dlužím státu nájemné - promlčení dluhu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dlužím státu nájemné - promlčení dluhu

jana , 16.05.2008 08:07:56

Dobrý den, v r.1990 koupil manžel dům o místího JZD,ovšem ten stojí na pozemku státu,což jsme nevěděli. Nyní po 18 letech nám přišel dopis s vyučtováním dlužného nájemného za BEZESMLUVNÍ užívání pozemku a nájemní smlouva na 3 roky.Samozřejmě chceme tuto věc uvést do pořádku a pozemek koupit a ne pronajmout. Chceme se zeptat na prolmčení dluhu v tomto případě a zda se státní pozemek již prodává nebo opět jen pronajímá a za jakou cenu za m2, zda trží či mají své tabulky. Paradoxně jsme platili z pozemku daň z nemovitosti, což nám stát jistě nevrátí pokud ano, tak prý max. 3roky zpětně. Předem moc děkujeme za informaci

Re: dlužím státu nájemné - promlčení dluhu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.05.2008 09:02:24

Dobrý den,
zde je namístě spíše zvážit, zda-li ne nemůže jednat o vydržení tohoto pozemku, pokud jste byli v dobré víře, že Vám tento pozemek patří. Pokud je tomu tak, obraťte se na nějakého místního advokáta, ať Vám s tím poradí a pomůže.

jana , 16.05.2008 09:16:57

Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď. Informovala jsem se jen zběžně u místního bezplatného právníka, ale bylo mi řečeno , že se nedá nic dělat pokud chceme pozemek koupit, musíme nejdříve zaplatit dluh jinak nám stát pozemek neprodá. Je to takový začarový kruh, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vznikl v r.2005, proto nás asi dříve nikdo nekontaktoval, ani nevím kam bychom měli jít žádat o nájem JZD i MNV zanikl po 1990 . Ale ještě jedou Vám děkuji a přeji Vám hezký den

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.05.2008 09:25:44

Vy jste ale nereagovala na to, co jsem uvedla v předchozí odpovědi - tedy, že by mohlo jednat o vydržení, jestliže jste v dobré víře (k tomu mě vede zejm. fakt, že jste za pozemek platili daň z nemovitosti).
Co se týče prodeje, především by vlastník musel chtít tento pozemek prodat.

jana , 16.05.2008 09:58:18

Promiňte, nerozumněla jsem té odpovědi, dobře obrátím se ještě jednou na právníka s tímto odkazem na žádost o vydržení. Prodej nám nabídli, ale místo toho právě přišla smluva nájemní ne kupní smlouva spolu s vyúčtování předchozího dluhu.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.05.2008 10:04:08

Co se týče promlčení - mohou vymáhat dlužné platby za užívání pozemku max. 2 roky zpětně a to z titulu bezdůvodného obohacení.
O tom vydržení si s právníkem promlute, ale doporučuji obrátit se na advokáta v jeho advokátní kanceláři.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »