dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dědické řízení

tomáš valíček, 18.06.2008 13:09:28

dobrý den,chtěl bych se zeptat,zda-li má cenu se odvolávat proti usnesení soudu v dědickém řízení,které bych chtěl napadnout.Umřela mi před necelými 2 lety matka a 2 dny po ní nevlastní otec.Finance které zanechala by mněli po ní dědit já(jakožto syn)a její manžel.Ale manžel zemřel 2 dny po ní,tak dědictví jeho přechází na jeho potomky.Ale své potomky v závěti(kterou zanechal)vydědil,z důvodu nezájmu jeho potomků v posledních 20 letech,kteří nejevily o zůstavitele zájem.V občanském zákoníku se uvádí,dědictví přechází na jejich potomky-neboli na potomky vyděděných potomků.A v tom vydím nesprávnost vydaného rozhodnutí,protože ani potomci vyděděných potomků nejevily o prarodiče zájem.Navíc jde o mou matku,a ne jejich.Vím že takto je dán občanský zákoník,ale z morálního hlediska vidím toto rozhodnutí jako nesprávné,a je ted na uváženou,zda se mám proti rozhodnutí odvolat.Zda-li mám šanci.Děkuji za odpověd.S pozdravem Valíček Tomáš

Re: dědické řízení

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.06.2008 14:05:48

Dobrý den,
morální hledisko je jedna věc, ale zákon má samozřejmě přednost. Nevydědil-li současně spolu s potomky i jejich potomky a to VÝSLOVNĚ, budou tito dědit. Navíc, i kdyby nedědili, Vy byste po něm stejně nic nedědil.

dědictví

Monika Rusová, 06.05.2008 08:59:37

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jakým podílem je rozděleno dědictví, pokud dědici jsou 3 zletilé děti a manželka. Uvádí se, že je to rovným dílem a mě by zajímalo, zda to znamená, že každý dostane 1/4 nebo manželka dostane 1/2 a děti si rozdělí tu druhou 1/2.
Děkuji za odpověď
Monika Rusová

Re: dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.06.2008 14:11:34

Dobrý den,
rovným dílem znamená každý stejným dílem tzn. každý z nich dostane 1/4.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »