Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak mi bude krácena nevyčerpaná dovolená , jsem v pracovní neschopnosti od 9.7. 2010 dosud.Od července 2011 mi byl přiznán plný invalidní důchod a zbyla mi dovolená 12 pracovních dní, která by mi měla být proplacena.Děkuju mockrát za opověď
Jestliže zaměstnanec, který splnil podmínku pro nárok na dovolenou za kalendářní rok nebo její poměrnou část (tedy za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce), nepracoval v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, krátí se mu dovolená za prvých 100 takto zameškaných pracovních dnů o jednu dvanáctinu a za každých dalších 22 takto zameškaných pracovních dnů rovněž o jednu dvanáctinu. (Rozhodných je vždy každých dovršených 22 zameškaných pracovních dnů, nikoliv pouze započatých.)
Dobrý den,
prosím Vás, dovolená v dlouhodobé nemoci se krátí, když nepřijdu 100. pracovní den do práce (svátky se nepočítají jako soboty a neděle, ano?) a pak každý 21. den? Jsem nemocná od 7.4.2008 a předpokládám, že 26.2.2008 dojde k 7. krácení dovolené, že ano?
V roce 2007 a 2008 jsem nestihla vyčerpat 1,5 dne (12 hod) dovolené z r. 2007. Prosím Vás, mám dotaz, přijdu/přišla jsem o ni časově-volnem i finančně-neproplacením? Děkuji Vám.
Dobrý den,
nedojde k 7. krácení dovolené - každý kalendářní rok se posuzuje samostatně.
Dovolenou za rok 2008 si můžete vyčerpat do konce roku 2009.
Dovolenou za 2007 zřejmě nedostanete ani proplacenou.
§218 (4) Neurčí-li zaměstnavatel, s výjimkou případu uvedeného v odstavci 3, zaměstnanci dovolenou podle odstavce 1 ani do 31. října příštího kalendářního roku, je dnem nástupu zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou nebo její část první následující pracovní den. Nevyčerpá-li zaměstnanec dovolenou podle věty první ani do konce příštího kalendářního roku, právo na tuto dovolenou zaniká.
Dobrý den,
dne 12.4.2008 po skončení rodičovské dovolené jsem nastoupila zpět do zaměstnání. Na výplatní pásce jsem tehdy měla nárok na dovolenou 25 dní. Mzdové účetní jsem se dotazovala na správnost - to mi tehdy potvrdila a svou odpověď zdůvodnila. Ve výplatní pásce za minulý měsíc se mi objevilo krácení o 2 dny. Je to tak v pořádku?
Díky za odpověď.
A co vám nyní řekla mzdová účetní?
Je možné, že jste neodpracovala 100 dní (nemoc, OCR + ta doba od 1. 1. do 11. 4.), a proto se Vám krátila dovolená o 1/12
Dobrý den jsem na mateřské dovolené necelé dva roky.Ze zaměstnání kde jsem před mateřskou pracovala mi zbylo cca 32dní dovolené.Chtěla bych se jen informovat kdy mi tuto dovolenou zaměstnavatel proplatí a zda mi může dovolenou zkrátit.V zaměstnání mi tvrdí že dovolenou si můžu vybrat až se po třech letech vrátím do práce.Ale už ted mi přišla páska stím že mi asi 10dnů strhli.A doslechla jsem se že dovolená se proplácí hned.Děkuji moc za odpověd
Dobrý den, Vy nejste na mateřské dovolené, ta Vám již dávno skončila, nyní čerpáte dovolenou rodičovskou. O čerpání zbylé dovolené jste si měla požádat po skončení MD a před nástupem na RD, zaměstnavatel by Vám ji musel dát a při tom by nebyla krácena.
Zaměstnavatel je povinen Vám zbylou dovolenou, která nebyla před RD vyčerpána, určit tak, aby jste si ji vyčerpala hned po skončení RD. Ale celková doba dovolené bude o několik dnů zkrácena podle §223. Na to se můžete informovat u účetní.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kolik dnů dovolené mi náleží za rok 2008, když jsem do 28.2.2008 byla na mateřské dovolené a pak čerpala 19 dnů zbylé dovolené za rok 2007. Zaměstnavatel mi tvrdí, že nemám nárok na dovolenou za rok 2008. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rozdíl mezi právníkem a mzdovým účetním je zcela zřejmý. Mzdové účetnictví není předmětem naší poradny! Takže s výpočtem dnů dovolené se obraťte někam, kde poskytují účetní poradenství.
Z právního hlediska platí, že doba čerpání mateřské dovolené a dovolené za kalendářní rok se pro účely dovolené považují za dobu výkonu práce. Pokud tedy doba, kdy jste tyto dovolené čerpala, přesáhla v roce 2008 60 pracovních dnů, pak máte nárok na dovolenou podle pracovní smlouvy.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na kolik dní dovolené mám nárok: nastoupila jsem 2.1.2008 na zkrácený úvazek 6 hod denně. Smlouvu mám uzavřenou na 1 rok do 1.1.2009 s 3měsíční zkušební lhůtou. Ve výpl. pásce za leden mám uvedeno 18 dní. Děkuji
Dobrý den, zkrácený úvazek nemá vliv na nárok na dovolenou. Ovšem zákonná délka dovolené činí celkem 20 dnů (+ nadstandard, který poskytují někteří zaměstnavatelé). Proč nemáte uvedeno 20 dnů dovolené, ale jen 18, se musíte informovat u mzdové účetní.
Prosím o radu v následujících situacích:
1. V roce 2007 měl zaměstnanec 10 dní dovolené z r. 2006, ze které vyčerpal jen 6 dní, zbytek nebyl čerpán z důvodu nemoci zaměstnance. Myslím, že zbývající 4 dny z r. 2006 se neproplácí. Je to tak?
2. Nejsem si jistá u krácení dovolené pro nemoc, jakou roli hrají svátky. Pokud je zaměstnanec nemocný a na tento den nemoci připadá svátek, započítávám ho do doby nemoci nebo ne? Pokud jde o víkendy, ty jsem do dnů nemoci nezapočítávala.
3. V roce 2008 vzniklo zaměstnanci právo na dovolenou za odpracované dny. Chtěla bych vědět, jestli když zaměstnanec v r. 2008 čerpá dovolenou z r. 2007, zda se tato dovolená započítává do odpracované doby nebo ne.
4. Chápu správně, že jako výkon práce se posuzuje pokud zaměstnanec nekonal práci z důvodů uvedených v ZP § 191 a z důvodů uvedených v Nařízení vlády č. 590/2006 Sb.?
Dobrý den, 1. pokud ji nevyčerpal do konce roku 2007, tak se se tento zbytek dovolené již nepřevádí ani neproplácí.
2.svátek se počítá jako pracovní den, který nebyl odpracovaný, takže bude zahrnut do krácení.
3.Doba čerpání dovolené se považuje za dobu výkonu práce pro účely dovolené.
4.Chápete to dobře.
Dobrý den ještě jednou,
již jsem zjistila,že za rok 2008 mám nárok na dovolenou 1.5 dne. Účetní mi sdělila,že ji mohu čerpat až po rodičovské dovolené. Je to pravda?Na rodičovské budu 3 roky,nebude to pak promlčené???
Dobrý den, tato dovolená na zotavenou se nepromlčuje. Zaměstnavatel je povinen určit její čerpání do konce příštího roku, a když to není možné (protože trvá rodičovská dovolená), tak její čerpání určí hned po skončení rodičovské dovolené (§218 odst. 2,3 zákoníku práce).
Dobrý den,chtěla jsem se ujistit, zda mi podle zákoníku(§216,§217) opravdu náleží dovolená za rok 2008, když jsem na mateřské dovolené.Na mateřskou jsem odešla 6.8.2007,tz.že v roce 2008 jsem na mateřké 7 týdnů,resp. od 19.2. bych měla být na rodičovské dovolené. Nárok na dovolenou mám za celý rok 2008 nebo jen za ty týdny na mateřské dovolené????
Mnohokrát děkuji
Veronika Marková
Dobrý den, podobný dotaz byl již zodpovězen: mateřská dovolená se posuzuje jako doba výkonu práce a tudíž Vám za ni přísluší nezkrácená dovolená (§216 odst.3 zákoník práce). To však neplatí o rodičovské dovolené. Ta se jako výkon práce neposuzuje a vede ke krácení dovolené (§223 zákoníku práce - dovolená se krátí za prvních 100 neodpracovaných pracovních dnů o 1/12 a za každých dalších 21 pracovních dnů o další 1/12). Konkrétní zůstatek by Vám měla spočítat účetní.
Dobrý den,prosím o radu.
Od 2.1.2OO8 do 15.1.2OO8 tedy 10 prac.dní mně byla nařízena zaměstnavatelem dovolená. Dne 21.1.2OO8 jsem obdržel výpověď od zaměstnavatele z důvodu zrušení mého pracovního místa a pracovní poměr mně tedy skončí dnem 31.3.2008.
Do písemné výpovědi mně napsl,že jsem přečerpal dovolenou o 5 dní a tedy tato dovolená mně bude stržena ve mzdě za březen 2008.
Dovolená mně tedy byla nařízena zaměstnavatelem a není moji vinou , že jsem ji přečerpal. Postupuje zaměstnavatel správně ,když mně chce strhnou přečerpanou dovolenou /ne moji vinou/. Děkuji
Dobrý den, jestliže pro to měl nějaké závažné důvody a nařídil Vám dovolenou, pak by Vám ji strhávat neměl. Na řešení by jste se však museli především dohodnout, jinak by jste se mohl obrátit na oblastní inspektorát práce, popřípadě na soud.
Dobrý den,chci se zeptat,jestli je dána zákonem lhůta pro vyplácení mzdy.Nám určil zaměstnavatel termín 20.Mzda nám byla vyplácena účetní 21.,ale pouze nějaká záloha na mzdu ve výši 3000korun.Prý dostaneme zbytek do konce měsíce.Mám termínované platby,u kterých mi však naskočí penále-ne mou vinou.Hrubou mzdu mám 8500Kč.Každý měsíc mám však přesčasové hodiny a tak jsem se ptala účetní,jak vypočítává průměr na hodinu,když je každý měsíc jiný fond pracovní doby.Taky nevím,jak počítá průměr na dovolenou,jaké jsou příplatky za odpolední,noční,soboty,neděle a svátky.Taky chci vědět,dokdy nám musí mzdu zaměstnavatel doplatit a v případěnedoplacení,kam se obrátit.Dělám v nepřetržitém provozu,12ti hodinové směny.Děkuji za odpověď.Naše fundovaná účetní mi nebyla schopna odpovědět.
Dobrý den, vaše dotazy směřují spíše do oblasti mzdového účetnictví, takže si je nechte vysvětlit od vaší mozdové účetní. A jestliže není toho není schopná, požádejte o radu na právním oddělení na úřadu práce. Pokud máte pochybnosti o správnosti postupu zaměstnavatele, podejte podnět na oblastní inspektorát práce, který kontroluje dodržování pracovněprávních předpisů.
Dobrý den,mám na Vás prosbu. 6/2005 jsem porodila dcerku,tudíž jsem na rodičovské dovolené,zažádala jsem o prodloužení.Nyní od 2/2008 bych měla nastoupit na 1/4 úvazku do zaměstnání.Podle čeho mi bude prosím vypočítán nárok na 69% platu v případě druhé mateřské dovolené?Děkuji moc
Dobrý den, období rozhodné pro výpočet peněžité podpory v mateřství je zpravidla 12 kalendářních měsíců před měsícem, ve kterém jste na mateřskou dovolenou nastoupila. Z příjmu z této doby se pak vypočítá denní vyměřovací základ (z toho půjde těch 69%).
Dobrý den, chtela bych se zeptat:
- v cervnu 2005 jsem nastupovala na materskou a od brezna 2006 nasledne na rodicovskou dovolenou. po skonceni materske jsem zadala o dovolenou za rok 2005 i za rok 2006, ale tehdejsi ucetni mi sdelil, ze za rok 2006 uz nemam narok. ted vim, ze jsem mela narok za cely rok. zajimalo by me, zda je i presto mozne dostat dovolenou i snizenou za ten rok 2006 a jakym způsobem by se kratila. mam pracovni smlouvu na dobu neurcitou, tj. stale jsem v pracovnim pomeru.
- ted v lednu 2008 nastupuji na druhou materskou. budu mit opet narok na dovolenou za rok 2008?
Děkuji Eva Tomková
Dobrý den, mateřská dovolená se posuzuje jako doba výkonu práce a tudíž Vám za ni přísluší dovolená. To však neplatí o rodičovské dovolené. Ta se jako výkon práce neposuzuje a vede ke krácení dovolené (§223 zákoníku práce - dovolená se krátí za prvních 100 pracovních dnů o 1/12 a za každých dalších 21 pracovních dnů o další 1/12).
Dobrý den,
od 1.11.07 jsem v prac. poměru u nového zaměstnavatele. Za rok 2007 mě vznikl nárok na poměrnou část dovolené 4 dny. V prosinci jsem byl po dobu 10 prac. dní v pracovní neschopnosti. Může být tato prac. neschopnost důvodem ke krácení nároku na dovolenou?
Dobrý den, protože jste ještě neodpracoval alespoň 60 dnů (§212 zákoníku práce), nárok na poměrnou dovolenou nemáte. Náleží Vám pouze dovolená za každých 21 odpracovaných dnů a to ve výši 1/12 (zaokrouhleně to jsou 2 dny). Na 4 dny by Vám vznikl nárok jen kdyby jste odpracoval celkem 42 dnů. Tolik pracovních dnů v listopadu a prosinci ani dohromady nebylo.
Dobrý den,pracuji jako pečovatelka v odlehčovacím centru a mám dvanáctihodinové směny.Dva dny od 7-19 a dva dny volno.Na kolik dnů mám vlastně nárok na dovolenou?Rovněž jsem se chtěla zeptat,jestli je nárok na placený paragraf,když budu mít svatbu,která připadne na pátek.A v jaké délce.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, při splnění určitých podmínek náleží některým zaměstnancům kromě 4 základních týdnů dovolené ještě tzv. dodatková dovolená (§215 zákoníku práce). Podle toho, co uvádíte to však není Váš případ. Pokud jde o svatbu tak Vám náleží pracovní volno na 2 dny, náhrada mzdy se však vyplácí jen za den, ve kterém se koná svatební obřad (dle nařízení vlády 590/2006 Sb.).
Dobrý den má zaměstnavatel nárok udělit 4 týdny dovolené v zimě v jednom kuse když má jenom novou a starou už vybrala.Prosím poraď tě děkuji
Dobrý den, čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, takže je možné, aby to nařídil i tímto způsobem. Nevyčerpaná loňská dovolená se zahrne do tohoto čerpání a z nové dovolené zbyde ještě část, kterou si může po dohodě se zaměstnavatelem vybrat jindy.
Dobry den,
rad bych poznal odpoved, kterou jsem po prestudovani zakoniku prace nenasel:
muj pracovni pomer fe firme bude radne ukoncen k terminu 31.12.2007. Od 1.11.2007 jsem ve vypovedni lhute. Zbyva mi vsak jeste 5 dni dovolene, kterou bych rad vyuzil. Muj sef mi odmita dat dovolenou, rika ze me potrebuje a nevyuzitou dovolenou mi preplati. Chtel bych tedy vedet zda mam pravo vybrat si dovolenou, vzhledem k tomu ze muj pracovni pomer konci a ja uz nebudu mit prilezitost vyuzit ji.
Dekuji za odpoved
Dobrý den,
i když Vám pracovní poměr bude končit, stále platí, že dovolenou určuje zaměstnavatel, resp. její čerpání je možno až s jeho souhlasem. Pokud Vám tedy dovolenou nedá, musí Vám zbývající dny proplatit.
Dobry den,
rad bych poznal odpoved, kterou jsem po prestudovani zakoniku prace nenasel:
muj pracovni pomer fe firme bude radne ukoncen k terminu 31.12.2007. Od 1.11.2007 jsem ve vypovedni lhute. Zbyva mi vsak jeste 5 dni dovolene, kterou bych rad vyuzil. Muj sef mi odmita dat dovolenou, rika ze me potrebuje a nevyuzitou dovolenou mi preplati. Chtel bych tedy vedet zda mam pravo vybrat si dovolenou, vzhledem k tomu ze muj pracovni pomer konci a ja uz nebudu mit prilezitost vyuzit ji.
Dekuji za odpoved
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jestli má otec právo na dovolenou když má jeho žena termín porodu a přeje si aby byl tatínek u porodu? Musí za sebe hledat náhradu? Děkuji za odpověď
Dobrý den, čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, takže záleží na tom, jak se otec v práci domluví. Kromě toho v prvních dnech po porodu, se ze strany otce může jednat o ošetřování člena domácnosti, za které přísluší podpora v podobě nemocenské dávky.
Dobrý den.
V lednu 2008 skončím s pobíráním rodičovského příspěvku, který jsem čerpala 4roky. Do stávajícího zaměstnání nenastoupím, výpověď ještě nebyla podána.
Mám nárok na proplacení dovolené od zaměstnavatele, resp. čerpání dovolené po skončení pobírání rodičovského příspěvku?
Za dobu čerpání rodičovské dovolené nenáleží nárok na dovolenou na zotavenou, takže nemáte co čerpat. Pokud jste si nevyčerpala starší dovolenou, na kterou vám vznikl nárok před nástupem na rodičovskou dovolenou (tedy z roku 2003, ev. roku 2004), tak ta vám už dávno propadla.
Dobrý den,jsem od 2.ledna 2007 v pracovní neschopnosti a dle mého zdrav. stavu ještě budu minimálně do 1.ledna 2008.Čeká mě operace v prosinci.Z loňského roku mi zbylo 11 dnů nevyčerpané dovolené.Dovolenou jsem vloni nevyčerpala z důvodu hodně práce.Zaměstnavatel mi dovolil si dovolenou převést do letošního roku,ale nepočítal s tím, že budu tak dlouho v pracovní neschopnosti.Nyní mi tyto dny nechce proplatit.Prý bych musela dát výpověď,se kterou ode mně stejně počítá z důvodu mé dlouhodobé neschopnosti.Můžete mi poradit,jestli má pravdu a nelze tuto dovolenou proplatit?Děkuji za odpověď.Prosím o odpověď na email-monikasrncova@seznam.cz
Je to tak, dovolená se ze zákona smí proplatit jenom při skončení pracovního poměru. Pak je možné proplatit ještě část dovolené, kterou zaměstanvatel poskytuje nad rámec zákona, ale pokud máte nevyčerpanou základní výměru dovolené, tak ta vám na konci letošního propadne.
dne 19.1.2007 se mi stal pracovní úraz,nemocenské dávky mi byly ukončeny 30.12.2007, z důvodu částečně invalidní důchod, ptám se na nedočerpanou dovolenou roku 2006 v trvání 11 prac. dnů, zaměstnavatel tvrdí, že na ně nemám narok, děkujiHana
Dobrý den.Jsem zaměstnaná u státního podniku jako recepční s nepřetržitým 12hod.provozem.Zajímalo by mě,jak se vypočítá dovolená,když jiní zaměstnanci s 8 hod.pracovní dobou mají nárok na 25dní dovolené.Děkuji
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com