Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je někde v ZP stanoveno, do kdy má být mzda vyplacena. Výplatní termín nemám udán ani v pracovní smlouvě a ani ve mzdovém výměru. Když jsem se byla zaměstnavatele ptát, kdy je výplatní termín, jen mi řekl, že v ZP je napsáno, že výplata je následující měsíc, kdy byla práce vykonána. Takže výplatu dostávám jednou 10., jednou 30. nebo 15. Nikdy ji nemám ve stejný den. Mám díky tomu velké problémy s bankou (co se týče placení hypotéky). Jak je to tedy s výplatním termínem mzdy? Musí být uvedeno, kdy bude výplata vyplácena v pracovní smlouvě nebo mzdovém výměru? Takhle nikdy nevím, kdy mi výplata přijde. Děkuji za radu.
Dobrý den, obecně to řeší §141/1 ZP: Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku.
Zároveň je ale zaměstnavateli stanovena povinnost výplatní termín stanovit, a to v §113/4 ZP: Zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis.
Takže ať tvrdí co chce, konkrétní (a pravidelný) termín by stanovit měl.
Dobrý den,
ale pokud zaměstnavatel neuvádí výplatní termín nikde, ani ve smlouvě, ve mzdovém výměru a ani ve vnitřním předpisu ? Je tedy výplatní termín poslední den měsíce následujícího po měsíci, za který je nárok na mzdu? Potom tedy, pokud mi zaměstnavatel nevyplatí mzdu do 15 dne po tomto termínu, můžu dát výpověď a budu mít nárok na odstupné ve výši trojnásobku průměrné mzdy? A jaký je postih pro zaměstnavatele, že neuvedl termín?
Moc Vám děkuji za Vaši odpověď a přeji pěkný den
Dobrý den, nevím, proč se opakovaně ptáte na něco, co z odpovědi jasně vyplývá a navíc je to tu řešeno již mnohokrát. Není-li sjednáno nic, platí zákon. Okamžité zrušení je možné. Sankce za tohle mu však nehrozí.
Zaměstnavatel tvrdí,že výplatní termín je termín,kdy se dává příkaz k převodu peněz.Já se domnívám,že výplatní termín je ten,kdy bych měla mít výplatu na účtu.Kdo má pravdu?
Dobrý den, §143 odst.1 ZP: Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen při výplatě mzdy po provedení případných srážek ze mzdy, poukázat částku určenou zaměstnancem na svůj náklad a nebezpečí na jeden účet zaměstnance u banky nebo spořitelního či úvěrního družstva, a to nejpozději v pravidelném termínu výplaty mzdy, pokud se zaměstnancem písemně nesjedná pozdější termín.
Z toho vyplývá, že stačí, když v termínu výplaty částku poukáže na účet zaměstnance. Nikoliv tedy, že mzda již ten den musí být na účtu. Příklad: splatnost mzdy sjednána k 15. dni měsíce, zaměstnavateli postačí dát 15. den příkaz k převodu.
Dobrý den,
můžete mi, prosím, potvrdit zda z právního hlediska odpovídá níže uvedý text podmínce o výplatním termínu dle §143 nebo zda, dle textu má být výplata vyplacena do daného termínu?:
" Mzda je splatná 12x ročně. Je vyplácena vždy nejpozději k 10. dni následujícího měsíce, a to převodem na bankovní účet určený zaměstnancem. Zaměstnanec tímto žádá zaměstnavatele, aby mu mzda byla zasílána na bankovní účet č. ……………….. vedený u banky …………………."
Jaká je legislativní odpovědnost organizace pokud připadá výplatní termín na víkend nebo na den státem uznaný jako svátek ?
Děkuji a hezký den
Bc. Darina Kalinová
Dobrý den, §143 odst.1 ZP: Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen při výplatě mzdy poukázat částku určenou zaměstnancem na svůj náklad a nebezpečí na jeden účet zaměstnance u banky nebo spořitelního či úvěrního družstva, a to nejpozději v pravidelném termínu výplaty mzdy, pokud se zaměstnancem písemně nesjedná pozdější termín. Z toho vyplývá, že stačí, když v termínu výplaty částku poukáže na účet zaměstnance. Nikoliv tedy, že mzda již ten den musí být na účtu. Takže místo "vyplácena" by bylo přesnější uvést "poukázána". Anebo zadávat příkazy v dostatečném předstihu, aby se termín splnil.
To, že termín připadne na volný den snadno vyřeší tím, že mzdy poukáže o den dříve.
Dobrý den, zde se výslovně uvádí "NA ŽÁDOST ZAMĚSTNANCE". To však není náš případ, neboť jsme byli zaměstnavatalem k tomuto způsobu výplaty mzdy donuceni. Výplata mzdy na pracovišti dle něj zde vůbec nepřipadá v úvahu. Proto si někteří z nás museli účet založit /jen kvůli mzdě a tím vlastně o část mzdy přichází - bankovní poplatky/ nebo by vůbec nebyli přijati do prac. poměru. Z těchto důvodů se domníváme, že v termínu výplaty by peníze ji měli být na našich účtech.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com