Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobry den, dcera meho bratra ktery zemrel 2008 se zrekla (pod natlakem)dedictvi ve prospech sve nevlastni matky ktera ma dva syny. Jeden je primi bratr a druhy nevlastni bratr. jestlize matka nenapise zavet jak se bude dedictvi delit az nevlastni matka zemre? Nevlastni matka se znovu vdala ma nynejsi manzel narok na dedictvi? Dekuji Vam za pomoc
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na jednu věc. Před 14 dny mi zemřela babička. Děda ji odhlásil z matriky, z OSSZ a VZP. Jelikož neměla žádný majetek, tak neprobíhá žádné dědické řízení. Nyní přišla poštou upomínka na splátku úvěru, který měla sama na sebe. Je nutné nechat vyhotovit nějaký notářský zápis, že dědictví nebude pro nepatrný majetek nebo něco podobného nebo musíme úvěr uhradit? Teoreticky pokud nedědím žádný majetek, tak nemohu dědit ani závazky ne? Ale v úvěrové
společnosti tvrdí, že to potřebují písemně od soudu.
Děkuji za informaci, s pozdravem RP
Dobrý den, zemřel mi otec, který má s manželkou věcné břemeno na nemovitosti, která patří z 1/2 mě a1/2 sestře. Otec má z prvníh manželství syna. Chci se zeptat jestli se bude jednat i o věcném břemeni v pozůstalosti, otec nezanechal závěť.Jestli ano jak se toto rozděluje mezi pozůstalé.
Děkuji Lacinová
Pokud to bylo věcné břemeno na jeho osobu - např. dožití v té nemovitosti, tak to smrtí zaniká. Tam se nedá nic rozdělovat.
Mohu se prosím ještě zeptat, matce kamarádka říkala, že nyní po úmrtí manžela bude muset platit nějakou daň z věcného břemene při pozůstalosti po otci.
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat - dostal jsem od své babičky domek, ten jen celý převeden na mě, bydlím v něm s babičkou, která tam ná zřízeno věcné břemeno. Její děti se o ni nestarají. Zajimalo by mě, co vše bude v případě její smrti předmětem dědictví. Máme určité společné prostory ve kterých je nábytek nebo elektronika, kterou jsem kupoval já a nerad bych, aby se tyto věci pak do dědictví započítali.
Děkuji a jsem s pozdravem
P. Dubský
Dobrý den, v případě její smrti bude předmětem dědictví veškerý její majetek - tj. nábytek, zařízení její domácnosti, peníze v hotovosti, na účtě, šperky atd.
Nikoliv tedy Váš majetek - Váš nábytek nebo elektronika.
Dobrý den, to že se bude jednat o její majetek je mi jaské, ale jak prokáži co je mé a co babičky? Třeba doklady o koupi některý už ani nemám. Babička nemá žádnou závěť a tak budou dědici děti a né já jako vnuk.
Děkuji ještě jednou za odpověď.
Dalo by se také obrátit - jak oni prokáží, co je babičky?
Asi budou muset dát i na to, co řeknete.
Počítač asi bude Váš, šicí stroj bude babičky atd.
Resp. dá se předpokládat, že babička si již nové věci nekupovala, ...
Dobrý den,žádám Vás tímto o radu.Můj otec vlastnil napůl se svou sestrou nemovitost.Po jeho smrti byla 1/2 nemovitosti rozdělena mezi 4 pozůstalé děti,takže jsme vlastníky 1/8 nemovitosti.Otcova sestra zemřela v témže roce,ale přesto,že probíhá dědické řízení,už nás oslovila jedna z pozůstalých sestřenic,že by nás ráda vyplatila.Není to předčasné?A může při stanovení podílu vycházet ze znaleckého posudku,který byl pořízen k účelu dědického řízení?Předem děkuji
Jak má postupovat manžel v případě, když bude chtít vydědit děti, které má z prvního manželství a nemají roky(35)zájem o jeho osobu.Máme spolu 2.dcery a dva byty ve společném vlastnictví. V jednom bydlí naše dcera, druhý obýváme s manželem.Rádi bychom nejak rozumně za života uspořádali majetek tak, aby děti neměli v budoucnu potíže s případným vyrovnáváním s rodinou,která o nás nemá zájem.Děkuji
Dobrý den,
pečuji o babičku,ta mi darovala domek,ve kterém společně bydlíme.Její děti ji nenavštěvují(špatné vztahy v rodině).Chtěla jsem se zeptat jak bude probíhat dědické řízení po smrti mé babičky?O vše se starám já.děkuji.
Dobrý den,
jestliže babička své děti nevydědí, rozdělí si po její smrti její majetek všichni tyto děti stejným dílem. Vy nedostanete nic.
Dobrý den,
babička mi domek darovala a mám od ní darovací smlouvu sepasanou u notáře,kde je věcné břemeno babička a je napsán na mé jméno avložen do katastru nemovitostí.To znamená,že musí babička ještě něco napsat,protože domek chce dát výhradně jen mě?Prosím o radu.Děkuji.
Ne nebojte se paní magistra přesně popsala stav věci (byť pro Vás ne zcela srozumitelně) tím, že v odpovědi Vám píše, že veškerý majetek Vaší babičky jednou zdědí její děti a vy, že nemáte nárok. Jedná se samozřejmě o majetek, který bude v době úmrtí v jejím vlastnictví. A to samozřejmě dům, který Vám již darovala nebude, protože ten je již na základě darovací smlouvy, jak píšete, ve Vašem vlastnictví.
Mockrát vám děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com