vznik práva na dovolenou - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vznik práva na dovolenou

Jana Sokolovská, 14.05.2008 19:10:35

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na právní výklad tohoto paragrafu:
§ 216 ZP:
(4) Pro zjištění, zda jsou splněny podmínky vzniku práva na dovolenou, se posuzuje zaměstnanec, který je zaměstnán po stanovenou týdenní pracovní dobu, jako by v kalendářním týdnu pracoval 5 pracovních dnů, i když jeho pracovní doba není rozvržena na všechny pracovní dny v týdnu; to platí i pro účely krácení dovolené, s výjimkou neomluvené nepřítomnosti v práci.
Znamená to, že se i u zaměstnanců s nepravidelnou pracovní dobou přepočítává na 5 pracovních dnů?
Přišlo by mi to celkem logické, neboť zaměstnanci s nepravidelnou pracovní dobou by byli v nevýhodě např. při ukončení pracovního poměru a zjišťování zůstatkové dovolené (např.zaměstnanec s pravidelnou prac. dobou by měl 60 odpracovaných dnů splněno dříve i když hodinově by na tom byli oba stejně).
Děkuji

Re: vznik práva na dovolenou

Mgr. Oldřich Topka, 16.05.2008 15:58:36

Dobrý den, u zaměstnanců, kteří mají nerovnoměrně rozvrženou dobu platí odlišná pravidla pro výpočet dovolené (§213 odst.4 ZP). Tohle ustanovení se však týká zaměstnanců, kteří pracují po zákonem stanovených 40 hodin týdně, avšak nemají dobu rozvrženou na celý týden od pondělí do pátku. Pracují například od pondělí do čtvrtka po dobu 10 hodin denně. Splní stejný limit 40 hodin, ale v pátek nepracují. Toto ustanovení tedy směřuje vůči takovýmto zaměstnancům, aby jim byl zaručen stejný nárok na dovolenou jako těm, co pracují celý týden.

Jana Sokolovská, 17.05.2008 07:07:53

Dobrý den,ještě bych se ráda vrátila k tomuto problému.Ve chvíli,kdy jsem tento dotaz psala jsem vycházela ze smlouvy,kde bylo v bodě pracovní doba napsáno,že rozvržení prac.doby se řídí vnitřními předpisy firmy a může být rovnoměrná i nerovnoměrná.Vzhledem k tomu,že jsem tyto předpisy neměla,předpokládala jsem,že je prac.doba nerovnoměrná.Teď jsem si ještě prozkoumala zápočtový list,kde se stanový týdenní prac.doba - 40 hod.,což určuje prac.dobu rovnoměrně rozloženou i když ve skutečnosti se chodilo nerovnoměrně?
Jestli tedy dobře chápu,v téhle situaci zjistím nárok na zůstatkovou dovolenou tak,že vezmu počet odprac. hodin vč.dovolené ke dni ukončení prac. poměru,tyto hodiny vydělím 8 hod. a tím zjistím,zda bylo odpracováno méně nebo více než 60 dnů a vznikl tedy nárok na dovolenou za odpracované dny nebo již dovolenou za kal.rok (dovolenou pak pokrátím podle počtu odpracovaných měsíců)?
Děkuji
Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 09:08:59

Dobrý den, na metodiku nebo způsob
výpočtu dovolené se informujte u mzdové účetní nebo v poradně, která se účetnictvím zabývá.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »