Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
V prosinci jsem podepisovala novou pracovní smlouvu na 6 měsíců ve firmě kde dělám od července 2011. Od novýho roku není materiál a ze dne na den ukončují telefonicky smlouvy přesto mám smlouvu do konce června.Ve smlouvě mám napsáno že výpovědní doba se řídí zák.č.262/2006 Sb.zákoníku práce a je pro zaměstnance i zaměstnavatele stejná, činí 2 měsíce.Prosím poradte co mám dělat a jaký mám právo.
Máte-li v nové smlouvě sjednánu zkušební dobu (ZD), můžete během ní pracovní poměr zrušit. Pokud ZD sjednána není, musela byste dát výpověď.
Po dobu trvání pracovního poměru jste povinna docházet do zaměstnání a vykonávat sjednanou práci.
Nejste povinna přistoupit na případný návrh zaměstnavatele ohledně rozvázání pracovního poměru dohodou.
Dobrý den,
moje maminka pracuje ve třísměném provozu. A zaslechla, že by jim od nového roku neměl zaměstnavatel vyplácet příplatky za odpolední a noční směny. Je to pravda?
Děkuji za odpověď.
Nikdo tady neví, jestli to maminka opravdu slyšela, ani co její zaměstnavatel zamýšlí.
Podle zákoníku práce je nárok na příplatky pouze za práci v noci (od 22.00 do 06.00 hodin), za práci v sobotu, neděli, ve svátek nebo přesčas (nikoliv za odpolední směny).
Dobrý den,
moje maminka pracuje ve třísměném provozu. A zaslechla, že by jim od nového roku neměl zaměstnavatel vyplácet příplatky za odpolední a noční směny. Je to pravda?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci se na vás obrátit s prosbou. Do dnešního dne mi nebyla vyplacena výplata za měsíc leden a končí únor a bojím se že nedostanu ani únorový plat... Lze uplatnit zruseni pracovniho pomeru zamestnancem z duvodu nevyplaceni mzdy, pokud v pracovní smlouvě není udán termín výplatního dne? a mám nějaký nárok na odstupné platy a v jaké délce? Za pomoc předem děkuji
Ještě dodávám,že pp je na dobu neurčitou
Dobrý den.Dotaz zní,jestli mohu podat jako zaměstnanec výpověd s okamžitou platností,pokud další výkon povolání nedovoluje můj zdravotní stav?A hlavně jakým způsobem.Nemocenská mi bude končit?A můžu se potom hlásit na úřadu práce?Jsem na nemocenské již 2 měsíce a do práce se ze zdr.hlediska vrátit nemohu.Přijímali mě na zkrácený úvazek již s čast.inv.důchodem,který mám na páteř a s tím nyní marodím.Práci již nezvládám pro velké bolesti.Také mě zajímá,jakým spůsobem mi potom vyplatí zaměstnavatel zbylou dovolenou cca 19 dní.Děkuji moc za odpověd.Pitlachová
Dobrý den!
Chtěla jsem se zeptat, kdy mám nárok na okamžité zrušení pracovní smlouvy. Ve smlouvě mám napsáno, že splatnost mzdy je vždy k 12. v měsíci následujícím po měsíci, kdy vznikl nárok na mzdu. Znamenalo by to, že mohu výpověď podat už 27.2. pokud mi nebyla vyplacena mzda za měsíc leden, nebo až 15.3.? Na diskuzní fóru jsem narazila na dva dotazy, které se týkají přímo mého problému. U prvního bylo napsáno, že možnost dání výpovědi je 15 dní po splatnosti mzdy, u mě tudíž 27.2. U druhého byla otázka kde nebyla uvedena splatnost mzdy, ale běžný termín vyplácení mzdy a v odpovědi bylo, že nejbližší termín okamžitého zrušení pracovního poměru je tak až 15.3. V zákoníku práce je v § 141 (3) zmiňováno, že se to týká kolektivní smlouvy. Tu ale nemáme. Platí proto pro mě § 141 (1), kde je opravdu splatnost až ke konci měsíce následujícím po měsíci kdy vznikl nárok na mzdu?
Děkuji za odpově
Podle mého názoru
§141 (3) Nebyl-li pravidelný termín výplaty mzdy nebo platu sjednán v kolektivní smlouvě, určí jej zaměstnavatel v mezích období uvedeného v odstavci 1 po projednání s odborovou organizací.
tedy je-li určen termín 12., domnívám se, že okamžité zrušení pracovního poměru můžete podat 27. 2.
Může zaměstnanec dát výpověď z pracovního poměru podle §56 odst. 1 písm.b) zák. práce na základě těchto skutečností k 2.2.09? Nebo může dát výpověď až k po 15.2.09?
Zaměstnanec má v pracovní smlouvě, že výše mzdy a mzdové podmínky jsou stanoveny mzdovým výměrem zaměstnavatele.Mzda je splatná vždy k 15. dni v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vznikl zaměstnanci nárok na mzdu.V platovém výměru je napsáno, že mzda byla dohodnuta v pracovní smlouvě bezhotovostním způsobem k 15.dni každého měsíce.
Nevím jak se do tohoto pohledu staví §141.
Děkuji
§ 56
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).
Tedy mzda za prosinec 2008 byla splatná 15. 1. 2009. Pokud nebyla vyplacena do 30. 1. 2009, tak od 31. 1. 2009 můžete okamžitě zrušit pracovní poměr.
Dobrý den,
mohla bych okamžitě zrušit PP na základě toho, že výplata za 8/2008 splatná 30.9.2008 mi byla vyplacena až 17.10.2008?? Jedná se o §56 a §59 ZP? Měla bych nárok na 3-měsíční odstupné?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prodlení sice nastalo, ale již netrvá, peníze jste dostala. Okamžité zrušení PP tedy již uplatnit nemůžete, nebylo by odůvodněné.
Prosím Vás o znění §55 pracovního práva.Kdo jej podává a v jakém případě?Děkuji za odpověď.Kotásková Renata
Dobrý den, odpověď máte ve znění paragrafu, který jste si ovšem mohla klidně najít na internetu sama: §55
1)Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
a)byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
b)porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
2) Zaměstnavatel nesmí okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.
Dobrý den, na svém pracovišti slyším současně několik různých rozhlasových stanic nebo hudebních CD, což mi velice vadí.Dohoda o omezení, případně sladění není možná, stížnosti jsou ignorovány. Mohu se tomuto značně nepříjemnému jevu vůbec nějak bránit? Děkuji
Dobrý den, tohle je především o dohodě mezi kolegy, pokud možná není, pak sice můžete operovat určitými hlukovými limity a zajištění příznivého pracovního prostředí podle předpisů o OZBP, ale jestli to bude mít nějaký konkrétní dopad, to zaručit nelze. Můžete sice požádat o konzultaci na inspektorátu práce nebo hygienické stanici (tam řeší limity hlučnosti), ale ani tyto úřady do vztahů na pracovišti nijak zásadně zasahovat nebudou. A žalobu kvůli tomu jistě podávat nebudete.
nedostáváte lze to považovat za porušení ustanovení § 56, odst. b, ZP. // Chtěla jsem si vše ověřit na OIP i telefonicky, ale tam mi potvrdili, že se jedná o důvod k okamžitému zrušení, ale zároveň mi sdělili, že ohledně příplatků si nejsou jisti a že vždy záleží na rozhodnutí soudu, proto Vás tedy žádám o radu, za mohu z tohoto důvodu okamžitě zrušit pracovní poměr? Děkuji moc za odpověď. Hezký den.
Limit příspěvků je nastaven právě proto, aby nebyly vkládány obsáhlé příspěvky. Takže se příště takových příspěvků na pokračování zdržte. Sama v diskuzích vidíte, že ostatní tazatelé to respektují.
Okamžité zrušení PP by v této situaci mělo být možné. Příplatky jsou součástí mzdy za odvedenou práci, tudíž jejich nevyplacení ve lhůtě je dostatečným důvodem.
Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s žádostí o radu ohledně okamžitého zrušení pracovního poměru. Zaměstnavatel nám nevyplácí příplatky za práci v sobotu a neděli a také za práci o svátcích. Chtěla jsem se zeptat zda je toto důvod k okamžitému zrušení pracovního poměru z mé strany, tedy ze strany zaměstnance? Potřebuji poradit, zda je to dostatečný a oprávněný důvod. Psala jsem již na OIP a tam mi inspektor OIP odpověďěl toto: // Na základě Vašeho dotazu sdělujeme následující: Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem je upraveno zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce v platném znění, (dále je ZP), knkrétně v § 56 ZP. Okamžité zrušení pracovního poměru musí být provedeno v souladu s ustanovením § 56 a § 60 ZP. Předpokládáme, že pracujete ve mzdě. Problematika příplatků pro tuto oblast odměňování je řešena v §§ 114-118 ZP. Pokud prokazatelně pracujete v sobotu, neděli nebo ve svátek přísluší V8m mzda podle výše uvedených paragrafů, včetně všech příplatků. Pokud příplatky nedo
Dobrý den, rád bych se zeptal jestli mohu rozvázat pracovní poměr podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce,když už jsem před šesti týdny podal výpověď dohodou k 31.08.2008 se zaměstnavatelovým příslibem,že mi dlužné výplaty zaplatí,ale doposud se tak nestalo a proto by mě zajímalo jestli mohu tu předchozí výpověď(dohodou) zrušit a nahradit ji okamžitým rozvázáním pracovního poměru podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce?
Dobrý den, pokud jsou pro okamžité zrušení PP podmínky, pak můžete.
Dobrý den, před týdnem jsem zaměstnavateli dala výpověď. Doslova Okamžité zrušení prac. poměru zaměstnancem z důvodu, že mi dosud neuhradil přesčasové hodiny za letošní i minulý rok a ani mi neumožnil čerpat náhradní volno. Také jsem měla ve výpovědi napsáno, že s ustanovením § 67 mi náleží odstupné ve výši 3 prům. platů. Nikdo mě od té doby nekontaktoval. Dnes jsem byla za zaměstnavatelem, aby mi vydal zápočtový list pro úřad práce a bylo mi řečeno, že jsem stále zaměstnancem a výpověď není platná. Doručila jsem ji jak na podatelnu, tak mi ji podepsal zástupce mého nadřízeného.
Chěl bych rozvázat pracovní poměr z důvodu hodného zřetele.Ve smlouvě o pracovním poměru mám psáno o výpovědní době dle§45 Zákoníku práce,dále při výpovědi podle §46odst.1písm.a)až c).Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce,s výjimkami vyplývajícími z §47 odst.2,§48 odst.2,§49 písm. b),§52 odst.6 a §70b odst.1. §42. Potřeboval bych se poinformovat co to vše znamená.řeknu to na rovinu,,,,JE TO NEůNOSNÉ A nevím jak dál.Připadá mi,že podnikatel si dělá ze mě onuci.Prosím poraďte mi.
pro p. Rozínka:
Předně, příště vkládejte své dotazy jako samostatné příspěvky a nikoli jako odpovědi na jiné dotazy; jinak Vám již nebude odpovězeno!
Co se týče těch paragrafových znění - uvádíte ještě znění ze "starého" již neplatného zákoníku práce. Nicméně, jako zaměstnanec můžete podat výpověď bez uvedení jakéhokoli důvodu. Výpovědní doba je 2 měsíce a pokud byste ji např. doručil zaměstnavateli dnes, tak výpovědní lhůta začne běžet 1.9. a pracovní poměr skončí 31.10.
pro p. Šišákovou:
Dobrý den,
doporučuji nechat si text této výpovědi vč. vysvětlení zkontrolovat u advokáta. Jestliže řekne, že je to v pořádku, domáhejte se po zaměstnavateli vyplacení odstupného v řádném výplatním termínu po skončení prac. poměru a to i soudní cestou.
Dobrý den,
Můj zaměstnavatel mi 30.9.2008 zrušil místo a navrhl mi ukončení PP z organizačních důvodů
a)„výpovědí“, při čemž mi náleží odstupné za 3 měsíce
b)„dohodou“ , při čemž mi údajně náleží odstupné za 5 měsíců (dle délky zaměstnání u podniku).
Ptám se :
1) podle kterého paragrafu .Odpovědi jsme četla, ale § 48 je zákaz výpovědi.
Kdysi jsem takto nedobrovolně „odešla“ dle § 46.
2) jestli se mi měsíce 2+3 nebo 2+5 budou počítat do ELDP, případně kolik .
Mám větší problémy s páteří a byla jsem nepřetržitě na nemocenské od 1.10.2007 do 16.7.2008. Jestliže bych šla na nemocenskou ,musela bych dle nadřízeného podepsat výpověď
dle a)výpovědí –nevím, který paragraf a neměla bych údajně nárok na výpověď
dle b) – dohodou -je paragraf stejný?
Mohla bych v obou případech nastoupit na nemocenskou od 1.10.2008 ?
Nebo do kdy platí ochranná lhůta? V podniku mi řekli, že bych musela nastoupit koncem září .
Děkuji za odpověď
Dobrý den, Váš dotaz je velmi nepřehledný a nejasný, takže jen obecně. Jestli Vás propustí z organizačních důvodů, pak je nárok na 3-násobné odstupné. U výpovědi ještě k tomu běží 2 měsíce výpovědní doba, za které dostanete mzdu. A pokud jde o odstupné 5-měsíční, tak to musí vyplývat z nějakého vnitřního předpisu.
Jestli přijmete dohodu o skončení PP, pak ten skončí, jak si sjednáte (§49 ZP). Pokud ne, dostanete výpověď (§52-c ZP) a poběží výpovědní doba. Ta se Vám samozřejmě počítá do ELDP.
Ochranná doba pro nemocenské dávky po skončení PP činí 7 dnů.
Dobrý den,
děkuji za informaci, k vysvětlení - 5-měsíční odstupné výplývá z kolektivní smlouvy, ale asi jen v případě výpovědí dohodou (§49 ZP). Chtěla jsem vědět, jestli se do ELDP taky počítá doba dle §49 ZP- to by bylo celkem 7 měsíců.
Pokud bych nastoupila na nemocenskou 1.10.2008, kam mám zanést nemocenský lístek?
Moc děkuji za odpověď
d
Obracím se na Vás s naléhavou výzvou o pomoc.
Pracovala jsem na řádnou prac.smlouvu,v měsíci červenci t.r. jsem odpracovala 2 dny a nastoupila na řádnou dovolenou.Po 2 dnech mi bylo zaměstnavatelem telefonicky sděleno,že můj pracovní poměr skončil k 31.6.Vyzvala jsem doporučeným dopisem zaměstnavatele o řádné ukončení,včetně všech náležitých písemností a financí.Zásilka mi byla vrácena zpět s poznámkou doručovatelky,že adresát se odstěhoval.Později jsem zjistila,že mi nebylo placeno zdravotní a sociální pojištění od ledna t.r.
Písemně jsem obeznámila s celou situací Oblastní inspektorát práce,Úřad práce,Oblastní soud.
Nyní je situace taková,že nemám zápočtový list,což mě brzdí v nové práci,nechtějí mě zaměstnat,pokud nemám doklad o ukončeném prac.poměru nebo nabídnout dohodu o prac.činnosti.
V současné době potřebuji zejména potvrzení o ukončení prac.poměru a zápočtový list,jak tyhle doklady získám.
Děkuji za odpověď.
Hana
Dobrý den, pokud zaměstnavatel nereaguje, pak se potvrzení o zaměstnání musíte domáhat soudně, tedy žalobou. Potvrzení o zaměstnání je mimo jiné dokladem o skončení PP, takže postačí pokud se budete domáhat jen tohoto potvrzení.
Dobrý den,
můj dotaz se týká určení dne,kdy mohu jako zaměstnanec z důvodu nevyplacení mzdy okamžitě rozvázat PP.Zákon říká - pokud není mzda vyplacena do 15 dnů od výplatního termínu. Termín je u mě 17. v měsíci, tzn. že mohu 2 dne v následujícím měsíci dát okamžité zrušení. Když jsem se však informovala na inspektorátu práce, bylo mi řečeno, že jsou dva výklady termínu dne splatnosti.Prý má zaměstnavatel právo uhradit mzdu ještě do konce měsíce.Den pro zrušení by tedy byl až v 16 dni v dalším měsíci. Tedy pokud mi 17. srpna neuhradil mzdu, mohu okamžité zrušení prý dát 16. září pokud neuhradí do 15. září mzdu. Jinak prý u soudu nevyhraji nárok na odstupné. Kde je tedy pravda?Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pravdu má inspektorát práce - Vy jste si špatně vyložila znění zákona. Nehovoří se tam o termínu výplaty, ale o termínu splatnosti mzdy a ten je opravdu do konce následujícího měsíce.
Okamžitě zrušit pracovní poměr z tohoto důvodu můžete dát až 16. dne následujícího měsíce po měsíci, v němž Vám měla být mzda vyplacena.
Dobrý den,můj manžel je zaměstnán jako řidič kamionu a dle pracovní smlouvy mu náleží k základní mzdě i stravné,které je zúčtováváno ve mzdě.Část stravného za měsíc březen mu nebyla ve výplatním termínu vyplacena s tím,že ji zaměstnavatel vyplatí ve výplatě za duben.V tomto měsíci ale částka opět nebyla vyplacena mému manželovi,ale omylem jinému zaměstnanci.Prosím Vás o radu, zda může můj muž okamžitě zrušit pracovní poměr dle §56 pokud mu zaměstnavatel již druhý měsíc dluží část mzdy. Děkuji.
Dobrý den, pokud není mzda nebo její část vyplacena do 15 dnů po výplatním termínu, pak je možné PP okamžitě zrušit.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com