společné jmění manželů a výlučné vlastnictví - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Jak zjistit skutecne prijmy?

S. Miller, 13.05.2008 21:52:26

Dobry den,
jsem po rozvodu 2 roky, SJM vyporadano. Exmanzel si do 1,5 roka postavil novy dum, ma 2 nova auta, jezdi na drahe dovolene. Chtela bych zazadat o zvyseni alimentu, ale obavam se (protoze vim jak fungoval za dobu manzelstvi), ze je schopen vykazat ztratovy nebo nizky prijem. Existuje nejaky zpusob, jak zjistit jeho skutecne prijmy?
Dekuji za odpoved.

Re: Jak zjistit skutecne prijmy?

Mgr. Oldřich Topka, 14.05.2008 08:03:40

Dobrý den, podle zákona o rodině platí, že rodič, který má příjmy z jiné než závislé činnosti podléhající dani z příjmů, je povinen soudu prokázat své příjmy, předložit podklady pro zhodnocení svých majetkových poměrů a umožnit soudu zjistit i další skutečnosti potřebné pro rozhodnutí zpřístupněním údajů chráněných podle zvláštních předpisů. Takže jediný, kdo má určité prostředky ke zjištění skutečného stavu je soud. Vy sama to nezjistíte. Soudy však dobře vědí, že zejména u podnikatelů je velmi obtížné zjišťování skutečných příjmů. Navíc nemusí rozhodovat výslovně jen podle doložených příjmů, ale i s ohledem na další okolnosti.

Předmanželská smlouva

Zuzana Červínková, 09.05.2008 23:21:58

lze nějakou předmanželskou smlouvou ošetřit to, aby můj příjem nebyl zahrnut do spol. domácnosti??? Přítel je rozvedený a bude žádat o snížení alimentů, nechci, aby se můj příjem jakkoliv započítával do výpočtu těchto alimentů. Jeho bývalá žena má také náhle nový a vyšší příjem z pronájmu domu cca 50.000,- měsíčně, dá se to zohlednit při změně výživného přítele? Děkuji

Re: Předmanželská smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.05.2008 16:11:16

Dobrý den,
ano, je možné tzv. předmanželskou smlouvou upravit odlišně majetkové vztahy a to formou notářského zápisu.

hypotéka a vyrovnání po rozvodu

jaroslava kamenčáková, 05.05.2008 16:26:57

Dobrý den,
jsme s manželem vlastníky pozemku.Tento pozemek získal manžel jako mimořádné prémie od jeho zaměstnavatele(pracuje jako stavby vedoucí).Manžel na mě naléhá,abychm si vzali úvěr na postavení rodinného domu.Stále váhám , neboť jsem se chtěla před časem s ním rozvádět a nejsem si jista jak by dopadlo splácení 2 mil.Jak bych se musela na dluhu podílet?
Musela bych splácet půlku úvěru?
Jak by to bylo s pozemkem?
děkuji

Re: hypotéka a vyrovnání po rozvodu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 07.05.2008 16:32:10

Dobrý den,
jestliže si vezmete úvěr a pak se rozvedete, tak je důležité provést majetkové vypořádání. Na něm se buď dohodnete nebo na návrh jednoho z Vás rozhodne soud. Bude se jednat hlavně o dohodu o pozemku - buď se stanete podílovými spoluvlastníky nebo se výlučným vlastníkem stane jeden z Vás a druhého vyplatí. Co se týče úvěru, může být dohoda v tom směru, že tento závazek převezme jen jeden z Vás. Taková dohoda je však účinná jen mezi Vámi a pokud by např. manžel dluh nesplácel, mohla by se banka hojit i na Vás a Vy byste pak následně mohla po něm na základě té dohody mezi Vámi požadovat to, co jste za něho uhradila.
Těch možností řešení je několik, ale především by záleželo na dohodě.

společné jmění manželů a výlučné vlastnictví

Kristýna Luňáčková, 01.05.2008 17:45:44

Dobrý den,

obracím se na Vás s následujícím dotazem. Kupujeme s manželem rodinný dům za 1.700.000,-. Financujeme ho následovně. Manžel si bere hypoteční úvěr 600.000,-, já si beru hypoteční úvěr (u stejné finanční instituace) 500.000,- a zbývajících 600.000,- mi půjčí na přechodnou dobu (cca 3 měsíce) moji rodiče s tím, že jim tuto částku vrátím po prodeji bytu. Tento byt jsem nabyla ještě před vznikem manželství! Zajímalo by mě tedy, zda mohou být v kupní smlouvě a do katastru nemovitostí zapsány 2/3 domu do společného jmění manželů a 1/3 domu (600.000 z 1.700.000) do mého výlučného vlastnictví. V případě že ano, jak to formulovat do kupní smlouvy, aby katastr nemovitostí bez problému povolil vklad vlastnického práva. V případě že ne, jak se jistit, abych při případném rozvodu o peníze nepřišla.

Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Kristýna Luňáčková

Re: společné jmění manželů a výlučné vlastnictví

Kristýna Luňáčková, 06.05.2008 19:44:14

Musím opravit svůj příspěvek, špatně jsem se vyjádřila. Financování ze dvou třetin proběhne z našich úvěrů ze stavebního spoření.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »