Čerpání dovolené - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

čerpání půl dne dovolené

Lenka Nerglová, 03.02.2009 10:45:15

Prosím o informaci, zda lze čerpat půl dne dovolené? Musela jsem v 10h pro syna do školy, protože onemocněl. Zajistila jsem si od následujího dne hlídání babičkou. Chtěla jsem si na den, kdy jsem musela pro syna do školy čerpat půl dne dovolené. Zaměstnavatel mi ale sdělil, že musím čerpat den celý. Má pravdu? Půl dne jsem odpracovala - to tedy nedostanu zaplaceno?Postupuje zaměstnavatel správně?
Mockrát děkuji za odpověď.

Re: čerpání půl dne dovolené

Karel Dlouhý, 03.02.2009 17:56:16

Dobrý den,
v zákoníku práce to výslovně uvedeno není, ale běžně je čerpání půl dne možné a mzdové programy to umožňují.

Jedině byste se s ním mohla dohodnout, že tedy toho odpracovaného půl dne a nezaplaceného si vyberete v náhradním volnu, až zase takto budete potřebovat.

poskytnutí dovolené nebo její propacení

Pavel Markel, 09.11.2008 10:00:42

Dobrý den
mám jistý problém,jsem ve výpovědi a zústává mi nevyčerpaná dovolená.
Má zaměstnavatel povinnost mi ji poskytnout nebo mi ji může proplatit? Já bych dovolenou chtěl čerpat,ale zaměstnavatel mi pravě chce poskytnout finanční náhradu.
Děkuji za radu.

Re: poskytnutí dovolené nebo její propacení

Mgr. Oldřich Topka, 19.11.2008 09:19:56

Dobrý den, dovolenou určuje zaměstnavatel. Buď Vám ji dá anebo ji musí proplatit po skončení PP, to je pouze jeho rozhodnutí, které na Vás vůbec nezávisí. To je tu popisováno nesčetněkrát, příště si před dotazem nejprve projděte diskuzi.

Dovolena

Silvie Hurtova, 04.11.2008 17:57:18

Dobry den chtěla jsem se zeptat jestli ma zamestnavatel narok mi strhnout pět dní dovolene,když pátý den je svátek(státní svátek).Já si žádala jen o čtyři dny dovolené a zaměstnavatel mi strhl pět dní.

Re: Dovolena

Karel Dlouhý, 05.11.2008 21:33:52

Nemá nárok.
Zákoník práce §219 (2) "Připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, nezapočítává se mu do dovolené."

řešení nedostaků dovolené

Jaromír Havlín, 02.11.2008 16:03:04

Dobrý den ,potřeboval bych radu ohledně dovolené.Zaměstnavatel nám dává 25 dní dovolené ,vyčerpal jsem během roku 20 dní ,tři dny mě nařídil zaměstnavatel a zbývají mě dva dny.
Zaměstnavatel zamýšlí přes vánoční svátky na 5 dnů provoz zastavit a ten kdo nemá dovolenou si musí potřebné dny nadělat.Já jsem si dovolenou šetřil ,ale na příkaz zaměstnavatele jsem tři dny musel vyčerpat .
Nevím tedy jaké mám práva v tomto případě ,ale nadělávat dovolenou kterou jsem si musel na příkaz vybrat, mě dosti tento způsob jednání zaráží . Děkuji Vám za radu .Havlín

Re: řešení nedostaků dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 06.11.2008 10:09:54

Dobrý den, jak je zde stále dokola uváděno, dovolenou VŽDY určuje zaměstnavatel. I když to dělá formou, že zaměstnanci odsouhlasí termín dovolené, pořád je to on, kdo o ní rozhoduje. Vy jako zaměstnanec totiž o čerpání dovolené nijak nerozhodujete. Můžete o ni sice požádat, ale jestli Vám bude umožněna záleží na zaměstnavateli. Na tom tedy není vůbec nic, co by Vás mělo zarážet, je to v souladu se ZP.

Čerpání dovolené

Marie, 04.05.2008 15:06:56

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Od začátku tohoto roku jsem byla do poloviny března v prac. neschopnosti. K 1.4.2008 jsem podala výpověď, konec 31.5.2008. Chtěla jsem se zeptat, jestli mám nárok na nějakou dovolenou. Děkuji za odpověď.Marie

Re: Čerpání dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 05.05.2008 11:07:09

Dobrý den, vznikne Vám nárok na dovolenou za odpracované dny a to ve výši 1/12 za každých 21 dnů, které odpracujete od doby od konce pracovní neschopnosti do doby skončení PP.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »