Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
k 31.7.2008 jsem podala výpověď z pracovního poměru, tzn., že mi pracovní poměr končí k 30.9.2008. V současné době jsem v pracovní neschopnosti a mám ještě nevybranou poměrnou část dovolené. Chtěla bych vědět, zda můj pracovní poměr skončí ke dni 30.9. a nevybranou dovolenou mi zaměstnavatel musí proplatit, či zda po 30.9.2008 mě bude žádat o to, abych si dovolenou vybrala. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Kateřina Bušová
Dobrý den, PP skončí, takže si těžko vyberete zbylou dovolenou. Musí Vám ji tedy proplatit.
Příště si před vložením dotazu projděte diskuze, ať zbytečně nevkládáte dotaz, který je tu již řešen mnohokrát.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s výpovědí ze strany zaměstnance a s těhotenstvím. Po dohodě se zaměstnavatelem jsem podala výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou. V té době jsem ještě nevěděla o svém těhotenství. Je tato má výpověď neplatná? Jak postupovat dále?
Mockrát děkuji za odpověď.
Monika
Dobrý den, odpověď na můj dotaz jsem si již našla. Děkuji a přejhi příjemný den.
Monika Králičová
Dobrý den,
dostala jsem velmi výhodnou nabídku práce, bohužel nový zaměstnavatel řekl. že musím nastoupit 8.září, pokud dám nyní výpovědˇv současném zaměstnání, tak mi běží 2 měsíční výpovědní lhůta, tudíž mě pustí k poslednímu říjnu,ale nutně tuto práci potřebuji, protože mám 6letého syna, který nastupuje do první třídy a nabízená práce je jen jednosměnná/nyní pracuji ranní, odpolední a víkendy/. Nevím co si počít pokud mě nepustí dohodou, což je dosti pravděpodobné. Mohu něčím operovat, nebo nemám šanci?Pokud nepřijdu do práce a dají mi neomluvenou absenci, jak dlouho mě mohou takto trápit a mohou po mě vyžadovat nějakou náhradu? Jsem zoufalá a nevím si rady.
Předem děkuji za odpověď Mácová
Dobrý den, to jste si měla již zjistit, je to tu již řešeno. Mohou s Vámi okamžitě zrušit PP (pak nemáte po dobu 6 měsíců nárok na podporu v nezaměstnanosti) a požadovat náhradu škody, kterou způsobíte tím, že nevykonáte práci, kterou máte. Jestli náhradu budou požadovat nebo ne, záleží na úvaze zaměstnavatele. Jestli se na skončení PP nedohodnete a zkusíte to risknout, to je zase jen na Vašem rozhodnutí.
Dobrý den,podala jsem k dnešnímu dni výpověs z pra.poměru s dvouměsíční výpovědní lhůtou.Pracuji jako dispečerka v dopravě a zajímalo by mě,zda může zaměstnavatel při mém odchodu chtít abych podepsala že nějaký určitý čas nebudu pracovat u dopravní firmy abych mu neodvedla zákazníky.V pracovní smlouvě takovou podmínku nemám.Děkuji za odpověď.M.Bušová
Dobrý den, pokud si chtěl takovou věc ošetřit, měl to učinit konkurenční doložkou v pracovní smlouvě nebo dohodu. Pokud si tohle tedy neošetřil v průběhu pracovního poměru, tak při jeho skončení po Vás nic takového požadovat nemůže, ledaže by jste s tím souhlasila. Navíc je otázka, jestli by povaha práce dispečerky takovou konkurenční doložku vůbec odůvodňovala. Zedníkovi by také těžko někdo mohl přikazovat, aby nepracoval v oboru a třeba 1 rok po skončení PP nemohl vzít cihlu do ruky.
Dobrý den,
moc bych Vás chtěla požádat o pomoc. Pracovala jsem na městském úřadě. Dne 31.3. jsem dala výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, která začala dnem 1.4. a pracovní poměr měl tedy skončit ke dni 31.5... Takto s tím náš pan tajemník souhlasil a výpověď mi podepsal. Jenže jsem dne 21.5. onemocněla a v současné době jsem stále v pracovní neschopnosti. Pan tajemník však po mě chce, abych se na 10dní vrátila do práce, protože se má výpovědní doba prodlužuje o dny, které jsem již neodpracovala z důvodu své pracovní neschopnosti. Nyní nevím, co mám dělat, protože mé pracovní místo zrušili a už se nemám kam vrátit... Dívala jsem se do zákoníku práce, ve kterém je sice dáno, že se se doba nemoci do výpovědní doby nezapočítává, ale je tam také větička - ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá. Můžete mi prosím poradit, kdy mi tedy pracovní poměr skončil - skončí a zda se "musím" na těch 10dní do práce vrátit? Moc Vám děkuji.
Dobrý den, vyřiďte panu tajemníkovi, že jako osoba odpovědná za pracovněprávní vztahy úředníků, by se měl lépe seznámit se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce, zejména s §53 odst.2. Až si ho důkladně přečte, zjistí, že má-li uplynout výpovědní doba v ochranné době, tato se do ní nezapočítává. Výpovědní doba se staví a končí teprve uplynutím zbytku výpovědní doby po návratu do práce. Zásadní na celé věci je ovšem to, že se uvedené týká pouze případů, kdy zaměstnanec DOSTAL výpověď od zaměstnavatele (viz začátek odstavce "Byla-li dána zaměstnanci výpověď ..."). Pokud dal výpověď sám zaměstnanec, pak tohle neplatí! Výpovědní doba uplyne bez ohledu na to, je-li zaměstnanec v práci nebo v pracovní neschopnosti. Takže k žádnému "napracování" Vás nutit nemůže.
Soused dal 2 měsíční výpověd a chtěl by vědět jestli jsou nějaké sankce za to,kdyby šel do práce jen třebat 3 týdny v té době co mu to poběží.Samozřejmě bez udání důvodu a omluvy.Děkuji
Dobrý den, může s ním být okamžitě zrušen PP, pak nebude mít nárok na podporu a bude to uvedeno v potvrzení o zaměstnání. Kromě toho může zaměstnavatel přijít s náhradou škody, kterou mu (soused) neomluvenou absencí způsobí.
Pracuji jako učitel na základní škole a k 30.6. chci dát výpověď. Ze zákona mám nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu, tj. do 31.8. Zajímalo by mě, jak bude tato situace řešena ohledně mzdy. Mám odpracováno za letošní rok 6 měsíců, tj. mám právo na určitý počet dnů dovolené. To mi pokryje červenec. Co ale se mzdou za srpen, když nebudu čerpat dovolenou (žádná mi už nebude zbývat) a jako učitel v sprnu pracovat nebudu (jsou prázdniny)?
Dobrý den, jestliže Vám zaměstnavatel nemůže přidělit práci podle Vaší smlouvy, pak Vám náleží náhrada mzdy. Měl by jste ji i za srpen. Informovat se můžete i na školském odboru městského úřadu.
Dobrý den,
dal jsem výpovedˇa v současné době mi běží 2 měsíční výpovědní lhůta, která mi končí k 31.5.08.
Od 1.5.08 jsem na neschopence, chtěl jsem se zeptat jestli mi může dát zaměstnavatel nyní výpovědˇ?A ještě bych se chtěl zeptat, zda mi může můj zaměstnavatel sáhnout na pohyblivou složku mzdy bezdůvodně, nebo jestli musí vždy doložit,proč to tak udělal.Za to, že jsem na nemocenské nedostanu pohyblivou složku mzdy. (jedná se o výplatu z minulého měsíce, kdy jsem byl v práci)
Předem Vám děkuji za odpovědˇ
Zdeněk Slesar
Dobrý den, nevím, proč by Vám dával výpověď, když jste ji podal Vy. Pokud jde o složku mzdy, se kterou je zaměstnavatel oprávněn disponovat, pak záleží na něm, jestli nenárokovou složku mzdy (např. osobní ohodnocení) zaměstnanci přizná a v jaké výši. Musí to ovšem vyplývat ze smlouvy, mzdového výměru nebo interních předpisů. Pokud je taková složka dána jako pevná a není řečeno, že závisí na vůli zaměstnavatele, pak ji vyplatit musí.
Dobry den, mam takovy problem. Od ledna marodim a koncem unora jsem postou doporucene zaslal vypoved, aby mi bezela 2 mesicni vypovedni lhuta. Firma, jez jsem ji to zasilal, si to ale vyzvedla az v mesici breznu, takze mi vlastne vypovedni lhuta bezela az o mesic pozdeji. Neda se s tim neco delat, myslim jako, ze zalezi na dobe odeslani a ne na dobe prijmuti te vypovedi? Diky za odpoved. Macak, Sokolov
Dobrý den, podstatná je doba, kdy bylo doručeno a ne kdy bylo pouze předáno na poštu. S tím nic neuděláte. Viz §337 odst.3 ZP: Doručení písemnosti určené zaměstnavateli je splněno, jakmile ji zaměstnavatel převzal.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com