Diskuze ke článku 'Základy práva na ochranu osobnosti' - fórum

Zbyněk Bouda  |  29.04.2008  |  diskuze (10)
Každý člověk má právo na to, aby byla chráněna jeho osobnost. Toto vágní ustanovení nachází poměrně konkrétní projevy jak v ochraně soukromoprávní, tak i např. trestněprávní (či častěji správněprávní). Podívejme se tedy na otázku jakým způsobem, v jakém rozsahu a s jakými následky je chráněna osobnost každého z nás.

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nádávky

Petr Melichar, 23.05.2010 12:18:00

Dobrý den,
je možno uplatnit nějaké sankce na veřejného činitele který mě právně uráží?(nádavky typu debile,kreténe,ale i třeba zoofile a tak).

Nenalezli jste odpověď na váš problém?
Zeptejte se právníka v on-line poradně

odpovědnost za publikaci audiovizuálního záznamu

Pavla Konečná, 30.10.2009 14:31:34

Dobrý den,

jedna společnost (občanské sdružení) si mne najala za účelem pořízení audiovizuálního záznamu přednášející osoby. Tato společnost si však nezajistila svolení od přednášející osoby k publikování tohoto záznamu ani si písemně nevyjednala vlastnická práva s touto osobou, ani mnou.

Jakou mám v této kauze odpovědnost? Nesu například odpovědnost za publikování tohoto neschváleného záznamu, když jsem byla pouze na natáčení najata - když tedy fakturuji této společnosti:

"Příprava videa pro publikaci na internetu"
a
"Pronájem aparatury"

Děkuji předem za odpověď.

pracovní smlouva s důchodcem na dobu určitou

František Růžička, 07.12.2008 19:01:32

Dobrý den,
zaměstnavatel mi navrhl vzhledem k mému důchodovému věku ukončit dosavadní pracovní poměr, který je na dobu neurčitou, dohodou s tím, že si požádám o starobní důchod a bude se mnou uzavřena smlouva na dobu určitou (1 rok). Protože současně naznačil, že dojde i ke snížení platu, mám také obavu, zda potom nemůže smlouvu ukončit ještě dříve než uplyne doba určitá.Jeví se mi jako jistější počkat až dostanu výpověď, např. pro nadbytečnost, s vyplacením odpovídajícího odstupného a nepočítat již s dalším zaměstnáním.
Děkuji

Re: pracovní smlouva s důchodcem na dobu určitou

Karel Dlouhý, 07.12.2008 20:32:02

Dobrý den, to, že zaměstnanec dosáhl důchodového věku, není výpovědním důvodem ze strany organizace (ani důvodem pro snížení mzdy, pokud se vykonávaná práce nezměnila).

Tedy Váš závěr je správný.

Samozřejmě pokud byste požádal o důchod a potom chtěl pobírat důchod a současně pracovat, musí být uzavřen pracovní poměr na dobu určitou, nejdéle na 1 rok. A není njisté, zda to potom zaměstnavatel obnoví.

Tedy při rozhodování přihlédněte také k tomu, jak moc Vás zaměstnavatel potřebuje - někde by se bez důchodců neobešli, jinde se jich snaží zbavit.

pracovní smlouva s důchodcem na dobu určitou

František Růžička, 07.12.2008 18:58:47

Dobrý den,
zaměstnavatel mi navrhl vzhledem k mému důchodovému věku ukončit dosavadní pracovní poměr, který je na dobu neurčitou, dohodou s tím, že si požádám o starobní důchod a bude se mnou uzavřena smlouva na dobu určitou (1 rok). Protože současně naznačil, že dojde i ke snížení platu, mám také obavu, zda potom nemůže smlouvu ukončit ještě dříve než uplyne doba určitá.Jeví se mi jako jistější počkat až dostanu výpověď, např. pro nadbytečnost, s vyplacením odpovídajícího odstupného a nepočítat již s dalším zaměstnáním.
Děkuji

Dotaz

Pavel Janota, 07.12.2008 13:23:11

Dobrý den,
před cca měsícem jsem podstoupil v nemocnici operační zákrok.Nikde a nikomu jsem se s touto skutečností nesvěřil,jednalo se o citlivou záležitost.Náhle se manželka(jsme v rozvodovém řízení)odněkud dozvěděla na jaký zákrok jsem podstoupil.
Předpokládám,že někdo z nemocničního zařízení poskytl tuto informaci bez mého souhlasu,přes další osoby.
Prosím o radu,jak se nyní mohu bránit?

Zneužítí osobních dat i fotografie

Eva Tesařova, 29.08.2008 11:11:27

Dobrý den, prosím o radu. Asi před 14 dny mě oslovil mailem přítel z Brna, kde mi napsal, že jsem na seznamce štěstí jako Jana50 z Kolína, Vš.Data jsou nepravdivá, ale fotografie identická. Nevím, jak dlouho jsem tam vystupovala jako Jana50, ale požádala jsem administrátora o zrušení této registrace.
Je možné podle ip adresy přes policí dostat info přes seznamku ŠTĚSTÍ.. a trestně stíhat odpovědnosti toho, kdo inzerát podal??
Děkuji Tesařová.

Re: Zneužítí osobních dat i fotografie

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.09.2008 11:24:41

Dobrý den,
je samozřejmě teoreticky možné podat trestní oznámení na neznámého pachatele, otázkou však je, zda došlo ke spáchání nějakého trestného činu.

Focení

Magdalena Žigmundová, 20.08.2008 12:23:46

Dobrý den-chtěla bych se Vás zeptat,zda kdokoliv a kdykoliv mě může fotit a nebo natáčet na kameru bez mého svolení?Děkuji za odpovědˇ.Žigmundová

Zakázání focení na veřejnosti procházejícím osobám

Karel, 16.05.2008 20:15:43

Chtěl bych se podělit o svůj zážitek. Dnes kolem 18 hodiny jsem procházel podchodem, kde jsem si chtěl vyfotit incident jednoho človíčka s ochrankou a rádoby nějakým spolumajtelem, který má vlastnit část podchodu ve Zlíně a který dané osobě stínil rukama a tělem před mobilnim telefenonem s fotakem.Osoba si chtěla vyfotit padající omítku ze stropu. Když jsem si to chtěl vyfotit, vystartovala proti mně nějaká 60 Kg osoba a snažila se mi zakrýt objektiv a bránila mi tělem. Udájně se má jednat o soukromý podchod /vybudovaný za dob volševika/ a nesmí se zde fotit :) Setkali jste se někdo s touhle perličkou ? A jako třešnička na dortu opodál stál příšlukník policie ČR a něco si psal .... před tím jich tam stálo 5. Ovšem co nedokážu pojmout svoji kůrou mozkovou je to, že někdo stojí uprostřed podchou a zakazuje lidem fotit. To pak ještě něco vykřikoval o žalobě u soudu atd :-D Mám s tím něco dělat ? :-) Každopádně v té lokalitě není žádný přímý zákaz používání fotoaparátů...

Pomohli jsme Vám? Přispějte na provoz těchto stránek zasláním SMS ve tvaru WED DAR na číslo:
- 9033310 (cena 10,- Kč)
- 9033320 (cena 20,- Kč)
- 9033330 (cena 30,- Kč)

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

ZDE MŮŽE BÝT VAŠE REKLAMA

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

100,- Kč již za aktivaci

Vaše-Stavba.cz

On-line prodej stavebního materiálu

Provize 3%

Pojištění.cz

On-line nabídka pojistných produktů.

Provize 7%

provizní systém »

GoPay

On-line právní poradna

Ptejte se odborníků v naší online právní poradně.

On-line advokátní kancelář

Jsme on-line, máme menší náklady, a proto jsme nejlevnější.

Advokátní kancelář www.Pravnik.org

Lucie Jindrová
Mgr. Lucie Jindrová
advokát

Specializuje se především na občanské, pracovní a rodinné právo, vymáhání pohledávek, převody nemovitostí, bytové právo.

Petra Janátová
Mgr. Petra Janátová
advokátní koncipientka

Specializuje se na občanské právo, právo rodinné a pracovní.

Josef Grill
Mgr. Josef Grill
advokátní koncipient

Specializuje se na rozhodčí řízení, právo on-line prostředí (internetová problematika), právo obchodních společností, právo nekalé soutěže.