vadný elektroměr - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vadný elektroměr

Jan Zeman, 01.05.2008 08:33:08

Dobrý den, jsem zákazníkem firmy e.on a nedávno jsem zjistil, že téměř 3 roky nám špatně měří elektroměr. Měřil příliš malý odběr, na možnou poruchu elektroměru jsem E.ON sám upozornil, tento byl následně vyměněn a nyní po mně E.ON požaduje doplatit celou spotřebu za 3 roky zpátky (dopočítána je z kontrolního odečtu). Toto jednání mi přijde neetické, neboť elektroměr je zařízení společnosti E.ON, na němž by pravidelně měla provádět kontroly (což se buď nedělo, nebo byly tyto kontroly špatné, vzhledem k tomu, že závada nebyla po tak dlouhou dobu odhalena). Chtěl bych se proto zeptat, zda mám nějaký nárok na slevu či odpuštění části doúčtování - vzhledem k tomu, že E.ON porušil obchodní podmínky ve smlouvě jsem předpokládal, že automaticky bude celou žáležitost řešit jinak, že více vyjde vstříc zákazníkovi, což se však nestalo. Předem děkuji za radu.

Re: vadný elektroměr

Mgr. Oldřich Topka, 02.05.2008 16:15:15

Dobrý den, není možné, aby na Vás přenášel odpovědnost za vadu zařízení, které je v jejich péči a za jehož vady neodpovídáte. Vy jste v dobré víře platil služby tak, jak Vám byly vyúčtovány.

Jan Zeman, 04.05.2008 17:45:32

Děkuji za odpověď. E.ON stále trvá na zaplacení všech chybně vyúčtovaných faktur, přesto, že v Obchodních podmínkách je určena jejich povinnost pravidelně kontrolovat měřící zařízení - ohání se dalším bodem stejných Obchodních podmínek, kde je uvedeno: "Vzniknou-li chyby nebo omyly při fakturaci elektřiny nesprávným měřením, odečtem, použitím nesprávné konstanty či sazby, početní chybou apod., mají odběratel i dodavatel nárok na vyrovnání nesprávně fakturovaných částek." Jak se proti tomu můžeme bránit? Dle mého názoru byly ze strany E.ONu porušeny Obchodní podmínky a nesprávné měření vzniklo až kvůli tomuto porušení povinnosti kontrolovat měřící zařízení. Dva roky po sobě prostě vyfakturovaly špatnou částku a až třetí rok jsem na možnou chybu sám upozornil. Trvají však na svém a já nevím, na co bych se měl při jednání s nimi odvolat. Předem moc děkuji za radu.

Mgr. Oldřich Topka, 06.05.2008 08:54:52

Dobrý den, jestliže komunikace s nimi nikam nevede, je třeba zvážit, jestli by jste k vedení jednání s nimi a popřípadě i v soudním sporu neměl zplnomocnit právníka. Takhle věc vyžaduje důkladnou přípravu, detailní revizi obchodních podmínek a smluv, což překračuje rámec zdejšího rámcového poradenství. Buď by dovedl jednání ke smíru anebo by věc skončila u soudu. Žalobu by mohla podat firma, stejně jako Vy.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »