Výpověď a čerpání dovolené - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď a zrušení pracovního poměru

zuzana vlčková, 05.07.2008 12:56:10

Dobrý den,chtěla bych se s Vámi poradit, jak mám pokračovat, když mi majitel dal okamžitou výpověď. I když nejsem ve zkušební době a smlouvu mám do 24.8.08. Posílá mi poštou smlouvu o neprodloužení pracovní smlouvy, kterou zatím nepodepíšu. Měla jsem mít za 2 týdny dovolenou. Jak mám tedy pokračovat. Přistoupila bych na dohodu s 2 měsičním odstupným a proplacením dovolené. Jinak na žádnou jejich dohodu nepřistoupím. Můžete mi poradit jaké právo mám jako zaměstnanec?Výpověď mi dává z reorganizace OZ.
Děkuji za radu. Vlčková

Re: Výpověď a zrušení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 11:16:30

Dobrý den, okamžité zrušení PP je výjimečné a lze to jen ze zákonných důvodů. Co myslíte "okamžitou výpovědí" tedy není jasné, když v závěru píšete, že se jedná o reorganizaci, to pak ovšem není okamžité zrušení PP, ale řádná výpověď podle §52 ZP. Pokud máte dojem, že je výpověď neplatná, pak napište zaměstnavateli, že trváte na dalším zaměstnání a podejte žalobu o neplatnost výpovědi, ale před tím si nechte celou věc posoudit od právníka, kterému předložíte listiny (ty k dispozici nemám). Nebo se pokuste o dohodu s tím, že pokud to nepůjde, můžete se obrátit na inspektorát práce.

vraceni precerpane dovolene

Jana Paucova, 04.07.2008 12:25:19

Dobry den,
se zametnavatelem jsem se dohodla na rozvazani pracovniho pomeru dohodou. Do doby odchodu jsem vycerpala veskerou dovolenou. Zamestnavatel do dohody o rozvazani pracovniho pomeru uvedl, ze musim zaplatit precerpani naroku na dovolenou tedy 10,5 dne podle §222 odstavce 10, ale tento odstavec v paragrafu neni uveden. Muzete mi poradit, jestli chovani zamestnavatele je spravne a jestli precerpani naroku za dovolenou je opravnene a v jake vysi. Dekuji

Re: vraceni precerpane dovolene

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 11:12:02

Dobrý den, jde pouze o překlep. Tento postup umožňuje zaměstnavateli §222/5 (a ne 10) ZP. Zaměstnanec je povinen vrátit vyplacenou náhradu mzdy nebo platu za dovolenou nebo její část, na niž ztratil právo, popřípadě na niž mu právo nevzniklo.

Výpověď a čerpání dovolené

Gabriela Fojtíková, 05.05.2008 12:37:39

Dobrý den, měla bych dotaz,dám výpověď z pracovního poměru k 30.5.2008 s dvouměsíční výpovědní lhůtou, ta končí k 31.7.2008. V červenci mám zaplacený poukaz na dovolenou, může mi jí zaměstnavatel dovolenou změnit, nebo přikázat vzít si jí jindy? Plánovala jsem jí v únoru? Chtějí, abychom si týden dovolené vybraly do konce června, pokud bych si jí vybrala, už by mi chyběl týden dovolené na zaplacený zájezd v červenci. Ještě neví, že u nich dám výpověď. Děkuji za odpověď. Fojtíková

Re: Výpověď a čerpání dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 05.05.2008 15:17:40

Dobrý den, hlavní zásadou je, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Činí tak podle rozvrhu čerpání dovolené (dříve plán dovolených). Jestliže již máte tuto dovolenou od zaměstnavatele schválenou, pak by Vám při změně tohoto rozvrhu musel nahradit náklady vzniklé touto změnou (např. storno zájezdu apod.). Jestliže jste však dovolenou naplánovala bez toho, že máte zajištěn souhlas zaměstnavatele (tedy určení čerpání dovolené), pak na žádnou reparaci (náhradu) nárok mít nebudete. Chybějící týden by Vám eventuálně mohl poskytnout jako neplacené volno, ale není jasné jaký postoj k Vám zaujme až se dozví, že u něj plánujete skončit.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »