Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,máme s přítelkyní koupený byt v OV,každý z nás má 50%podíl.V katastru nemovitostí jsme tedy zapsáni oba. Jdeme od sebe,domluvili jsme si podmínky-za jakých a jak bude byt rozdělen,ale nevím jestli na katastru nemovitostí bude stačit k přepisu bytu na přítelkyni námi vyhotovená smlouva ověřená notárem,nebo smlouvu musí vyhotovit právník,nebo notář.Poradíte mi? Martin
Dobrý den. Můj otec a strýc před časem zdědili 3/4 rodinného domu. 1/4 vlastní 3 děti (1 nezletilé) nevlastního syna zemřelé (který již také zemřel). Všechny děti mají v domě trvalé bydliště, ale prokazatelně v něm nebydlí, dům chátrá a většinovým vlastníkům dlouhá léta odpírá přístup do domu (nechce předat klíče). Chtěli bychom dům prodat, ale oni chtějí za svůj podíl nereálnou cenu nebo vůbec na nabídky nereflektují. Náš podíl neodkoupí, na to nemají finance. Chceme to vyřešit než dům zchátrá úplně, ale nevíme jak na to. Je trestné se do domu dostat "bez klíčů", když nám dům patří, ale nemáme v něm trvalé bydliště? Žádná podnájemní ani jiná smlouva neexistuje, než dům začal chátrat, užívali i náš podíl bez našeho souhlasu. Děkuji za radu.
Hlášený pobyt v nemovitosti nemá žádný vliv na její vlastnictví či právo na její užívání - zjednodušeně řečeno znamená jen právo na schránku na dopisy. O běžných záležitostech, týkajících se nemovitosti, rozhoduje/í její většinový/í spoluvlastník/ci (opravy, uzavření nájemní smlouvy apod.). S prodejem musí souhlasit všichni spoluvlastníci (podepsat kupní smlouvu). Je nemyslitelné, aby většinový spoluvlastník nemohl legálně vstoupit do nemovitosti, jejímž je (navíc ještě většinovým) spoluvlastníkem. Není-li možná dohoda spoluvlastníků o užívání společné věci nebo o nakládání s ní, lze se obrátit na soud s žádostí o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví soudem - variant je tam několik.
Dobrý den,
můj otec vlastní pozemek z jedné 1/2. Druhou polovinu vlastní jeho bratr Pavel Hrdý. Bratr se o pozemek vůbec nestará, ale prodat svoji polovinu nám nechce též. Platíme sekačky , prořezáváme stromy, ... Již se tam cca 20 let neukázal. Neplatí daně, elektřinu, ... Domluva s ním není žádná. Vždy řekne já si to ještě rozmyslím a tak rozmýšlí už cca 3 roky. Nabízeli jsme mu naprosto standardní tržní cenu ale on nic, stále rozmýšlí. Poraďte prosím jaká je možnost vyplatit jeho bratra, popřípadě, jak máme postupovat a na koho se obrátit tak aby bylo vše v dohledné době vyřízeno.
Děkujeme za info, Hrdý
Najměte si právníka a ten ať oficielně (písemně) nabídne spoluvlastníkovi koupi jeho podílu Vaším otcem nebo zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví dohodou. Pokud odmítne nebo nebude reagovat, podejte soudu návrh na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, kdy pozemek připadne Vašemu otci s tím, že bratra vyplatí.
Dodrý den, vlestním 3/4 domu. 1/20 vlastní nezletilý bratranec,chci od něno jeho část odkoupit, ale s jeho matkou se nedá domluvit. Ostatní spoluvlastníci mi podíl prodají. Jak mám podíl od posledního vykoupit??
Děkuji za radu.
Kupte zbývající podíly od těch spoluvlastníků, kteří Vám je chtějí prodat a až budete spoluvlastníkem jenom s ne/zletilým bratrancem, požádejte soud o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví tak, že celý dům připadne Vám a bratrance vyplatíte.
Dobrý den,
v době manželství jsme si koupili na hypotéku RD,jsem spolumajitelka.Nyní jsme již 11 let rozvedení,po rozvodu jsem dům opustila,neužívám ho-tak jsme se s bývalým mužem dohodli,já si nebudu činit nároky a on si bude splácet hypotéku. Soudem to samozřejmě neprošlo.Teď jsem zjistila,že splátky neplatí a dům je v exekuci.Bývalý muž mi vyhrožuje,chce půlku dlužné částky. Mám obavy,že mi banka zablokuje konto,uvalí exekuci na plat atd. Prosím o radu,zda s tím mohu něco dělat???
Děkuji
Právě řešíme vypořádání SJM po rozvodu který byl před 2 roky. V nemovitosti, kde jsem zatím spoluvlastníkem, rok bydlela družka býv. manžela, další rok již jako jeho manželka. Mohu při vypořádání uplatnit toto její bydlení (bez mého souhlasu), event. i moje náklady na okolnostmi vynucené náhradní bydlení, jako kompenzaci za určitou jeho pohledávku vůči mně ?
Dobry den,
jsem spoluvlastnikem nemovitosti - 1/2 a chtela bych se dohodnout na prodeji nemovitosti jelikoz ji nevyuzivam a akorat mi chodi slozenky za elektrinu a navic je mozne ze budou za potrebi nejake opravy. Problem je v tom ze spoluvlastnik se nechce dohodnout na prodeji a rozhodne nema na to aby me vyplatil. Nevidim ani zadnou realnou moznost jak bysme si nemovitost mohli rozdelit na pul. Rada bych vedela co muzu podniknout aby se nemovitost prodala a ja dostala svuj podil, kdyz se spoluvlastnik dohodnout nechce.
Dekuji.
Dobrý den,
spoluvlastník má předkupní právo. Čili pokud chcete prodat svůj podíl na nemovitosti, musíte jej napřed nabídnout jemu a až potom prodat někomu jinému (pokud se ale najde nějaký zájemce).
Když spoluvlastník nemá peníze, tak ho těžko můžete nutit, aby Váš podíl koupil.
Jsem spoluvlastníkem lesa, dědictví po rodičích. V k.ú. jsem zapsán jako vlastník 1/2, druhou polovinu vlastní sestra. Sestra před nedávnem nechala celý les vykácet a vytěžené dřevo prodala. O svém úmyslu ani vlastním činu mne ani neinformovala a výtěžek z prodeje si nechala. Se mnou odmítá jakoukoliv komunikaci s odůvodněním, že kdysi , za života našich rodičů bylo údajně řečeno, že tento les bude jednou její.
Stávající právní stav je ale takový, že v obou lesích vlastníme každý z ideální polovinu.
Prosím o navržení postupu jak se domoci svých práv. Myslím si totiž, že se sestra nedovoleně obohatila na můj úkor a porušila své povinnosti spoluvlastníka. Děkuji
Pokud nevydá peníze dobrovolně, budete muset podat žalobu k soudu.
Dobrý den, prosím o radu. Jsem spoluvlastnicí RD s bývalým manželem, který již žije s novou rodinou. Já jsem po rozchodu zůstala v našem RD bydlet s nezl.dětmi. Mám nějakou právní možnost vymáhat po spoluvlastníkovi náklady na opravu naší společné nemovitosti? Nedávno se pokazilo topení, bylo nutné investovat nemalé finanční prostředky, on odmítá uhradit jakoukoliv částku.Za odpověď předem děkuji.
Jsem s manželkou vlastníkem 3/4 nemovitosti ve které bydlíme.Zbytek vlastní nestejným dílem dědictví dva spoluvlastníci.Jeden z nich,vlastník 1/6,chce vyplatit.Jaký je možný postup,kdy s tím nesouhlasím.Z finančních důvodů si vyplacení nemohu dovolit.Děkuji za radu.
Dobrý den, mam menší problem. Jsem více než deset let rozvedený manželka si při stěhování vzala temě vše, ale pořád je na vlastnické listině nemovitosti. Syn se začal pouštět do rekonstrukce a rád bych mu dum přepsal ale nevim jak to je s tim spoluvlastnictvim nemovitosti. Stálo ho to už dost peněz. Manželka je dlouho v zahraničí v USA a nemam na ni žádné spojení a na katastru mi nejsou schopni odpovědět. Pokud je to ve vaši moci prosim o odpověď na mail miksicek01@seznam.cz Takže mě zajimá jestli je pravda co slýcham, že už je promlčená lhuta nebo jak se to odborně preferuje. Dá se to nějak vyřešit když s ni nejsem v kontaktu nebo ji to opravdu propadlo a tim pádem už jsem vlastník jen já? Děkuji za radu. Odstěhovala se hned po rozvodu. Snad to postačí aby jste se měl čeho chytit. Tak přeji hezký den. Ani na mail psát nemusíte už to vidim tady že budu i tak mailem informovan když dostanu odpověď.
Dobrý den,
vlastnická práva se nepromlčují ani jiným obdobným způsobem nezanikají. Jestliže jste oba uvedeni ve výpisu z listu vlastnictví, jste oba podílovými spoluvlastníky domu; tzn. ona vlastní 1/2 domu a Vy také. Je přitom zcela nepodstatné, jestli bydlí v USA nebo jinde. Tedy, Vy můžete nakládat pouze s 1/2 domu a jen tu také můžete synovi darovat.
Dobrý den,
jsem spoluvlastníkem RD, podíl 1/2. Sám však bydlím v jiném domku a v RD, kde mám 1/2 bydlí moji příbuzní. Jaký mám práva a povinnosti k nemovitosti a vůči příbuzným, kteří ji obývají a z 1/2 vlastní ? Děkuji a zdravím.
Jsem spoluvlastníkem RD - podíl 1/2, ve kterém bydlím
a který udržuji. Druhou polovinu vlastní sestřenice, která má zajištěno vlastní bydlení.
Chtěl bych se dohodnout na odkoupení její poloviny. Předpokládám, že se nedohodneme na výši ceny. Může mě donutit k prodeji (vystěhování) a pod.?
Jsem spoluvlastníkem RD - vlastním 1/4, bydlím zde s rodinou v 1.patře,udržuji ho. 3/4 vlastní sestra, která bydlí v přízemí. Může RD prodat bez mého svolení a pak mě vyplatit ? Může mě donutit k vystěhování apod. ? Mám předkupní právona její podíl?
Tentýž problém máme s rekreační chatou, kterou užíváme střídavě. Předem děkuji za odpověď. Úlová
Prodat může jen svůj podíl, ale napřed musí Vám dát nabídku, abyste mohla uplatnit předkupní právo.
Pokud se nemůžete dohodnout, pak platí:
Podílové spoluvlastnictví
§137
(1) Podíl vyjadřuje míru, jakou se spoluvlastníci podílejí na právech a povinnostech vyplývajících ze spoluvlastnictví ke společné věci.
(2) O hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů.
§141
(1) Spoluvlastníci se mohou dohodnout o zrušení spoluvlastnictví a o vzájemném vypořádání; je-li předmětem spoluvlastnictví nemovitost, musí být dohoda písemná.
atd. - viz obč. zákoník
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com