Kategorie: Občanské právo / Pojištění
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den mám pojistnou smlouvu u ČSOB pojišťovny s roční platbou výročí k 1.6.Bohužel jsem se dostal do finančních problémů a poslal jsem výpověd pojistné smluvy bohužel 5 týdnů před výročím a placením roční splátky.Pojišťovna mi napsala,že výpověd nepřijímá protože jsem nedodržel výpovědní lhůtu.Napsal jsem jim opět s žádostí o dohodu protože nemám na placení netož na celý rok.Opět mi napsali že neuznávají.Myslím si že jsem je upozornil 5 týdnů předem a případné dlužné pojistné(jejich škoda)nemusela vzniknout pokud by přistoupili na můj návrh dohody.Mají právo a šanci ze mě soudně vymáhat i dlužné pojistné + další náklady pokud tomuto šlo předejít.Oni vlatně nechají vzniknout škodu,která nemusela být.Pokud bych to stihnul o 7 dní dříve tak ji museli přijmout.Děkuji za odpověd Karel Kožíšek.
Dobrý den, to, že jste nedodržel smluvní, resp. pojistné podmínky, ke kterým jste se uzavřením pojistky zavázal jde k Vaší tíži. Pojišťovna není povinna Váš návrh dohody přijmout. Ke vzniku "škody" nedošlo tím, že nepřistoupili na dohodu, ale tím, že jste si dostatečně dobře nezjistil podmínky pro výpověď. K těm jste se jednou zavázal, což jim dává možnost domáhat se plnění.
Dobrý den. Pravidelně navštěvuji Vaše stránky a rád se zde dozvídám zajímavé věci.Nyní bych Vás chtěl poprosit o informaci. Dnes mojí matce přišel platební rozkaz. Žalují ji, že si v roce 2006 sjednala pojištění domácnosti na 1432,- Kč ročně a ona je nezaplatila. Nezaplatila žádnou částku, jelikož v té době byla hodně nemocná. Poté na pojištění zapoměla. Počítala s tím, že když pojištění nezaplatila, tak pojištění ani nemohlo vzniknout. Tak tomu i odpovídá zákon č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě, §20. Navíc, ji ani jednou nepřišla žádná upomínka, ani upomínkový dopis, nebo něco podobného. Tudíž vycházela z toho, že pojištění zaniklo. Dnes však po ní chtějí i se soudními poplatky a náklady na řízení a náklady pr. zastoupení cca 15 000,- Kč. Zvažuji, jestli budu v právu, mám za ni podat odpor a bude zahájeno jednání. Prosím o radu a děkuji za odpověď. Váš čtenář
Jaroslav Lehký
Dobrý den,
§ 20 cit. zákona hovoří trochu jinak - stanoví, že k zániku pojištění dojde dnem následujícím po marném uplynutí lhůty stanovené pojistitelem v upomínce k zaplacení pojistného ... Jestliže tedy nebyla upomínka zaslána, pak se má zato, že pojištění stále trvá. Tím se matka také může v řízení bránit. Nicméně, toto řízení tak může sice vyhrát, následkem ale pravděpodobně bude to, že pak bude pojistitel vymáhat pojistné za celou dobu - zde je však předpoklad, že upomínku doručí a vaše matka tak včasnou úhradou zamezí vymáhání nákladů řízení, které tvoří největší část celkové sumy. Doporučuji tedy obranu v tom směru, že žádnou upomínku neobdržela, tudíž pojištění stále trvá. I ona musí nést nějakou odpovědnost za to, že sjednala pojistné a pak nehradila ani neučinila žádný krok k odstoupení. Její nemoc ji, bohužel, neomlouvá.
Pokud si s odporem nevíte rady, obraťte se na místního advokáta.
Dobrý den,po jaké době zanikne pojištění pro neplacení pojistného u důchodového pojištění,placeno 1x za měsíc.pojišťovací agent mě špatně radil.Děkuji q
Dobrý den, dostala jsem upomínku od vymahačské agentury na pojistku z r.2001. Nejsem si vědoma žádného dluhu, přitom u této pojišťovny platím dosud další pojistky, takže měli možnost si na jiném čísle pojistky dohledat mou novou adresu a kontaktovat mě.
Na můj telef.dotaz existenci této jejich pohledávky potvrdili. Problém je, že z této doby již nemám žádné doklady o platbách - bankovní výpisy by se snad daly nechat udělat, ale pokud jsem to platila složenkou někde na poště, tuto platbu už nedohledám. Mohla bych
požádat tuto pojišťovnu o zrušení této pohledávky z důvodu promlčení? Nebo mám raději tu částku zaplatit?
Děkuji za odpověď a za Váš čas.
Dobrý den, píšete, že jste obdržela upomínku od vymahačské agentury. Tzn., že pojišťovna svou pohledávku této agentuře postoupila. Nyní již z právního hlediska nedlužíte pojišťovně, ale právě oné agentuře.
K promlčení bych uvedl následující:
§107 (40/1964 Sb.)
(1) Právo na vydání plnění z bezdůvodného obohacení se promlčí za dva roky ode dne, kdy se oprávněný dozví, že došlo k bezdůvodnému obohacení a kdo se na jeho úkor obohatil.
Jinými slovy, zde by se jednalo o tzv. subjektivní promlčení, tj. 2 roky - pojišťovna vždy ví, kdo a kdy nezaplatil, tedy se bezdůvodně obohatil.
Dalším faktem je, že praxe pojišťoven je následující:
1) klient nezaplatí např. v lednu 2001
=> reálně ten dluh tedy vzniká v daném období
2) klent platí dále, uhradí únor 2001
3) tím se ale uhradí dluh za leden 2001
4) vznikne nový dluh v únoru 2001
5) tak to pokračuje dále...tím se tak zabrání promlčení pohledávky.
V tomto případě tak doporučuji upomínku uhradit.
Dobrý den, mám dotaz týkající se výplacení penz. připojištění u ČS.Předávají si to jako horký brambor, když se odvolávají na to, že není v ruce originál smlouvy, který mají na centrální pobočce v Praze.Výmluva zní §86 z. 582/1991 Sb. platný od září tohoto roku, kdy není možné poskytnout originál k notářem ověřené kopii.Vzniká tím začarovaný byrokratický kruh.Dokonce milá paní na přepážce mezi řečí prohodila,že o ty peníze je možné přijít.Poraďte, prosím, jaké je z toho východisko(jsou možnosti).Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
po zjištění že návrh smlouvy na pojištění domácnosti je nevyhovující(část jsem měl pojištěno u jiné pojišťovny bez možnosti výpovědi) jsem cca po 2 měsících změnil rozsah pojistky a novou pojistku jsem zaplatil, zatímco původní pojistku jsem nechal nezaplacenou. Pojišťovna mi poslala upomínku cca po 1 roce na smlouvu původní s dlužnou částkou za 6 měsíců. Upomínku jsem jim Vrátil s tím že nesouhalasím s tím platit dvě pojistky za stejné období na tu samou domácnost. Na můj dotaz neodpověděli a po dalších 9 měsících mi přišel soudní rozkaz zaplatit dlužné pojistné + soudní výlohy které několiknásobně převyšují dlužnou částku. Má smysl se odvolávat proti rozsudku? Pokud se odvolám stoupnou soudní výlohy, které budu muset zaplatit? Má smysl žádat oi prominutí soudních výloh? Pojišťovna nekomunikovala (mám ještě kopii vnitropodnikového mailu z pojišťovny kde se bezvísledně snaží dohledat proč mě upomínají, ale pak se už neozvali), pokud by komunikovali a já bych viděl že mají pravdu určitě bych zapltil. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci se informovat, jestli mám právo dostat upomínku na zaplacení úrazové pojistky - pojistné období skončilo, zřejmě jsem nezaplatil nějaké čtvrtletí (platil jsem okolo 900 Kč), bez jakéhokoliv varování mi asi po roce přišla výzva k zaplacení poplatku přes 16 000 Kč za soudní výdaje.
Dobrý den, je nutné rozlišovat pojistné smlouvy podle OZ (40/1964 Sb) a poj. smlouvy podle ZPS (37/2004 Sb).
Dále, zmiňujete pojistné období - po skonšení poj. období (nemusí být totožné s poj. dobou - častěji bývá totožné) vám musí být zaslána upomínka, v případě, že nehradíte pojistné (§20 ZPS).
Rozhodně není možné, aby vám byly učtovány soudní výdaje, aniž bysta měl možnost uhradit dlužné poj. upomínkou.
P.S. Praxe pojišťoven je ovšem jiná.
Dobrý den, chtěla bych jen připomenout, že ustanovení o pojistných smlouvách je již pár let z občanského zákoníku vypuštěno.
Dále, záleží na tom, jestli se jedná pouze o předsoudní výzvu pojišťovny a její "zastrašování", pak samozřejmě soudní výlohy hradit nemusíte.
Může však jít už o výzvu po skončeném soudním řízení na základě rozsudku. Záleží na obsahu dopisu, co je tam uváděno, jestli je tam odkaz na soudní rozhodnutí, nebo se obecně hovoří o možnosti soudních výloh.
Jen upozorňuji na to, že pokud si člověk nevybírá poštu a je např. nějaký čas v cizině nebo prostě se přestěhoval bez udání nové adresy, může být rozsudek vydán i bez toho, aniž by se o tom dozvěděl.
Mgr. Lucie Jindrová
Dobrý den, ust. o poj. sml. je sice z OZ vypuštěno, ale smlouvy uzavřené před 1.1.2005 se jim řídi. :)
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com