Daň darovací - II skupina, výklad - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dotaz na darování nemovitosti

Kadlecová, 13.07.2011 17:46:17

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat - můj přítel bydlí v domě, který je majetkem jeho rodičů. Chtěli bychom ho však přepsat na mě, ale jelikož nejsme manželé, tak by mě zajímalo, jestli je při darování rozdíl v tom, zda jsem nebo nejsem v příbuzenském vztahu s majiteli. A pokud ano, tak o jaké poplatky by šlo a v jaké výši.
Děkuji předem za odpověď.

Re: dotaz na darování nemovitosti

Karel Dlouhý, 14.07.2011 14:26:01

Ano, je rozdíl.

Viz
http://www.penize.cz/15844-vse-o-dani-darovaci

dotaz na darování nemovitosti

Kadlecová, 13.07.2011 17:45:52

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat - můj přítel bydlí v domě, který je majetkem jeho rodičů. Chtěli bychom ho však přepsat na mě, ale jelikož nejsme manželé, tak by mě zajímalo, jestli je při darování rozdíl v tom, zda jsem nebo nejsem v příbuzenském vztahu s majiteli. A pokud ano, tak o jaké poplatky by šlo a v jaké výši.
Děkuji předem na odpověď.

Darování nemovitosti

Lucie Tichá, 13.07.2011 15:54:13

Dobrý den,
žijeme s přítelem ve společné domácnosti již více jak jeden rok. Máme tam oba trvalé bydliště. Spadáme tak do II. skupiny. Byt je psaný na přítele, ale chtěli bysme polovinu převést na mě. Chtěla bych se zeptat, jestli je nutné mít v tomto případě právního zástupce. A jaké jsou kroky a náklady při vyřizování této záležitosti. Děkuji předem za odpověď.

Re: Darování nemovitosti

Karel Dlouhý, 14.07.2011 14:23:07

Právního zástupce mít nemusíte.
Je třeba sepsat smlouvu (darovací), 4 exempláře, u 1 ověřit podpisy (Czech point), napsat návrh na vklad do katastru nemovitostí, podat do katastru, kolek 500 Kč (pokud již nezvýšili.)

Lucie Tichá, 14.07.2011 17:31:30

A následně ohlásit na finanční úřad?

Družka

Tomáš Chrápek, 10.06.2011 12:11:51

Dobrý den, potřeboval bych poradit.

Jsem vlastníkem bytu, ale chtěl bych polovinu darovat své zatím družce (budoucí manželce), aby i ona měla kryté své nynější investice do rekonstrukce, kdyby se mi něco stalo.

Žiji s přítelkyní již 3 roky ve společné domácnosti a o všechny výdaje se dělíme. Jediný problém je, že takto nežijeme v bytě, kterého by se tento dar týkal, ale u prarodičů. Taktéž nemáme stejné trvalé bydliště (oba ho zatím máme u našich rodičů). Je stejné trvalé bydliště po dobu jednoho roku podmínkou pro to, abychom byli osvobozeni od daně darovací, nebo stačí, že spolu opravdu bydlíme a máme na to asi 15 svědků, kdyby bylo potřeba toto dosvědčit?

Děkuji za odpověď.

Darování nemovitosti

Markéta, 24.11.2008 09:51:36

Dobrý den, chtěla bych informaci ohledně darování. Kupujeme s přítelem byt, nicméně majitelkou bude jeho matka z 9/10 a já budu vlastnit 1/10 bytu. Na uvedené adrese budeme mít oba trvalé bydliště. Zhruba po 1-2 letech budeme hypotéku refinancovat a majitelé budeme jen já a přítel, kterému bude nemovitost jeho matkou darována (9/10). Nicméně se mi jedná o to, jakým způsobem je poté možné převést podíl bezúplatně na mě, abych byla vlastníkem také z 1/2. Nebo jaké kroky podniknout, aby pak darování proběhlo bez problémů. Děkuji za odpověď

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 24.11.2008 10:07:19

Dobrý den,
pak jednoduše přítel daruje příslušný podíl Vám tak, abyste byli oba podílovými spoluvlastníky s podílem o velikosti 1/2 na nemovitosti.

Markéta, 25.11.2008 13:17:52

Dobrý den,
děkuji za odpověď. Nicméně mám ještě jeden dotaz na upřesnění. Pokud mě tedy přítel zhruba po 1 roce bude darovat podíl zbývající do 1/2, nebudeme platit darovací daň? Budeme spadat do II.skupiny (osoby žijící ve společné domácnosti)? Děkuji

Darovací smlouva

Pavlína Jarešová, 21.11.2008 13:08:37

Dobrý den, prosím o radu, když rodiče chtějí darovat nemovitost synovi a jeho manželce. Mají uzavřít darovací smlouvu na syna a on pak může rozšířit SJM nebo darovací smlouvu přímo na syna a manželku, každý aby měl podíl 1/2 domu. Je v tom nějaký rozdíl. Děkuji

Re: Darovací smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 21.11.2008 16:41:21

Dobrý den,
pokud nemovitost darují oběma, získají ji nikoli do SJM, ale do podílového spoluvlastnictví, takže každý z nich bude mít svůj podíl o velikosti 1/2. Jestliže dům darují jen synovi a ten pak o tento dům rozšíří SJM (podotýkám, že to bude podstatně finančně náročnější), budou mít dům společně, ale nikoli tak, že by měl každý z nich nějaký podíl, který by byl schopen samostatného převodu.

Darovací dań

Luboš Procházka, 17.11.2008 08:41:49

Dobrý den,
s manželkou bychom chtěli mojí sestře darovat nemovitost.Prosím Vás jak je to z darovací daní u mé manželky (já jsem ve II.skupině že ano).
Děkuji za odpověď.

Re: Darovací dań

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.11.2008 10:45:55

Dobrý den,
ve vztahu k Vám se opravdu jedná o osvobození od daně; ve vztahu k Vaší manželce však již nikoli.

Darovací daň - 2. skupina

Líba Vondráčková, 17.09.2008 15:42:02

Dobrý den, bydlíme s přítelem již více než rok v bytě, jehož cenu mu pomáhám splácet.(hypotéka)Vedeme společnou domácnost, veškeré výdaje financujeme společně. Přítel by mi chtěl polovinu bytu darovat. Domnívám se, že bychom měli spadat do 2. skupiny - tj. "osoby, které s dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na dárce." a být tedy od daně osvobozeni. Na finančním úřadě nám ale řekli, že není jisté, že budeme od daně osvobozeni. Zatím tak učinili jen v případě páru, který má již děti. Máme se tedy buď vzít nebo založit rodinu. Prý nám také nemohou radit v tom, co bychom měli doložit. Považuji takový postup za přinejmenším "nesprávný", ale nechceme riskovat převod, za který bychom zaplatili desetitisíce. Co bychom měli finančnímu úřadu doložit, aby nám daň nevyměřil?

Re: Darovací daň - 2. skupina

Mgr. Oldřich Topka, 23.09.2008 14:40:39

Dobrý den, jde o osoby spolužijící, to že má někdo děti nebo je oddán s tím nesouvisí, ani Vás k tomu nemůže nikdo "navádět". V podstatě jde o to, že žijete ve společné domácnosti a fakticky byt užíváte. Máte tam např. trvalý pobyt, doručuje se Vám tam pošta, uvádíte adresu na úřadech, v práci, platíte tam inkaso, telefony, dosvědčit Vám to mohou sousedi atd. Pokud FÚ nepřesvědčíte a rozhodne o vyměření daně, pak se proti tomu můžete odvolat. Případně kontaktujte ještě finanční ředitelství nebo právní odbor FÚ.

Daň darovací - II skupina, výklad

Zuzana Kulíšková, 28.04.2008 14:07:22

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je přesně myšlen výklad, že od daně darovací - II. skupina - je osvobezena osoba blízká, žijící ve společné domácnosti alespoň rok před převodem.... Mám to chápat jako kterýkoliv rok, či min. rok přesně od data převodu zpětně? Děkuji

Re: Daň darovací - II skupina, výklad

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.04.2008 14:22:32

Dobrý den,
pokud je napsáno "min. rok před převodem", znamená to jednoduše rok před převodem, tedy samozřejmě logicky rok těsně před převodem.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »