Nárok na dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dědictví získané sňatkem

Marie Hladová, 09.09.2008 21:40:51

Dobrý večer, prosím o radu: máme s přítelem před sňatkem,já vlastním již 10 let družst. byt (podíl v BD).Jak to bude v případě dědění, je pravda, že uzavřením manželství automaticky připadne polovina bytu manželovi a tuto polovinu jednou podědí jeho děti z prvního manželství? Může sepsat závěť, kde mi "svou" sňatkem získanou (dnes vlastně mojí) půlku odkáže? Jde mi o to, abych jednou na stará kolena nemusela shánět statisíce na vyplacení dědiců z mého vlastního bytu získaného dávno před sňatkem. Nebo jak jinak lze řešit tuto situaci? Může být dědicům v závěti odkázáno třeba auto nebo vybavení bytu - bude to dostačující, aby to pokrylo to, co musí podle zákona dostat? Bylo by řešením sepsání smlouvy o spol.jmění manželů (kdo s čím do manželství přišel, to je jeho) nebo ta se týká jen eventuálního rozvodu? Moc děkuji za odpověď.

Re: dědictví získané sňatkem

Petr Petr, 10.09.2008 18:44:12

Uzavřením manželství vznikne SJM, kdy majetek který každý z manželů nabyl před uzavřením manželství zůstává v jeho individuálním vlastnictví.

Pokud jeden z partnerů získá právo k nájmu družstevního bytu před uzavřením manželství, zůstává po rozvodu výlučným nájemcem pouze ten z partnerů, který byl nájemcem (člen družstva) již před svatbou.

Nárok na dědictví

Miroslav Koutský, 17.05.2008 09:35:16

Po zemřelém (svobodný,bezdětný,bez rodičů,zkrátka zcela sám)zůstali jen bratranci (synové bratrů jeho otce),a možná jeho nevlastní strýc (syn jeho babičky z druhého manželství)o kterém nejsou zprávy.Má tento nevlastní strýc nárok na dědictví?A pokud má nárok,kdo jej bude hledat?

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »