjádřil.Děkuji za pomoc
Byla jste pochopena.
Prodej hotelu ani zánik jednoho pracovního místa neznamená, že pro Vás zaměstnavatel nebude mít po skončení RD práci odpovídající pracovní smlouvě.
Záleží tedy na tom, jak úzce máte v pracovní smlouvě sjednán druh práce.
K odměňování za práci:
Máte-li mzdu sjednánu přímo v pracovní smlouvě, nemůže ji zaměstnavatel měnit bez Vašeho souhlasu. Pokud ale máte mzdu stanovenu výměrem, může ji zaměstnavatel měnit (i snížit) i bez Vašeho souhlasu.
---
Někteří zaměstnavatelé "hrají" na to, že maminka nebude kvůli nezajištěnému hlídání moci nastoupit do zaměstnání, a že ji tedy snáze přimějí k rozvázání pracovního poměru dohodou bez nároku na odstupné.
---
Nárok na odstupné by vznikl v případě, že by Vám zaměstnavatel dal výpověď podle § 52 písm. a) až c) nebo při rozvázání pracovního poměru dohodou z týchž důvodů.
Prodej hotelu ani zánik jednoho místa neznamená automatický nárok na odstupné.
Byla jste pochopena.
Prodej hotelu ani zánik jednoho pracovního místa neznamená, že pro Vás zaměstnavatel nebude mít po skončení RD práci odpovídající pracovní smlouvě.
Záleží tedy na tom, jak úzce máte v pracovní smlouvě sjednán druh práce.
K odměňování za práci:
Máte-li mzdu sjednánu přímo v pracovní smlouvě, nemůže ji zaměstnavatel měnit bez Vašeho souhlasu. Pokud ale máte mzdu stanovenu výměrem, může ji zaměstnavatel měnit (i snížit) i bez Vašeho souhlasu.
---
Někteří zaměstnavatelé "hrají" na to, že maminka nebude kvůli nezajištěnému hlídání moci nastoupit do zaměstnání, a že ji tedy snáze přimějí k rozvázání pracovního poměru dohodou bez nároku na odstupné.
---
Nárok na odstupné by vznikl v případě, že by Vám zaměstnavatel dal výpověď podle § 52 písm. a) až c) nebo při rozvázání pracovního poměru dohodou z týchž důvodů.
Prodej hotelu ani zánik jednoho místa neznamená automatický nárok na odstupné.
Dobrý den,
chci ze zeptat,jestli má zaměstnavatel právo dát zaměstnanci místo výkonu práce 80km od bydliště,když předchozí bylo 40km a jestli musí zohlednit vyzvedávání dítěte ze školky a jestli je zaměstnanec povinen v době RD se zaučovat před nástupen do zaměstnání..děkuji Věra
Žádné zaučování nelze.
Místo výkonu práce musí být podle pracovní smlouvy - pokud tam máte určité město, nelze jinam. Pokud tam máte např. všechny provozovny firmy XX v České republice, tak lze.
Dobrý den,ráda bych poprosila o radu.Koncem listopadu mám nastoupit do práce po 3-leté rodičovské dovolené...bohužel ne na svou pozici,kterou jsem opustila..problém hlavní je ten,že zaměstnavatel mi neumožní práci na jednosměný provoz pouze na 3směnný,což s malým dítětem je nemyslitelné.Zaměstnavatel se ohrazuje tím,že jsem při nástupu podespala smlouvu na vícesměnost,takže pokud nenastoupím musím podat žádost o výpoveď s tím,že nemám nárok ani na odstupné???Děkuji za odpověď.
Pracovní dobu a rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel, který je povinen přihlížet i k potřebám zaměstnanců pečujících o dítě. Požádá-li takový zaměstnanec (písemně!!) o vhodnou úpravu pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět, pokud mu v tom nebudou bránit vážné provozní důvody. (Obávám se ale, že by při třísměnném provozu vážné provozní důvody důvody obhájil.)
Pokud je problém na straně zaměstnance, musí situaci řešit on, nikoliv zaměstnavatel.
Požádejte zaměstnavatele v předstihu o rozvázání pracovního poměru dohodou (pozor, to není výpověď, o výpověď se nežádá) nebo dejte výpověď.
Doručíte-li zaměstnavateli výpověď do 30. listopadu, začne 1. prosince běžet výpovědní lhůta a pracovní poměr skončí 31. ledna. Po celou výpovědní lhůtu byste ještě byla povinna pro zaměstnavatele pracovat.
Ani v jednom případě (výpověď ze strany zaměstnance nebo dohoda z podnětu zaměstnance) nevzniká nárok na odstupné.
Pokračování:
Budete-li se muset po skončení zaměstnání registrovat na úřadu práce, doporučila bych situaci řešit výpovědí a výpovědní lhůtu odpracovat, aby bylo z čeho vypočíst podporu (ÚP není povinen přihlížet k potvrzenému pravděpodobnému výdělku).
----
Nenastoupíte-li po RD do práce a neodpracujete-li alespoň jeden měsíc (přesněji: alespoň 21 pracovních směn), bude se podpora počítat z průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předchozího roku.
Průměrná mzda v národním hospodářství za 1. - 3. čtvrtletí 2010: 23 324 Kč
- první 2 měsíce: 3.499 Kč (0,15 násobek)
- další 2 měsíce: 2.799 Kč (0,12 násobek)
- zbytek podpůrčí doby: 2.566 Kč (0,11 násobek)
Příští rok zřejmě bude o pár korun vyšší (zatím neznám průměrnou mzdu za 1. až 3. čtvrtletí 2011).
Dobrý den,
v listopadu mám nastoupit zpátky do práce po 3 leté mateřské dovolené.Na personálním mi řekli,že jelikož k vůli finanční krizi,mě můžou vzít zpátky jen na 6hodinnový úvazek,jinak ne.Pracovní smlouvu mám už od roky 11/1998 na 8hodinnový úvazek,zaměstnavatel je Globus,k.s.Můžou mi změnit,bez mého souhlasu pracovní smlouvu a taky hodinový úvazek??
Děkuji za odpověď
Vše, co máte sjednáno v pracovní smlouvě lze měnit pouze s Vaším souhlasem.
Dobrý den, v červnu 2012 se mám vracet po 3leté mateřské do práce. Moje pracovní smlouva je na pozici obchodní referent. Pokud mě bude chtít zaměstnavatel přeřadit na jinou pozici a já s tím nebudu souhlasit mám nárok na odstupné? Nechystají se nějaké změny od příštího roku? Děkuji za odpověď
Dobrý den
chtěla bych se informovat o návratu do zaměstnání.
Měla jsem rodičovskou dovolenou do 24.12.2010, nyní do 24.12.2011 jsem 4. rok na neplaceném volnu.
Nyní musím řešit návrat do zaměstnání.
Mám smlouvu jako všeobecná účetní. Nyní mi chtějí nabídnout práci na pozici obchodníka.
Můžu místo odmítnout? A co se stane, když odmítnu? Dostanu výpověď bez odstupného?
Děkuji moc, Radka
Zaměstnavatel byl povinen Vás zaměstnat po skončení rodičovské dovolené a nabídnout Vám práci odpovídající pracovní smlouvě.
Neumím odhadnout, jak se zaměstnavatel zachová, pokud odmítnete nabízenou práci.
Nárok na odstupné závisí na důvodu výpovědi od zaměstnavatele.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak by se postupovalo z hlediska nemocenské pokud u zaměstnavatele je nahlášeno neplacené volno.
Konkrétně se mi jedná o toto. U zaměstnavatele mám nahlášenou rodič. dovolenou do tří let věku dítěte (do 04/2014)a čerpání rodičovského příspěvku do dvou let věku dítěte (04/2013). Plánujeme druhé dítě a zajímalo by mne,jak by se postupovalo, pokud bych nenastoupila na druhou mateřskou dovolenou do 04/2013, ale termín porodu by byl např. 11/2013?Měla bych nárok na nemocenskou?-Tu bych odevzdala u zaměstnavatele?A tato druhá mateřská by se vypočítala z výše nemocenské, nebo dle první mateřské?
Pokud bych ovšem neotěhotněla a zůstala ten rok s dítětem doma, musela bych se od 04/2013 někam nahlásit a platit si pojištění sama?Měla bych stále zajištěno místo u zaměstnavatele?
Děkuji moc za Váš názor!
V době rodičovské dovolené nemáte nárok na nemocenské dávky. Na další mateřskou dovolenou (ta automaticky ukončí předchozí rodičovskou dovolenou) můžete nastoupit v období od 8. do 6. týdne před porodem.
Pokud nárok na další peněžitou pomoc v mateřství vznikne za trvání stejného zaměstnání do 4 let věku předchozího dítěte, počítá se PPM ze stejného základu jako u předchozího dítěte.
Dobrý den,
dodatek k dotazu ze dne 14.8.2011.
Se zaměstnavatelem jsem uzavřela dohodu na neplacené volno od 22.8.-30.9.2011 s odůvodněním, že od října nastupuji do zaměstnáni na určitou pozici, jelikož pro mě během neplac.volna ještě nemají zařazeni.Dnes mě zaměstnavatel kontaktoval,
že mi dává výpověď (místo žádné nemá...).
Můj dotaz je,když dostanu výpověď z org. důvodů,na kolik měsíců mám nárok odstupného, jelikož mi RD skončila 20.8.2011, ale měla jsem po RD do 30.9. nepl. volno?
Děkuji za odpověď
Pokud vám výpověď předá ještě v září, skončí prac. poměr 30. 11. Za ty 2 měsíce náhradu mzdy 100 %
Odstupné ve výši prům. výdělku za 3 měsíce.
Děkuji moc za odpověď,cením si Vašich odpovědí, ale mám ještě doplňující otázku, z jakého výdělku se tato částka vypočítává,tzn. plat před nástupem na MD?
Průměrný výdělek za předchozí čtvrtletí - protože jste nebyla zaměstnána, tak pravděpodobný výdělek. (V podstatě by to měl být výdělek před nástupem na MD, pokud v organizace nedošlo ke změnám v odměňování).
Dobry den,
mam 3.leteho syna,pred pulrokem se mi narodilo druhe dite.Pred materskou dovolenou jsem 6let pracovala v jedne soukrome firme.Na materskou jsem nastoupila na 2roky,kdyz jsem znovu otehotnela,nastoupila jsem hned na rizikovou nemocenskou.Na me misto nastoupila nova kolegyne,ktera pred rokem porodila holcicku,tak vypsali vyberove rizeni a nastoupila dalsi pani.Vcera jsem se dozvedela,ze az budu mit nastoupit ja a kolegyne,ktera nastoupila na moje misto po dobu materske,ze pro nas vsechny nebudou mit praci,ze nebudou vedet,co s nami.Proto bych se chtela zeptat,jak dlouho musi zamestnavatel drzet pracovni misto a jestli me mohou propustit?Dekuji Vam.
Zaměstnavatel Vám "držel místo" po dobu první mateřské dovolené (prvních 28 týdnů). Po skončení rodičovské dovolené bude povinen Vás zaměstnat a nabídnout Vám práci odpovídající pracovní smlouvě. Pokud takovou práci nebude mít, dá Vám pravděpodobně výpověď.
Dobrý den, 25.12.2011 budou synovi 3 roky. Byla jsem se dohodnout jak to bude s mým návratem a Bylo mi sděleno, že pro mě nemají práci. Ve firmě jsem pracovala jako účetní(4 účetní). Moje práce byla rozdělena mezi kolegyně. Byla přijata paní na pozici asistentské (tudíž odlišné než mé a tedy ne přímo za mě). Daná osoba je na dobu neurčitou. A já mám teď na výběr ze třech možností. Buď se vrátím do práce, ale na pozici paní tedy na pozici asistentky, ne účetní (vím, že ze zákona mi nemusí dát na stejnou, ale měla by být obdobná ) a zároveň mi tím dájí i menší plat. Jedná se ale o třetinu mého platu. Druhou variantu mi navrhují duhodu, ale ne z organizačních důvodů. Chtějí pouze dohodu o ukončení PP plus mimořádnou odměnu ve výši 2 platů. A třetí varianta, ta mi nebyla doporučena jsou organ.důvody. Budou chtít abych nastoupila na 2 měsíce a budou mi to znepříjemňovat. Jak mám správně postupovat? Prý to chtějí vše odsunout až na 1.1.2012 kvůli novému zákunu.Mohou tak? Jak se mám bránit.
Dobrý den, 25.12.2011 budou synovi 3 roky. Byla jsem se dohodnout jak to bude s mým návratem a Bylo mi sděleno, že pro mě nemají práci. Ve firmě jsem pracovala jako účetní(4 účetní). Moje práce byla rozdělena mezi kolegyně. Byla přijata paní na pozici asistentské (tudíž odlišné než mé a tedy ne přímo za mě). Daná osoba je na dobu neurčitou. A já mám teď na výběr ze třech možností. Buď se vrátím do práce, ale na pozici paní tedy na pozici asistentky, ne účetní (vím, že ze zákona mi nemusí dát na stejnou, ale měla by být obdobná ) a zároveň mi tím dájí i menší plat. Jedná se ale o třetinu mého platu. Druhou variantu mi navrhují duhodu, ale ne z organizačních důvodů. Chtějí pouze dohodu o ukončení PP plus mimořádnou odměnu ve výši 2 platů. A třetí varianta, ta mi nebyla doporučena jsou organ.důvody. Budou chtít abych nastoupila na 2 měsíce a budou mi to znepříjemňovat. Jak mám správně postupovat? Prý to chtějí vše odsunout až na 1.1.2012 kvůli novému zákunu.Mohou tak? Jak se mám bránit.
Dobrý den,mám se vracet po RD do původní práce i na původní místo a vedoucí my řekla ,že asi na 2 měsíce my dají platovou třídu 8. Předtím jsme měla 10, mám atestaci a i potřebnou registraci. Je to možný, že mě dají na 2 měsíce o 2 třídy dolů? Děkuji Hutarková
dobrý den, memu synovi budou 13.10.2011 tri roky tudiz bych se 14.10.2011 vratit do prace, jenomze nevim jestli se mam zamestnavateli ozvat sama nebo se mi odzve on sam. A mam takovy problem, jsem podruhe tehotna, mohu zamestnavateli predlozit neschopenku misto nastupu do prace? Mohli by jste me vysvetlit jak to probiha? Predem dekuji za odpoved Chramcova
Dobrý den, v červnu 2012 se mám vrátit po 3-leté RD do zaměstnání a chtěla bych žádat o zkrácený úvazek. Může mi zaměstnavatel toto odmítnout? Kromě krácení dnů dovolené, krátí se i počet dní při čerpání paragrafu na děti při nemoci?
Zkrácený úvazek - může odmítnout, pokud to provozní důvody neumožňují.
krácení dnů dovolené - jaké? Kvůli nižšímu úvazku ne
počet dní při čerpání paragrafu na děti při nemoci - ne
(ale částkaq za den je nižší - odpovídá úvazku
Dobrý den, před dovršením 3let dítěte jsem požádala svého zaměstnavatele o další rok neplaceného volna. Mojí žádosti vyhověl. V říjnu končí toto neplacené volno. Když jsem se ptala nyní, zda bych mohla nastoupit o měsíc dříve, zaměstnavatel tvrdí, že mne již nemusí přijmout. Neb uplynula ona 3letá lhůta a nemám ani nárok na žádné odstupné. Děkuji za případnou odpověď či názor.
Dobrý den, 8.11.2011 se mám vrátit do zaměstnání po 3 leté rodičovské dovolené.V červnu mě můj zaměstnavatel kontaktoval s tím, že mé pracovní místo bylo zrušeno a nabídl mi změnu pracovní smlouvu na dobu určitou, respektive na zástup za rodičovskou dovolenou kolegyně, který je ale pouze na 3/4 roku (kolegyně se vrací již v červenci 2012).Současně mě požádal o dřívější návrat(již v září 2011).Smlouvu jsem podepsala a nyní zjišťuji, že dcera není ještě zralá na školku a návrat o 2 měsíce dříve mi nevyhovuje.Popřípadě bych se raději nevracela vůbec a našla si jiné místo. Je nějaká možnost nevrátit se do zaměstnání v září, ale až v listopadu po dovršení 3 let věku dítěte?A bylo by možné nevrátit se vůbec a přitom získat 3 měsíční odstupné?V dodatku k mé původní pracovní smlouvě(který jsem v červenci podepsala), která byla na dobu neurčitou,mám napsáno, že se tato smlouva mění ke dni 19.9.2011 a je to pouze zástup za rodičovskou dovolenou. Děkuji.
Dobrý den,
návrat z RD po třech letech dítěte mám stanoven na 22.srpen 2011(prac. smlouva na dobu neurčitou). Moje pracovní místo bylo v rámci reorganizace společnosti zrušeno a nabídnuto nové, ale s nástupem v lednu 2012. Bylo mi zaměst. doporučeno,jelikož mi není umožněno pracovat na jiné pracovní pozici do ledna, prodloužit si RD na čtyři roky, s tím že v lednu 2012 nastoupím. Mám uzavřít se zaměstnavatelem dohodu o tomto místě, abych měla jistotu?
"prodloužit si RD na čtyři roky" - NELZE, rodičovská dovolená trvá max. do 3 let věku dítěte.
Možné je dohodnout se na poskytnutí neplaceného volna. Ale pokud jste požádala o rodičovský příspěvek do 3 let věku, tak asi již není možnost žádat o jeho prodloužení a budete bez příjmu.
Mohou vám dát výpověď z organ. důvodů (ale až po 22. 8.), do 31. 10. vám platit náhradu mzdy ve výši prům. výdělku (když pro vás nemají místo), pak dostanete odstupné - trojnásobek prům. výdělku.
Když by vás v lednu znovu přijali, musela byste odstupné za 1 měsíc vrátit. Takto byste měla příjem - ALE nemáte jistotu, že by vás v lednu vzali.
Pokud byste přistoupila na navrženou dohodu, měl by vám písemně potvrdit ten příslib místa od ledna.
Dobrý den.
V roce 2009 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou.V červnu 2008 jsem dostala v zaměstnání smlouvu na neurčito a od září jsem byla na naschopence skrz těhotenství.Nástup do práce mám 26.5.2012. Chtěla jsem se zeptat,jestli když se dostane smlouva na neučrčito je i zkušební doba na 3 měsíce,jestli by se mohlo stát,že by mě po nástupu do práce mohli vyhodit...Taky bych se chtěla zeptat,jaké nároky na neschopenku a po té na mateřskou bych měla(myslím z čeho by se mě to počítalo),pokud bych do práce nenastoupila a byla po druhé těhotná a jestli bych se po návratu druhého dítěte mohla dostat výpověď.
Dobrý den, jsem na tříleté rodičovské dovolené ( do května 2012 ). Chtěla jsem vědět jak dlouho před nástupem mám informovat zaměstnavatele. Druhý dotaz je složitější. Zaměstnavatel mě kontaktoval ( v roce 2009 ), že prodal podnik a chce rozvázat pracovní poměr, protože mi nabídl jen dohodu odmítla jsem podepsat s tím že mám nárok na odstupné. Od té doby mi jen přišel od účetní evidenční list důchodového pojištění. Co mohu dělat v případě že pro mě zaměstnavatel nebude mít místo nebo jak se mohu bránit když bude naléhat abych podepsala dohodu. Předem děkuji za odpověď B
Dobrý den, v listopadu bych se měla vrátit do zaměstnání po rodičovské dovolené. Místo bude ale zrušené. Na částečný úvazek jsem pracovala i při rodičovské dovolené. Ráda bych věděla, jestli se odstupné vyplácí z plného úvazku, který jsem měla před nástupem na mateřskou a rodičovskou dovolenou nebo z částečného úvazku, který byl při rodičovské dovolené.
Děkuji za odpověď
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. V květnu 2008 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. K 1.1.2008 jsem dostal papír s pověřením vedení prodejny. Teď v srpnu se mam vracet zpět do zaměstatnání a nevim vlastně na jakou pozici. Měla bych se vráti na pozici vedoucí prodejny nebo jako prodavačka? Děkuji
Zaměstnavatel Vám "držel místo" po dobu MD (prvních 28 týdnů). Po návratu z RD je povinen Vás zaměstnat a nabídnout Vám práci odpovídající pracovní smlouvě.
Dobrý den, 16.5. jsou mému synovi tři roky - tzn. ten den bych měla nastoupit ke svému zaměstnavateli. Pracovala jsem pro personální agenturu, která mne dále přidělovala k jinému zaměstnavateli. Toto místo již neexistuje. Pracovala jsem dle smlouvy na jiné adrese než je adresa mého zaměstnavatele a na pozici Marketingový specialista.
Zajímají mne zejména následující informace:
1/ Až budu nastupovat, měla bych nastoupit přímo do kanceláře k mému zaměstnavateli, nebo na přidělené pracoviště dle smlouvy? Stačí mi třeba pokyn emailem, že se mám dostavit na konkrétní adresu? Obávám se, aby to nebylo bráno jako hrubé porušení, pokud bych vlastně nastoupila jinam.
2/ Může mi zaměstnavatel přidělit k vykonávání méně kvalifikovanou práci pod stejnou pracovní pozicí, když není popis pozice ve smlouvě, jen název M specialista?
Děkuji Vám.
Měla byste se zaměstnavatele dotázat, kam máte nastoupit.
Musí vám přidělovat práci podle pracovní smlouvy. Nevím, co všechno patří do náplně marketingového specialisty.
Dobrý den, rodičovská dovolená mi končí 17.7.20011, budu nastupovat do nového zaměstnání, tedy na jinou pracovní pozici, od 2.6.2011, bude se jednat o zástup za mateřskou dovolenou. Mohu v tomto případě ještě za červen a červenec dostat rodičovský příspěvek nebo musím RD předčasně ukončit? Děkuji za odpověď.
http://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/rodicovsky_prisp
"Na rodičovský příspěvek má rodič nárok, jestliže po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině."
Tedy toto nebudete splňovat.
Rodičovská dovolená nesouvisí s pobíráním rod. příspěvku, nýbrž s pracovním poměrem. Pokud skončíte prac. poměr, týmž dnem skončí v něm i rodičovská dovolená.
Dobrý den, děkuji moc za odpověď. ještě pro upřesnění, je možná varianta - od 1.6.2011 uzavřu pracovní poměr na dobu určitou- zástup za MD v nové instituci, ve staré firmě pracovní poměr ukončím až k 17.7.2011, kdy mi končí rodičovská dovolená. V tomto případě bych nárok na dávku rodičovské dovolené za červen a červenec měla? O dítě by se starala tou dobou babička, nebylo by v žádném předškolním zařízení. děkuji za odpověď.
Četla jste odpověď? Pan doktor Vám odpověděl jednoznačně.
Výplata rodičovského příspěvku není závislá na tom, zda jste na rodičovské dovolené, nýbrž na tom, že dítě nesmí navštěvovat předškolní zařízení.
Je tedy jedno, kdy pracovní poměr ukončíte a kdy nastoupíte do nového. Musíte jenom zajistit hlídání.
dobrý den, jsem zaměstnaná jako státní zaměstnanec na dobu neurčitou, t.č. na RD. Zaměstnavatelem bylo sděleno, že po návratu budu pobírat plat o 4 platové třídy nižší, protože na mne bude pohlíženo jako na nováčka bez jakýchkoliv zkušeností. Má na to právo?
Nemá na to právo. Jste zařazena v nějaké platové třídě podle vykonávané práce, toto zařazení nemůže snížit.
S něčím takovým jsem se nesetkal :-)
Podívejte se do zákona a vl. nařízení, kde je popsáno stanovení platové třídy a možnosti změn. Popř. ať zaměstnavatel řekne, podle kterého paragrafu by chtěl postupovat.
Mzdu stanovenou mzdovým výměrem může zaměstnavatel kdykoliv upravovat (a to i směrem dolů) bez souhlasu zaměstnance, musí ale zachovat minimální úroveň zaručené mzdy.
Nebudete-li s opatřením zaměstnavatele souhlasit, budete muset dát výpověď a najít si jinou práci.
Dovolím si jen upozornit, že vaše odpověď by se týkala mzdy v podnikatelské sféře.
V daném případě bylo uvedeno, že jde o státního zaměstnance, tedy nemá mzdu, nýbrž plat, a tam jsou platové třídy a stupně.
Nemůže tomu být u platu stanoveného platovým výměrem podobně, obzvláště po čtyřleté nepřítomnosti v zaměstnání?
Pracovní náplň určuje zaměstnavatel a pokud v tomto ohledu došlo v uplynulých 4 letech ke změně, může být pozice dnes zařazena do jiné platové třídy.
Ale ne s odůvodněním "na mne bude pohlíženo jako na nováčka bez jakýchkoliv zkušeností".
Na podrobnější odpověĎ by musela tazatelka uvést bližší podrobnosti - název a číslo pracovního zařazení, platová třída a stupeň, ...
Otázkou je, zda to tak formuloval zaměstnavatel (to se mi nezdá moc pravděpodobné) nebo jestli si tak informaci od zaměstnavatele vysvětlila tazatelka.
Dobrý den, v červenci bych se měla vrátit zpět do práce po RD. Oznámili mi však, že má pozice už neexistuje a v odboru, kde jsem dříve pracovala mi mohou nabídnout jinou pozici. Je ale mnohem méňě spicializovaná a dle mne je mi trochu podřadná. Plat mí chtějí snížit o desítky korun. Prý na této pozici je to maximum. Když jsem se ale ptala na případ, kdy bychom v celé instituci nenašli vhodnou pozici, bylo mi řečeno, že na žádné odstupné nemám nárok. Opravdu? Děkuji za odpověď
Při nástupu po RD máte nárok na práci podle pracovní smlouvy (ne na stejné pracovní místo).
Pokud by pro Vás místo neměli, museli by vám dát výpověď z organizačních důvodů s odstupným.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda mi musí vrátit mé staré místo z níž jsemo dešla na matěřskou(rodičovskou) dovolenou? Náš pan ředitel se nechal slyšet, že mě nejspíš na mé staré místo nedá zpět. V pracovní smlouvě mám, že jsem " vedoucí úseku ryby, sýry v Plzni". Děkuji za odpověd
Pokud toto místo nebylo zrušeno (třeba vnitřní reorganizací), tak by vás na ně měl zařadit.
viz např.
http://www.hledampraci.cz/pracovni-pravo/navrat-jine-misto-doba.php
http://www.e-advokacie.cz/cz/clanky/pracovni-pravo/materska-a-rodicovska-dovolena-a-navrat-do-prace.html
Dobrý den,
dnes jsem se dozvěděla takovou informaci a chtěla bych vědět, zda je pravdivá. Syn bude mít 25.6. 3 roky a já myslela, že tím pádem nástup do práce bude 26tého. Ale bylo mi řečeno, že nástup do práce musí být vždy prvního toho měsíce, tzn. 1.6. Je to pravda? Zase se tím o kus déle komplikuje hlídání, když dítě nastupuje do školky až od září. Děkuji za odpověď Tereza
Do 3 let věku dítěte Vám zaměstnavatel musí držet místo. Takže nastoupit musíte 26.6., aby Vám místo držet musel. Poté už by mohl být problém, ale 1.6. to nutné není. Samozřejmě se s ním můžete dohodnout na jakémkoliv jiném termínu, ale to už je na dohodě.
Dobrý večer/den, 13. 7. 2010 jsem končila RD a od 14. 7. 2010 jsem byla opět v pracovním procesu. Rodičovský příplatek Vám je zaplacený do 31. popř. do 30. v měsíci a to zaměstnavatele nemusí zajímat, nijak se ho to to netýká(i když je dítě narozené 1. ...) pokud jste v pracovní smlouvě na neurčito, nastupujete dnem po ukončení RD a ještě Vám vznikne nárok na dovolenou. Pokud chcete ještě další otázky????? napište mi mail, určitě odepíši. Ale jednoduše - den ukončení RD 1., automaticky den nástupu do předešlého zaměstnání 2.
TAKŽE TO NENÍ PRAVDA!!!!!Co máte za dotaz.
Zdravím a hodně štěstí.
Jana
Dobrý den,
dcerce byly 4.8. tři roky, rodičovskou dovolenou jsem měla na stejnou dobu a bohužel jsem se zaměstnavateli a ani on mě neozval, po 14 dnech, co jsem si uvědomila, že jsem měla asi o sobě dát vědět, jsem se osobně dostavila a byl na dovolené, nemám možnost s ním mluvit. Následující týden se má vrátit a já bych tam chtěla osobně opět zajít a domluvit se na dalším postupu. Mé místo je již obsazené. Můžete mi prosím říci, kde byla chyba, zda z mé strany, či jeho a co mohu případně dělat já, abych neměla špatné hodnocení, či nepřišla o dva možné výpovědní platy? Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den,21.6. jsem nastoupila zpet do zamestnani a bylo mi řečeno že budu mít novou smlouvu,je sice pekne ze mi tam asi daji o 1000 kč větší záklaz ale poběží mi tím i tří měsíční zkušební doba a z té už tak nadšená nejsem.Bojím se že me pak hned vyhodí.Chci se tedy zeptat jestli na to mají právo dat mi do smlouvy tu zkušebku,protože si myslím že je to blbost,když mi tvrdí že po mateřský se musí dát nová smlouva i s opetovnou zkušební dobou.Děkuji za odpověd
Na nic takového nepřistupujte, nic nepodepisujte.
"protože si myslím že je to blbost,když mi tvrdí že po mateřský se musí dát nová smlouva i s opetovnou zkušební dobou" máte pravdu.
Máte platnou pracovní smlouvu.
Je vhodné, pokud Vám zvýší základní mzdu (též z toho důvodu, že většinou, pokud jste byla na MD a RD, se úroveň mezd ostatních pracovníků zvýšila (pokud třeba každoročně o nějaké procento zvyšovali mzdy). K tomu ale není třeba nová pracovní smlouva, nýbrž dodatek (změna) té dosavadní.
Dobrý den,8.8.2010 mi končí rodičovská dovolená.Před nástupem na RD jsem pracovala v nepřetržitém provozu(4 směny)jako zástupce mistra.Prac. smlouvu mám jako operátor na dobu neurčitou.Počas moji RD byla moje směna zrušená a pracovníci přeřazeni na jiné oddělení,nebo na jinou směnu.Byl mě teď nabídnut návrat do práce spíš na místo operátora,ale znovu na 12 hod. provoz.Já ale nemám hlídání a chtěla bych se poohlídnout po jiné práci na kratší ůvazek.Nevím co teď jestli to odmítnu.Můžu dostat výpověď,nebo budu muset rozvázat prac. poměr dohodou bez nároku na odstupné?
Dobrý den
13.7. končím rodičovskou dovolenou a pracuji ve školství, budu se vracet na původní místo. Zaměstnavatel tvrdí, že od 14.7. si musím zažádat o neplacené volno, z důvodu uzavření školy - prázdnin. Je to ale překážka ze strany zaměstnavatele. Není povinnen mi platit mzdu podle púvodní pracovní smlouvy? Řádnou dovolenou jsem vyčerpala.
Děkuji za odpověď.
Nemusíte si zažádat o neplacené volno!
Je to překážka ze strany zaměstnavatele - buď Vám bude přidělovat práci, nebo Vám poskytne náhradu mzdy.
Dobrý den, pracují ve školství jako ped. pracovník a mám odejít v září na MD. Domnívám se, že nemám nárok na celou část dovolené tj. 40 dnů? Zaměstnavatel školu po dobu prázdnin uzavírá. Chci pracovat do řádné MD. Děkuji za radu.
Proč byste neměla nárok na celou roční výměru, pokud Váš pracovní poměr trvá nadále?
Čerpání mateřské dovolené se posuzuje (pro účely nároku na dovolenou) jako výkon práce).
Tedy máte nárok na 40 dnů.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mi zaměstnavatel po návratu po RD může nabídnout práci na částečný úvazek, z důvodu, že pro mě nemá práci a nechce mi vyplatit odstupné? S vědomím, že mi finanční částka nebude stačit a budu muset odmítnout...Předem děkuji za odpověď
Je povinen Vás zaměstnávat prací podle pracovní smlouvy a úvazkem podle pracovní smlouvy. Pokud tuto možnost nemá a Vy nepřistoupíte dobrovolně na částečný úvazek, může vám dát výpověď pro nadbytečnost (nebo uzavřít dohodu o skončení p. poměru z tohoto důvodu) s nárokem na odstupné.
Tzn. návrh na snížení úvazku odmítněte a trvejte na přidělování práce podle pracovní smlouvy.
"S vědomím, že mi finanční částka nebude stačit a budu muset odmítnout" - tomu nerozumím, v tom případě, pokud Vás nebude chtít zaměstnávat na celý úvazek a dá vám výpověď, máte nárok na odstupné.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to po návratu do práce po rodičovské dovolené. Dne 11.2.2010 jsem nastoupila zpět do zaměstnání na své původní místo. Dnes mi ale byla dána k podpisu Dohoda o změně pracovního zařazení a má původní smlouva byla rozšířena o pozici asistentka. Tuto práci ale vykonávat nechci. Mám právo odmítnout podepsat smlouvu a trvat na svém původním místě? Může mi dát zaměstnavatel na základě toho, že nechci podepsat, výpověď? Také bych ráda věděla, jestli jsem povinna podepsat novou smlouvu po návratu z RD, jelikož na mě účetní tlačí, že ji ještě nemám podepsanou, a proto mě nemůžu zařadit do stavu. Také po mě vyžadují novou vstupní lékařskou prohlídku, je to má povinnost a popřípadě kdo ji potom hradí? Děkuji za Vaši odpověď.
Mezerová Jana
Mám právo odmítnout podepsat smlouvu a trvat na svém původním místě? Ano
Může mi dát zaměstnavatel na základě toho, že nechci podepsat, výpověď? Ano - může se rozhodnout provést organizační změnu, dát výpověď s odstupným.
jestli jsem povinna podepsat novou smlouvu po návratu z RD - ne, v žádném případě, stále platí ta původní
jelikož na mě účetní tlačí, že ji ještě nemám podepsanou, a proto mě nemůžu zařadit do stavu - to je nesmysl
novou vstupní lékařskou prohlídku - proč?, vstupní lék. prohlídka je při nástupu do prac. poměru, ne v průběhu (něco jiného jsou periodické lékařské prohlídky po několika letech, ty hradí pojišťovna)
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mi zaměstnavatel může dát výpověď z důvodu nadbytečnosti v době, kdy budu čerpat bezprostředně po skončení mateřské dovolené řádnou dovolenou a teprve poté nastoupím na rodičovskou dovolenou. Jde mi o dobu čerpání řádné dovolené mezi mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou. Je možné v této době od zaměstnavatele dostat výpověď? Děkuji.
Ano, může.
Tedy pokud je tato situace reálná, tak hned po skončení mat. dovolené žádejte o rodičovskou dovolenou.
Řádnou dovolenou si pak vyberete po skončení rodič. dovol., její výměra se zkrátí.
Dobrý den, 31.3. budou dceři 3 roky a já bych se měla vrátit do zaměstnání, ale zaměstnavatel provedl organizační změny a tak mám obavy,že dostanu výpověď, zajímalo by mě,jak je to s výpovědní lhůtou (domnívám se,že je ze zákona dvouměsíční)a jestli se vztahuje i pro mě, tedy jestli bude povinen mě buď na 2 měsíce zaměstnat a nebo mi dát odstupné za 5 měsíců, předem děkuji za odpvěď.
Ano, jak uvádíte. 1. 4. nastoupíte a je povinen Vám přidělovat práci, pokud ji nemá, tak Vám musí hradit náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. I kdyby Vám předal 1.4. výpověď, výpovědní lhůta běží od 1. 5. do 30. 6.
Odstupné je nejméně tříměsíční prům. výdělek.
Moc děkuji za odpověď! Nahlížela jsem teď do své pracovní smlouvy a tam je moje pracovní pozice dost všeobecně označena jako Administrativní pracovnice. Což bohužel může znamenat cokoliv. Platí to i v tomto případě, když jsem před nástupem na MD pracovala na odbytu firmy,tudíž na kvalifikovanější pozici než je recepční?
Děkuji moc!
Dobrý den, dne 23.2.2010 dosáhne moje dcera 3let věku, tzn. že mi končí mateřská resp. rodičovská dovolená. Zaměstnavatel se ocitl ve finanční krizi, redukuje pracovní místa. Se zaměstnavatelem jsem ústně probrala svoje možnosti, původně požadoval, abych podepsala prodloužení rodičovské dovolené o další 4 měsíce. Na dnešním jednání jsme se dohodli na ukončení pracovního poměru z důvodu "nadbytečnosti", protože mě v současné době nemůže zajistit práci na mém původním pracovním místě. S tímto jsem souhlasila, příští středu, tj. 24.2.2010 jsme měli podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru. Odpoledne mě zaměstnavatel informoval emailem, že mám nastoupit, ovšem na jiné, podřadnější, pracovní místo. Jak se proti tomuto můžu bránit? S přeřazením nesouhlasím, trvám na dohodě o ukončení pracovního poměru s nárokem na odstupné. Děkuji za odpověď!
Je povinen Vás zaměstnávat prací podle pracovní smlouvy. Pokud tuto možnost nemá, může vám dát výpověď pro nadbytečnost (nebo uzavřít dohodu o skončení p. poměru z tohoto důvodu) s nárokem na odstupné.
Moc děkuji za odpověď! Nahlížela jsem teď do své pracovní smlouvy a tam je moje pracovní pozice dost všeobecně označena jako Administrativní pracovnice. Což bohužel může znamenat cokoliv. Platí to i v tomto případě, když jsem před nástupem na MD pracovala na odbytu firmy,tudíž na kvalifikovanější pozici než je recepční?
Děkuji moc!
Po návratu z mateřské dovolené jsou povinni zařadit na původní pracovní místo.
Po návratu z rodičovské dovolené jsou povinni zařadit na místo podle pracovní smlouvy.
Takže v tom vidím dost problém - že to oni splní.
Moc děkuji za Vaši odpověď. Podle všeho, pokud tedy zaměstnavatel nepřistoupí na dohodu, budu muset nastoupit na horší pracovní místo a podat žádost o zrušení pracovního poměru dohodou bez nároku na odstupné (nebo dát výpověď) já, protože tuto práci vykonávat nechci? Bohužel v můj neprospěch mluví uzavřená pracovní smlouva, která toto zaměstnavateli pravděpodobně umožňuje a proti níž pravděpodobně nemám žádnou možnost obrany.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,druhá RD(na tři roky) končí
dovršením třetího roku dítěte a druhý den má zaměstnanec nastoupit zaměstnání podle prac.smlouvy. Musí zaměstnavatel umožnit pozdní příchod z důvodů umístění dítěte v mateřské škole?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,druhá RD(na tři roky) končí
dovršením třetího roku dítěte a druhý den má zaměstnanec nastoupit zaměstnání podle prac.smlouvy. Musí zaměstnavatel umožnit pozdní příchod z důvodů umístění dítěte v mateřské škole?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, právě jsem zjistila, že jsem v 6. týdnu těhotenství. Dítě si chci ponechat, ale trápí mě problémy s návratem do práce. Pracuji jako učitelka na ZŠ a jako nováček mám smlouvu na dobu určitou (30. 6. 2010). Na toto místo bych se ráda po RD vrátila, třeba již po dvou letech, ale nevím, zda mám od současného zaměstnavatele na to nárok. Platí i pro mě podmínky pro návrat do dvou či tří let nebo ne?
Děkuji,
s pozdravem Vendula M.
Dobrý den, Váš pracovní poměr skončí 30. 6. 2010. Tedy žádný nárok na to místo nemáte. (A když nebudete v pracovním poměru, tak nebudete potřebovat rodičovskou dovolenou. To ale nemá vliv na čerpání rodičovského příspěvku.)
Dobrý den. Chtěla bych,prosím, poradit, jak mám postupovat. V březnu mám nastoupit zpět do zaměstnání po RD (po cca 7 letech, mám dvě děti, dcera 7 let, syn bude mít nyní 4 roky). Před MD jsem měla pracovní dobu na směny ( někdy i noční). Mohu chodit do práce pouze na ranní směny a bez víkendů. Měla jsem přislíbeno, že mi vyjde zaměstnavatel vstříc, bohužel pouze ústně. Nyní to razantně zamítl. Nabízí mi jinou práci( podřadnou, zdaleka neodpovídající mému vzdělání)ale opět na směny a včetně víkendů.Mám si sehnat hlídání nebo dát výpověď...pokud pro mne nemá zaměstnavatel vhodnou práci, neměl by mne propustit pro nadbytečnost než mne nutit k výpovědi? Pokud vyhovím a podám výpověď, zaregistruje mne pracovní úřad a mám nárok na podporu než si najdu jinou vhodnější práci? Nevím jak postupovat, prosím o odpověď. Děkuji
Rodičovská dovolená je do tří let věku dítěte - teď již nejste na rodičovské dovolené, nýbrž na "neplaceném volnu". Pří návratu z mat. dovolené máte nárok na původní místo, při návratu z rodičovské dovolené máte nárok na práci podle prac. smlouvy (třeba na jiném prac. místě).
Než dávat výpověď můžete skončit prac. poměr dohodou.
Opravdu jsem na RD do čtyř let věku dítěte,neměla jsem možnost volby...
Jak jsem uvedl, podle zákona je rodičovská dovolená do tří let věku dítěte. Pokud jste zůstala doma i po třech letech, tak to NENÍ rodičovská dovolená.
Dobrý den, chtěla bych prosím Vás poradit, jak mám postupovat. Chci se vrátit zpět do zaměstnání po RD (po 3 letech), ale před MD jsem měla pracovní dobu na směny ( i noční) a nyní nemám hlídání. Dcera bude chodit do školky, ale já mohu chodit do práce pouze na ranní směny a bez víkendů. Oznámila jsem to zaměstnavateli, ale ten to razantně zamítl. Mám si sehnat hlídání nebo dát výpověď. Teď opravdu nevím co dál a prosím Vás o odpověď. Děkuji
Dobrý den,
7. 3. 2010 mi končí mateřská dovolená. Můj zaměstnavatel je od roku 2007 v konkurzu. Zaměstnavatel odmítá vydat veškeré dokumenty pověřené konkurzní správkyni, která mi bez nich nemůže ukončit pracovní poměr ani vydat potvrzení o zaměstnání. Ostatní bývali pracovníci firmy s tím nechtějí mít nic společného. Poraďte mi prosím jak mám v této situaci postupovat? Bez potvrzení o zaměstnání a výpovědi se nemohu ani registrovat na úřadu práce.
Dobrý den, pokud žádná dohoda není možná a na Vaše výzvy rovněž není reagováno, podejte žalobu k soudu na vydání těchto listin.
Dobrý den, jsem na RD, která mi končí dnem 3.narozenin dítěte(17.12.09),18.12.09 mám tedy nastoupit do práce, kde mám smlouvu na dobu neurčitou.V práci mi však bylo sděleno, že mám nastoupit až v lednu,protože firma bude toho 18.12.09 dělat naposledy, a pak se uzavírá kvůli vánočním svátkům az do 4.1.10.Protože nemám po RD žádnou dovolenou,chtějí mi nařídit neplacené volno.Mají na to právo nebo se tato situace dá řešit jinak.Je to spíš překážka ze strany zaměstnavatele? A mám tedy nárok na náhradu mzdy nebo si to musím nějak naddělat?Opravdu nevím.Děkuji za odpovědi.
Neplacené volno nařídit nemohou. Podle mne jde o překážku na straně zaměstnavatele, máte nárok na náhradu mzdy.
Podívejte se na starší odpovědi k tomuto tématu, myslím, že se na to odpovídalo.
Dobrý den,
v roce 2008 k 31.1. jsem ukončila PP u zaměstnavatele,u zaměstnavatele jsem pobírala peněžitou pomoc v mateřiství do května 08, právě jsem dostala k vyplnění doklad o výši ročního příjmu PnD - jak správně to má být vyplněno?
Děkuji za odpověď
Dobry den, chtela jsem se zeptat co v pripade ze radne koncim RD ale z duvodu ze deti nevzali do skolky nemuzu nastoupit do prace sice kterou mi mezicasem zrusili z organizacnich duvodu, chtela bych vedet jestli se muzu prihlasit na urad prace a pobirat podporu. A jakym zpusobem se nahlasit na socialnim?
Predem dekuji
ZUzana T.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda je možné ukončit prac.poměr ještě během trvání RD. Mám ji na 4 roky, ale chtěla bych už po 3 letech do práce, ale tam mi nabízí Dohodu o ukončení prac.poměru pro nadbytečnost.Nevadí mi to, perspektiva tam stejně žádná není.Ale co dál? Mám se nahlásit na pracovní úřad a mohu dále čerpat rodičovský příspěvek do 4 let dítěte a hledat novou práci?
Děkuji moc za odpověď
Dobrý den,
pohleďte na plán:
1. zůstanu na mateřské
2. najdu si novou práci
3. ukončím mateřskou
4. ukončím předchozí pracovní poměr
5. nastoupím v nové práci
Jako nemůžu vám bránit aby jste postupovala jinak ale taky vám nezabráním jít z Prahy do Brna přes Karlovy Vary.
Dobrý den, právě mi končí mateřská dovolená. Nyní budu zasílat na mého zaměstnavatele žádost o rodičovskou dovolenou. Je možné nyní zažádat o 2 roky rodičovské dovolené a potom řekněmě po roce a půl toto rozhodnutí přehodnotit na 3 roky? Musí mi zaměstnavatel vyhovět nebo může trvat na tom, abych nastoupila po 2 letech, jak jsem prvně žádala? Samozřejmě nevím, co bude za 2 roky, může se stát, že budu potřebovat nastoupit do zaměstnání nebo se rozhodnu zůstat se synem ještě doma. Pro rodičovský příspěvek jsem zvolila 3letou variantu, to by na to ale mít vliv nemělo.děkuji za odpověď
Ano, můžete žádat postupně (nejméně na 1 měsíc).
Tedy Váš postup je možný.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli je možné, když si vyberu variantu rodičovské dovolené na 3 roky a po roce bych se rozhodla, že se vrátím do práce ke stejnému zaměstnavateli jako před mateřskou, jestli přijdu o rodičovský příspěvek nebo ne a za jakých podmínek se dnes dá při rodič.dovolené přivydělat?
Děkuji
Hezký den,
mám jeden dotaz: zaměstnankyně po MD bude nastupovat na rodičovskou dovolenou. Během RD chce chodit občas do práce. Je tedy možné, aby zaměstnankyně mohla (třeba jen na nějaký zkrácený prac.úvazek) opravdu během rod.dovolené pracovat (jedná o stejného zaměstnavatele, u kterého má úvazek 40h/t.)nebo se to dá řešit např. ve formě dohody o p.p nebo p.č. ?? Jde to? Vím, že na RD je možný přivýdělek, ale nevím, jak se to vztahuje k možnosti výkonu práce pro stejného zaměstnavatele během této doby.
Děkuji moc za odpověď.
Dobrý večer,
jsem na RD, která mi končí v srpnu, kdy budou synovi 2 roky. V práci jsem však oznámila, že chci nastoupit již nyní, mám zajištěno hlídání. Dříve jsem pracovala jako administrativní pracovnice, což mám uvedeno i ve smlouvě, konkrétně jsem dělala asistentku ředitelce, což však ve smlouvě není, nyní mi však firma nabízí pozici kontrolor ve výrobě, což zahrnuje měření a kontrolu výrobků. Chci se zeptat, zda je tato nabízená práce prací odpovídající mé pracovní smlouvě a zda tedy musím tuto práci přijmout či nikoliv a ještě jedna věc, kontrolor ve výrobě je na dvousměnný provoz - může mi firma dát dvousměnný provoz, když mám malé dítě? Předem moc děkuji včasnou odpověď, docela to spěchá,děkuji.
Dobrý den, prosím Vás o odpověď na dotaz ze dne 11.2.09(problémy při nástupu do zaměstnání po RD). Velice děkuji za včasnou odppověď. S pozdravem K.S.
dobrý den,prosím ještě o poslední radu,mohu si vzít s sebou výpověď a v klidu si jí doma přečíst????nebo jí musím podepsat pouze před zaměstnavatelem?Velice vám děkuji za odpověď na můj poslední dotaz.S pozdravem K.S
Pokud Vám zaměstnavatel dá výpověď, tak Vám ji předá, Vy si ji odnesete.
Na kopii mu podepíšete jen její převzetí.
Dobrý den,4.2. jsem měla nastoupit do zaměstnání po RD(syn*3.2.06),ale onemocněla jsem chřipkou a od 2.2. jsem v PN.od 13.2. jsem uschopněna.Zaměstnavatel ZŠ mi chce posunout nástup do zaměstnání až po skončení PN. Ne od 4.2.aby mi musel platit PN.Lze to vůbec??Od1.3. budu ve výpovědní době,pak odstupné z pravděodobného výdělku tzn.plat za poslední 3 fyzicky odpracované měsíce?A další problém, vedení na poradě oznámilo, že kůli mě musí sáhnout ostatním učitelům na plat a vzít jim 700Kč z platu.Následně zástupkyně prohlásila, že mi nástup pěkně"osolí"(výpověď dostávám pro nadbytečnost a ve výpov,době budu suplovat).Na poradě jsem nebyla přítomná, infromace je ze2ověřených zdrojů.Pochybuji, že by kolegyně svědčily proti ředitelce a zástupkyni(strach o své místo). Mám nějakou možnost se bránit?kam se obrátit?Na zřizovatele školy-MÚ nebo školský úřad.Přitom chciJen to co mi patří i z prac.smlouvy=výp.dobu a 3platy odstupné.Velice vám děkuji za rychlou odpověď a přeji hezký den.K.S
Dobrý den,
musíte počkat, až někdo odpoví. Nicméně na urgenci aspoň něco píši:
Jak s PN - nevím, měli by to vědět na OSSZ.
Průměrný výdělek - viz § 351 ad. zák. práce.
§355 (1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek.
§355 (2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
U vás spíš bude průměrný výdělek z 1. čtvrtletí.
"že mi nástup pěkně"osolí"" - nechápu proč, vždyť věděla, že a kdy přijdete.
Obrátit se můžete na zřizovatele školy, na školský úřad, na odbory. (Zejména na zřizovatele.)
Dobrý den, vracím se do zaměstnání po RD a vedoucí mě chce snížit plat. Prý po zaučení mě to vrátí zpět? Má na to vůbec právo? Já si myslím že ne, ale pro jistotu vám píši. dekuji za odpoveď a prosím napište mi, kde bych to v ZP našla.
Dobrý den,
prosím Vás o radu. V červnu budou mému synovi 3 roky, a proto bych se chtěla vrátit do práce. Zaměstnavatel mi oznámil, že mě přijmout musí, ale co bude dál mi zaručit nemůže. Místo mě byl přijat jiný člověk, který dostal smlouvu na dobu neurčitou (ne zástup za mateřskou). Firma v této době propustila již cca 400 lidí a já mám strach, že o práci přijdu taky. Někde jsem se dočetla, že pokud nastoupím pře 3 rokem dítěte jsem v ochránné lhůtě a zaměstnavatel mě nemůže propustit. Je to pravda? Ráda bych se do práce vrátila i dříve, musí mě zaměstnavatel přijmout před ukončením rodičokvské dovolené? Mám ji nahlášenou na 3 roky.
Děkuji Jitka Lettrichová
Ochranná lhůta je, pokud jste na rodičovské dovolené - tehdy nemůžete dostat výpověď.
Zaměstnavatel na Vaše místo neměl přijímat jiného zaměstnance na dobu neurčitou (viz článek v čas. Práce a mzda 2/2009).
Na druhou stranu pokud se ve firmě snižuje počet zaměstnanců (výpovědí s odstupným), tak proti tomu nemáte obranu.
Podle některých právních výkladů Vás musí zaměstnavatel přijmout i dříve než uplyne vyžádaná doba rodičovské dovolené.
Dobrý den,
v současné době čerpán RD, která mi končí 5.8.2009, kdy budou mému synovi 2 roky.
Jelikož však mám zajištěno hlídání a nechci čekat až do srpna, chtěla bych se vrátit do svého původního zaměstnání už nyní, ale nevím, jestli o tom rozhoduji já, kdy se chci vrátit, nebo zaměstnavatel.
A pokud bych si mohla já určit nástup do práce a zaměstnavatel by pro mě neměl odpovídající místo, mohl by mi dát výpověď pro nadbytečnost už nyní nebo až po skončení RD s 2měsíční výp.lhůtou a 3měs. odstupným?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem na RD s 2,5 letým synem, dovolená skončí v červnu, nyní jsem opět těhotná, na MD bych měla nastoupit na konci srpna. Před nástupem ma MD jsem byla zaměstnaná na dobu neurčitou. Vzhledem k předchozímu těhotenství předpokládám, že nynější bude rizikové, to znamená, že budu zřejmě v pracovní neschopnosti, zajímalo by mě, jak bude tato situace řešena ze strany mého zaměstnavatele (jaké jsou a nejsou jeho povinnosti). Také by mě zajímalo, zda s nástupem na MD budu rovnou pobírat rodičovský příspěvek. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den,
když Vám skončí RD, buď nastoupíte do zaměstnání, nebo budete v pracovní neschopnosti, pak na MD a RD.
Na tom nemá zaměstnavatel co řešit.
O rodičovském příspěvku viz:
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/708/.cmd/ad/.c/307/.ce/14601/.p/12301?s=rodi%C4%8Dovsk%C3%BD&l=10&i=0&POSTUP_ID=616&PRVEK_ID=276
Pokud byste od nástupu na MD neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tak byste rodič. příspěvek pobírala tuším až od narození dítěte.
dobrý den, 3.2.09 budou mému synovi 3roky a měla bych se vrátit po RD do zaměstnání.Zaměstnavatel mi ale sdělil, že mě propustí z důvodu nadbytečnosti.Mám nárok na2měsíční výpověď a 3měsíční odstupné.Práci pro mě nemají,pouze případné suplování- jsem učitelka.Jestliže podepíšu výpověď(2.nebo3.2.?Nevím přesně kdy musím nastoupit do zaměstnání po rodičovské dovolené)běží mi výp.doba až od 1.dne následujícího měsíce?Takže budu v zaměstnání únor,březen,duben?Pokud budu ve výp.době-mám nárok na současný plat dle délky praxe a tabulek+osobní příplatek a nebo platjaký jsem měla před nástupem na MD?3měsíční odstupné bude z platu před odchodem na MD?Musí mě zaměstnavatel zařadit pouze na prac.místo podle pracovní smlouvy-tj,učitelka, a nedávat mi např.kancelářskou práci nebo pracovat v družině jako vychovatelka?Velice Vám předem děkuji za rychlou odpověď a přeji krásný zbytek dne.S pozdravem K.S.
Rodičovská dovolená Vám končí tak, jak jste si o ni požádala - pokud do 3 let věku dítěte, tak končí 3. 2. a do práce nastoupíte 4. 2.
Ano, pokud výpověď převezmete v únoru, tak výpovědní doba běží od 1. 3. do 30. 4.
Tedy od 4. 2. Vám musí být nově stanovený plat podle současných tabulek.
Odstupné bude z pravděpodobného výdělku, (ne tedy z nižšího výdělku před 3 roky).
Výkon páce podle pracovní smlouvy.
Dobrý den,
v únoru bych se měla vracet do práce po tříleté rodičovské dovolené. Původní firma, ve které jsem pracovala zanikala v době mého těhotenství, firma tedy existuje pouze "účetně" neboť mne v době těhotenství nemohla propustit. Nicméně teď mi nabízejí sice tu samou práci, ale v jiné firmě (respektive jiné ICO), zaměření práce zůstalo stejné. Chtěla bych se Vás zeptat, zda mám nárok na odstupné a v jaké výši, když odmítnu pracovat v nové firmě, přestože tam pro mě místo odpovídající mému vzdělání mají. Děkuji předem mnohokrát za rychlou odpověď..:o))
Buď může jít o přechod jedné firmy na jinou:
§338 (2) Dochází-li k převodu činnosti zaměstnavatele nebo části činnosti zaměstnavatele nebo k převodu úkolů zaměstnavatele anebo jejich části k jinému zaměstnavateli, přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na přejímajícího zaměstnavatele.
V tom případě jsou pracovníci převedeni, na jejich nárocích se nic nemění, odstupné nenáleží.
Pokud to není tento případ, tak odstupné (3 měs. výdělek) náleží.
Dobrý den,
přečetla jsem si ten paragraf 338 a pokud jsem dobře četla, tak se tento týká pouze zaměstavatele, kerý je fyzickou osobou. Nebo jsem to pochopila špatně? Můj zaměstnavatel je právnická osoba. A ještě mi dovolte jednu otázku, zda mám nárok na výpovědní lhůtu, teda další dva měsíce buď práce nebo vyplacení platu k odstupnému. Děkuji mnohokrát za odpověď. Elen
Týká se i právnických osob.
Ano, je nárok na výpovědní lhůtu, kdy budete pracovat nebo pokud pro Vás nebudou mít práci, tak dostanete náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.
Dobrý den ještě jednou, snad už naposled...:o))
Jedná se mi ještě o výši platu, ze které se bude vypočítávat odstupné. Přičemž se stalo to, že jsem po dokončené mateřské dovolené pro firmu pracovala cca 3 měsíce na poloviční úvazek, tedy už vrámci své rodičovské dovolené. Mám obavu, aby se odstupné nevypočítávalo z tohoto polovičního platu.
Prosím dejte mi vědět co nejdříve. Mnohokrát předem děkuji.
S pozdravem
Elen
Dobrý večer, obracím se na Vás s dotazem jaké nároky plynou s ohledem na situaci, kdy můj současný zaměstnavatel hromadně propouští a ruší prac. místa (rovněž i moje místo je již zrušeno výpovědí, kterou obdržel můj nástupce).Vím, že já jsem v tzv.ochr.lhůtě a výpověď nesmím obdržet, ale jak je to kdy se podnik dostane do konkurzu, likvidace nebo úplně zanikne během čerpání mé RD? Mám taky nějaké nároky a jak se právně řeší takovéto situace? V Zákoníku práce jsem to bohužel nikde nenašla. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď a informace.
Dobrý den,
nárok na odstupné máte, ale v praxi se může stát, že podnik zanikne a není vůči komu vymáhat.
To Vám dopředu těžko někdo zaručí.
Samozřejmě možnost by byla skončit pracovní poměr dohodou z organ. důvodů již nyní, pokud je větší šance, že odstupné teď vyplácet bude.
Dobrý den,
díky novelizacím jsem se dostala do situace, kdy mi úředníci nedovedou poradit, co dál. Jsem na rodičovské dovelené s 2letým čerpáním. Synovi budou 2roky 24.10.2009. V mém původním zaměstnání, kde mám smlouvu na dobu neurčitou, mě požádali, abych nastoupila do práce alespoň na 4hodiny denně, protože musí mít pro své sociální služby spec.pedagoga a nenašli za mě doposud náhradu. Nastoupila jsem na DPČ na 20hodin týdně, syna mám sebou v práci. Ráda bych ale plánovala spíše druhé dítě. Podle prvního těhotenství předpokládám rizikové těh. V zaměstnání mi vyjdou vstříc. Pokud zůstanu např.do září09 na DPČ, musím poté zvolit jednu z varianat - jít do práce na plný úvazek nebo otěhotnět.Z čeho se mi budou vypočítávat nemocenské dávky při rizikovém těhotenství? Splním nárok na PPM a jaké je rozhodné období pro obě dávky? Bylo by výhodnější dohodnout se se zaměstnavatelem a např. v létě 2009 ukončit DPČ a nastoupit na plný úvazek? Z čeho by se mi poté dávky vypočítávali? Děkuji.
Dobrý den,
právě jsem na rodičovské dovolené a plánuji mít druhé dítě, do konce 3leté rodičovské dovolené. Ráda bych se zeptata, když bych navázala na končící rodič. dovolenou,novou 3letou rodič. dovolenou, zda i v tomto případě, mi zaměstnavatel musí poskytnout pracovní místo (po ukončení druhé rodičovské dovolené).
Děkuji za odpověď
Langmannová
Při návratu z rodičovské dovolené Vám musí přidělovat práci podle pracovní smlouvy (ne Vaše původní pracovní místo).
V praxi se však může stát, že po návratu pro Vás místo nemá a dá Vám výpověď z organizačních důvodů s odstupným. (I po návratu z té první RD)
Dobrý večer, prosím vás o radu. V únoru se mám vracet do zaměstnání. Již jsem absolvovala pohovor, kde mi má vedoucí řekla, že se mnou nepočítala a že pro mě nemá místo které jsem opouštěla. Mě jako účetní nabídla práci v archívu s tím, že tato práce není tak kvalifikovaná a tudíž mě sníží plat. Prosím napište mi, jestli má právo na takové změny a odkaz na zákoník práce kde je vše dáno. Děkuji moc. Lukáčová
Dobrý den,
zaměstnavatel sice není povinen Vás zařadit na původní práci a pracoviště, ale v souladu s §38/1 písm. a) ZP je povinen Vám přidělit práci a zařadit Vás podle pracovní smlouvy.
(To že s Vámi vedoucí nepočítala, je její manažerská chyba - měla místo Vás přijmout někoho jen na zástup.)
S převedenímn na jinou práci souhlasit nemusíte, můžete trvat na práci podle pracovní smlouvy. Pokud takové místo nemají, tak Vám budou muset dát výpověď z organ. důvodů (s 3měs. odstupným) nebo lze skončit prac. poměr dohodou z organ. důvodů s odstupným.
Dobrý den,v únoru 2009 mi končí tříletá rodičovská dovolená.Zaměstnavatel mi umožní 4 hodinovou pracovní dobu. Když v této době znovu otěhotním, z čeho se bude vypočítávat nemocenská a příspěvek na PPM? Kdybych otěhotněla dříve, počítala by se nemocenská jako při prvním dítěti?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud budete pracovat, tak se Vám to samozřejmě bude počítat z výdělku, který budete dosahovat. Pokud dříve, pak se vyměřovací základ bude odvíjet od doby posledních příjmů před nástupem na MD a RD.
Dobry den,
je zamestnavatel povinen zamestnat zamestnance podle pracovni smlouvy po navratu z RD v pripade, ze RD trvala napr. 5 let (RD byla cerpana nejdriv 2 roky na prvni dite a potom 3 roky na druhe dite - do 3 let veku druheho ditete).
Predem dekuji za odpoved,
Satkova
Dobrý den, není povinen Vás zařadit na původní práci a pracoviště (to platí jen po návratu z MD), ale v souladu s §38/1 písm. a) ZP je povinen Vám přidělit práci a zařadit Vás podle pracovní smlouvy.
Dobrý den,zaměstnavatel se mnou chtěl ukončit PP dohodou dle §49.Písemně jsem odpověděla,že přistupuji na dohodu s uvedením org.důvodů,které vedly ke skončení PP ve vztahu k §67 odst 1.Nyní čekám na odpověď. Do 17.8.mám písemně potvrzené neplacené volno - péče o dítě do 4 let.Provozovna je zrušena a já jsem kromě jednatele nejspíš jediný zaměstnanec.Ten mi řekl,že když nepodepíši danou dohodu, bude mi muset dát výpověď a já budu 2 měsíce mýt chodbu.V pracovní smlouvě mám pozici:instruktor.Může mi zadat práci uklízečky?A mohu ji odmítnout vykonat s tím,že se jedná o překážku na straně zaměstnavatele?A pokud ano, musím být osobně přítomna (před kanceláří??-nebo kde,když provozovna již neexistuje) po celou prac. dobu tj.8 hodin denně po 2 měsíce výpovědní doby?Z dalších Vašich odpovědí jsem zjistila,že bych mohla mít nárok na 100% náhradu mzdy,aniž bych docházela do práce,ale mohu tak učinit sama?Nechci se vystavit absenci.Vím,že se jedná o několik otázek,ale opravdu si nevím rady.Děkuji
Dobrý den, práci, kterou nemáte sjednanou Vám nařídit nemůže. Vy takovou práci akceptovat nemusíte. Jak jste se již dozvěděla, pokud není schopen Vás zaměstnat prací podle smlouvy, jde o překážku na jeho straně. Chodit "čekat" před kancelář nemusíte, je totiž na něm, aby Vám sdělil, že je připraven Vám dát sjednanou práci
(nikoliv tedy úklid) a od kdy očekává Váš nástup. Pak by jste přijít musela.
Když ale nakonec uzavřete dohodou, žádná výpovědní doba neběží a PP skončí ke dni, který si sjednáte. Ovšem máte nárok na 3-násobné odstupné.
Dobrý den, děkuji za odpověď.Došlo ale ke změně.Dnes jsem měla schůzku s jednatelem a majitelem fa.Ti mi sdělili,že dohoda padá a 18.8. se mnou jako svým jediným zaměstnancem počítají a mám nastoupit do práce.V pátek mám přijít podepsat novou prac.smlouvu na stejnou pozici jako ve smlouvě pův.-instruktor herny,ovšem za minimální mzdu a se změnou prac. doby na klouzavou.Náplň mé práce,ale bude prozatím jiná(budu muset vykonávat vše zadané jednatelem,než se opět zprovozní herna nebo najdou jiné prostory.) Nevím, zda jejich jednání je oprávněné. Zdůvodňují to tím, že jsem již 4 rok na RD a tím jsem pozbyla všechna práva s původní smlouvou. Já si myslím, že 4 rok bylo neplacené volno a tak se pro mě nic nemění.Jaké je nyní v této fázi pro mě nejlepší řešení ukončení PP u tohoto zaměstnavatele? Děkuji moc za odpověď.
Dobry den,
chtela sem se po ukonceni RD vratit ke svemu zamestnavateli(platna smlouva na HPP).Celou RD jsem byla se svym nadrizenym v kontaktu,jez me ujistoval, ze se mohu vratit dokonce na sve puvodni misto. Pri poslednim setkani mi nabidl moznost jine pozice v jeho odd.s tim,ze kdyz ji nebudu chtit,tak se muzu vratit na svou puvodni pozici.Na dalsi jednani me odkazal na svou zastupkyni.Ta me opakovala nabidku nove pozice s tim,ze neni zadouci,abych se vracela na puvodni misto.V dohodnute reakcni dobe jsem projevila zajem o nahradni misto.Ale zastupkyne rekla,ze se rozmysleli a novou pozici otevirat nebudou.Pak mi jeste nabidli pozici v jinem odd.,ale silne fin.podhodnocenou oproti memu mzdovemu vymeru,(priloha platne prac.sml.).Ted si hledam jine misto,ale nemohu podepsat dalsi smlouvu,dokud mam tu starou.Mohu podat vypoved dohodou se zadosti o nahr.mzdy ci odstupne? RD mi konci az v zari,takze oni me vypovedet nemuzou, ze? Jaky postup radite? Dekuji.
Dobrý den, zaměstnavatel je povinen Vás po návratu z RD zaměstnat za podmínek v pracovní smlouvě. Jestliže pro Vás takovou práci nemá, vzniká překážka na jeho straně a musí to řešit. Když se nedohodnete na jiné práci a změně smlouvy, pak by měl ukončit PP např. z důvodu nadbytečnosti nebo organizačních změn. To může učinit výpovědí nebo dohodou. Za to náleží zaměstnanci 3-násobné odstupné. Pokud podáte výpověď Vy sama nebo uzavřete dohodu o rozvázání PP z jiných než uvedených důvodů, pak Vám žádné odstupné nevznikne.
Nejlépe by tedy bylo se dohodnout na rozvázání PP s uvedením důvodů, které zakládají odstupné anebo si přímo sjednat "odchodné" v určité výši.
Dobrý den,
prosím o radu týkající se mého zaměstnavatele.
Do práce jezdím na kole a to jsem vždy dávala do stojanů u firmy( firma je v areálu, kde je více podnikatelských objektů). Nyní majitel celého areálu napsal dopis, kde zakazuje parkování kol u jednotlivých firem s tím, že kola se mají parkovat u vrátnice, jinak budou odvezena na příslušné místo, což bylo dle jeho dopisu vchod před vrátnicí.
Chtěla bych se zeptat, zda je majitel objektu povinen zaplatit za případnou krádež kola,nebo pokud si dá ceduli s nápisem, že neodpovídá za škodu krádeží, i když je tam vrátný, tak je z obliga a zaměstnanci musí splnit jeho příkaz.
Je takové chování a přístup možný?
děkuji velice za odpověď.
S pozdravem Nováková
Dobrý den, zaměstnavatel není za kola zaměstnanců odpovědný. V případě krádeže dopravních prostředků tedy není povinen vyplácet nějaké náhrady. Podle §267 ZP platí, že zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu na věcech, které se obvykle nosí do práce a které si zaměstnanec odložil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním na místě k tomu určeném nebo obvyklém. Kolo mezi takové věci ale nepatří.
Takže "jeho chování a přístup" možné jsou.
Dobrý den, manželka je na mateřské dovolené od března 2006. Zaměstnavatel na její pozici přijal nového pracovníka, který má smlouvu na dobu určitou do 31.12.2008. Nyní se chce do zaměstnání vrátit, bylo jí řečeno, že její místo je obsazeno a dále s ní již nepočítají. Smlouvu má na dobu neurčitou. Jak má postupovat?
Děkuji za odpověď.
Petr Štukheil
Dobrý den, pokud se vrací z RD vrací předčasně, pak ji práci přidělit nemusí. Pokud ale skončila řádná RD, pak jí mají nabídnout místo podle smlouvy. A pokud ne, tak je to překážka na jejich straně a musí to vyřešit. Děje se to zpravidla výpovědí pro nadbytečnost (nárok na 2 mzdy za výpovědní dobu a 3-násobné odstupné) anebo to lze řešit dohodou. Příliš velké šance na to, aby je "donutila" vzít ji zpět, bohužel nemá.
Dobrý den,
v květnu 2007 se mi narodila dcera, se kterou jsem byla na mateřské dovolené. Ještě před jejím narozením jsem se se zaměstnavatelem dohodla, že se po skončení mateřské vrátím zpět do zaměstnání, což jsem v listopadu 2007 také učinila. Nyní bych ale práci chtěla přerušit a nastoupit rodičovskou dovolenou. Je to možné aniž bych ukončovala pracovní poměr? V případě, že ano je dle zákona stanovena nějaká lhůta jako např. u výpovědi nebo můžu odejít "ze dne na den"? Rodičovský příspěvek pobírám po dobu 3 let věku dítěte. A ještě bych se zeptala, zda i v tomto případě přerušení mám nárok na pracovní poměr pokud se budu po rodičovské dovolené chtít vrátit zpět do zaměstnání, děkuji Poláková.
Dobrý den, pokud o to zaměstnavatele požádáte, pak Vám RD musí poskytnout. PP bude trvat nadále a po návratu z RD Vám musí nabídnout práci, která odpovídá Vaší pracovní smlouvě, ovšem nemusí se již jednat o totéž místo a pracoviště.
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak to je s dřívějším příchodem do práce z rodičovské dovolené. Jelikož můj druh je po operaci kolene a nezvládá kvůli svého kolena svou práci, tak by jsme se chtěli na RD vyměnit.Byla jsem se zeptat v práci, jestli by mě vzali, ale oni mi řekli že do 11/09 kdy mi končí RD za mě mají náhradu a tak mě dříve vzít zpátky nemůžou. Slyšela jsem od kamarádky že když mě nemůžou vzít zpátky, tak mi musí dát výpověď s odstupným. Co je na tom pravdy? Má zaměstnavatel právo mě nevzít zpátky, když přijdu z RD dřív nebo musí a když nemá místo, tak dát výpověď s odstupným? Děkuji Věra Popovičová9tsKd
Dobrý den, to Vás kamarádka navedla špatně. Zaměstnavatel není povinen Vás přijmout do práce dříve než uplyne doba, kterou jste nahlásila pro rodičovskou. Pokud jste tedy nahlásila 3-letou RD, pak Vás do 3 let věku dítěte zaměstnávat nemusí. Teprve po uplynutí RD Vám musí přidělit práci podle smlouvy a teprve pokud ji nemá, může přijít výpověď s osdtupným.
Dobrý den ráda bych se zeptala,mému synovi budou 29.8.2008 3 roky a já se mám vrátit do práce.Kontaktovala jsem zaměstnavatele a dali si schůzku.Na ní mi oznámil,že mé místo vedoucího úseku zrušili,pracovala jsem jen na ranní směnu,a že se můžu vrátit,ale na místo kde budu chodit na směny ranní a odpolední.Kolega co mě zastupuje,ale dál zůstane na místě a má být i můj nadřízený.Má na to zaměstnavatel právo?Můžete mi poradit co mám dělat?Děkuji
Dobrý den, právo na to má, na tom není nic, co by bylo v rozporu se ZP. Vy jste 3 roky nepracovala, musel se podle toho zařídit a není povinen věci zase měnit do původního stavu po Vašem návratu. Po návratu z RD, narozdíl od návratu z MD, Vám není povinen přidělit stejnou práci a pracoviště, jako před nástupem na RD. Musí Vám nabídnout práci, která odpovídá Vaší smlouvě. Takže buď najdete dohodu, nabízenou práci přijmete anebo vznikne překážka na jeho straně, protože nebude schopen Vás zaměstnat podle smlouvy. Pak Vám může dát výpověď. Vznikne Vám nárok na mzdu za 2-měsíční výpovědní dobu a na 3-násobné odstupné.
dobrý den,dne 11.5.2008 mi skončila tříletá rodičovská dovolená. Během jara jsem osobně žádala o návrat do zaměstnání. Bylo těžké se domluvit. Pobočka firmy je ve Znojmě, vedení v Praze, tak to mělo vše dlouhá jednání. Bylo mi nabídnuto místo s prac. dobou do 16.30. Prosila jsem je, zda bych mohla pracovat kratší dobu, protože mám syna a provoz mateřské školky je jen do 16h. Bylo mi sděleno, že to není možné.Tak jsem tuto nabídku ústně odmítla. Byla jsem se poradit na inspektorátu práce ve Znojmě. Pan Veselý mi poradil, abych napsala žádost písemně o nástupu do zaměstnání dle podmínek v prac. smlouvě - prac. doba 7.30-16h. Dnes mi přišla odpověď, že mi bylo nabídnuto místo dle prac. smlouvy s prac. dobou do 16.30 a to jsem odmítla z důvodu zajištění rodič. péče o dítě (provoz mateřské školy jen do 16 h). Dále píšou, že místo již obsadili, protože jsem jejich nábídku odmítla. Chtějí po mně urychleně vyjádřeník dané situaci.Prosím Vás o radu, jak dále postupovat.Hezký den Kučeříková
Dobrý den, do Vašich jednání zde těžko zasáhneme. Zaměstnavatel je povinen nabídnout Vám místo odpovídající pracovní smlouvě. Máte-li ve smlouvě pevně stanovenou pracovní dobu (to jest do 16 hodin), pak je povinen to respektovat. Pokud však doba takto přesně stanovená není, měl by sice zohlednit péči o dítě, ale provozní dobou školky vázán rozhodně není. Podle §241 ZP může zaměstnanec pečující o dítě do 15 let požádat o kratší pracovní dobu nebo její vhodnou úpravu zaměstnavatel je povinen mu vyhovět. Takže tím můžete argumentovat, ale reakci zaměstnavatele předpovědět nelze.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com