Kategorie: Občanské právo / Pojištění
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
v roce 2006 jsem si zřídil živnostenské oprávnění. Vše jsem zahlásil na FÚ i na ZP. Nepřihlásil jsem se ale na Českou správu sociálního zabezpečení. Nikdo se od té doby neozval ani se nic nedělo. Hlavní výdělečnou činnost jsem prováděl cca. 10měsíců, poté jsem přešel do zaměstnaneckého poměru a živnostenský list jsem si ponechal. Tuším, že budu mít problémy, ale jak je možno nyní postupoval a co mě čeká?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
mám pár dotazů ke zpřísněným podmínkám OČR. Jsem pediatr a vzhledem k hrozbě kontrol ze soc. nebo od zaměstnavatele se mě teď matky více ptají a leckdy nevím, co přesně poradit:
Může matka na OČR na chvíli svěřit dítě jiné dosp. osobě a jít např. nakoupit? A co když matka je na OČR s jedním dítětem a druhé musí vyzvednout ze školy (např. dítě dojíždí, manžel na služební cestě, babičky nemají)- může vzít nemocné dítě (autem) s sebou a zajet pro zdravé do školy?
A jak je to s vycházkami? Jako lékařka nerada vidím, když jde dítě rovnou z postele do MŠ, většinou ke konci OČR doporučuji postupné vycházky - ale na tiskopisech na OČR není žádná kolonka na vycházky -jak to tedy udělat, aby v případě kontroly nevznikl problém?
Další častý dotaz je, zda při delším trvání nemoci po uplynutí placených 9 dnů má matka automaticky i další dny omluvené, nebo musí sama aktivně požádat o neplacené volno (s rizikem, že jí ho zaměstnavatel neposkytne)?
Předem děkuji za info. Jana
Dobrý den, chtěla bychse zeptat, kdo bude vyplácet ošetřování člena rodiny,zda zaměstnavatel nebo sociální úřad. Děkuji Dvořáková
Dobrý den, stejně jako u nemocenských dívek.
Tiskopis odevzdáte zaměstnavateli, ale vyplácet to bude okr. správa soc. zabezpečení.
Dobrý den, chtěla bychse zeptat, kdo bude vyplácet ošetřování člena rodiny,zda zaměstnavatel nebo sociální úřad. Děkuji Dvořáková
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud nemoc dítěte trvala od pondělí do neděle (do školky šlo až v pondělí), zda doktor napsal dobře očr pouze do pátku. Nemělo být očr napsáno až do neděle?
Děkuji.
Dobrý den, POČR se poskytuje po dobu prvních devíti kalendářních dnů. Hovoří se tedy o dnech kalendářních, nikoliv pracovních. Jde o nemocenskou dávku, která náleží i za sobotu a neděli. Proč lékař stanovil OČR jen do pátku nemohu soudit. To se musíte zeptat přímo jeho.
Doktor ho vystavil pouze do pátku, protože nepracuji v sobotu a v neděli.
som študent zo Slovenska a študujem na VUT Brno, denné štúdium.
Dozvedel som sa že sa môžem prihlásit na socialne poistenie v Českej republike, aby som mal zápočet rokov na dôchodok. Môžete mi poradiť ako a kde.
Dobrý den, musíte na Okresní správu sociálního zabezpečení. Tam už Vám sdělí vše ostatní a dají Vám vyplnit potřebné formuláře.
Manželka je na v současnosti na mateřské dovolené - byla hospitalizována v nemocnici pravděpodobně na 10 dní a po návratu se nebude moci opět plně starat o dceru.Lékař mi zdělil že bude potřeba ještě cca týden ji ulehčit v některých pracech doma (má bloklá záda).
Dotaz: na kolik dní mám nárok a jak řešit dobu po návratu z nemocnice, když se nebude o dceru moci starat. Podotýkám že jsme voják z povolání a bylo mi doporučeno 7 dní po dobu nemocnice (tzv.OČR) a další dny vybrat jako dovolenou.
Dobrý den, podporu při ošetřování člena rodiny řeší §25 zákona č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění. Je stanoveno, že POČR náleží za prvních 9 kalendářních dnů. Pak již musíte situaci řešit dovolenou nebo neplaceným volnem. Záleží na dohodě se zaměstnavatelem.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak je placený tzv."paragraf".Jsem vdaná a mám OČR na svou 10-ti letou dceru.Jelikož její stav není ještě dobrý,lékařka mi "paragraf"prodloužila-původní byl na 9 dní a tato doba již vypršela.Budu mít zaplacené i dny,které již nepatří do těch původních devíti?Děkuji za odpověď
Dobrý den, 9 dnů je maximum možného (u osamělých zaměsznanců je to až 16 dnů, ale Vy jste vdaná). Takže další dny placené nemáte, pokud nemáte dovolenou nebo náhradní volno.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mám nárok na OČR, případně jaké podmínky bych měl splňovat.
Bydlím s partnerkou v jedné domácnosti, trvalé bydliště máme každý u svých rodičů. před 2 měsíci se nám narodilo dítě. Jsem v řádném zaměstnaneckém vztahu, partnerka je na mateřské dovolené. Žádal jsem zaměstnavatele o OČR po návratu partnerky z porodnice, ale ČSSZ mi zaslalo formuláře k potvrzení od zaměstnavatele + vysvětlení našeho vztahu, bydliště. Pokud nebudeme manželé, je nutno mít pro požadavek OČR společné bydliště??
Dále, pokud půjde partnerka k lékaři a dítě bych měl hlídat, vztahuje se OČR právě i na tento případ?. Čerpá se celý den nebo lze i část pracovního dne. díky za rady
Pokud OČR byla vypsána na ošetřování vaší partnerky (pravděpodobně), tak musíte splňovat podmínku společné domácnosti. Pokud někdy v budoucnu budete uplatňovat OČR na dítě, tak u vlastního dítěte do 10 let není společná domácnost nutné. Nevím, jaký formuláře po vás chce OSSZ - měl byste mít OČR vystavenou od lékaře, ve které jste měl vyplnit svůj vztah k ošetřované osobě a zároveň podepsat prohlášení, že žijete ve společné domácnosti a že nárok na podporu neuplatňuje někdo jiný.
Pro nárok na OČR není důležité trvalé bydliště, ale právě vedení společné domácnosti = tedy že spolu žijete a společně se podílíte na vedení domácnosti, úhradě nákladů a tak.
OČR náleží, pokud osoba, která se o dítě jinak stará, onemocní a v důsledku nemoci se nemůže o dítě starat. Placených je maximálně prvních 9 dní (16 v případě osamělých). Obávám se, že hlídání dítěte v době, kdy jde partnerka k lékaři, se za toto považovat nedá. I když záleží na lékaři, zda OČR vystaví.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com