Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dne 31.12.2012 mi končí nájemní smlouva . Jelikož jsem dovršila důchodového věku, mám mizivou naději na prodloužení nájemní smlouvy pro provozování mé činnosti v tomto objektu. Což mne samozřejmně netěší. Tím pádem dochází k ukončení mého podnikání.Jak mám postupovat . Co náleží zaměstnanci v případě, že mi nebude prodloužena nájemní smlouva. Jak postupovat. Moc Vás prosím o odpověd. Děkuji Vám . Alžběta.
Nechápu, proč by měl věk souviset s pronájmem prostor.
Vašim zaměstnancům zaměstnaným na dobu neurčitou musíte dát výpověď a náleží jim odstupné.
Pro upřesnění, jedná se o majetek města.Zájem o tyto prostory je značný. Po 20-ti letém působení se může stát, že bude upřednostněn mladší zájemce. Pochopila jsem dobře, že postup v případě ukončení je danný. Děkuji. S pozdravem Alžběta.
Chtel bych se poradit zamenstnavatel chce vypoved dohodou s tim ze bude od 1.3 prac pomer ukoncen a dostanu tak 1+4 a nebo chtit klasickou vypoved z reorganizace a mit 2+3? je v necem problem - davky na pracovnim urade, pojisteni, daneni onoho prijmu.? jedine v cem je rozdil je ze nebudu moci vyuzivat benefity a cerpat volno na hledani zamestnani?
Predem dekuji za radu.
Dobrý den chci ukončit pracovní smlouvu dohodou z mé strany, pokud ji podám zaměstnavateli a ve smlouvě dám datum ukončení k 15.2.2011 musí ji zaměstnavetel do té doby podepsat? a co se stane v případě že do mnou zvoleného data smlouvu nepodepíše, bude platit? nebo bude platit až ji podepíše a od toho data co ji podepíše zaměstnavatel? děkuji za odpověď
Dobrý den,
dohoda o skončení pracovního poměru je (jak již vyplývá z názvu) dvoustranným právním úkonem, tzn. k jejímu platnému uzavření je nutný podpis obou smluvních stran. Není tak možné hovořit o ukončení dohodou "z vaší strany". Tedy, dohodu můžete nabídnout zaměstnavateli k podpisu, nicméně je jen na něm, zda ji podepíše nebo ne. Pokud ji nepodepíše, budete muset podat výpověď, chcete-li tam skončit. Stejně tak nemůžete zaměstnavatele "nutit" k podpisu dohody do nějakého data. Zaměstnavatel vůbec nemusí na vaši nabídku uzavření dohody reagovat - ani to není jeho povinnost. Doporučuji vám za ním osobně dojít, dohodu mu předložit k podpisu a rovnou se s ním na místě domluvit zda ji podepíšete a pokud ano, tak k jakému datu. Vy si nemůžete "diktovat" nějaký termín.
Dobrý den,
na fóru je zmiňováno za rozhodné období vždy předcházející kalendářní čtvrtletí. Není mi však jasné, zda jde o kalendářní čtvrtletí předcházející datu sepsání výpovědi, nebo datu ukončení pracovního poměru. Pokud je totiž výpověď sepsána dohodu z důvodů dle §52 c) např. 4 měsíce před ukončením PP, bude kalendářní čtvrtletí předcházející datu sepsání dohody jiné než předcházející datu ukončení PP. Prosím poraďte.
Děkuji Lenka.
Pro výpočet odstupného je rozhodným obdobím čtvrtletí, jež předchází skončení PP.Datum uzavření dohody v tom roli nehraje.
Chcel by som Vas poprosit o radu. Ukoncenie prac. pomeru. Aj ked sa dohodnem so zamestnavatelom na termine ukoncenia pomeru 31.12.2010 , mam narok na odstupne? Alebo narok na odstupne mam az po dvojmesacnej vypovednej lehote.?
Nárok na odstupné máte, pokud jde o ukončení pracovního poměru dohodou z důvodu organizačních změn a tento důvod je v dohodě uvedený.
Mám prosbu, jaké bude rozhodné období pro zaměstnankyni pro určení dávek podpory v nezaměstnanosti, když ukončila k 23.8.2010 po 3 letech mateřskou a rodičovskou dovolenou,24.8.2010 nastoupila do práce a k 31.8.2010 s ní byla uzavřena dohoda o ukončení pracovního poměru z důvodu org.změn s 3měsíčním odstupným. Z jakých období by se mělo odstupné počítat? Pak ještě další dotaz, budu jí vystavovat potvrzení pro Úřad práce, jaký byl její příjem a nevím, za jaké období to budu počítat, když v srpnu odpracovala jen 8 dnů a jinak 3 roky před tím neměla od zaměstnavatele příjem díky mateřské a rod.příspěvku.Je možno odeslat odpověď i na sudoni@email.cz? Bojím se, že to tady již nenajdu .
Dobrý den,
mám problém se zaměstnavatelem, se kterým se přetahuji o peníze. V květnu jsem nastoupila na dočasnou pracovní neschopnost a po té jsem oznámila zaměstnavateli,že jsem těhotná, odmítl mi vyplatit mzdu z důvodů "jakéhosi" manka v pokladně a žádal vyjasnění jinak mi prý výplatu nedá. Nahlásila jsem to tedy na inspektorát práce, kde jsem uvedla že ve smlouvě nemám uveden druh práce a nemám přehled o výplatách jelikož nedostávám výplatní pásky. Na tento popud mi byla na účet přičtena jakási částka, jenž by odpovídala mé výplatě, ale nemám k tomu žádné informace, tak si jen myslím, že jde o výplatu za květen. Nyní jsem ovšem na mateřské dovolené a zaměstnavatel mi opět neposlal peníze. Ve smlouvě mám nejpozději 15 dne v měsíci a již je 21.8. a já za červen - kdy jsem na mateřskou nastoupila, nemám proplacenou mateřskou. Mám opět kontaktovat inspektorát? Nebo to mám řešit soudně?Nerada bych se soudila, chtěla bych svou mateřskou dovolenou strávit péčí o dítě, ne soudem. Děkuji
Převzala jsem výpověď pro nadbytečnost.Je možné požádat zaměstnavatele, aby ji změnil na dohodu, pokud to bude pro výpočet odstupného výhodnější?
Dobrý den, o skončení pracovního poměru dohodou požádat můžete. Bude-li s tím zaměstnavatel souhlasit je jen na jeho vůli. Ze zákona Vám však vzniká nárok na stejnou výši odstupného.
Dobrý den, jaký je rozdíl ve výpočtu odstupného při výpovědi pro nadbytečnost oproti dohodě? Počítá se v obou případech z posledních tří měsíců hrubé mzdy nebo je to u dohody jinak?
Výše odstupného je stejná - ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.
Průměrným výdělkem zaměstnance se rozumí průměrný hrubý výdělek, který zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu zúčtované zaměstnanci k výplatě v rozhodném období a z odpracované doby v rozhodném období. Za odpracovanou dobu se považuje doba, za kterou zaměstnanci přísluší mzda nebo plat. Rozhodným obdobím potom je předchozí kalendářní čtvrtletí. Průměrný výdělek se zjistí k prvnímu dni kalendářního měsíce následujícího po rozhodném období.
Odstupné vyplácí zaměstnavatel po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu, pokud se se zaměstnancem nedohodne na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru nebo na pozdějším termínu výplaty.
TEDY v praxi se může stát, že na dohodu skončíte dříve než výpovědí a je tedy použit příjem za jiné čtvrtletí, což u někoho může být rozdíl.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak mám postupovat když mi bývalý zaměstnavatel nevyplatil s poslední výplatou odtupné. Jaké kroky bych měl učinit abych to z něj vymohl... Díky Pelán
Vyzvat jej k vyplacení a když to nepomůže, podat žalobu k soudu.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli mám nárok na odstupné, když zaměstnavatel do výpovědi napsal DOHODOU a odkazal se na Zákoník práce §52. Výpověď jsem doposud nepodepsal. Zaměstavatel ruší firmu.
Předem děkuji za odpověď, Pelán.
Dobrý den, pokud v dohodě je odkaz na § 52 písmeno a) až d), nárok na odstupné máte.
Dobrý den,firma u které pracuji končí ke dni 30.11.09,tudíž ruší naše(4)místa.Místo ní bude nová firma.Naše firma nám nabídla dohodu o rozvázání PP s tím,že nám dá 3-měs.odtupné.Nebo druhou možnost-že nás převezme nová firma,a odtupné nám nevyplatí(protože nám jakoby sehnala nové místo).U nové firmy zůstat nechceme.Zajímalo by mne,zda mám podepsat dohodu(s 3-měs.odstupným),nebo mám trvat na výpovědi-s 2měs.výp.lhůtou+3měs.odsupným.Protože když pro mne nemají práci na ty 2měsíce,měli by mi vyplatit náhradu mzdy za 2měsíce+3měs.odstupné.Myslím si to správně?Nebo to,že nám nabídnou práci u nové firmy má nějaký vliv?Děkuji za odpověď,s pozdravem Trhlíková.
"Nebo to,že nám nabídnou práci u nové firmy má nějaký vliv?" - nemá
Když věděli, že skončí, měli Vám dát výpověď v září.
Dohodu podepisovat nemusíte. Když Vás nechtějí, tak ať Vám dají výpověď, jak správně píšete.
Přečtěte si ještě starší odpovědi k tomuto tématu.
Mohlo by se totiž stát, že nebudou solventní a nezaplatí Vám nic - tedy s tou dohodou (v níž musí být důvod uveden) by to mohlo být jistější.
Dobry den,
jsme na RD, která koncčí v dubnu 2010. Zamestnavatel mi dorucil Dohodu o rozvázání prac. poměru ke konci tohoto roku, důvodem jsou organizační změny dle §52, písm. a). Nabízí mi odstupné ve výši 3násobku mzdy.
Zajímalo by mě, jak je možné, že ostatní zaměstnankyně, které končily RD, dostaly datem ukončení RD výpověď, a 5ti měsíční odstupné.
Je to tak, že když nepřistoupím na dohodu, bude mi muset zaměstanavatel dát výpověď a buď 5ti měsíční odstupné, nebo 2měsíční výpovědní lhůtu a 3 měsíční odstupné (tedy také 5 měsíčních příjmů)?
Děkuji
Dobrý den,
potřebovala bych poradit zda mám nárok na odstupné nebo ne.
Pracuji v jedné firmě, která se má stěhovat hodně daleko od mého dosavadního místa pracoviště. Denně bych musela dojíždět kolem 80km a teď jsem to měla 10km. V pracovní smlouvě mám uvedeno místo teď dosavadního pracoviště. Pakliže bych dala výpověď z důvodu přemístění firmy mám nárok na odstupné? Ikdyž mi zaměstnavatel nabídl práci v novém sidle firmy?
Děkuji za odpověd.
Zaměstnanec dostal výpověď dohodou k 1.10.(od 2.10 již nepracoval).Zaměstnavatel mu slíbil 5-ti násobek odstupného.Z jakého čtvrtletí se vypočítá výše odstupného, když ještě 1.10. pracoval?
Dobrý den, zamestnavatel mi rekl, protoze si na svuj plat nevydelam, dává mi 2moznosti. Bud vykonávat asistentku v míste firmy v Olomouci (v prac.smlouve mám uvedeno místo výkonu Kromeriz,kde jsem dosud pracovala) nebo 2.moznost - ukonceni prac.pomeru dohodou k 31.12.2009. Já jsem odmítla první moznost a tedy chci skončit k 31.12.2009. Ptala jsem se na odstupné a zamesnavatel tvrdi, ze na nej nemám narok, kdyz ukončení prac.pomeru je dohodou.
Můzete mi poradit??? Děkuji mnohokrat
Dohoda je dohodou proto že obě strany se dohodnou. Vy se však dohodnout nemusíte. Pokud chce může vám dát zaměstnavatel výpověď z organizačných důvodů, kde je výpovědní lhůta 2 měsíce a odstupné za 3 měsíce.
Nikdy se nebojte položit otázku. Pamatujte "podepsat můžeš přečíst musíš".
Děkuji, ale i v připadě, že by bychom se dohodli, že skončím k 31.12.09 (tedy 3mesice ode dne dohody), mám dle zákona Pravo na odstupné, mohu si o něj říct a ohánět se tím "že mám na něj dle zakona pravo" ?
Děkuji moc
Musí být v dohodě uvedeno, že pracovní poměr skončí z organizačních důvodů - jinak odstupné nevysoudíte.
Dobrý den, chtěl jsem se ještě zeptat, zda výpověď ze strany zaměstnavatele musí být písemná? Může být dodatečně zapsána a antidatována nebo ne? Nevzniknou tím případně nějaké problémy - třeba, že zaměstnavatel je povinnen propouštění hlásit úřadům práce a že pozdním hlášením vzniknou problémy s odstupným? Děkuji.
Zákoník práce § 50
(1) Výpovědí může rozvázat pracovní poměr zaměstnavatel i zaměstnanec. Výpověď musí být dána písemně a doručena
druhému účastníku, jinak je neplatná.
Dobrý den,dnes jsen uzavřel společně se zaměstnavatelem smlouvu o ukončení pracovního poměru dle §52písm. C s odstupným dle§67. 17.8.2009 mě bylo 60 let. Podnikám jako samostatně hospodařící rolník.Mám nárok na podporu při strátě zaměstnání a jak je pro mně nejvýhodnější řešení? Předčasný starobní důchod nebo registrace na úřadu práce? Děkuji
Dobrý den, jak se prosím vypočítvá výše odstupného - z průměrného výdělku za jakou dobu? A rozumím tomu správně, že se opravdu jedná o průměrný výdělek včetně nenárokových složek platu? Děkuji.
Dobrý den. Pracoval jsem v jedné společnosti jako truhlář. Dne 28.2.2009 mi skončila zkušební lhůta. Bohužel mi však majitel firmy dne 5.3.2009 vystavil výpověď, kde je uvedeno dohodou a řekl že už nemám chodit. Výpověď jsem podepsal, ale bylo na ní špatné datum ukončení pp a to 31.1.2009 a datum vystavení 5.3.2009 Majitel mi řekl, že mi opraví datum ve výpovědi, což udělal, ale já ji odmítl podepsat, protože jsem se dozvěděl o odstupném, ale kopii nové nemám. To jsem majiteli řekl, ale on mi vyhrožuje, že v případě, že nepodepíši dohodu s novým datumem, použije tu se starým, kterou jsem již podepsal. Bojím se toho, protože výplatu za únor dostanu až 20.3.2009, aby mi ji šéf vůbec dal, a neřekl že jsem skončil již 31.1.2009 a nemám na ni nárok. Chtěl bych se zeptat co mám dělat, a zda může zaměstanavatel dohodu se špatným datumem opravdu použít, nebo je neplatná. Šéf mi odůvodnil výpověď tím, že jsem stejně chtěl skončit, a že práci nezvládám, což si rozhodně nemyslím.Děkuji za odpověď
Odpověď je na jiném místě, kam jste vložil stejný dotaz.
Dobrý den,
V blízké době bude zrušeno mé pracovní místo manažera z důvodu reorganizace v podniku. Bylo mě nabídnuto jiné pracovní místo s výplatou o 14000Kč nižší.
Pokud na tuto změnu přistoupím, je organizace povina mě doplácet do původní výše mzdy ? A pokud ano, tak jak dlouho ?
Našla jsem tu odpověď na podobný problém, cituji:
"Dobrý den, jestliže Vás nemohou zaměstnávat podle smlouvy (např. z důvodu organizačních změn, nadbytečnosti apod.), pak Vám mohou nabídnout práci jinou. Vy nejste povinna ji přijmout. Zaměstnavatel je tak stále povinen přidělovat Vám práci podle smlouvy, a pokud ji pro Vás nemá, pak je to překážka na jeho straně, kterou musí vyřešit. A skutečně Vám může dát výpověď z organizačních důvodů. Bude Vám náležet náhrada mzdy za 2 měsíce výpovědní doby a 3-násobné odstupné."
Zaměstnavatel mě nabízí na nové pozici doplácet 50% procent rozdílu mezi původním a novým platem ? Má na toto právo ? Děkuji mnohokrát za odpověď
Burdová
Není povinna doplácet - budete dostávat mzdu podle vykonávané práce.
Pokud Vám nabízí doplácet 50 % rozdílu, není to jeho povinností. Otázka je, jak dlouho to bude poskytovat.
Jinak platí ta odpověĎ, kterou citujete.
Dobrý den. Pracoval jsem v jedné společnosti jako truhlář. Dne 28.2.2009 mi skončila zkušební lhůta. Bohužel mi však majitel firmy dne 5.3.2009 vystavil výpověď, kde je uvedeno dohodou a řekl že už nemám chodit. Výpověď jsem podepsal, ale bylo na ní špatné datum ukončení pp a to 31.1.2009 a datum vystavení 5.3.2009 Majitel mi řekl, že mi opraví datum ve výpovědi, což udělal, ale já ji odmítl podepsat, protože jsem se dozvěděl o odstupném, ale kopii nové nemám. To jsem majiteli řekl, ale on mi vyhrožuje, že v případě, že nepodepíši dohodu s novým datumem, použije tu se starým, kterou jsem již podepsal. Bojím se toho, protože výplatu za únor dostanu až 20.3.2009, aby mi ji šéf vůbec dal, a neřekl že jsem skončil již 31.1.2009 a nemám na ni nárok. Chtěl bych se zeptat co mám dělat, a zda může zaměstanavatel dohodu se špatným datumem opravdu použít, nebo je neplatná. Šéf mi odůvodnil výpověď tím, že jsem stejně chtěl skončit, a že práci nezvládám, což si rozhodně nemyslím.Děkuji za odpověď
mám nárok podat výpověd a dostat odstupné když mi zaměstnavatel dluží 2 a více výplat a nejenom mě díky
§ 56
Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).
Potom Vám náleží odstupné.
jsem na mateřské dovolené mému synovi byly tři roky 30.12.08 ještě v létě minulý rok jsem oznámila zaměstnavateli , že budu se synem doma do věku 4 let - tedy stále na mateřské . Před několika dny jsem obdržela dopis od majitele firmy , že jsem porušila zákoník a v lednu nenastoupila do zaměstnání a mám podat sama výpověď . Mám strach , že pokuď to neudělám pošlou mi jí samy ale za hrubé porušení kázně. Co mám dělat ? Děkuji Zdeňka
Dobrý den, pletete si pojmy.
Mateřská dovolená trvá 28 týdnů. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Nějaké oznámení "že budu se synem doma do věku 4 let - tedy stále na mateřské" nemá právní váhu.
Mohla jste požádat o pracovní volno bez náhrady mzdy a záleželo by na zaměstnavateli, zda bude souhlasit nebo ne. Tím, že více než měsíc nechodíte do práce, porušujete pracovní smlouvu.
Tedy nejlepší by bylo uzavřít se zaměstnavatelem dohodu o skončení pracovního poměru k určitému datu (to je lepší než výpověď).
Dobrý den,
zajímalo by mně, zda mám nárok na odstupné v tomto případě:
Pracovní poměr na dobu neurčitou, pracovní smlouva z roku 1992 na správce počítačové sítě. Od 1.1.2005 vedoucí referátu IKT pro kraj Vysočina, bez změny prac. smlouvy,
pouze změna místa výkonu práce. K 31.12.2008 z důvodu organizačních změn zrušení referátu a nabídka práce komunikační technik, kterou jsem nepřijal a požádal o ukončení prac. poměru dohodou s odstupným. Dohoda přijata, ovšem podle §49 bez odstupného.
Předem děkuji za odpověď.
§49 (2) Dohodu o rozvázání pracovního poměru uzavírají zaměstnavatel a zaměstnanec písemně, jinak je neplatná. V dohodě musí být uvedeny důvody rozvázání pracovního poměru, požaduje-li to zaměstnanec.
Pokud jste již dohodu podepsal a organizační důvody v ní nejsou uvedeny, pak nárok na odstupné nemáte (a těžko se s tím dá něco dělat).
Mohl jste přece počkat, až Vám zaměstnavatel dá sám výpověď z organizačních důvodů s odstupným.
Dobrý den, zaměstnavatel nám nařídil celozávodní dovolenou od 19.12.2008 do 12.12009 s tím, že do konce roku budeme čerpat starou dovolenou a od nového roku budeme čerpat z nové dovolené. Teď nám však dali výpověď a nutí nás podepsat výpověď dohodou (v případě nepodepsání nás nechá pracovat za minimální mzdu), novou dovolenou nám nechce proplatit z důvodu neodpracovaných 75 dnů, jen za nás zaplatí soc. a zdrav. pojištění. Na dohodu bych i přistoupil(než pracovat za almužnu a nechat se šikanovat), ale tu dovolenou se mi nechce mu nechat prominout. Nařídil nám ji zaměstnavatel, tak by jsme měli myslím nárok aspoň na 60% platu - byla to překážka na straně zaměstnavatele. Poraďte mi prosím, jak by jsem se měl bránit - kam a na koho se obrátit? Děkuji za odpověď. S pozdravem J.Basel
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, brzy mi končí rodičovská dovolená do 3 let věku dítěte, měla bych nastoupit zpět do zaměstnání, bohužel moje místo bylo zrušeno a firma také přestěhovala sídlo společnosti do vzdálenějšího místa. Zaměstanvatel mi nechce dát výpověď pro nadbytečnost, jsem povinna přijmout jinou práci, která by neodpovídala mé pracovní smlouvě a nevyhovovala mi a výkon práce byl v nové místě společnosti? Za odpověď děkuji.
Dobrý den, po 7 letech v práci jsem dostal od zaměstnavatele výpověď s dohodu 2+3 z důvodu nadbytečnosti (zrušení mého místa/pracovní pozice), výpověď jsem podepsal 1. 1. 09, bylo mi řečeno, že k poslednímu dnu v únoru mám odejít, na úřadě práce mi řekly něco jiného a to že mám končit k poslednímu dni v březnu. Ve vypovědí mám napsáno: Pracovní poměr na základě této vypovědí, skončí uplynutím dvouměsíční výpovědní doby, která začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce. Tak teď nevím, kdo má pravdu. Někde jsem četl, že zaměstnavatel nemůže dát výpověď pokavaď manželka je na mateřské dovolené a chci se zeptat, zdali to platí pro rodiny, který žijí v spol. dom. jako druh a družka. Předem děkuji za odpověď s pozdravem S. Adam
Zákoník práce §51 (2) "Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce, s výjimkami vyplývajícími z §53 odst. 2, §54 písm. b) a §63."
Tedy záleží na tom, kdy jste převzal výpověď - pokud byste ji převzal v prosinci, tak výpovědní doba je leden a únor, pracovní poměr skončí 28. 2. 2009. Pokud jste ji převzal v lednu, tak výpovědní doba je únor a březen, pracovní poměr skončí 31. 3. 2009.
"Někde jsem četl, že zaměstnavatel nemůže dát výpověď pokavaď manželka je na mateřské dovolené."
Nic takového neplatí.
Dobrý den
Zaměstnavatel mě nabídl 3 měsíční odstupné, s tím, že by mě ve výpovědní 2 měsíční lhůtě, na určitou dobu přeřadil na jinou práci a větší část mě nechal doma na 60% mzdy. Má na to právo? Z jakého průměru by se potom vypočítávalo odstupné? Nakonec jsem raději přijal dohodu a odměnu-velice špatný vedoucí(slušně řečeno). Ptám se kvůli dalším zaměstnancům, jelikož je čeká to samé dilema, přetrpět dva měsíce pod tlakem nebo okamžité rozvázání pracovního poměru dohodou. Za odpověd moc moc děkuji
Pracoval som pre personalnu agenturu, ale zmluvu som nemal ako docasne pridelenie klientovi, nieje v nej uvedene, ze je to agentura docasneho zamestnavania, ako miesto vykonu prace je ale uvedene nazov a sidlo externej firmy, kde som pracoval, teda niesom ani povinny prijat nahradnu pracu v inom meste v CR?Skoncenie PP mi bolo oznamene len v ext. firme,az na moju ziadost mi bola poslana dohoda, s tym, ze mi vypoved nedaju, ze narok na odstupne nemam, pretoze vsetci zamestnanci agentury v ext. firme skoncili kvoli krize, odstupne nikto nedostal. V zmluve nie je uvedene ani trvanie prac. pomeru datumom ani "do skoncenia prac". Su tam len moznosti:so skus. dobou, bez skus. doby, na urcito, na neurcito.Nic vedla toho, ak si zamestnavatel do svojho rovnopisu dopise datum trvania prac.pomeru, aku mam potom na sude sancu s mojim rovnopisom, v ktorom datum nieje uvedeny?Sudny znalec by mohol potvrdit, ze datum na rovnopise zamestnavatela bol vpisany nedavno,(zmluva je stara dva roky)? Dakujem
Dobrý den, šance u soudu zde nevyhodnotíme, to musíte zajít za advokátem, předložit mu veškerou dokumentaci a celou věc s ním projednat osobně.
Dobry den,zamestnavatel-personalna agentura, s ktorom mam standardnu zmluvu, nie o docasnom priideleni, mi poslal na podpis vypisany formular dohody aby som ho podpisany poslal naspat. Dovod rozviazania PP dohodou neuviedol, len vpisal do stredu prveho z dvoch dovodovych riadkov sikmu asi 4 cm dlhu ciarku. Mam narok na odstupne ak vpisem do druheho riadka "Organizacni duvody"?Ten odskrtnuty prvy riadok by sa potom mohol chapat ako zabranenie vpisaniu dalsich dovodov?
Od zamestnavatela vyzadujem vypoved, ten sa mi vsak vyhraza, ze mi vypoved neda (pravdepodobne nevie, ze na odstupne staci dohoda)a ak ju nepodpisem, dohodne sa s ext. firmou aby som sa musel vratit, ze ten mesiac mi doplati ako prekazku na jeho strane a ze s poistovnou sa to da v pohode vyriesit aj ked ma odhlasil, ze ma naspat prihlasi a doplati poistne. Doklad o tom, ze pracovny pomer skoncil mam - zapoctovy list, ktory mi vydal. Na urade prace mi nepriznaju bez RPP davku, mozem ju vymahat od zamestnavatela? Dakujem
Dobrý den, podpora v nezaměstnanosti je dávka státu, od zaměstnavatele ji tedy vymáhat nemůžete. To by se musela věc řešit spíše náhradou případné škody, kterou Vám svým nesprávným postupem způsobil.
Zaměstnavatel mi posledního v měsíci nabídl výpověď dohodou. Před tímto dnem mi vůbec nenaznačil že by jsem mněl opustit firmu. Ve výpovědi je uvedeno že mi tuto výpověď dává z oganizačních důdodů. Prosí Vás musí být v této výpovědi uveden i paragraf ke kterému tato dohoda přísluší. Prostě v celé této výpovědi není udán žádný paragraf který by jí upřesnil. Je prosím táto výpověď platná???
Dobrý den, mohl jste si pročíst starší odpovědi, je to zde pořád dokola.
"Výpověď dohodou" je nesmysl - buď Vám dal výpověď jako jednostranný akt, poběží 2měs. výpovědní lhůta. Nebo Vám předložil dohodu o rozvázání prac. poměru a pokud jste s ní souhlasil a podepsal ji, tak pracovní poměr skončí k dohodnutému datu.
Je na tom dokumentu napsáno "výpověď" nebo "dohoda" ?
(Ve svém dotaze mícháte oba pojmy)
Paragrafy tam nemusí být uvedeny - stačí, že je uvedeno "z oganizačních důvodů", pak máte nárok na odstupné (3 měs. prům. výdělek).
Dobrý den,
potřebovala bych, prosím, radu.
Jsem na rodičovské dovolené (do 4 let věku dítěte), 24.12.2008 bych měla nastoupit do práce. Od zaměstnavatele jsem se dozvěděla, že firma byla zrušena s likvidací. Získala jsem kontakt na likvidátorku (jmenována soudem již 4/2008) a ta mi sdělila, že navrhuje ukončit pracovní poměr dohodou a že nedostanu žádné odstupné. Je tento postup správný? Neměla jsem již "dávno" obdržet od likvidátorky výpověď ze strany zaměstnavatele z důvodu zrušení firmy?
Děkuji za odpoveď.
Dobrý den, likvidátorka v rámci své činnosti řeší také pracovněprávní vztahy. Neučinila nic špatného, prostě Vám dala nabídku dohody o rozvázání PP, nikdo Vás nenutí ji akceptovat. Jestli ji nepřijmete, pak to bude muset řešit jinak, např. právě výpovědí (tam by bylo odstupné). Rozhodně s ní setrvejte v kontaktu a pokuste se dosáhnout nějakého řešení.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak mám postupovat v případě že mě zaměstnavatel chce dát výpověď dohodou, ale bez odstupného. S tím já nesouhlasím, ze zákona na odstupé právo mám. Jaké v tomto případě mám možnosti?
Děkuji
Cituji z odpovědi Mgr. Topky níže: "Dobrý den, tohle je tu řešeno stále dokola. Nejen otázka odstupného, ale i nesmyslnost "výpovědi dohodou", měla jste si projít diskuze."
Navrženou dohodu tedy nepodepisujte.
Pokud Vám dá výpověď, záleží na uvedeném důvodu. Pokud bude uveden některý z těchto důvodů:
a) ruší se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje se zaměstnavatel nebo jeho část,
c) stane se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách,
pak ze zákona máte nárok na odstupné.
Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.
Děkuji za odpověď, problém je ale v tom že můj zaměstnavatel neuvedl žádný důvod mého propuštění. Chtěl se mnou sepsat výpověď k nejblišimů datu s tím jsem ale nesouhlasila a nic nepodepsala. začal vyhrožovat že už mě nikde nikdo nezaměstná když nechci odejít dohodou. Zítra se máme znovu sejít a nějak to vyřešit, nevím ale co přesně mu říct. S odstupným souhlasit nebude, tak nevím co v tomto případě dělat. Diskuze pročítám pečlivě ale v žádné z nich nejde o stejný případ.
Vy ale pletete dohromady výpověď a dohodu, což jsou různé věci. Zaměstnavatel může dát výpověď, ale jen z důvodů uvedených v zákoníku práce (ne bez důvodu), s výp. lhůtou 2 měsíce. Odstupné náleží jen jde-li o "organizační důvody, nadbytečnost". Výpověď je jednostranný právní akt, na vašem nesouhlasu nezáleží (podepisujete jen na kopii převzetí výpovědi). NEBO Vám může navrhnout skončení pracovního poměru dohodou (k datu, jak se dohodnete). To je návrh, když s tím nesouhlasíte, nepodepisujte a dohoda tedy nevznikne. Jeho vyhrožování je nesmyslné (jak může mluvit za jiné zaměstnavatele?). Proč byste měla odcházet, když ho to najednou napadne? Prostě pracovní poměr trvá, je povinen Vám přidělovat práci a platit mzdu.
Pokud jsou podmínky neúnosné, můžete mu říci, že budete souhlasit s dohodou, jen pokud bude v ní uveden důvod, že jde o nadbytečnost a že dostanete odstupné.
Dobrý den,dcera k 27.12.2008 končí RD a zaměstnavatel jí oznámil, že bude propuštěna pro nadbytečnost. Navrhl jí, aby podala rozvázání prac.poměru dohodou. Má v takovémto případě nárok na odstupné?
ZP § 67 (1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v §52 písm. a) až c) [tedy též stane-li se zaměstnanec nadbytečným ...] nebo dohodou z týchž důvodů, , přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.
Nevím, proč by ona měla navrhovat rozvázání prac. poměru dohodou. Zaměstnavatel jí může dát výpověď (ale až po skončení rodičovské dovolené!), po uplynutí výpovědní lhůty 2 měs. prac. poměr skončí, dostane odstupné. Pokud pro ni nebude mít práci, má po dobu výp. lhůty nárok na náhradu mzdy. Nebo mohou uzavřít dohodu o skončení prac. poměru - ale ten návrh ať předloží zaměstnavatel. Je třeba, aby v dohodě byl uveden důvod (nadbytečnost...), jinak odstupné nedostane.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně odstupného. Od 1.12.2008 by místo nasi firmy, u které jsem zaměstnaná měla nastoupit jiná firma. Mám smlouvu na dobu neurčitou a do dnešního dne nám nikdo od nás z vedení není schopen říct co s námy bude. Ale údajně bysme měli k 30.11.2008 skončit. Tak se chci zeptat, jak by to bylo v takové situaci s odstupným. Mám jen ten problém, že nase agentura dělá 24hodin denně a já mám od obvodního lékaře potvrzený doklad, že nesmím ze zdrav. důvodů dělat noční. List je uložen na pers. odd již 3,5roku a když sem se na to ptala vedoucího tak mi bylo řečeno, že když na to dojde, tak mě vyhodí bez nároku na odstupné a důvod bude ten, že je to překážka z mé strany. Tak bych chtěla vědět, jak to tedy je, i když ten papír mají tak dlouho a najednou, když nás mají propustit, by mě propustili z tohoto důvodu, který jim doposud nevadfil. Děkuji za odpověd
Dobrý den, mohl by Vám dát výpověď pro to, že nesplňujete podmínky pro výkon sjednané práce (§52/f ZP). U té by pak skutečně odstupné platit nemusel. To, že o tom věděl tak dlouho, není až tak rozhodující, protože je na jeho uvážení, jestli a kdy takovou výpověď dá. Žádnou povinnou lhůtu pro tento výpovědní důvod stanovena není.
Jediný, kdo by pak závazně rozhodoval o případném sporu mezi vámi, je soud. Ten by musel přezkoumat veškeré podstatné okolnosti případu a rozhodnout, jestli byly naplněny zákonné výpovědní důvodu nebo ne.
Dobry den,
na mou otazku ohledne vypoctu vyse odstupneho po RD mi byly poskytnuty 2 rozdilne odpovedi, proto Vas prosim o Vas nazor: jak se vypocita prumerny vydelek (pro ucely vypoctu odstupneho) po navratu z RD ? Je jasne, ze pracovnice neodpracovala v rozhodnem obdobi alespon 21 dnu, proto me zajima, zda se bude prum.vydelek vypocitavat jako tzv. pravdepodobny dle § 355 ZP nebo se bude vypocitavat z posledni mzdy, kdy pracovnice osobne vykonavala praci, tj. pred nastupem na MD, resp. RD ? (tento nazor byl zverejnen na jinem pravnim web foru ...)
Dekuji
Dobrý den, s ohledem na §355 ZP je zcela jasné, že bude použit pravděpodobný výdělek.
Dobrý den,
mám na vás dotaz.S kolegou jsme nastoupili do jedne restaurace s tím,že jsme měli domluvený plat.Po tři měsíce jsme dostávali plat dle dohody,ale čtvrtý měsíc bylo vše jinaak.Rád bych věděl jestli máme šanci nějaak dostat své peníze zpět ikdyž se jednaalo o ustní dohodu.Děkuji
A.Buchal
Dobrý den, zaměstnavatel je povinen vždy pracovněprávní vztah ošetřit písemnou smlouvou. Pokud taková smlouva není, pak sice nárok na odměnu za odvedenou práci vzniká, ale jakékoliv ústní dohody se prokazují obtížně, protože jde vždy o pouhé tvrzení proti tvrzení.
Prosím o radu. Má možnost zaměstnavatel dát zaměstnanci odstupné, rozváže-li se zaměstnancem pracovní poměr dohodou bez udání důvodu? Děkuji PK
Dobrý den, jestliže se zaměstnavatel rozhodne nějaké takové odstupné přiznat, pak to možné je. Nejde však o odstupné ve smyslu ZP, jde spíše o tzv. "odchodné", které ZP sám o sobě nijak blíže neupravuje.
Prosím o radu.Mám nárok na odstupné, když jsme uzavřeli se zaměstnavatelem dohodu o rozvázání pracovního pomru podle §52 odsdt.c)ZP a jako důvod je písemně napsáno - zaměstnanec nemá odpovídající vzdělání pro výkon funkce v akreditované laboratoři zaměstnavatele.Akreditaci získala laboratoř v roce 2007.
V laboratoři pracuji od r.2005.
Děkuji za odpověď.ivona
Dobrý den, jestliže je uzavřena dohoda o rozvázání PP z důvodů uvedených v §52 písm. c) ZP, pak nárok na odstupné je (§67 ZP). Ovšem důvod je nepřesně uvedený ve vztahu k písm. c), jelikož ukončení PP z důvodu, že zaměstnanec neplní kvalifikační předpoklady pro výkon práce, spadají pod výpovědní důvod uvedený v §52 písm. f) a s tím již ZP nárok na odstupné nespojuje.
Dobrý den,
zajímalo by mě když mám uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou a od září budu pobírat starobní důchod jestli má zaměstnavatel právo propustit nebo je povinnen mi dát smlouvu jinou?
děkuji za odpověď
Dobrý den, kvůli důchodu Vás propustit nesmí. Ovšem je nutné, aby se smlouva uzavřela jen na dobu určitou a to nejdéle na 1 rok. Protože pokud bude stále znít na neurčitou dobu, nebudete dostávat důchod. Důchodce, který chce pobírat důchod a k tomu pracovat, nesmí uzavírat pracovněprávní vztahy na dobu delší než 1 rok. Ovšem po uplynutí sjednané doby je možné uzavírat smlouvu opakovaně (ale zase jen na 1 rok).
Dobry den
Mam dotaz ohledne rozvazani pracovniho pomeru.Pracuji jako barmanka a muj zamestnavatel mi oznamil zruseni meho pracoviste ke 31.8.2008.Nabidnul mi praci v jinem klubu,ktery take vlastni...Ja jsme na to nepristoupila a tudiz jsme se prozatim ustne dohodli,ze podam vypoved dohodou.Mam narok na nejake odstupne?A v jake vysi?
Jeste mam jeden dotaz,pokud podavam vypoved dohodou musim v ni uvest duvod proc davam vypoved?Jsem matka samozivitelka...
dekuji za vasi odpoved
Dobrý den, tohle je tu řešeno stále dokola. Nejen otázka odstupného, ale i nesmyslnost "výpovědi dohodou", měla jste si projít diskuze.
A co tedy chcete podávat? Výpověď nebo návrh dohody o rozvázání PP? Obojí dohromady nelze, jde o dva různé instituty a "výpověď dohodou" může zaměstnavatel klidně ignorovat, protože je to nejasné a neurčité podání.
Pokud se ruší zaměstnavatel, pak máte nárok na 3-násobné odstupné. Je jedno, jestli je podána výpověď nebo uzavřena dohoda. Pokud ovšem PP skončí dohodou, pak musíte trvat na tom, aby v ní byl jasně uveden důvod, že se zaměstnavatel ruší. Jinak by mohli nastat potíže s vyplacením odstupného.
Můj zaměstnavatel my dal ukončení pracovní smlouvy dohodou kterou my nejprve předal osobně se sfalšovaním mým podpisem.Po té jsem mu doporučeně poslala žádost o novou dohodu kterou my zhruba do týdne opět osobně doručil i s tím že tam stojí dvouměsíční odstupné.Probhlém je vtom že od převžetí této dohody uplinul již víc jak měsíc a můj bývalý zaměstnavatel my do dnešního dne nic nevyplatil a odmítá i mě právo na výplatní pásky.Niní my dokonce vyhrožuje jeho bratr který je spolumajitel firmy.Tvrdí že jsem uškodila dobrému jménu firmy a na nic nemám právo.Prosím o radu jak mám dál postupovat a na koho se obrátit.Děkuji předem za Vaší odpověď.Macháčková
Dobrý den, můžete se obrátit na inspektorát práce. Ten by mohl provést kontrolu dodržování ZP. Ale dlužnou mzdu a jiné nároky musíte vymáhat u soudu. Pokuste se tedy ještě jednou dohodnout na nějakém mimosoudním řešením. Pokud Vám nakonec mzdu nevyplatil a od výplaty uběhne více jak 15 dnů, můžete PP okamžitě zrušit. Náleží Vám 3-násobné odstupné. I zde ale platí, že pokud nezaplatí, musíte k soudu.
Dobrý den, jsem nyní na rodičovské dovolené, mám dostat výpověď a to z organizačních důvodů. Mám nárok na odstupné i když jsem na RD ?? Jak mám postupovat, pokud mi zaměstnavatel odmítne vyplatit odstupné.
Děkuji
Dobrý den, to tu již bylo řešeno. Jediné organizační změny, pro které je možné dát zaměstnanci na RD výpověď jsou rušení zaměstnavatele nebo jeho stěhování. Z jiných důvodů by byla výpověď daná v ochranné době (tedy v době RD) a tudíž neplatná.
Pokud je výpověď oprávněná je odstupné 3-násobek. Pokud ho nezaplatí, pak se budete muset domáhat odstupného soudně.
Dobrý den.
Chci se zeptat zda mám nárok na odstupné v případě, že je ve smlouvě o ukončení pracovního poměru uveden §49 tedy dohodou. Pracuji jako vrátný a hlídač no a firma nám dala výpověď, že toto už nebude zajišťovat a přebírá to hlídací agentura kde nám zajistily místa s nižším platem a uvedla, že když nám zajistila práci tak nemusí vyplácet odstupné. Mám nárok na 2 měsíční výpovědní lhůtu a odstupné? A pokud ano dá se odstupné vyplatit i když už byla podepsaná výpověď, protože s tím přišli ze dne na den a dnes mi končí pracovní poměr.
Už jsem zjistil jak je to s tou 2 měsíční výpovědní lhůtou, že pokud je dohodou tak na ní nemám nárok. Ale spíš bych chtěl vědět zda mám nárok na to odstupné a ještě jedna drobnost. Ve firmě jsem před 2 lety fasoval oblečení a firma ho teď chce zaplatit má na to nárok?Vrátit ho nechtěji i když je neobnošené a chtějí zaplatit plnou cenu.
Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, to, co Vám tvrdí, je nesmysl. Pokud ruší Vaše pracovní místa, pak máte nárok na 3-násobné odstupné a je úplně nepodstatné, že Vám "zajistili" jinou práci. Jinak náhradu za přidělené pracovní oblečení po Vás chtít nemohou, jeho vrácení ano. Pokud na tom bude přesto trvat, obraťte se na inspektorát práce.
prosím o následující radu:
Jsem dosud zaměstanncen české pojištovny a moje místo je z organizačních důvodů rušeno ke 31.8. Byla mi nabídnuta možnost pracovat v pojišťovně Generali. (rovněž člen holdingu PPF, ale jiný právní subjekt). V každém případě půjde o nově uzavřený pracovní poměr (snad dokonce i se zkkušební lhůtou). Jaký mám nárok na odstupné v tomto případě, případně jak mám fomulovat dohodu o ukončení pp a její podmínky, abych nepřišla o odstupné? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud jde o zrušení místa z organizačních důvodů, pak je nárok na 3-násobné odstupné. Pokud chcete navrhnout dohodu, pak stačí napsat, že žádáte o rozvázání PP dohodou a to z důvodu organizačních změn, aby bylo zřejmé, že je to z důvodu, který zakládá nárok na odstupné. Kdyby jste ovšem dostala výpověď, pak by Vám kromě odstupného náležela ještě mzda za 2-měsíční výpovědní dobu.
dobry den chtela jsem se zeptat muj zamestnavatel zrusil prodejnu ze dne na den mam odpracovany mesic cervenec a od 4.8 jsem na nemocenske zamestnavatel chce abych podepsala vypoved k31.7 2008 mam narok na mzdu za cervenec a zaroven na odstupne pokud jsi k dnesnimu dni pozastavil cinnost?podnikal jako fizicka osoba bez s.r.o dekuji za odpoved
Přísp.organizace,ve které pracuji má být od 1.1.2009 sloučena s jinou přísp.org. (obě mají stejného zřizovtele). Jedná se o dva různé právní subjekty. Nástupnický subjekt chce zaměstnat praoovníky zanikající organizace. Mají nárok na odstupné ???
Děkuji za odpověď. Tenciánová
Dobrý den, pokud přechází činnost na nového zaměstnavatele, pak přecházejí i pracovněprávní vztahy a to beze změn. PP tedy trvají i nadále, nezanikají a nárok na odstupné tedy nikomu nevzniká.
Dobrý den,
k 30.6. 2008 jsem dostala výpověď z pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti,z důvodu organizačních změn.
Od 16.6. jsem nemocná a budu pobírat nemocenské dávky.
Chtěla bych se zeptat zda nám nárok na vyplacení odstupného ve výplatním termínu 15.7.2008 (výplatní termín odstupného dle výpovědi),přestože budu nadále nemocná a nebo mi bude odstupné vyplaceno až po ukončení nemoci.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, o dobu nemoci se prodlouží výpovědní doba. Takže PP skončí až uplynutím zbytku výpovědní doby po návratu z pracovní neschopnosti. Odstupné se vyplácí teprve ve výplatním termínu, který následuje až po skončení PP.
Bylo mi řečeno , že dostanu odstupné 3násobek měsíčního platu tj. celkem 38600,-Kč hrubého. Platí se v tomto přípdě daně, zdravotní a soc. pojištění jako u normální výplaty? Děkuji
Dobrý den, z odstupného se zdravotní ani sociální neodvádí. Ale zálohy na daň z příjmů ano, v tomhle ohledu osvobozeno není a je zdaněno jako každý jiný příjem.
Mám dotaz ohledně postupu při rozvázání prac.poměru. Dělám u menší bezpečnostní společnosti s.r.o. se kde jednatel je i majitelem. Tento jednatel v polovině měsíce tragicky zemřel a není nikdo kdo by se o chod společnosti postaral. Dle informací společnost je dosti zadlužená. Mě i ostatním zaměstnancům (cca15) nebyla vyplacena mzda za březen 2008 a ani za duben 2008 nám nemá kdo mzdy vypočítat a zaplatit. Dědické řízení bude trvat min. 5 měsíců. Na dotaz dědiců aby nám zajistily výplaty odpověděli, že je to nezajímá a starají se pouze o to komu a za co předají střežené objekty (o které je mezi Bezpečnostními agenturami velký zájem). Účty jsou zablokovány finančním úřadem kde také majitel dlužil. Jsme bezradní jak dál postupovat protože ani na PRACOVNÍM ÚŘADĚ tomu prý nerozumí a neví co máme dělat a nechtějí nějak jednat. Máme vůbec nárok na nějaké odstupné a kdo nebo jak nám bude vyplaceno. Kam se máme obrátit, poradit. Protože než se nějak rozhodne tak tam nebude vůbec nic.
PORADÍ NĚKDO???.
Dobrý den, podle §342 ZP platí, že s výjimkou případů pokračování v živnosti podle § 13 odst. 1 živnostenského zákona (tj. že pokračovat bude někdo z dědiců, správce dědictví apod.), smrtí zaměstnavatele pracovněprávní vztah zaniká. Úřad práce příslušný podle místa činnosti zaměstnavatele vystaví zaměstnanci, jehož pracovní poměr zanikly, na jeho žádost potvrzení o zaměstnání, a to na základě dokladů předložených tímto zaměstnancem. Pokud tedy dědici zajišťují chod "firmy" přinejmenším tím, že hledají vhodné subjekty, kterým "přepustí" zakázky, pak projevují vůli záležitosti ohledně živnosti řešit. A měli by řešit i otázku pracovněprávních vztahů. Je však pravdou, že praktická stránka věci je v praxi složitá. Obraťte se tedy na Oblastní inspektorát práce nebo občanskou poradnu, popřípadě věc projednejte s advokátem.
Dobrý den,
Pracuji ve firmě s.r.o která provozuje dvě restaurace, nyní jednu z restaurací přebírá nový majitel(a jeho nová firma) současný zaměstnavatel nám dá výpověd. Nový majitel si nás chce ve své firmě nechat, ale s novou smlouvou kde bude 3 měsíční zkušební doba. Předpokládám, že od svého současného zaměstnavatele musím tím pádem dostat odstupné. Dále je zde možnost že nový majitel nechá naše smlouvy tak jak jsou, to by znamenalo že na odstupné nárok nemám???
Děkuji
Dobrý den, při přechodu "firmy" z jednoho zaměstnavatele na jiného, přecházejí všechna práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů, tak jak jsou. Nový zaměstnavatel vstoupí do pozice původního a pokud na tom nebude trvat, zůstanou smlouvy zachovány v původní podobě. Při takovém přechodu nedochází ke skončení PP a nevzniká tedy nárok na odstupné.
Děkuji,
tento postum mi je znám, podle paragrafu 338 by to bylo v pořádku, jenže situace je taková že současný zaměstnavatel mi dá výpověd ke konci měsíce, a nový mi chce předložit novou smlouvu se zkušební lhutou 3 měsíce. To je podle mého názoru situace, kdy na odstupné nárok mám.
Pánové si toho asi nejsou vědomi, jednoduše oni si navzájem provozovnu přebírají, ale zjevně neznají ten správný postup . Ještě tedy otázka pokud mi zaměstnavatel přinese výpověd kde bude pravdepodobne uveden důvod ukončení prac.poměru dohodou, tak ji asi podepisovat nemám ? nebo můžu i když tam nebude uvedeno že dostanu odstupné?
Dobrý den, to by jste musel mít v dohodě výslovně uvedeno, že jde o skončení PP z důvodu organizačních změn nebo zániku zaměstnavatele. S touto věcí se můžete obrátit na Oblastní inspektorát práce.
Doby den,
zamestnavatel v dohode o rozvazani nazval odstupne "mimoradnou odmenou ve vysi 2+3 nasobku mzdy" a tudiz odvody i dan byla pocitana z cele castky. Podle mne by se zde mel pravni ukon posuzovat podle obsahu a ne formy ( jinak by mohl z danovych duvodu take treba mzdu nazyvat darem ? )
Je mozne se zpetne domoci vraceni navic zaplacezch odvodu a dani? ( jen tyo cini 100 000 Kc )
dekuji
Dobrý den, tak to musíte projednat přímo na příslušných institucích (ZP, OSSZ). Odstupné je sice zdaněno daní z příjmů, ale od odvodů sociálního a zdravotního pojištění je opravdu osvobozeno. Jestliže bude prokázáno, že jde o odstupné, pak by se jednalo o přeplatek. Patrně se nejedná o odstupné ve smyslu §67 ZP, ale bylo Vám přiznáno jako "odměna", tedy nejde o odstupné, ale o "odchodné", o němž však platí to samé.
Od září 2007 jsem zaměstnaná u soukromé firmy ma dobu neurčitou. v prosinci jsem otěhotněla, ale těhotenství bylo od počátku rizikové, tak jsem od 27. února na neschopence. před 14 dny jsem ale potratila a volala jsem do práce, že se vrátím. tam mi však řekli, že moje místo je obsazené a že se tedy budeme muset rozloučit a že se mám stavit vyřídit to papírově. Jak mám v tomto případě postupovat? mám nárok na odstupné?
Děkuji Monika
Dobrý den, po návratu z nemocenské Vám musí zaměstnavatel přidělit původní práci i pracoviště. Pokud to není možné, pak Vás musí zaměstnat podle smlouvy. Když není schopen plnit závazky ze smlouvy vůči Vám, pak je to překážka na jeho straně a musí nalézt řešení. Může Vám například dát výpověď pro nadbytečnost. Pak Vám náleží náhrada mzdy za celou dobu, kdy por Vás neměl práci a za 2 měsíce výpovědní doby + 3-násobné odstupné.
Dobrý den.Po zrušení pracovního místa mi bylo nabídnuto jiné pracovní místo,kde bych měl výplatu o 5000 Kč nižší.Pokud místo nepřijmu,hrozí mi výpověď.Je takový postup zaměstnavatele podle práva v pořádku.
Za odpověď předem děkuji Balatka
Dobrý den, jestliže Vás nemohou zaměstnávat podle smlouvy (např. z důvodu organizačních změn, nadbytečnosti apod.), pak Vám mohou nabídnout práci jinou. Vy nejste povinna ji přijmout. Zaměstnavatel je tak stále povinen přidělovat Vám práci podle smlouvy, a pokud ji pro Vás nemá, pak je to překážka na jeho straně, kterou musí vyřešit. A skutečně Vám může dát výpověď z organizačních důvodů. Bude Vám náležet náhrada mzdy za 2 měsíce výpovědní doby a 3-násobné odstupné.
Dobry den!
Mam dotaz ohldne placeni pojistneho (zdravotni/socialni) z nahrady za konkurencni dolozku.
Uzaviram dohodu o ukonceni pracovniho pomeru pro nadbytecnost. V dohode je ulozena i konkurencni dolozka, ze nebudu po dobu 6 moesicu po ukonceni pracovniho pomeru pracovat pro konkurencni firmu. Za to mi bude vyplacena nahrada ve vysi 6 prumernych platu.
Tato nahrada je urcite zdanena jako prijem. Ale plati se z ni socilani a zdravotni pojisteni?
Dekuji,
Michal
Dobrý den, ohledně "odchodného a odbytného" platí, že takové příjmy se do vyměřovacích základů pro tyto pojistné odvody nezahrnují, tudíž se z nich neplatí. Je ovšem třeba, aby jste si zjistila přímo na ZP a OSSZ, jestli vyrovnání z konkurenční dohody pod uvedené pojmy zahrnují nebo ne.
Dobrý den,za NÍŽE uvedenou Vaši odpověď na můj dotaz ještě jednou velice děkuji, ale měla bych k NÍŽE uvedenému ještě jeden doplňující dotaz:
Mohu se po skončení nemocenské a následné výpovědi od zaměstnavatele s ním dohodnout tak, že budu souhlasit s okamžitou výpovědí /tzv."ze dne na den"/, když mi dá odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku?
- Promiňte, že je dotaz psán na 2x, do jednoho se ale vejde jen 1000 znaků. Děkuji za pochopení a odpověď.
Dana
Výpověď:
Dana, 16.03.2008 11:57:55
Dobrý den, v polovině zkušební lhůty jsem vážně onemocněla. Během zkušební lhůty mi výpověď od zaměstnavatele nepřišla. Po oplynutí zkušební lhůty jsem však stále na neschopence a teprve nyní se mnou chce zaměstnavatel ukončit PP.
---Je to tak v pořádku?
---Předem děkuji a přeji hezký den, Dana
Dobrý den, omezení na 1.000 znaků je právě proto, aby se dotazy vkládali jasně, ale stručně. Rozhlédněte se po těch ticích dotazech, omezení je nutné, aby se dalo reagovat na co nejvíce příspěvků.
Jinak ohledně Vaší dohody se zaměstnavatelem platí, že je pouze na Vás, co si sjednáte. A jestli Vám dá něco navíc, není to odstupné, ale spíše "odchodné" a nic mu v tom nebrání. Otázka ovšem je proč by to měl vůbec dělat. Nechá doběhnout výpovědní dobu, nemocenskou Vám stejně platí stát, a vyjde ho to levněji, než se s Vámi na něčem dohadovat.
Dobrý den, chtěla bych poradit, jestli je to možné.Jsem v pracovním poměru od srpna 2007,byla jsem přijata jako pracovnice expedice.Od ledna 2008 jsem na neschopence. Teď bych se chtěla vrátit do práce, ale bylo mi řečeno, že mé původní místo je obsazeno, že nevěděli, jak dlouho budu nemocná. Nabídli mi náhradní práci ve výrobě,ale nevím, jestli ji musím přijmout, když ji nemám v pracovní smlouvě.Také bych se chtěla zeptat, jestli na to má zaměstnavatel právo mě přeřadit?Když tuto práci nepřijmu, mám právo na nějaké odstupné, nebo mám odejít sama bez nároku na odstupné dohodou?
Děkuji předem za informaci...
Dobrý den, po návratu z pracovní neschopnosti Vám zaměstnavatel musí nabídnout původní místo. Pouze v případě, že původní práce již není nebo bylo zrušeno pracoviště (což není ale tento případ) musí dát práci podle toho, co je uvedeno ve smlouvě. Jestli pro Vás takovou práci nemá a nabízí Vám jiné místo, které nechcete, pak vzniká překážka na jeho straně a neplní povinnosti, ke kterým se ve smlouvě zavázal. Věc musí řešit. Výpověď pro nadbytečnost Vám však dát nemůže, protože místo zrušeno nebylo. Záleží tedy na tom, jak vyřeší věc se zaměstnancem, kterého přijal místo Vás i na tom, jak se dohodnete.
Chtěla jsem se zeptat, jestli mám v tomto případě nárok na nějaké odstupné? Bylo mi řečeno, že mají právo mě na 90 dní přeřadit na jinou práci, ale já ji nechci. Taky mi bylo řečeno, že žádné odstupné neuvidím, že by je to stálo moc peněz, můžu s tím něco dělat?
Děkuji za informaci...
Dobrý den,
jsem zaměstnána u firmy, která je rok v konkurzu.
Tento týden nám bylo sděleno správcem konkurzní podstaty, že pokud se firma do konce června 2008 neprodá, bude její činnost ukončena a bude nám podána výpověď ze strany zaměstavatele. Zajímalo by mě,zda má být v tomto případě výpovědní lhůta 3 měsíce a zda mám nárok na odstupné, případně v jaké výši.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, nárok na 3-měsíční výpovědní dobu nemáte, ledaže by byla výslovně sjednána. Zákonná výpovědní doba totiž činí 2 měsíce. Nárok na odstupné nejméně ve výši 3-násobku průměrného výdělku při zániku zaměstnavatele vzniká.
Dne 31.3.08 jsem od zaměstnavatele obdržela "Oznámení o organizačních změnách" s tím, že moje pozice se k 30.4.08 ruší. Domnívám se, že mám nárok na odstupné. Zároveň mě ale bylo nabídnuto setrvání v PP avšak na jiné prac.pozici s výrazně nižším platem.Musím ji přijmout aniž bych ztratila právo na odstupné?Domnívám se, že správný postup je 2měsíční výpoveď + odstupné, mýlim se?
Pokud omarodím ztrácím nárok na odstupné?
Dobrý den, novou nabídku přijímat nemusíte. Pak by nebyla žádná 2-měsíční výpověď, ale poběží 2-měsíční výpovědní doba s náhradou mzdy + nárok na odstupné. Když přijmete jiné místo, avšak u stejného zaměstnavatele, nárok na odstupné mít nebudete.
Jetě drobný dotaz. V případě, že v této 2měsíční výp. době omarodím neztratím nárok na odstupné?
Dobrý den, může se prosím zaměstnanec, který má právo při zrušení části organizace na odstupné, odstupného vzdát? Tedy může se člověk vzdát svého práva, které mu ze zákona náleží? Jestli ne, tak prosím podle jakého zákona. Děkuji.
Dobrý den, na tohle zákon není, jestliže to nechcete přijmout, tak to nepřijímejte a vraťte to zaměstnavateli anebo to pošlete na charitu.
dobrý den,dne 28.1.2008 jsem dostala 2 měsíční výpověd z nadbytečnosti s tím,že mi náleží 3 odstupné platy.dne 29.1.2008 jsem šla marodit a následovala operace a ještě marodím,ale prac.poměr mi tedy skončil k 31.3.2008.Z jakých platů se vypočítává odstupné?z marodního za ty 3 měsíce?a kdo mi vyplatí nemocenskou za týden v dubnu?děkuji za odpověď............
Dobrý den, nemocenská není mzda, z té se nic nepočítá. Odstupné se počítá z průměrného (měsíčního) výdělku.
Dobrý den, zaměstnavatel se mnou rozvázal pracovní smlouvu s 2měsíční výp. lh. dle §52 pís. c). Současně na úřadě vzniknou nová pracovní místa s mou náplní práce - lze se bránít? Již delší dobu mi volá domů a nutí mne, abych do práce nechodila, že je to zbytečné, ale to odmítám. A poslední věc - ve výpovědi a ani ústně se nezmiňuje o odstupném, mám čekat do výplatního termínu - zda bude a nebo požadovat písemný závazek již teď?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podle toho, co píšete, je každá domluva se zaměstnavatelem těžká. Pokud Vás však propustili z organizačních důvodů a přitom na stejné místo přijali nové lidi, měla by jste značnou šanci uspět se žalobou. Soudy již několikrát rozhodly, že v takovém případě by byla taková výpověď neplatná. To, že se svých práv budete muset domáhat u soudu však platí i pro případ, že Vám nebude vyplaceno odstupné. Pokud zaměstnavatel závazky nesplní dobrovolně, navštivte právníka a zvažte žalobu.
Dobrý den. Ve firmě mám podepsanou konkurenční doložku, chci si udělat ŽL a pracovat ve stejném oboru. Zjistil jsem že konkurenční doložka byla podepsána ve stejný den jako pracovní smlouva. Chci se zeptat jestli tato konkurenční doložka je platná když nebyla podepsána až po zkušební době. Děkuji Vám
Dobrý den,
pokud jste měl zároveň sjednánu zkušební dobu, může být konkurenční doložka opravdu sjednána až po jejím uplynutí. Pokud by byly sjednány současně, resp. před jejím skončení, je konkurenční doložka neplatná.
Dobrý den, zaměstnavatel mi za období 10,11,12/2007 stále nevyplatil mzdu, celkem to dělá 31000,-Kč. Od 10.prosince jsem na nemocenské, tu mi vyplácí sociálka. Marodím díky velkému prochlazení, ke kterému jsem přišla v práci, protože v kancelářích není topení a ani tam nikdy nebude, je to podle zaměstnavatele vyhazování peněz. Už mi ústně slíbil po páte, že mi mzdu vyplatí, ale nemá se k tomu, jen do telefonu křičí, že chce zpracovat přiznání. Vzhledem k tomu, že nedrží slovo nic dělat nebudu.Jsem na nemocenské, tak nemůže chtít abych chodila do práce nebo ano? Chci se zeptat jakým způsobem z něj dostat peníze, zda potřebuji dopisy, kde jej vyzvu k úhradě a pokud mzdy neuhrádí, tak to dám k soudu nebo dát trestní oznámení? Nevím co dělat, můžete mi poradit? Ještě se chci zeptat, když ukončím neschopenku a dám výpověď pro neuhrazené mzdy mám národ na odstupné? Jaký typ výpovědi mám zvolit? Děkuji Marcela
Dobrý den, především si projděte diskuze. Na podobné otázky bylo již častokrát odpovídáno. Jestli nezaplatí dobrovolně, budete se muset soudit. Pro neplacení mzdy můžet okamžitě zrušit pracovní poměr a vznikne Vám nárok na odstupné (3-násobek výdělku). Jestliže Vám však dosud nezaplatil dlužnou mzdu, pochybuji, že Vám jen tak zaplatí navíc i odstupné. Takže jsem zpátky na začátku, to znamená u žaloby. Zašlete mu tedy předžalobní upomínku, ve které navrhněte smírné řešení a požádejte o zaplacení dlužných mezd, jinak že předáte věc soudu. Když to nezabere, jděte k právníkovi a nechte si sepsat žalobu.
Dobrý den, jak mám postupovat v případě kdy mám zaměstnankyni na mateřské dovolené a moje firma zanikla, normálně by měla nárok na odstupné, ale jelikož její přístup k firmě nebyl solidní (když jsme jí na začátku roku odmítli dát 20 dní dovolené tak odešla na neschopenku a z ní rovnou na mateřskou) tak se mi moc nechce jí ho vyplácet. Firmu (rstauraci) jsem pronajala a sama jsem stále evidovaná jako osvč, je možné převést onu zaměstnankyni na nového provozovatele? a je možné abych i nadále zůstala jako osvč a jak jí mám potom dát výpověď aniž by jí vznikl nárok na odstupné po jejím ukončení rodičovské dovolené. Na dohodu nepřisttoupí. Děkuji hsudova@seznam.cz
Dobrý den, potřebujete-li ušít takovouhle právní "kličku", řešte to u placeného právníka. U vás se navíc jedná o zánik (zrušení) zaměstnavatele a nikoli o převod činnosti včetně pracovněprávních vztahů, takže je velmi málo pravděpodobné, že by Vám to vyšlo tak, jak uvádíte. Navíc zde takové spekulativní poradenství neposkytujeme. Je sice možné, že se k Vám zaměstnankyně nechovala solidně, ale to Vás nijak neopravňuje k tomu nedodržovat zákoník práce. Když si projdete i ostatní příspěvky v oblastipracovního práva, tak uvidíte, že nesolidní jednání (na všech stranách) je dnes zcela běžné.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli ve výpovědi musí být uvedena zmínka o odstupném? Pokud ne, jak se zachovat, aby pak firma netvrdila, že odstupné předala a já ho nedostal? Díky!
Dobrý den, nejprve je důležité zjistit, jestli Vám nárok na odstupné ze zákona vznikl nebo ne (§67 zákoníku práce). Jestli ano, tak se ve výpovědi výslovně uvádět nemusí, protože jde o zákonný nárok. Jestliže dojde k tomu, že by zaměstnavatel tvrdil, že odstupné vyplatil a přitom by tomu tak nebylo, musel by jste se bránit žalobou. Jiná je situace u "odchodného". To zákoník neupravuje, jedná se o dobrovolný závazek zaměstnavatele poskytnout určité plnění v souvislosti se skončením pracovního poměru. Takové "odchodné" by ve výpovědi mělo být uvedeno.
Dobrý den,
podepsala jsem v zaměstnání dohodu o rozvázání pracovního poměru dle paragrafu 52 písmeno C. Zaměstnavatel mi vyplatí odstupné ve výši pětinásobku průměrného výdělku. Zároveň je v dohodě věta: Zaměstnanec i zaměstnavatel prohlašují, že vůči sobě nemají žádných závazků.
V pracovní smlouvě jsem měla specifikovánu konkurenční doložku, je to tak, že výše uvedené věta ji ruší?
Děkuji
helena.smolikova@email.cz
Dobrý den, neznám sice znění konkurenční doložky, ale je zřejmé, že konkurenční doložka působí do budoucna, zpravidla až po skončení pracovního poměru. Zaměstnavatel měl na jistě na mysli závazky, které existovaly ke dni ukončení poměru. Konkrétní závěr by v této věci nakonec vyslovil až soud. K tomu by ale napřed muselo dojít, právě z důvodu, že by Vás zaměstnavatel zažaloval za porušení této doložky.
Dobrý den, již od 15.10.07 jsem na nemocenské, firma u které jsem zaměstnána,za mě připravila výpověď mým jménem 16.11.07.Tuto výpověď jsem nepodepsala a nadále jsem marodila.Dnes 28.01.08 mi od firmy přišel doporučený dopis s tím, že jsem 24.09.07, 28.09.07 a 03.10.07 nesplnila pracovní povinnosti.A tímto dopisem mi na to upozorňují. 31.01.08 mi bude končit nemocenská a již mám sehnanou jinou práci. Chtěla jsem se zeptat, zda-li mám dát výpověď dohodou nebo klasickou výpověď a jak tuto výpověď fomulovat.
Předem děkuji
Kaja
Dobrý den,
pokud budou s nabízenou dohodou o skončení prac. poměru souhlasit, je to jednoduché. V případě že ne, napište jednoduchou výpověď s odkazem na § 50 zákoníku práce; v tomto případě běží 2 měsíční výpovědní lhůta takže se ji snažte doručit co nejdříve.
V roce 2006 jsem dostala vypověď dohodou z důvodu stěhování firmy. Mělo mi být vyplaceno odstupné, se kterým jsem byla seznámena. Do dnešního dne jsem nedostala ani odstupné ani výplatu za poslední odpracovaný měsíc. Chtěla bych vědět, co se v této situaci dá dělat a na koho se obrátit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, je s podivem, že se vše odehrálo již v roce 2006 a Vy se tážete na řešení až nyní. Čím později se něčeho domáháte, tím horší máte šance. Zatím však ještě nedošlo k promlčení nároku, tudíž vyhledejte právníka a nechte si sepsat žalobu. Ještě předtím můžete bývalému zaměstnavateli poslat předžalobní upomínku, ale pochybuji, že na ni bude reagovat.
Dobrý den,zaujimalo by ma, či mám nárok na odstupne aj v prípade, že som nedostal zaplatené presčasy za prvý polrok. Mám nerovnomernú pracovnú dobu, z kontom pracovnej doby. Prvý pol rok nám, ale stále nezaplatili a tento mesiac nám ani nevyplatili mzdu do 15, ako máme v zmluve. A ci mám narok na okamžité zrušenie pracovného pomeru.
Ďakujem za odpoved
Dobrý den, podle § 56 písm. b) může zaměstnanec okamžitě zrušit pracovní poměr, když mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo náhradu mzdy anebo jakoukoli její část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti. Při skončení poměru z tohoto důvodu vzniká zaměstnanci nárok na odstupné ve výši 3-násobku průměrného výdělku.
Dobrý den,
zaměstnavatel se mnou ukončil pracovní poměr ke dni 31.12.2007. Od 17.12.2007 do 7.1.2008 jsem byla v pracovní neschopnosti. Dnes 7.1.08 jsem telefonicky ozná-
mila, že ukončuji k dnešnímu dni prac. neschopnost a požaduji připravit zápočtový list s tím, že si ho dnes vyzvednu. Účetní mi sdělila, že zápočtový list obdržím na mou adresu poštou do 14 dnů a neschopenku mohu přinést 8. 1. 2008. Mám ještě nevybranou zákonnou dovolenou 15 dní.Jak mám v tomto případě postupovat? Co mám písemně zaměstnavateli předložit? Může si zaměstnavatel dovolit mi dát zápočtový list až za 14 dní, když se chci od 8. 1. 08 přihlásit na PÚ. Bez něho mě PÚ do evidence nevezme, mám jít v tomto případě na finanční úřad? Předem Vám děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den, při registraci na úřadu práce sice musíte doložit potvrzení o zaměstnání (dříve zápočtový list), ale jestliže ho zatím nemáte k dispozici, neznamená to, že Vás nezařadí do evidence uchazečů o zaměstnání. Registraci by Vám měli umožnit a potřebné podklady dodáte neprodleně poté, co je obdržíte. Jinak potvrzení má zaměstnavatel povinnost vydat při skončení poměru, ale v praxi je to záležitost na několi dnů a týdnů. Krajním řešením je domáhat se vydání těchto podkladů u soudu. Na pracovní úřad by jste se měl vydat co nejdříve.
Dobrý den, pracuji na základní škole, kde mám 2 pracovní smlouvy. Jedna je na 1OO% úvazek - vychovatelka školní družiny- na dobu neurčitou, druhá je na 68% úvazek - učitelka- na dobu určitou.. Jako učitelka nemám požadované vysokoškolské vzdělání. Z organizačních důvodu mám k 1. 1. z místa učitelky odejít (slučování škol). Zůstává mi u stejného zaměstnavatele 1OO% úvazek vychovatelky. Mám nárok na odstupné z místa učitelky? Nabídli mi sice menší úvazek učitelky, a to z části na odloučeném pracovišti ve stejném městě. Tuto nabídku však nechci přijmout. Stačí tato nabídka k tomu, aby mi odstupné nevyplatili, nebo mám nárok na toto odstupné i když ji nepřijmu?
Dobrý den, jestliže pracovní poměr končí z důvodu organizačních změn, pak nárok na odstupné vzniká. Je však otázkou, jestli jde ve Vašem případě o zánik místa, jelikož píšete, že se školy slučují. To by se jednalo spíše o přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů. Při tomto přechodu místa nezanikají a odstupné převáděným zaměstnancům nenáleží. Vaše situace je složitější i v tom ohledu, že nesplňujete předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce (zákon č. 534/2004 Sb., o pedagogických pracovnících). A to je důvod k výpovědi z pracovního poměru navíc bez odstupného. Zkonzultujte Vaši situaci a další postup na školském odboru městského úřadu.
Dobry den,
podle §56 1b jsem ukoncil pracovni pomer. Mzdu mi jiz doplatili, ale odmitli mi vyplatit odstupne, protoze na odstupne pry nemam narok. Muzete mi, prosim, napsat, jak postupovat, jakou maji dobu na pripadne vyplaceni, jestli se pocita nejake penale, ...?
Dekuji za odpoved
Dobrý den,
odstupné se vyplácí v obvyklém výplatním termínu po skončení pracovního poměru, nedohodnete-li se jinak. Pokud Vám zaměstnavatel toto odstupné nevyplatí, zašlete mu písemnou výzvu k zaplacení do určitého data a zároveň odkažte na zákonný důvod, který Vám tento nárok přiznává (tj. § 56 odst. 2 zákoníku práce). Pořiďte si kopii tohoto dopisu. Pokud ani do tohoto data nezaplatí, podejte žalobu soudu a vymáhejte dlužné odstupné soudní cestou.
Pokud si nebudete vědět rady, obraťte se na advokáta.
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Dostala nabídku pracovat v jiném státě EU jako kvalifikovaný zaměstnanec. Bohužel, nastoupit bych měla již od 1.2.08, jenže to už není čas dát výpověď. Ráda bych se pokusila o dohodu, ale obávám se, že mi to zaměstnavatel neumožní nebo spíše nebude reagovat. Chápu, že i zaměstnavatel má svá práva, ale plat, který mi byl nabídnut v jiné zemi by mi prostě snad ani nabídnout nemohl. Jelikož moje pozice je v managementu, vím, že se bude bránit. Mám ještě cca 3 týdn dovolené. Jak bych měla postupovat, abych byla schopna v únoru nastoupit a neporušila nějaký zákon? Opravdu má budoucnost závisí jen na mém zaměstnavateli? Děkuji a jsem s pozdravem Lenka
Dobrý den,
bohužel, jiným způsobem než dohodou to opravdu nejde. Na Vašem místě bych zkusila např. navrhnout, že obětujete ony 3 týdny dovolené a nebudete čerpat ani požadovat zaplacení, když s Vámi dohodu o skončení pracovního poměru sepíše. Jde čistě jen o dohadování se.
Dobrý den,
jsem třetí měsíc v pracovní neschopnosti. Od zaměstnavatele mám třikrát písemné upozornění o porušení pracovních povinností (nedodržení termínu odpovědi klientovi, nezatelefonování klientovi v termínu, chybně podaná informace klientovi). Se zaměstnavatelem jsem domluvena na ukončení pracovního poměru dohodou - předám první den nástupu po ukončení pracovní neschopnosti ke dni 31.12.2007, předtím si vyčerpám řádnou dovolenou.
Prosím o sdělení, je-li možné požadovat odstupné.
Svou práci z psychického vypětí nemohu dále vykonávat.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
na odstupné byste měla nárok pouze v případě, kdy by v dohodě bylo uvedeno, že důvodem je některý z výpovědních důvodů a to tzv. organizační důvod dle § 52 písm. a) až c) zákoníku práce - tedy, jde-li o nadbytečnost, nebo se ruší či přemisťuje zaměstnavatel.
Ve Vašem případě jsou však důvody zcela odlišné a odstupné Vám nenáleží.
Dobrý den,
jsem třetí měsíc v pracovní neschopnosti. Od zaměstnavatele mám třikrát písemné upozornění o porušení pracovních povinností (nedodržení termínu odpovědi klientovi, nezatelefonování klientovi v termínu, chybně podaná informace klientovi). Se zaměstnavatelem jsem domluvena na ukončení pracovního poměru dohodou - předám první den nástupu po ukončení pracovní neschopnosti ke dni 31.12.2007, předtím si vyčerpám řádnou dovolenou.
Prosím o zdělení, je-li možné požadovat odstupné.
Svou práci z psychického vypětí nemohu dále vykonávat.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,jsem zaměstnán u firmy,která zaměstnává osoby s ZPS a na základě toho bere příspěvky od státu. Vzhledem k tomu,že od nového roku tyto příspěvky klesnou, tak se firmě již nevyplatí zayměstnávat osoby s ZPS, tudíž mě chtějí dát výpověď dohodou a tím se vyhnout placení odstupného. Jde mi o to,zda takovou výpověď mohu odmítnout a požadovat, aby ve výpovědi byl uveden důvod výpovědi? Spíše se ale bojím toho, aby do výpovědi nedali jako důvod porušení pracovní kázně, čímž by se opět vyhli placení odstupného. Co musí předcházet tomu, aby mě mohli dát výpověď za porušení pracovních povinností? Mám nějakou šanci bránit se takovéto výpovědi?
Předem děkuji za Vaší odpověď, přeji hezký den.
Jan Kotlář
kotlar@seznam.cz
Dobrý den, pokud v dohodě nebude uveden ten správný důvod, nemusíte to podepisovat. Pokud by Vám pak dal zaměstnavatel výpověď a nebyl by uveden správný zákonný důvod, můžete se u soudu bránit podáním žaloby na určení neplatnosti této výpovědi.
Pro výpověď za porušení prac.povinností Vás musí zaměstnavatel předem nejm. 3x písemně upozornit na porušení povinností a zároveň na možnost skončení prac.poměru z tohoto důvodu.
Mgr. Lucie Jindrová
Dobrý den, mám trochu složitější dotaz.Jsem na neplaceném volnu do 4 let věku dítěte, které mi končí v únoru.Při ústním jednání s personalistkou mého zaměstnavatele mi vždy bylo sděleno, že pro mě žádné místo po nástupu nebudou mít a že mé původní místo je z organizačních důvodů zrušeno. Našla jsem si tedy jiné zaměstnání s nástupem už nyní 1.12.2007 a po domluvě s personalistkou jsem zažádala o přerušení neplaceného volna a přiřazení místa.Odepsali mi, že mé místo bylo zrušeno a že mi nabízejí jiné, což pro mne bylo velké překvapení. Po telefonu mi personalistka sdělila, že místo přijímat nemusím, že neodpovídá mé pracovní smlouvě ani mé kvalifikaci, že to tak dělá vždy, že ho mám odmítnout a ona mi pošle dohodu o výpovědi s odstupným. Místo jsem odmítla na začátku listopadu a až nyní mi personalistka oznámila, že se prý změnil zákoník práce, že na odstupné nemám nárok a že mi posílá dohodu bez odstupného. Nevím, k jaké změně došlo, že o ní personalistka nevěděla dříve a že mi to brání v odstupném.Cítím se velmi podvedena, kdybych dopředu věděla, že mají zájem mě zaměstnat, jednala bych jinak. Cítím se podvedena paní personalistkou a nevím, jak postupovat.
1. Jak se mám zachovat, až mi bude doručena dohoda? Platnosti nabývá doručením, nebo až mým podpisem? Musí tam být uveden důvod výpovědi?
2. Jak je to se zápočtovým listem? Potřebuji 1.12. nastoupit do nového zaměstnání. Chci tedy ukončit pracovní poměr, ale nebudu určitě souhlasit s důvody výpovědi. Chci odstupné.
3. Můžete mi poradit, jak mám postupovat, až obdržím dohodu o výpovědi, měla bych jí dostat dnes.
Jen na okraj, můj zaměstnavatel je státní organizace, která již delší dobu postupně snižuje stavy zaměstnanců a je před zrušením již delší čas, takže výpovědi s odstupným dává často a nikdy svým zaměstnancům nedělala problémy.
Děkuji moc za odpověď
Manžel dostal výpověď dohodou Ve smyslu§49 ke dni 18,11,2007. s odstupným, které by mělo být vyplaceno nejpozději do 31,12,2007. Zajímá mě jestli tady běží výpovědní lhůta na dva měsíce nebo jestli, když se o ní ve výpovědi nepíše, se toho výpovědní lhůta netýká. Děkuji za odpověď Kavanová
Dobrý den, ve Vašem dotazu zaměňujete 2 pojmy: dohoda x výpověď. Oboje však znamená něco naprosto jiného. Dohoda o skončení pracovního poměru znamená dohodu obou stran, tj. zaměstnance i zaměstnavatele o tom, že vůbec a k jakému dni je pracovní poměr ukončen. Naproti tomu výpověď je pouze jednostranné oznámení (bez dohody) a běží zde 2měs. výpovědní lhůta.
Tedy, ve Vašem případě se zjevně nejedná o výpověď ale o dohodu. Tudíž zde ani neběží výpovědní lhůta.
Mgr. Lucie Jindrová
To jsem si myslela nebo tedy jsem to tak pochopila ze zákoníku práce, manžel tam totiž pracuje i nadále s tím, že by mu jinak nedala odstupné, přitom tam je jasně napsáno Pracovní poměr skončí dohodou ke dni.... Mockrát děkuji za odpověď
Chtěl bych se zeptat na co mám právo když jsem dělal pro firmu na dohodu o pracovní činnosti měl jsem pracovní úraz a po úrazu nejsem schopen dále vykonávat svou dosavadní práci viz lékařská zpráva?Mám nárok na nějaké odškodné nebo odstupné?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli,když mi dá zaměstnavatel výpověd dohodou a odstupné,jestli potom můžu čerpat na tutéž firmu nemocenskou.Děkuji Horáková
Dobrý den,dostala jsem výpověď od zaměstnavatele z důvodu snižování stavu zaměstnanců .Výpověď je dohodou ke dni 31.12.2OO9.Dostanu 5 ti měsíční odstupné.Ze zdravotních důvodů mám nastoupit na nemocenskou.Zajímalo by mě,zda mám nastoupit na nemocenskou ještě v prosinci 2009 ( nechci přijít o odstupné ).Další dotaz je,kdy je nutné se přihlásit na ÚP,když budu mít nemocenskou a zda se mi v době nemocenské bude už započívat doba evidence a podpory nebo až po ukončení nemocenské?
Nejde zřejmě o výpověď, ale o dohodu o skončení pracovního poměru. (Vy jste podepisovala dokument "výpověď"?)
Nemocenská v prosinci nemá vliv na odstupné.
Na Úřad práce se můžete registrovat jako uchazeč o zaměstnání, až budete práce schopná.
Od 14.8.2007 jsem v plném invalidním důchodu. Dne 13.8. vypršela tzv. podpůrčí doba. K tomuto dni jsem na popud zaměstnavatele podala rozvázání prac. poměru dohodou. Mám nárok na nějaké odstupné podle novely zákoníku práce ? Mám 2 roky a 3 měs. do starobního důchodu.Děkuji Vám za odpověď na můj e - mail:
evaplanska@volny.cz nebo info@rudolfinea.cz.
Eva Plánská.
Dobrý den dne 2.8.08.mi končí podpůrčí doba dostal jsem plný inval. důchod 16.7.08.a byla mi ukončena neschopenka lékařem k 2.8.08. tudíž budu muset pravděpodobně také ukončit pracovní poměr ve firmě kde jsem zaměstnán jako školitel nakládky-řidič lekař mi také napsal potvrzení že pro dlouhodobou nemoc nemohu vykonávat funkci řidiče .Když jsem začal 2.10.07.marodit tak zaměstnavatel asi po měsíci zrušil pozici školitel nakládky a po Novém roce asi tak v únoru ji opět obnovil nemohu to nijak doložit nebyl jsem o tomto kroku zaměstnavatele nikým oficiálně informován mám i za tuto pracovní pozici také nárok na nějaké odstupné plus na nějaké odstupné za to že odcházím dohodou ze zdravotních důvodů do invalidního důchodu . Jsem už deset měsíců na nemocenské a nemám tolik fin .prostředků abych se obrátil na nějakého placeného právního zástupce proto uvítám jakou koliv radu mnohokrát děkuji s pozdravem Petr ,
Dobrý den dne 2.8.08.mi končí podpůrčí doba dostal jsem plný inval. důchod 16.7.08.a byla mi ukončena neschopenka lékařem k 2.8.08. tudíž budu muset pravděpodobně také ukončit pracovní poměr ve firmě kde jsem zaměstnán jako školitel nakládky-řidič lekař mi také napsal potvrzení že pro dlouhodobou nemoc nemohu vykonávat funkci řidiče .Když jsem začal 2.10.07.marodit tak zaměstnavatel asi po měsíci zrušil pozici školitel nakládky a po Novém roce asi tak v únoru ji opět obnovil nemohu to nijak doložit nebyl jsem o tomto kroku zaměstnavatele nikým oficiálně informován mám i za tuto pracovní pozici také nárok na nějaké odstupné plus na nějaké odstupné za to že odcházím dohodou ze zdravotních důvodů do invalidního důchodu . Jsem už deset měsíců na nemocenské a nemám tolik fin .prostředků abych se obrátil na nějakého placeného právního zástupce proto uvítám jakou koliv radu mnohokrát děkuji s pozdravem Petr ,
Ke konci minuleho bylo nase cele oddeleni z prikazu gen. reditele ve spolecnosti zruseno.Vetsi cast zamestnancu dostala od zamestnavatele vypoved i s odstupnym.Jelikoz jsem si nasel praci sam a musel jsem k 1.1.2007 nastoupit do nove firmy chtel jsem, aby jsem byl take propusten.Zamestnavatel to odmitl s tim , ze se mnou pocita v nove vznikajici firme.Pod tlakem jsem byl nucen podepsat dohodu kde byl duvod "Bez udani duvodu".Tudiz jsem ostrouhal i presto, ze me pracovni misto ve firme bylo zruseno.
Ma prosim smysl pokusit se s tim neco delat (pripadne co?) nebo se mam smirit se stavem jaky je.Dekuji
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com