Dědictví ze zákona ve třetí dědické skupině. - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dědictví

Petr Veselka, 13.02.2009 21:17:59

Dobrý den,
moji rodiče se v minulosti rozvedli. V osobním vlastnictví měli byt 2+1. Byt si rozdělili na polovinu a otec mi svou polovinu daroval. Matka se podruhé vdala. Vznikl nějaký nárok na dědictví v případě její smrti novému manželovi, i když podíl na bytě měla již před zmiňovaným sňatkem?

Děkuji Petr Veselka

Re: Dědictví

Karel Dlouhý, 13.02.2009 21:40:41

Dobrý den,
matka je nyní vlastníkem 1/2 bytu (tento podíl na bytě není součástí společného jmění manželů).
V případě smrti, pokud nezanechá závěť, budou dědici ze zákona děti a manžel. Tedy pokud jste její jediné dítě, tak zdědíte 1/4 bytu a manžel také 1/4.

dotaz

jana smutna, 11.12.2008 11:51:55

DOBRY DEN,MAM DOTAZ, V SRPNU 2008 MI ZEMRELA BABICKA, DUM ZDEDILA OTCOVA SESTRA.OTEC ZEMREL V RIJNU 2008.MUZE BYT DEDIC JEN MOJE TETA?NEUDRZUJEME KONTAKTY , PROTO NEVIM ZDA NEBYL OTEC OPOMENUT.MUZU NEKDE ZJISTIT JAK BYL DUM PREPSAN?DEKUJI

dotaz

jana smutna, 10.12.2008 11:23:18

Dobry den, mam dotaz tykajici se dedictvi. V rijnu letosniho roku mne zemrel otec.Zil s druzkou asi 23let.Ja jsem jeho jedina dcera.CHci se zeptat , kdo bude po otci dedit? Ja i druzka?DEKUJI J.S.

Re: dotaz

Karel Dlouhý, 10.12.2008 21:52:12

Pokud nezanechal závěť, tak budete jediným dědicem Vy.

Dědictví ze zákona ve třetí dědické skupině.

Jirka, 08.05.2008 15:23:44

Dobrý den.Stal jsem se účastníkem dědického řízení po mém strýci který zemřel v roce2007. Společně s mou sestrou, bratram a družkou po zemřelém (zůstavitel).
Dotaz:Družka žila se strýcem ve "společné domácnosti" v RD. Musela mít trvalé bydliště u strýce aby se jednalo o společnou domácnost?
Jakým poměrem se pozůstalost má ze zákona rozdělit? náš otec - bratr zemřelého již zemřel v roce 1993 a po jeho mamince mu ze závěti připadla jedna čtvrtina RD.Toto je již vypořádané. Nyní se jedná o tři čtvrtiny majetku. Děkuji za Vaši odpověď. Jirka

Re: Dědictví ze zákona ve třetí dědické skupině.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.05.2008 09:28:06

Dobrý den,
budete dědit všichni stejným dílem, tzn. každý z Vás získáte 1/4 z dědictví. Trvalé bydliště mít v domě nemusí - to je nepodstatné.

Re: Dědictví ze zákona ve třetí dědické skupině.

Jirka, 17.05.2008 12:10:37

Dpobrý den,
Děkuji za odpověď Mgr. Lucii Jindrové, ale podle notářské kanceláře která pozůstalost vyřizuje, družce, tedy osobě spolužijící ve smyslu § 475 o.z. připadne 1/2 předmětu dědictví a druhá polovina se dělí mezi dva synovce a neteř. Toto je nám divné. Váš příspěvek má logiku.
Dále se chci zeptat zda je možné, když není dědické řízení ukončeno, vzdát se mého podílu ve prospěch - pouze k zúčastněné osobě tohoto dědického řízení nebo komukoliv ( např. dětem jednoho z účastníka dědického řízení)?
Děkuji za další odpovědi
Jirka

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »