napadení darovací smlouvy - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Napadení darovací smlouvy

Milan Baloun, 24.05.2011 11:51:09

Dobrý den. Před několika měsíci jsme se sourozencem darovali matce pole, které ona následně prodala a částku jsme si měli se sourozencem rozdělit za předem domluvených podmínek. Je možné tuto darovací smlouvu a následný prodej napadnout, pokud matka jednomu ze sourozenců dala částku z prodeje skoro celou a porušila tak předchozí domluvu o prodeji a rozdělení peněz?

David, 04.12.2008 11:54:50

Dobrý den,
prosím o radu ve veci darovaci smlouvy.
Dne 17.11.2005 se na mne prarodice rozhodli prevest formou darovaci smlouvy cast sveho podilu na bytove jednotce, ktera je ve spolecenstvi vlastniku. Pravnik tety nyni, po 3ch letech vyhrozuje napadnutim tohoto prevodu u soudu. V dobe prevodu byl deda zcela zdrav, ale po cca 14ti dnech byl hospitalizovan v nemocnici, kde po zhruba 3 mesicich zemrel.
Existuje nejaka lhuta, ve ktere je nutne takovyto prevod napadnout, nebo toto nelze? Darovaci smlouva byla podepsana pred statnim notarem a zanesena do KN.
Dekuji

marek leschinger, 05.10.2008 17:15:16

Dobrý den. Dříve můj otc rozdělil dům na tři části.Na mne,na bratra a na otce.Poté otec svou třetinu DAROVAL každému na půl. (mne a bratrovi). Nyní by chtěl od bratra zpět to co daroval.Může tedy napadnout darovací smlouvu a chtít podíl zpět?

Re: Napadení darovací smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.10.2008 13:36:14

Dobrý den,
dle ust. § 630 občanského zákoníku se může dárce domáhat vrácení daru, jestliže se k němu nebo členům jeho rodiny obdarovaný chová tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.

vrácení nemovitosti

Milan Dostál, 24.09.2008 08:43:52

Dobrý den!Prosím o radu.Bydlíme s manželkou a jejími rodiči v jednom domě.Tchán ještě před svatbou v roce 2007 dům mé manželce daroval,od té doby jsme do domu s manželkou investovali dost peněz.Nyní je manželka těhotná,což tchána nezajímá a když ji na veřejnosti bezdůvodně kvůli tomu že ho neposlechla a neudělala co chtěl on,vynadal a ponížil,(manželce bude 30let)tak jsem se manželky zastal a slovně mu vynadal.Druhý den úplně obrátil a začal po domě už od 5h ráno vykřikovat,že jsem ho mlátím i jeho družku a pral se sním,že na mě podá trestní oznámení,v domě mě nechce,že je dům jeho a že budeme oba trpět.(mě i moji manželku urážel sprostými slovy).Jeho reakce mě zaskočila,nejsem žádný násilník.Myslíte,že když to udělá a trestní oznámení podá,tak mu uvěří tu lež?Může nás s manželkou vyhodit na ulici? Nevím si rady a mám strach o manželku a její těhotensví.Byla to asi chyba bydlet s rodiči,oba se totiž někdy chovají jako blázni,omezují nás a dělají problémy.Děkuju za odpoved

Re: vrácení nemovitosti

Mgr. Oldřich Topka, 08.10.2008 13:06:28

Dobrý den, vlastníkem domu je ona, takže z vlastního domu ji "vyhodí" těžko. Trestní oznámení podat může, účinné však bude jen v případě, že bude prokázáno, že byla spáchána trestná činnost. Je úkolem policie, aby zjistila, jestli je odůvodněno trestní stíhání či nikoliv. Předem nemohu určit, čemu policie uvěří a čemu ne. Není to navíc jen o tom, komu budou věřit, podstatné je, že musí nashromáždit dostatek důkazů, které celou záležitost dostatečně osvětlí.

napadení darovací smlouvy

Miroslav Pohan, 10.08.2008 10:54:20

Dobrý den,je možné napadnout darovací smlouvu?Strýc mě a bratrovi daroval(darovací smlouva) každému pozemek.Jelikož k těmto pozemkům nebyla přístupová cesta(tyto pozemky byly uvnitř strýce pozemků)nebylo možné zapsat tyto pozemky na Katastr nemovitostí.Po roce mi bratr oznámil,že všechny pozemky,které strýc vlastnil, daroval strýc jemu,včetně toho mého.Všechny pozemky jsou zapsány v Kat.nemovitostí na mého bratra. Je možné,domoci se právní cestou svého pozemku zpět?děkuji za odpověď

Re: napadení darovací smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.08.2008 09:57:16

Dobrý den,
tomu nerozumím - neexistence přístupové cesty není důvodem k nezapsání vlastnického práva do katastru nemovitostí - to je opravdu nesmysl. Jestliže Vám strýc řádně sepsanou darovací smlouvou daroval nemovitosti a tato smlouva pak byla vložena do KN, pak byste měl být zapsán jako vlastník. Jestliže však tato smlouva nebyla nikdy vložena do KN, nikdy jste se vlastníkem pozemku nestal - vlastnické právo k nemovitosti přechází až ke dni vkladu do KN.
Doporučuji smlouvu vzít a jít se poradit k nějakému advokátovi. Pochybuji však o tom, že byste mohl být úspěšný.

dotaz-parcela

Pavla Fojtová, 21.05.2008 16:39:05

Moji rodiče jsou vlastníky 2/8 parcely,sousedka vlastní další2/8 a soused,který je vlastníkem 4/8 tedy zbytku parcely nám přišel oznámit ,že svoji část daroval obci.Zajímalo by mě,jestli jednal správně ,protože parcela je vedená na katatru jako společný dvůr ,tudíž není dáno ,která část je jeho.Myslím,že měl přijít a svoji část nabídnout jako první spolumajitelům.Děkuji za odpovědˇ.

Re: dotaz-parcela

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.05.2008 16:46:00

Dobrý den,
v tomto případě je opravdu velmi pravděpodobné, že tento spoluvlastník jednal v rozporu se zákonem, když tento svůj podíl nenabídl nejprve Vám a to v souladu s ustanovením § 140 občanského zákoníku. Svého práva se domáhejte u soudu.

napadení darovací smlouvy

Zdeněk Krokodýl, 21.05.2008 13:12:47

Dobrý den, měl bych krátký dotaz - v roce 2003 mi rodiče darovali dům (měli stejný podíl), poté se rozvedli. Je nyní možné, že by jeden z rodičů napadl darovací smlouvu? Nebo ji musí napadnout oba dva? Děkuji moc za odpověď.

Re: napadení darovací smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.05.2008 16:43:36

Dobrý den,
záleží na tom, z jakého důvodu chtějí darovací smlouvu napadnout. Jestliže se domáhají vrácení daru, museli by předně prokázat důvody pro vrácení uvedené v § 630 obč.zákoníku. Vzhledem k tomu, že dárcem byli oba manželé, měli by i v případě vrácení daru vystupovat oba.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »