Dlouhodobá nemoc a ID - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

invalidní důchod

helena tipeltová, 02.11.2009 14:15:58

Dobrý den,manžel měl v unoru autom.nehodu s urazem obou nohou.Obousranou zlomeninu kotníku na jedné,a rozdrcenou patu na druhé.Zlomeninu pánve.Je osvč a neplatil si důchodové připojištění.Nemá tedy nárok na výplatu nemocenské.nyní byl žádat o invalidní důchod a nebyl mu přiznán.Důvod.zdravotní stav není dlouhodobě nepřízniví.Je nějaká zákonná doba kdy je nemožno o důchod požádat.Mě se zdá třičtvrtě roku bez peněz dost dlouhodobá neschopnost.Obzvlášt kdzž stále trvá.Jak máme postupovat když nesouhlasíme s vísledkem komise?

doplácení id do průměrné mzdy

Jana Kindlová, 09.08.2009 21:29:26

Dobrý den,můj muž měl pracovní úraz,zatím je stále v pracovní neschopnosti ale schválili mu invalidní důchod.Od podniku dostával nemocenské dávky a pojišťovna mu doplácela rozdíl do jeho průměrné mzdy.Chtěla bych se zeptat když dostane invalidní důchod,který dostal na úraz,(má totální endoprotézu),jestli mu bude dále dopláceno rozdíl mezi důchodem a jeho průměrnou mzdou.Prosím o radu jak dále postupovat.
Předem vřele děkuji
Jana Kindlová

Krácení řádné dovolené při dl. nemoci.

Jan Šoun, 27.01.2009 09:09:37

Dobrý den, zaregistroval jsem, že evropské soudy rozhodly, že v případě delší pracovní neschopnosti nesmí zaměstnavatel krátit zaměstnanci řádnou dovolenou. Pokud je tato informace pravdivá, prosím o sdělení, zda platí i u nás, nebo od kdy bude platit? Děkuji za vysvětlení, zdraví Vás J. Šoun.

dlouhodobá PN

Josef Pánek, 09.10.2008 15:18:24

Dobrý den,jsem po několika operacích v dlouhodobé PN(5 měsíců)a zajímalo by mě,zda-li mě může zaměstnavatel pro tuto PN propustit ze zaměstnání.Děkuji za odpověď.

Re: dlouhodobá PN

Mgr. Oldřich Topka, 10.10.2008 12:34:10

Dobrý den, je-li zaměstnanec v PN, pak se nachází v ochranné době, ve které není možné, aby dostal výpověď (až na výjimku, že se zaměstnavatel ruší nebo se stěhuje mimo území, kde dosud působil). Výpověď by jste tedy mohl eventuálně dostat teprve po návratu z PN, jestliže např. ztratíte zdravotní předpoklady pro výkon sjednané práce.

Dlouhodobá nemoc a ID

Jana Houdková, 07.05.2008 00:39:05

Dobrý den,
po dlouhodobé nemoci mi byla 6.5.2008 ukončena pracovní neschopnost a 2.5.2008 podána žádost o plný ID, který mi bude přiznán, dle informací revizní lékařky, od 7.5.2008. Jeho vyřízení však bude trvat 2-3 měsíce.
V současné době nejsem schopna nastoupit do zaměstnání a nevím, na základě čeho a v jakém smyslu se mám domlouvat se zaměstnavatelem dále, neboť se mi nepodařilo nikde objevit, jak se v tomto případě postupuje. Vyjádření o invaliditě dostane zaměstnavatel se zpožděním, takže mohu "předložit" pouze moje ústní vyjádření, případně zprávu obvodní lékařky, že čekám na PID a nejsem schopna vykonávat v současné době žádnou práci. Zda to bude možné časem nyní nevím. Je mi 43 let, po roce PID se bude přehodnocovat můj zdravotní stav.
Netuším, zda mi může dát výpověď zaměstnavatel, zda je nutno končit pracovní poměr, či mohu v případě změny či zamítnutí ID někdy v budoucnosti nastoupit znovu do stejné práce. Na co si v případě výpovědi dát pozor.
Děkuji za odpověď

Re: Dlouhodobá nemoc a ID

Mgr. Oldřich Topka, 12.05.2008 12:57:24

Dobrý den, v první řadě je vždy dohoda se zaměstnavatelem. Pokud se nedohodnete, pak můžete podat výpověď, ovšem poběží ještě 2-měsíční výpovědní doba. Na to, aby jste mohla okamžitě zrušit PP by jste musela mít lékařský posudek a ten nemáte. Lékařský posudek by musel mít i zaměstnavatele, kdyby Vám chtěl dát výpověď. Pouhá lékařská zpráva od obvodní lékařky nestačí.
Po skončení PP do stejné práce můžete nastoupit jen když Vás zaměstnavatel přijme zpět. Není povinen Vám držet místo a čekat, jak Vám dopadne důchod.

Jana Houdková, 12.05.2008 20:42:56

Ději za odpověď.
Dnes jsem z OSSZ obdržela "Výpis ze záznamu o jednání" jehož předmětem bylo: Řízení o přechodu z PN do invalidity na základě vlastní žádosti občana podle par.93 zák.č.582/1991 Sb. v platném znění. Jehož závěr byl: Je plně invalidní dle par.39 odst.1 písm. a) zák.č.155/1995Sb. v platném znění.
Tento dokument jsem dnes doručila zaměstnavateli, ale nevím, zda je to dostačující. Pokud vím, chce se mnou zaměstnavatel ukončit pracovní poměr dohodou.
Mám nárok na nějaké odstupné?
Děkuji.

Mgr. Oldřich Topka, 14.05.2008 16:39:02

Dobrý den, nárok by jste měla jen v případě, že by Vám dal výpověď ze zdravotních důvodů (způsobených ovšem pracovním úrazem nebo nemocí z povolání). Nebo v případě, že by jste okamžitě zrušila PP, jestliže by Vám nenabídl jinou práci do 15 dnů od předložení posudku. Při dohodě by se s Vámi mohl dohodnout na určitém odchodném, ale to je pouze na jeho dobrovolném uvážení. Celou věc konzultujte na OSSZ.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »