Hypotéka při rozvodu - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

hypotéka v době rozvodového řízení

Blanka Cverhova, 06.07.2008 20:17:24

Dobrý den,
s manželem jsme od koncem dubna 2008 v rozvodovém řízení . První stání bude v září 2008. Manžel si s novou přítelkyní vyřizují hypotéku na jejich nový společný byt. Nejsem si ale jistá, jestli se hypotéka, kterou jsem nepodepsala, ale on si zařídil v době trvání manželství nevztahuje i na mě??Chtěla bych mít jistotu, že v případě nespácení hypotéčního úvěru nebudu nějak "bita".
děkuji za odpověď

Re: hypotéka v době rozvodového řízení

Mgr. Oldřich Topka, 08.07.2008 15:55:21

Dobrý den, to řeší §143 písm. b) občanského zákoníku: Společné jmění manželů tvoří závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství, s výjimkou závazků týkajících se majetku, který náleží výhradně jednomu z nich, a závazků, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého.
Takže u hypotéky, kterou převezme bez Vašeho souhlasu, by jste v případě potíží mohla účinně namítnout, že zjevně přesahuje majetkové poměry v době, kdy trvalo Vaše manželství.

Hypotéka při rozvodu

Michaela Stružiková, 13.05.2008 10:05:12

Dobrý den, máme hypotéku na dům a rozvádíme se. Manžel si chce dům i s hypotékou nechat, ale není schopen hypot. platit. Jsme spolu asi 10 let, ale nikdy neměl pořádné zaměstnání. Prosím poraďte jak řešit tuto situaci, mám strach, že po rozvodu bude měsíční poplatky nárokovat po mně. Máme dvě děti, které budou v mé péči a jistě chápete, že nemohu tyto vysoké výdaje platit manželovi, kterému zbyde dům kompletně zařízený. Odcházím s dětmi pouze s autem v hodnotě asi 150 000,- Kč. Hypotéku splácíme ve výši 20 000,- Kč měsíčně, dům má hodnotu asi 4 500 000,- Kč.
Poraďte mi prosím na co mám nárok, manžel mi nechce nijak vyhovět, nemám nyní prostředky ani na základní nábytek do bytu, jistě chápete, že děti musí někde spát.
Moc Vám děkuji a jsem Vám zavázána Michaela Stružiková

Re: Hypotéka při rozvodu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.05.2008 10:26:51

Dobrý den,
jediné, co Vám mohu doporučit, je ihned po rozvodu podání žaloby soudu na vypořádání SJM. V rámci tohoto řízení bude řešena i hypotéka a její splátky, ale i vlastnictví domu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »