Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, dostala jsem výpověd ze strany zaměstnavatele - dle par. 52 s dvouměsiční výpovědní lhutou. Výpovědní lhuta mi končí k 31.3.2012. Rada bych se zeptala, jak to bude v připadě, že do konce výpovědní lhuty otěhotním a nastoupím na neschopenku. Budu mít stále narok na odstupné?? Kdo mi bude platit zdravotní a sociální do doby než budu mít nárok na rodičovký příspevek?? Děkuji. KT
Pokud byste v průběhu výpovědní lhůty otěhotněla, zastavil by se běh výpovědní lhůty a pracovní poměr by skončil až po odpracování zbytku výpovědní lhůty po skončení překážek (těhotenství, nemoc, MD a RD).
Mohla byste také zaměstnavateli prokazatelně (nejlépe písemně) sdělit, že na prodloužení netrváte. Ale já se domnívám, že je pro maminky výhodnější setrvat v pracovním poměru až do skončení RD.
Odstupné se vyplácí až po skončení pracovního poměru.
Dobrý den,
v současné době mi běží výpovědní lhůta, a to do 31.12.2011. Výpověď jsem podala sama a od 1.1.2012 mám nastoupit do nového zaměstnání. Nní jsem však zjistila, že jsem těhotná, cca ve 3 týdnu. Jaké mám nyní možnosti? Je stávající zaměstnavatel povinen přijmout stažení výpovědi? Můžu nastoupit do nového zaměstnání a oznámit novému zaměstnavateli těhotenství až po uplynutí 3-měsíční zkušební doby?
Děkuji za rady.
Je stávající zaměstnavatel povinen přijmout stažení výpovědi? NE
Můžu nastoupit do nového zaměstnání a oznámit novému zaměstnavateli těhotenství až po uplynutí 3-měsíční zkušební doby?
Pokud nejde o práce zakázané těhotným ženám, tak zaměstnavateli těhotenství oznamovat nemusíte vůbec.
Děkuji za odpověď. Jak by to bylo, pokud bych nastoupila na rizikové těhotenství během zkušební doby? Mám nárok na mateřskou? Kdo mi ji bude vyplácet? Předpokládám, že zaměstnavatel by se mnou okamžitě ukončil pracovní poměr. Bude mi náležet mateřská ve výši 70% vyměřovacího základu mzdy?
Děkuji.
S dotazem ohledně případného nároku na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění) se obraťte na OSSZ (neuvádíte dostatek údajů k posouzení situace).
Dobrý den, moje dcera dostala výpověď ze strany zaměstnavatele v době, kdy čerpá rodičovskou dovolenou. Doma s prvním dítětem je 2 roky a 9 měsíců. V této době je zároveň těhotná a dostala výpověď z důvodu rušení firmy. Na jaké odstupné má dcera nárok? Děkuji Vám za odpověď.
Chtěla by dodat a zeptat se, jestli se počítá do odstupného které je většinou 3 platy také dvouměsíční výpov. lhůta, takže by to bylo celkem 5 platů?
Dobrý den, do odstupného se žádná mzda za výpovědní dobu nepočítá. Mzda (nebo její náhrada) bude zaměstnanci vyplacena za odvedenou práci, kterou ještě v průběhu výpovědní doby vykoná. A pokud ho zaměstnavatel nezaměstnává, pak je povinen mu vyplatit náhradu této mzdy. Odstupné je samostatný institut, který nemůžete směšovat se mzdou.
Ráda bych věděla, na kolik měsíců mám nárok na odstupné pokud mi bylo zrušeno místo po dobu mé rodičov. dov?Budu mít nákok na mateřskou (v jaké výši)a rod. příspěvek ve výši 7600,- po dobu 3let a budu nezaměstnaná.Může mě nový zaměstnavatel vyhodit, pokud budu ve zkušební lhůtě a těhotná?předem moc děkuji
Dobrý den, po dobu RD výpověď z organizačních důvodů (zrušení místa) nemůžete, s výjimkou kdy se ruší zaměstnavatel nebo se stěhuje. To by mohl až po Vašem návratu z RD.
Jinak ve zkušební lhůtě lze ukončit PP bez ohledu na to, že je zaměstnankyně těhotná.
Dobrý den, mám prosbu. Chci dát výpověď dohodou, což je s dvouměsíční lhůtou. S partnerem chceme rodinu. Jak by to bylo dál, kdybych otěhotněla během dvouměsíční výpovědní lhůtě.
Pokud se dohodnete se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem. Nebude-li se zaměstnavatel chtít domluvit na dohodě a vy dáte výpověď, dvouměsíční výpovědní lhůta tam je (a počíná běžet prvního dne kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi). Vaše případné těhotenství na to nemá vliv. Vliv by mělo, kdyby dal zaměstnavatel výpověď vám.
Děkuji Vám za odpověď. Mám ale ještě dotaz. Nastane situace, že tedy výpověď dám a otěhotním. Je to má věc. Pokud to nezatajím jinde, mám možmost nastoupit do nového zaměstnání.
Ale s přítelem se neshodneme, zda když skončím sama od sebe, tak jestli mám nárok na podporu. Budu tedy sice nezaměstnaná, ale budu pobírat podporu. Nebo zda budu nezaměstnaná a bez jakýkoliv možností podpory.
Co by z této situace pro mě plynulo po finanční stránce.
Poznámka k možnosti nastoupit do nového zaměstnání: Je nepřípustné, aby se vás potenciální zaměstnavatel ptal na to, jestli jste těhotná (judikatura Evropského soudního dvora.
K podpoře: podívejte se na tento odkaz:
http://www.pravnik.cz/a/271/podpora-v-nezamestnanosti-pri-rekvalifikaci.html
Děkuji za informace.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na vliv výpovědi ze strany zaměstnavatele, jak píšete výše.
Jsem v situaci, kdy jsem dostala od zaměstnavatele výpověď z důvodu organizační změny (par. 52). Podepsala jsem 28.2.2009. Místo bylo zrušeno k 1.3.2009, výpovědní lhůta končí 30.4.2009.
Co nastane v případě, že jsem těhotná (a byla jsem už před podepsáním výpovědi, a v tu dobu jsem to nevěděla)?
Pracovní poměr zanikne, nebo se "obnoví" - a v tom případě zaniká nárok na odstupné?
Jaký je pak nárok na PPM (podporu v mateřství) a z čeho se vypočítává?
Co byste doporučoval?
Děkuji za odpověď!
Adela
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com