Výpověď - zdravotní stav - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď ze zdravotních důvodů - posudek

JAN Pakandl, 19.07.2011 17:47:37

Chci podat výpoveď ze zdravotních důvodů , kde mi vystaví nebo vypracují zdravotní posudek pro tuto ( tento typ výpovědi) výpověď??

Re: Výpověď ze zdravotních důvodů - posudek

Josef Dastych, 16.02.2012 15:54:56

Chci podat výpoveď ze zdravotních důvodů , kde mi vystaví nebo vypracují zdravotní posudek pro tuto ( tento typ výpovědi) výpověď??

Re: Výpověď ze zdravotních důvodů - posudek

ivzez , 22.02.2012 23:21:03

Zaměstnanec může dát výpověď z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Tzn., že žádný posudek nepotřebujete.

Zaměstnavatel může dát výpověď z důvodu dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti pro výkon sjednané práce pouze na základě posudku lékaře závodně preventivní péče nebo na základě posudku kliniky pracovního lékařství.

8QTGqE8

JAN Pakandl, 19.07.2011 17:46:45

Výpověď ze zdravotních důvodů

Johanka B., 27.01.2011 17:30:50

Dobrý den, pracuji 4 roky v bance a v poslední době jsem měla hodně stresu, který se týkal jak rodiny, tak hlavně v zaměstnání. Začala jsem mít zdravotní komplikace a přímo psycholog mi napsal do lékařské zprávy, že mám dát v zaměstnání výpověď. Zajímalo by mě, zda tento lékařský posudek stačí zaměstnavateli, nebo zda musí být nějaký speciální proto, abych dala výpověď ze zdrav. důvodů. Zároveň si nedokážu představit, jaká jiná pozici v bance je nestresující, a proto bych chtěla vědět, jestli mi zam. do těch 15 dní nabídne jinou pozici, kdo posoudí, zda je optimální k mému zdrav. stavu? V případě, že tedy jiná vhodná pozice není, můžu podat okamžitou výpověd a budu mít nárok na odstupné? Děkuji Johanka B.

Re: Výpověď ze zdravotních důvodů

ivzez , 28.01.2011 17:37:16

Dobrý den,

pro Vašeho zaměstnavatele je závazný posudek lékaře závodní preventivní péče nebo lékaře pracovního lékařství.

Teprve na základě takového posudku by zaměstnavatel byl povinen Vás do 15 dnů od doručení posudku převést na jinou vhodnou (= k jejímuž výkonu byste byla zdravotně způsobilá) práci.

Zrušit PP okamžitě byste mohla pouze v případě, že by Vás zaměstnavatel na základě výše uvedeného posudku nepřevedl do 15 dnů na jinou práci.

Okamžitá výpověď neexistuje.

Johanka B., 01.02.2011 10:46:07

Dobrý den, byla jsem teda včera v zaměstnání a podala jsem výpověď a odešla jsem dohodou k včerejšímu datu. Jsem ale stále v pracovní neschopnosti. Zajímalo by mě, jak mám nyní postupovat. Nemám ukončenou léčbu, ale neschopenku po domluvě s lékařem ukončit asi mohu. Nevím, do kdy se nahlásit na pracovní úřad nebo jak postupovat. Děkuji za radu. Johanka

ivzez , 03.02.2011 21:06:25

Dobrý den,

měla byste rozlišovat dohodu o rozvázání pracovního poměru (PP) a výpověď z PP. Od toho se totiž odvíjí další situace.

O vystavení, trvání a ukončení neschopenky (DPN) rozhoduje výhradně lékař na základě zdravotního stavu pacienta. Není-li léčba skončena/trvá-li nemoc i po skončení PP, máte i nadále nárok na nemocenské dávky. Ukončení PP není důvodem k ukončení DPN, tím je výhradně zdravotní stav.

Úřad práce (ÚP) registruje pouze uchazeče o zaměstnání, nikoliv pacienty v DPN. Zdravotní pojištění za Vás v době DPN hradí stát, sociální pojištění hradit nemusíte. Na ÚP se zaregistrujte až po skončení DPN.

Jestli jste v dohodě o rozvázání PP neuvedla vážný důvod podle zákona o zaměstnanosti, bude se Vám podpora po celou podpůrčí dobu krátit na 45 %.

Převedení na jinou práci

Irena Vildová, 25.01.2009 19:35:34

Dobrý den,
Na základě lékařského posudku závodního lékaře jsem dlouhodobě pozbyla způsobilost vykonávat dosavadní zaměstnání.Pracuji ve vedoucí funkci s poměrně vysokým platem.Dá mi zaměstnavatel výpověď nebo je povinnen mi zajistit do 15 dnů od převzetí posudku převedení na jinou vhodnou práci?
Co se rozumí jinou vhodnou prací?Musím přijmout práci, která by sice vyhovovala po zdravotní stránce,nebyla by ve vedoucí funkci, na kterou mám smlouvu,ale na nižší úrovni a byla by méně placená,třeba tak, že by pro mne nebyla z těchto důvodů přijatelná?Nebo mám právo tuto práci odmítnout a trvat na odstupném? Mám zdravotní posudek poslat zaměstnavateli doporučeně s dodejkou a lhůtu 15 dnů, ve které mi má zaměstnavatel nabídnout jinou vhodnou práci, posuzovat podle data doručení a převzetí zaměstnavatelem na dodejce? Pokud by mi v 15 dnech jinou vhodnou práci nenabídli, mám dát výpoveď sama a trvat na odstupném? A jak se dozvím, že odstupné dostanu a nezametou se mnou?
Děkuji Vám.

ukončení prac.poměru ze zdrav. důvodů

Hana Němečková, 19.07.2008 13:53:54

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem několik let zaměstnána ve výrobní firmě jako operátorka montáže, pracuji v hlučném prostředí. Před měsícem mi odborná lékařka zjistila 40 procentní ztrátu sluchu a to na obě uši, vyloučila však, že by se jednalo o ztrátu způsobenou hlukem. Do zdravotní zprávy mi však napsala, že nejsem schopna pracovat v hlučném prostředí a to proto, aby mi zaměstnavatel umožnil pracovat v méně hlučném prostředí. Toto mi potvrdil i závodní lékař s doporučením na přeložení v rámci firmy. Na firmě mi bylo řečeno, že žádné takové místo zatím nemají k dispozici a že se mi ozvou až něco bude. Je to však už měsíc a nic se neděje. Jelikož mi v září končí smlouva (smlouva na dobu určitou, která je prodlužována pololetně), tak mám obavu že mě propustí. Chtěla bych vědět jak mám postupovat, kdyby mi nechtěli prodloužit smlouvu, příp. zda mi nevzniknou nějaké právní nároky na finanční odškodnění a zda firma byla již povinna mě přeložit. Děkuji Němečková Hana

Re: ukončení prac.poměru ze zdrav. důvodů

Mgr. Oldřich Topka, 28.07.2008 16:14:55

Dobrý den, pokud Vás nepřeložily do 15 dnů ode dne, kdy jste jim předložila posudek, pak můžete okamžitě zrušit PP s nárokem na 3-násobné odstupné.

Hana Němečková, 25.08.2008 13:18:00

Dobrý den, děkuji Vám za odpověd. Mám na Vás opět dotaz. Výpověd ve které jsem uvedla všechny skutečnosti jsem podala a ve firmě ji převzali s stím, že mi samozdřejmě odchod umožní ale prý nemám na žádné odstupné nárok. Ráda bych věděla jak mám v tomto případě postupovat. Nerada bych aby došlo k soudnímu sporu. Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 16:20:09

Dobrý den, pokud Vám odstupné nevyplatí, pak Vám stejně nic jiného než soud nezbude. Nikde jinde pohledávku nevymůžete. S tím nic jiného nevymyslíte, ledaže to necháte být. Pokud nechcete k soudu, pak je k tomu mimosoudně nijak nedonutíte a tudíž nic nedostanete.

Odstupné

František Tulja, 03.06.2008 12:15:39

Dobrý den,chtěl bych se zeptat před čtyřmi roky jsem pracoval ve fabrice těžce jsem z toho onemocněl ihned jsem šel na nemocenskou tam jsem byl jeden rok pak před komisi a uznali mi plný invalidní důchod,chtěl jsem se zeptat zda mám nárok na odstupné i když mi to zatajili a v jaké výši bych se mohl jej domáhat,předem moc děkuji za vaši odpověď,muj email je frantadj@centrum.cz

Re: Odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 10.06.2008 13:53:28

Dobrý den, nárok na odstupné by Vám vznikl jen v případě výpovědi podle §52-d anebo při uzavření dohody o rozvázání PP z téhož důvodu. Pokud šlo skutečně o nemoc z povolání, pak by Vám nárok na odstupné měl být přiznán. Protože se však chcete domáhat svých nároků zpětně, musíte se obrátit na advokáta. Ale u soudu se ho domůžete jen uplatníte-li své právo v době 3let ode dne, kdy Vám mělo být přiznáno. Jestli již tato lhůta uplynula, máte smůlu, protože nárok se promlčel a soud Vám ho nepřizná.
Jinak zde je veřejná poradna, odpovědi na emaily nezasíláme.

Výpovědˇ, odstupné

edita pokorna, 29.05.2008 12:09:05

Dobrý den chtěla bych se zeptat:Marodím od 26.7.07 v té době mi byl přiznán část. inval. důchod na komplikace s diabetem marodní mi končí 25.7.08 zaměstnavatel mi sdělil že pro mne práci jinou nemá. Nesmím vykonávat těž. fyz.práci na směny, bez stresu a pravidelnou stravu.Pracovala jsem na. 3 směny.Chtěla bych vědět zda je poviností zaměstnavatele mě dát výpovědˇpokud nemá pro mne uplatnění a zda mám nárok na odstupné.U posud.komise mi bylo sděleno abych já výpovědˇnepodávala.Děkuji moc za odpovědˇE.P..

Re: Výpovědˇ, odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 10.06.2008 13:40:23

Dobrý den, pokud dojde ke ztrátě způsobilosti vykonávat práci ze zdravotních důvodů, pak Vám výpověď dát může. A protože se nejedná o pracovní úraz ani nemoc z povolání, nevzniká Vám žádný nárok na odstupné. Ledaže by jste mu předložila lékařský posudek, ze kterého vyplyne, že nemůžete konat práci bez vážného ohrožení zdraví, načež má povinnost Vám nabídnout jinou vhodnou práci. Pokud tak neučiní do 15 dnů, můžete okamžitě zrušit PP a pak Vám vznikne nárok na 3-násobné odstupné.

Re: Výpovědˇ, odstupné

edita pokorna, 10.06.2008 19:54:36

Dobrý den děkuji za odpovědˇ mám ještě malý dotaz. Zda stačí pro zaměstnavatele jako lékařský posudek Pracovní rekomandace vydaná pos. komisí, kde je psáno, že nejsem schopna v důsledku zdrav. postižení vykonávat zejména tyto práce......

PŘEŘAZENÍ NA JINOU PRÁCI

radka cavicova, 26.05.2008 16:36:00

PŘEJI DOBRÝ DEN.MŮŽETE MI PORADIT.MARODILA JSEM OD 26.4.07 DO 20.4.08.KOLIK DNI NEBO MĚSÍCU SE MUSÍ PRACOVAT,ABY VZNIKL NÁROK NA NEMOCENSKOU.MÁM ČID.PODLE POSUDKU BYCH MĚLA ZMĚNIT ZAMĚSTNÁNI,NEBO DĚLAT MÍN´HODIN.MUSÍM SOUHLASIT S PŘEVEDENIM NA JAKOUKOLIV PRÁCI KDE MĚ PŘEŘADÍ.DĚKUJI ZA ODPOVĚD

Re: PŘEŘAZENÍ NA JINOU PRÁCI

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 15:09:56

Dobrý den, pokud je osoba zaměstnaná, pak jí nárok na nemocenské dávky vzniká od prvního dne zaměstnání. Od toho dne je totiž nemocensky pojištěn. Žádná povinná doba, po kterou se musí pracovat, aby tento nárok vznikl tedy stanovena není.

Zrušení pracovní poměru po schválení posudkové komise na částečný invalidní důchod

Dagmar Kučíková, 20.05.2008 12:19:33

Okresní posudková komise na mi mnou podanou žádost o invalidní důchod neschválila (po roční pracovní neschopnosti), ale na základě podání žaloby (odvolání se) Krajská posudková komise 33%částečnou invaliditu uznala. Ještě to má být schváleno soudem???(za měsíc až 2). Zaměstnavatel pro mě má nachstanou výpověď. Má na to právo? Jaký mě radíte postup v dalším konání? Druhá pracovní neschopenka, která byla ze zdravot. důvodů vystavena, po 3měsíčním prodloužení by měla končit 23.května. Tentýž den mám navštívit okresní posudkovou komisi. Jak by měla postupovat v mém případě, když začínám nastupovat novou rehabilitaci a zkušební léčbu,která by měla po 3letech trápení bolestí pomoci. Diagnóga:fibromyalgie
Děkuji za radu, už jsem bezradná.

Re: Zrušení pracovní poměru po schválení posudkové komise na částečný invalidní důchod

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 15:15:29

Dobrý den, řízení, o kterých píšete jsou správní a ne soudní. Potvrzení soudem sem tedy vůbec nepatří. Jestliže ze zdravotních důvodu nesplňujete podmínky pro výkon práce, což plyne z rozhodnutí posudkové komise, pak Vám zaměstnavatel po skončení pracovní neschopnosti skutečně může dát výpověď podle §52 ZP. Záleží na tom, jestli se zaměstnavatelem naleznete nějakou dohodu a nenabídne Vám jinou vhodnou práci, třeba na zkrácený úvazek s ohledem na Vaši invaliditu. Můžete také navštívit občanskou poradnu ve Vašem okolí a celou věc tam projednat osobně.

NÁROK NA ODSTUPNÉ

Milan Vopelka, 19.05.2008 19:57:38

Dobrý den.Manželka utrpěla pracovní úraz.Po roce a půl léčení dostala plný invalidní důchod.Její zaměstnavatel s ní rozvázal pracovní poměr dohodou.Zajímalo by mě jestli má nárok na nějaké odstupné nebo jestli je organizace povinna doplácet jí rozdíl mezi důchodem a bývalým výdělkem.Úraz si sama nezavinila. Děkuji Vopelka

Re: NÁROK NA ODSTUPNÉ

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 15:18:40

Dobrý den, měl by vzniknout nárok na 12-násobné odstupné. Ohledně úrazu pak je možné požadovat náhradu za ztrátu na výdělku, za bolest a ztížení společenského uplatnění, náklady na léčení (a případně i věcnou škodu). Protože však řada zaměstnavatelů na takové požadavky nepřistupuje dobrovolně, doporučuji zajít za advokátem, který navrhne řešení a v případě potřeby podá příslušnou žalobu.

Výpovědˇze zdravotních důvodů

Adam Vlastimil, 19.05.2008 15:54:25

Dobrý den,chci se zeptat,jestli mě muže zaměstnavatel zadržovat v pracovním procesu pokud jsem alergik a bylo mi doporučeno lékařem abych změnil zaměstnání,jinak že zdravotní následky budou nevyhnutelné a jestli z tohoto důvodu mohu dát okamžitou výpověd,aniž bych musel absolvovat ty 2měsíce,jelikož nikde nemužou čekat na nikoho nového tak dlouho a tudíž bych o novou práci mohl přijít,děkuji.

Re: Výpovědˇze zdravotních důvodů

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 15:23:40

Dobrý den, na to, aby Vám byl zaměstnavatel povinen nabídnout jinou vhodnou práci by jste musel mít lékařský posudek od lékařského zařízení, které zajišťuje pro zaměstnavatele závodní preventivní péči anebo od správního úřadu (OSSZ). Z něj navíc musí jasně vyplynout, že pokračování v práci vážně ohrožuje Vaše zdraví. Pokud takový posudek nemáte, pak si jej buď budete muset zajistit anebo přečkat výpovědní dobu.

Výpověď - zdravotní stav

kuli, 07.05.2008 22:31:03

Může mi zaměstnavatel dát výpověď na základě zamlčení aktuálního zdravotního stavu ? Po dlouhodobějším tlaku jsem podala žádost o přeřazení do jiného pracovního zařazení a zaměstnavatel po mě žád preventivní prohlídku, zda jsem způsobilá pracovat. Požaduje od lékaře celou dokumentaci. Má na to právo ? Pokud uzná, že se mu "nezdá můj stav" - může mi dát výpověď nebo mi musí dát jinou práci nebo jak může dál postupovat. Jak mám postupovat já, pokud se mi tento postup nezdá správný. Můj psychický stav se zhoršil následkem většího pracovního vytížení. Lékařka je s tím obeznámena. Děkuji.

Re: Výpověď - zdravotní stav

Mgr. Oldřich Topka, 12.05.2008 10:58:08

Dobrý den, výpověď z důvodu zdravotního stavu je možná, pokud zaměstnanec ztratí způsobilost k výkonu práce. Na Vaši zdravotní dokumentaci ovšem nárok nemá. Pro takovou výpověď musí existovat lékařský posudek prokazující, že došlo ke ztrátě způsobilosti a to dlouhodobě. To nastává např. při uznání invalidního důchodu. K získání takového posudku by Vás mohl poslat k lékaři, který mu zajišťuje pracovně-lékařskou péči.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »